Balığın Ölüm Süreci

Konu, 'Denizdeki Canlılar' kısmında N@mık tarafından paylaşıldı.

1. N@mık

N@mık

Favori Kamış:
    Bilgi, Deneyim, Emek, Sabır ve Nasib
    En İyi Avı:
    Kocaman bir hayaldi kaçan
    Balığın muhafazası değilde ölüm sürecinde, balığın lezetini koruması, Geç bayatlaması, vs sebeplerle kimileri balığın suya koyup orada can vermesini kimilere bu sürecin karada geçmesini(Suyun dışında) kimileri ise sürece müdahele etmesini tercih eder.

İşe duygusal boyutu katmadan,Sizce doğrusu nedir..? Neden olta balığı parakat veya ağ balığına( ezilmeleri yok sayarsak) nazaran daha leziz olduğu söylenir

Siz tartışın benin az işim var geleceğim:D

2. mcelikkaya

mcelikkaya murat çelikkaya

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    arkadaki çalılar
    ben cahilane bir şekilde,
    yaşadığı suda daha uzun sürede, karada ise daha hızlı öleceğinden su dışındaki ölümle daha iyi korunacağı kanısındayım.
    ama sadece kanısındayım :)

3. Kelanj

Kelanj

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    7.5 kg.Sazan.
    Suda balığın ölümü daha geç olacağı için ben karada bırakılıp ölmesini daha doğru buluyorum.Ağ ile tutulan balıkların bazıları sıkışmadan dolayı iç organları zarar görmekte ve etine ters etki yapmaktadır.Benim bildiklerim bu kadar.

4. hakan28

hakan28 hakan

Favori Kamış:
    kamışlar, el oltaları
    En İyi Avı:
    Levrek, çipura
    bu balık işine başladığımda yaşlı abilerimizin bize salık verdiği balığı karaya çekip orada bırakmak. Öldükten sonrada hemen deniz suyuyla yıkayıp, deniz suyuyla ıslatılmış çuvala koymak. Hatta mümkünse hemen oracıkta temizleyip tuzlayıp buzluğumuza veya ıslak çuvalımıza kaldırmaktı. Livar götürmüştüm yanımda ona koymayı önerdim. Sakın ha dediler balık öldükten sonra suda durursa şişer buda lezzetli ve sağlıklı olmaz dediler. Bende hala onu uyguluyorum. Kıyıya laıp ölmesini bekleyip oradan yıkayıp buzluğa atıyorum. Temizlemesini eve bırakıyorum artık. Orada zor geliyor.

5. Bi zamanlar chellse tech şifreli yayına geçmeden önce denizde avladıkları levrek avını seyretmiştim. Yakalanan balıkların kafalarına lama demir ile vurup balığın ölümünü beklemeden gerçeklerştiriyordu.
    Şimdi buda farklı bir bakış açısı olsa gerek.

6. Eczacı

Eczacı

Favori Kamış:
    olta
    Denedik biz onu ,balık o şekilde aniden ölüyor ama eti sertleşiyor balık kazık gibi kalıyor :(

7. la-traviata

la-traviata Ercan Hacıoğlu

Favori Kamış:
    OLTA
    En İyi Avı:
    eşkine-mırmır-minakop
    bir de balık sudan çıktığı gibi buzlu kovaya atıp şoklama yöntemi var ki onda da çok hızlı bir ölüm gerçekleşip balık taze kalıyor. bu yontemle öldürürseniz buzda çok uzun süre muhafaza edebilirsiniz ancak buzu çözülür çözülmez pişirmek gerekiyor. buzu çözüldükten sonra fazla dayanmıyor. olta balıkçılığında bu yontemi uygulamak çok zor çünkü özellikle buz erimeden avı bitirip dönmek bana göre değil.

8. adra

adra

balıklar çok çabuk strese giren canlılardır balığın can çekişerek ölmeside balığın stres yaşaması anlamına geliyor bu streste balığın etine yansıyo lezzetinde bir azalma meydana getirebiliyo ayrıca balığın kanının akarak ölmeside ona ayrı bir lezzzet katıyormuş en iyisi çabucak ölmesi ben genelde boyunlarını kırıyorum can çekişmesin diye.

9. ist balıkcısı

ist balıkcısı

Favori Kamış:
    şeyan olta -surf kamış
    En İyi Avı:
    daha öğrenecek çok şey var
    bilmem bana laf düşermi ama ben balığı tel rivalde tutarım sonra arabanın bagajına koyarım eve gider gitmez temizler ve afiyetle yerim. şimdiye kadar hep böyle yaptım. bundan sonra ise hafta sonu bir tane buzluk aldım. akşamda küçük şişelerede suyu dondurup balığıda onların içine koyup getireceğim.eve geldikten sonrası ise malum:D

10. hakan28

hakan28 hakan

Favori Kamış:
    kamışlar, el oltaları
    En İyi Avı:
    Levrek, çipura
    Benim yine büyüklerimden öğrendiğim bi tecrübeyi aktarayım size. Doğruluğu tartışılır elbette. Onlar ısrarla livara karşı demiştim. 1. nedeni önceki sayfalarda anlatmıştım. 2. sebepse yakalanan balığın heyecanlanması ve panik olması sonucu bir sıvı ve koku yayarak etraftaki diğer balıklarıda olumsuz etkilediği yönündeydi. Yakalandığını anlayan balık livarda hapsedilirse aynı koku ve sıvıyı yayarak etraftaki balıkları kaçıracağını düşünerek kullandırtmazlardı. Yakalanmış küçük balıklarıda kovalarda canlı tutarlar denize salmazlar, sürekli suyunu değiştirip gitme kararı aldıklarında suya geri salarlardı. Tecrübe tecrübedir diyorum, mutlaka bir doğruluk payı vardır diyorum ben kendi fikrimce...

11. ist balıkcısı

ist balıkcısı

Favori Kamış:
    şeyan olta -surf kamış
    En İyi Avı:
    daha öğrenecek çok şey var
    doğrudur hakan abi ben hiç aklıma gelip te tecrübe etmedim. avlandığımızda kıyıdan avlanıyorum genelde. livarı iskeleye bağlıyorum oltayı ise 80-100 metre ileriye atıyorum. aynı zamanda şeytan oltası ilede kıyı şeridini yokluyorum. ama tezin doğru olabilir balık bu hiç umulmadık şeylerden nem kapabiliyor.

12. Huseyin Alp Arslan

Huseyin Alp Arslan Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    olta ve oltadan baska hic bir sey
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Baliklar yakalandiklari andan suyun disina alinincaya kadar agir bir fiziksel caba harcarlar. Bu kaslarinda yorgunluk asidi birikmesine sebeb olur. Ozellikle bazi balik turlerinde (uskumru, kolyoz, palamut gibi sanirim tuna ve scombria ailesi idi ) zaten cok hizli baliklar olduklarindan bu asid vucutlarinda oldukca yogundur.(Bu baliklar zaten cabuk bozulur, bozulduklarinda da zehirlenme vakalari cok agir ve tehlikeli olur.) Bu asidin baligin kaslarinda birikmesinin onune gecmek baligi en lezzetli ve saglikli olarak tuketmenin yolunu acar.

Bunun icin

1- Baligi livar ortaminda dinlendirebilirsiniz.
    2- Ozellikle dinlenmis baligi iki gozunun arasina(beyne) bicak saplayip hemen oldurup saluri denilen tuz ve buzlu su karisiminin icinde balikcilik ve tasima esnasinda koruyabilirsiniz.
    3- Baliklarin, ozellikle orkinos turu baliklarin galsamalarinin vucutla birlestigi kenara bicak atarak sah damarlari diyebilecegimiz damari keserek kanlarini akitabilirsiniz.
    4- Yikarken ozellikle hemen kullanmayacaginiz baliga tatli su degdirmeyiniz, bu bakteri uremesine kolaylik sagliyabilir.
    5- Agir ve laktik asiti bol olabilecek baliklari kemiklerinden ayirip etlerinin uzerine tuz ve seker karisimini dokerek bir gece dinledirip ertesi gun cikan suyu
    ve uzerindeki tuzlu ve sekerli birikintiden ayirarak kullanabilirsiniz.( sadece eti lezzetsiz baliklara , ozellikle tutsulemeden once tavsiye ederim.)
    7- Baliklari buzlukta saklamadan once mumkun oldugunca cabuk iclerini temizleyiniz.
    8- Avlakta iclerini temizlediyseniz.Nakliye esnasinda ozellikle donus yolunuz uzunsa bir naylon torbaya koyup, buz kiriklariyla etrafini kapayin. (Ozellikle sicak havalarda)

Uzatma aglarina takilarak, pareketalarda uzun sure cirpinarak, girgir ve trollerde bir birinin uzerinde birbirini sikistirarark olen baliklar bu laktik asit biriktirme olayini maksumumda yasayip, ondan sonra suda ve stokta bekleyinca balikta tebesirlenme denilen olaya ugrarlar. Besitce tebesirlenme, laktik asitin biriktigi kaslarda cok hizli protein parcalanmasi olarak aciklanabilir. Baligin eti dogal canliligini kaybedip opak, mat bir goruntu alir. Bu olay olta baliginda da dikkat edilmezse olabilir ancak nadirdir. Bu yuzden olta baligi her zaman en saglikli ve lezzetli baliktir.

13. hakan28

hakan28 hakan

Favori Kamış:
    kamışlar, el oltaları
    En İyi Avı:
    Levrek, çipura
    Hüseyin alp bey yine o engin ve bilimsel açıklamalarınızla yardımcı oldunuz bizlere. Bu konuyla ilgili kafamdaki soru işaretleri kayboldu sayenizde. Sonsuz teşekkürler.

14. Huseyin Alp Arslan

Huseyin Alp Arslan Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    olta ve oltadan baska hic bir sey
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Ben tesekkur ederim incelik dolu yorumunuz icin. Gorusmek dilegiyle degerli dostum.

15. esabi

esabi SENIOR MEMBER

Favori Kamış:
    reklama gerek yok
    Favori Makine:
    favori kamışım bölümünde yazıyor
    En İyi Avı:
    pulu imzamda
    ben tuttuğum balıkların alnına avcı bıçağımın tersi ile bir darbe vurup öldürür sonrada ayıklarım ve eve o şekilde götürürüm bu şekilde balığın hem bozulması gecikir hemde lezzeti kaçmaz diye düşünüyorum (bu uygulamayı yazın yapıyorum kışın zaten balık eve canlı olarak gelebiliyor )

16. mallaca

mallaca Halil Barış Şengül

Favori Kamış:
    Makinalı kamış olta,her türlü el oltası,rapala
    En İyi Avı:
    Kiloluk mırmır,Kiloluk iskorpit
    Ben kovaya su koymam kuru olarak balığı karada öldürürüm.

17. geneben

geneben Aşkın

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    Deniz turnası 70 cm 900 gr.
    Ben livara atıyorum balığı orada yaşadığı kadar , sonrada deniz suyunda kıyıda temizliyorum tatlı su değdirmeden sonra hop tepside fırına buzdolabı da ne :confused:

18. gülbaharlar

gülbaharlar gulbaharlar

Favori Kamış:
    el oltası, kamış
    En İyi Avı:
    13 kilo aynalı sazan
    aşkın en doğrusunu yaptın arkadaşım ama hüseyin abimin dediklerinide kayda al zamanla lazım olur

19. almora

almora

Favori Kamış:
    10 gr kursun ,sinek iğne(dikkat kursuna)
    En İyi Avı:
    çipura (şans eseri de olsa tuttum ama:):)
    tuttuktan sonra su dolu kovama atıyorum orada ölüyorlar tadı bozuluyormu kı???:confused:

20. ayastafanos Balıkçısı

ayastafanos Balıkçısı İbrahim Şevki Karanlık

Favori Kamış:
    Kamış ve makina
    En İyi Avı:
    İskorpit(20cm)-sarıkanat(22cm)-gelincik(27cm)-zargana (52cm). istavrit,ispari,izmarit,kupes,kalamar.
    bende su dolu kovanın içersine salarım. Ama yazılıp söylendiğine göre su içinde dahi olsa plastik kova balığı bayatlatmaya başlıyormuş. Ama ben henüz bir formül bulamadım.hala kova kullanıyorum.