Baraküda,İstavrit Avı Yumurtalık 20 06 2012

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında orhan1969 tarafından paylaşıldı.

1. araştırıcı

araştırıcı Levent Bekir

En İyi Avı:
    akya
    Hepinizi tebrik ederim.. Usta olmak ve ustaların paylaşımı böyle olsa gerek...

en güzel dileklerimle...

"Feleeeeekk, seninde bir gül yüzünü görmedim, görmeeeediiim" :))

2. orhan1969

orhan1969 Orhan

Favori Kamış:
    İtalcanna Kombat
    Favori Makine:
    Daiwa Saltiga Surf,Daiwa Tournamnet Entoh
    En İyi Avı:
    1,5 mt Sapan ( Kemane )
    Rica ederim Levent Hocam :) sizin gibi ustalarımızdan böyle güzel iltifatlar almak ziyadesiyle memnun ediyor.

En güzel dileklerimle...

3. Cihan

Cihan Yetkili Kişi

Volkan arkadaşımızın da dile getirdiği gibi anılan balık, tebliğ de 60cm boy ve 1 adet/kişi şeklindeki günlük kısıtlama ile yer alan Scomberesox saurus latince adlı Deniz turnası dır.

Her ne kadar tebliğ de bazı yanlışlıklar söz konusu olsa da, mevcut düzeltme gerçekleşmeden, var olan tebliğ içindeki değerleri dikkate almamız gerekmektedir. Aksi halde herkes, şu bana göre yanlış, bu bana göre yanlış-şöyle olmalı der ki, bizde işin içinden çıkamayız. Hiç değilse forum düzeni için bu şarttır.

Özetle;

1. Av raporunda yer alan balık bizdeki adıyla Deniz turnası (Scomberesox saurus) dur.

2. Bu balığın tebliğ de yer alan boy limiti en az 60cm dir.

3. Yine bu balığın tebliğde yer alan adet limiti günlük kişi başı 1 dir.

4. 01 Eylül 2012 tarihine kadar yeni tebliğ yayınlanana dek geçerli değerler bunlardır. Bu tarihte (01.09.2012) yayınlanacak tebliğde bu balık için değişiklikler olabilir.

Herkesin bu konuda bilgilenmesini rica ediyor ve müteakip raporlarda dikkate alınmaması halinde moderatörün müdahale edeceğini bilinmesini istiyoruz.

4. fthstorm

fthstorm fatih

Favori Kamış:
    Shımano Vengeance Shad 2.70 Cormoran Bull Fighter 2.70 DAİWA Crossfire 2.70
    Favori Makine:
    Shimano Exage 2500 FC Okuma Travertine TR40
    En İyi Avı:
    3.5 kg. Levrek
    Orhan abi tebrik ederim.
    Bereketli bir av olmuş.
    Yalnız istavritlerin rengi mi solmuş:)

5. orhan1969

orhan1969 Orhan

Favori Kamış:
    İtalcanna Kombat
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    1,5 mt Sapan ( Kemane )
    '' Scomberesox saurus '' kkgm nin listesin de yer alan Deniz turnasının latince ismidir.

google görselinden bir taratın karşınıza çıkan balık cinsi ile Rapordaki balık fotoğraflarıyla karşılaştırın.

Özetle ;

1 - Av raporundaki balık 2/2 tebliğde yer alan Deniz Trunası değil,Baraküdadır.
    2 - Bu balığın tebliğdeki boy limiti,Diğer türler kategorisine girdiği için 13 cm dir.
    3 - Bu balığın günlük limiti 5 kg dır.
    4 - Halen yürülükte olan tebliğe göre bu balığın açıklaması yukarıdaki gibidir.

6. İnan01

İnan01 İnan Köse

Favori Kamış:
    Daiwa Crosscast 2.59 28-84 / Major Craft Skyroad 2.44 7-23
    Favori Makine:
    Shimano Twinpower HG 4000 / Shimano Stradic Ci4 3000
    En İyi Avı:
    Balık
    Isimiz yas o zaman :D

7. vurgun-01

vurgun-01 Mustafa Can

Favori Kamış:
    Shimano catana 2,70
    Favori Makine:
    Shimano Nexave 2500 FC
    En İyi Avı:
    7.000 sazan - 2.785 Sudak - 1.370 Akbalık - 3.100 Turna
    Orhan abi tebrikler.

8. stanlyy

stanlyy Fatih BAŞAR

Favori Kamış:
    Shakespeare ® Ugly Stik Lite 180, SHIMANO Nexave CX 210 M, D.A.M REVOLUTION TELE-X 270
    Favori Makine:
    SHIMANO RARENİUM CI4 3000 SFA, SHIMANO TECHNİUM 1000 FD
    En İyi Avı:
    Hamsi... :)
    Orhan bey benim tebriğimide kabul etmeme ihtimaliz olsada ben yinede tebriğimi ediyim; :) güzel balıklar almışsınız. Kolay kolay böyle konulara girmem ama tuttuğunuz balık maalesef deniz turnası. Türkçe adında birden fazla isimle anılıyor ancak aşağıda latince adı yazıyor bu bilgilerde: sea crop university, kkgm den alındığı 2006' da yine bizim forumda yazılmış. Bu arada wikipedia'danda araştırdım sonuç aynı. tuttuğunuz balık: iskarmoz,deniz turnası,European Barracuda. Normal ve gerçek barracuda farklı bir tür. güzel istavritlerinizin bu konunun gölgesinde kalmaması lazım güzel avlarınızın devamını dilerim...

DENİZ TURNASI, ISKARMOZ

Familyası : Sphyraenidae
    Bilinen adı : Sphyraena sphyraena
    Boy, uzunluk : 60-100 cm

9. Huseyin Alp Arslan

Huseyin Alp Arslan Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    olta ve oltadan baska hic bir sey
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Baliklar iskarmozdur.(Eurupian Baracuda,Sphyraena sphyraena) 1.60M ye kadar buyur, genelde 30-60 cm arasi denk gelir.Tebliglerde iskarmoz, deniz turnasi olarak gecer ve bilimsel ismi yanlis olarak yazilmistir.Cunku bahsedilen bilimsel isimde ki balik asla 60cm'e buyumez.Bu bilimsel isimdeki balik zargana ailesinden sauridir.

Iskarmoz veya deniz turnasi bir barakuda turudur.Memleketimizde 3 cesit iskarmoz vardir.Sitemizde tarafimdan yazilmis mesajlarda bu uc cesit tanitilmistir.Iskarmoza barakuda denmesi yanlis degildir.Cunku barakuda asagi yukari herdenizde turu olabilen bir ailedir.Ulkemizdeki barakuda turleri Turkce ismi Iskarmoz veya deniz turnasi olarak adlandirilir.

Sadece bilgi amaciyla, faydasi olmasi dilegiyle...

Yeni surkulerde bu karisikliklarin giderilmesi hepimiz acisindan iyi olacaktir.

10. Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Levent Bey sevgiler , saygilar.uzun zaman oldu gorusmeyeli...Nasilsiniz?:)

Umarim muhtesem avlariniz devam ediyordur.

11. eski balikci

eski balikci Erhan

Balığın türü Sphraena viridensis tir. nerden biliyorsunuz derseniz yanak pullarının olup olamadığından Sphraena sphraena dan ayrılır bunu da fotoğraftan ayırt edecek kadar bilgi ve tecrübem var. Sayın Hüseyin ALP ARSLAN'ın dediği gibi 160cm kadar büyür ve 2008/2012 2/2 tebliğde deniz turnası diye anlatılmak istenen tür, bu iki türdür. Yalnız bizim çok bilmiş balıktan zerre kadar anlamayan bürokratların çıkardığı tebliğde ingilizceden çeviri yaptıklarından Scomberesox saurus u turna zannetmişler. İngilizcesi Sayın Hüseyin ALP ARSLAN'ın dediği gibi Saury yani türkçeye çevirirsek "uskumru turnası" o yüzden amatörlerin muhatabı olmayan bu alakasız balık tebliğe girmiş oldu yani Orhan bey haklı Syphraena türleri 5 kg lık limite dahildir.
    İstavritler için konuşucak olursak bunlar istavrit değil İstavritin dahil olduğu Carangidae familyasından bir tür olan Caranx rhoncus yerel adı ile sarı istavrit. turnadan çok daha lezzetlidir. Olsa da yesek :D
    Erhan

12. Cihan

Cihan Yetkili Kişi

Orhan bey,

Dikkat ettiyseniz Tebliğdeki değerleri baz alarak bir açıklama ekledik. Balıkları zaten herkes tanıyor ve biliyor. Dolayısıyla av raporunda anılan balık, aslında tebliğdeki Deniz turnası tablosundaki tür. Her ne kadar latince isminde bir yanlışlık söz konusu olsa da, rapordaki balığın ta kendisi kastedilmiştir.

13cm boy limiti bu balık için çok adaletsiz bir rakam olur. Çünkü bazı kaynaklarda 26 - 28cm arası (burundan kuyruk ucuna kadar) ilk üreme olgunluğuna eriştiği konusunda bilgiler mevcut. Bu da 60cm boyun normalden biraz yüksek bir rakam olsa da makul olduğunu gösteriyor. Bugün KKGM'ye yazsak eminiz ki gelecek yanıt, aynı olacaktır. Bu durum Eylül de düzeltilebilir.

13. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Bir özür.

Ali için.

Borçtur.

:)

14. Cgrtn

Cgrtn Çağrı

Favori Kamış:
    Speedmaster Game Type 2.70 10-50
    Favori Makine:
    Shimano Exsence 4000S
    En İyi Avı:
    Ya sabır...
    Bilerek tebligi hatirlatmadim bunlarin olacaği belliydi:) Nuri ağabeyim nasilsin:)

15. denizbilimci

denizbilimci Hasan

Favori Kamış:
    Lineaeffe Extreme 4.40 ve Balzer Diabolo V, Cormoran Bullfighter 3.00 Spin
    Favori Makine:
    Shimano Titanos 5500 XSA ve Alivio 4000RB
    En İyi Avı:
    2,5 kg Torik
    Tebrikler çok güzel bir ava imza atmışsınız. Balıklar av esnasında livarda saklanmalı, suyu çok sık değiştirilmeli. Sizinkiler güneş altında uzun süre kalmış, suyu tazelenmemiş gibi görünüyor, yanılıyor muyum?

16. araştırıcı

araştırıcı Levent Bekir

En İyi Avı:
    akya

Merhaba Hüseyin Alp Bey.... :)

Haberleşmeyeli uzun zaman oldu...

sevgi, saygı bizden... Siz nasılsınız?

Ben Hamdolsun iyiyim.. Yada iyiyim demek adetten olmuş.. elinizin artığı avlar yapmaya gayret ediyorum... :)

Oğullarınız büyümüş maaşallah.... Allah Bağışlasın... sizin muhteşem avlarınız ve yorumlarınızı takip ediyorum.. Elinize, aklınıza sağlık..

en güzel dileklerimle...

selamlar.....

17. Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Cok tesekkur ederim degerli dostum:) ,

Gene cok mutevazisin.Ama ben senin ne cektigini cok iyi bilenlerdenim...Bir de su mutevaziligi bir kenera birakip bir paylasmayi secsen cok mutlu olacagim.:)

Ailene ve sana sevgilerimi saygilarimi sunarim.Gorusmek dilegiyle...

Her zaman gonlundekine rast gelsin dostum...:)

18. araştırıcı

araştırıcı Levent Bekir

En İyi Avı:
    akya
    Estağfurullah Hüseyin Alp bey..

Sizin nezaketiniz ve alçakgönüllüğünüz benim için referans niteliğinde.. Çok teşekkür ederim....

"Ne çektiğimi" :) birgün yazmak- paylaşmak benim için zevk olur.. İnşaallah ...

Aileme selamlarınızı iletecem.. Sizde Ailenize selamlarımı iletin lütfen... Yakışıklı oğullarınızı benim için öpün lütfen..

En güzel dileklerimle....

19. mehmetar79

mehmetar79 Mehmet

Balık deniz turnası mıdır baraküda mıdır hangi familya üyesidir hangi denizlerde yaşar... hiçbirini bilmiyorum.idk
    Ben daha önce de birçok arkadaşımızın belirttiği gibi tebliğde yazan limitlerden önce vicdani limitlerimizin daha önde olması gerektiğini düşünüyorum. :rolleyes:

Örneğin tebliğde levrek limiti 18 cm ama o kadar küçük balığı alıkoyanı görünce rahatsız oluyorum. Bundanda tebliğde yazan herşeyin dosdoğru olmadığı anlamı çıkıyor bence.
    Tamam mümkün mertebe uymamız elbette balık populasyonu ve sürdürülebilir balıkçılık açısından çok önemli. Şimdi biri çıkıp tebliğe bakarak 17-18 cm lik levreği alıkoyarsa onu alkışlayıp tebrik edeceksiniz ve bir başkasını da daha türüyle ilgili kesin bir kanı oluşmamış bir kaç balığı yakaladı diye eleştireceksiniz. :confused:
    Bu garip bir durum ve bu gibi durumların önlenmesi için tebliğin bir an önce düzeltilmesi gerekiyor bence.:confused:

Bu arada geçen haftasonu Orhan abi'nin işlettiği Olta Pazarı'na gidip kendisi ve ekibinden birkaç kişi ile tanışma fırsatım oldu (Burdan hepsine selam olsun). İğne alan bir müşterisine küçük balıkları geri salmasıyla ilgili uyarıda bulunduğuna ben bizzat tanık oldum. Bu yüzden eleştirirken biraz insaf diyorum.:)

Herkese kazasız belasız bereketli avlar.

20. orhan1969

orhan1969 Orhan

Favori Kamış:
    İtalcanna Kombat
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    1,5 mt Sapan ( Kemane )
    Teşekkür ederim Kardeş :) fotoğrafın cep telefonu ile çekildiğinden kaynaklanıyor sanırım bu solgunluk,fotoğraf makinesi ile çekilenler normal renklerinde ;)

Kuruturuz yeğen :D

Teşekkür ederim Kardeş :)

Teşekkür ederim :) balıklar buzlukta buzların arasında kaldı,fotoğrafın cep telefonu ile çekilmesinden kaynaklı,balık renklerinde herhangi bir sorun yok.

Bizim saklama yöntemimiz şu şekilde,kalıp buzu kırdırıp,balıkları bu buzun içerisine hava almayacak şekilde yerleştiriyoruz,bu sayede hayvan hem yumuşamıyor hemde buzluğun altındaki ızgara sayesinde eriyen buzun suyu ile çok fazla temas etmiyor,Adana sıcağında livarda saklamak balıkların kısa sürede bozulmasına neden olur,bir kaç gündür sıcaklık 48-53 derece arasında gitti geldi,hissedilen çok daha yüksek.

Rastgelsin.

Aleykümselam Mehmet Kardeş,selamını iletirim.Rastgelsin.