Bir garip ala...

Konu, 'İç sularımızdan (Tatlısu) Güncel Av Raporları' kısmında zucchero tarafından paylaşıldı.

1. zucchero

zucchero Bora

Favori Kamış:
    Cormoran Bull Fighter 2,10mt 10-40gr, Shimano Alivio CX 2,10 7-21gr
    Favori Makine:
    Shimano Exage 3000SFC, Daiwa Sweepfire 2500
    Teşekkür ederim dostlarım... Seneye inşallah o bölgede kamplı bir av yapalım hep beraber... Yıldızlı bir akşamda o dere kenarında konaklamak müthiş olur.

Şayet yakalarsak balığın bir örneğini de ilgili birimlere iletiriz olmazsa.

2. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Bu çok heyecan verici bir olay sevgili Fatih. Acaba doğal ortamda mı yoksa laboratuvar şartlarında mı "melez tür" olmuş? Gel de meraklanma.;)

3. psikolog06

psikolog06 çağlar çalış

Favori Kamış:
    shimano catana CX 2,10
    Favori Makine:
    shimano exage 2500
    En İyi Avı:
    sazan 1800 gr
    Arkadaslar gökkuşağı alabalığının yüzgeçleri bu renkte olmaz yüzgeçlere dikkat edin,ama benekli olan olsa olsa abant alasiyla melezlesmistir en iyi ihtimal o cunku devlet cogu yere abant alasi saldi asilama yapti.gökkuşağı kendi arasında bile doğada kolay kolay üreyemez ciftlikcilerden bile hiç dogal olarak urer deyeni görmedim kaldiki kırmızı benekliyle melezlessin cok cok düşük bir ihtimal.!ankara mamaktaki av bayisi işleten ayhan abiye arkadaslar vesilesiyle tekrar sordurucam haber gönderdim,ayhan abi bu yabancı turu oldukça iyi tanıyor ve avliyor daha detaylı bilgi alınca paylasicam.

4. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    İddia ve öngörülerinin sonuçlarını merakla bekliyoruz.:cool: :)

5. stanlyy

stanlyy Fatih BAŞAR

Favori Kamış:
    Shakespeare ® Ugly Stik Lite 180, SHIMANO Nexave CX 210 M, D.A.M REVOLUTION TELE-X 270
    Favori Makine:
    SHIMANO RARENİUM CI4 3000 SFA, SHIMANO TECHNİUM 1000 FD
    En İyi Avı:
    Hamsi... :)
    Binlerce türün zaman içinde geçirdiği evrimleri, yeni türleri düşündüğümde yüksek rakımlarımda olabileceğini düşünüyorum Nuri abi. :)
    Tam tespit için laboratuarda detaylı inceleme gerektiğini söyledi Yakup hocamız. İncelemesi bu kadar teferruatlıysa dış etkenle yapılan bir şey gibi gelmedi açıkçası ama seninde söylediğin gibi bizim ki imkanlar dahilinde meraktan öteye gidemiyor. :)

6. stanlyy

stanlyy Fatih BAŞAR

Favori Kamış:
    Shakespeare ® Ugly Stik Lite 180, SHIMANO Nexave CX 210 M, D.A.M REVOLUTION TELE-X 270
    Favori Makine:
    SHIMANO RARENİUM CI4 3000 SFA, SHIMANO TECHNİUM 1000 FD
    En İyi Avı:
    Hamsi... :)
    Ben iddialı konuşmayayım ama gökkuşağı alabalığının ülkemiz iç sularınına ait doğal bir balık olmadığını biliyoruz.

Zaman içinde gördüğüm bir çok av raporundan çiftliklerin olmadığı yüksek rakımlarda bile yaygınlık gösterdiği, hastalıklara karşı benekli alaya göre daha dirençli olduğunu, hatta doğal türümüz olan benekli alanın meralarını işgal ettiği için tebliğde de zararlı tür olarak kabul edildiğini okumuştum. Bu da gökkuşağının doğal ortamda belirli derecenin üzerinde üreyebildiği tezini doğruluyor.
    Tabi bu yazdıklarımız normal bir vatandaş olarak, araştırıp okumaktan ileri gidemiyor.
    Abant alasının deseninini ve avın harici dışında aynı arkadaşın diğer tuttuklarının gökkuşağı olduğunu düşündüğümde teori daha cazip geliyor.
    İlk mesajımda da dediğim gibi merak ettiğimiz olay daha öncede sorulmuş bir sual ve numune resimler gönderilmiş. Sualimizi cevaplayan hocamız forumumuzun çok eski üyelerinden, kendisi gözlemlerimde hem iyi bir alabalık avcısı hem de su ürünleri fakültesinde yardımcı doçent...
    Bir gün imkanlar doğrultusunda araştıracak cengaver bir avcı arkadaşımız çıkana dek sadece teorilerde kalacak gibi... :)

7. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Saygıdeğer hocamızın, gökkuşağının uygun su ortamı bulunca doğal ortamda da üreyebileceğine dair kıymetli çalışmaları olmuştu. Bu açıdan konuyu garipsemiyorum zaten. Dile getirmeye çalıştığım şey konudaki balığın gerçekte hangi ortamın balığı olduğuna dairdi. Birileri tarafından pekala laboratuvar ortamında "melezlenmiş de olabilir" ihtimaliydi.

Elbette kıymetli hocamız sonuçları paylaşır ise durum netlik kazanır.:)

8. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Yakup hocamızın bu yönde çalışmaları olduğunu biliyorum. Bilim dünyasına sunduğunu da. Ancak şuan kaynak verme durumunda değilim, nerededir ve nasıl ulaşılabilir bu çalışmalara bir fikrim yok.:eek:

9. Gökala ile beneklinin doğal ortamda melezlenebildiğine ikna olmam için bunu iddia edenin çok uğraşması gerek. Kaldı ki bu mümkün olsa bile yavrunun yarısı gökala yarısı benekli olamaz. Gökala, amerikan kahverengi alabalığı ile kanada somonunun melezlemesinden oluşmakta. Hiç yarısı somon yarısı kahverengi alabalık görmedim. Bu arada doğal ortamda üreyebilen gökala nesillerinin somona doğru kaydığına, yurdum meralarındaki bir kısım somonların bu şekilde oluştuklarına inanmaktayım.

10. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Sevgili Yavuz abimiz,

Somon alabalığın deniz görmüş türüne verilen genel isimdir. Hayatının bir evresinde muhakkak tuzlusu ile tanışmış olması lazım ki ona "somon" diyebilelim. Gerçi bizim buralarda da büyük alabalığa somon diye isim veriliyor ancak somon konusunda en önemli kriter tuzlusudur. Yurdumuz alabalıklarından Salmo Trutta Labrax bir somondur ve doğası gereği tuzlusuda öteden beri varlığını sürdüren bir balıktır. Yumurtlamaya tatlısularımıza girer.

Oncorhynchus mykiss (gökkuşağı/gökala) ise kendine has başka bir türdür labrax ile bu anlamda herhangi bir bağı/yakınlığı bulunmaz. Gökala 1800'lerde Avrupa'ya yayılmış olduğu halde bizim labrax Karadeniz'in varlığıyla yaşıt.

Bu bilgiler ışığında "somon" hakkındaki değerlendirmelerini tam oturtamadım, yada yanlış anladım sanki.:)

11. Vedat Abayoğlu

Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Nurim haklısın.Türkiyede Doğu Karadenize has endemik bir tür olan Deniz alası(salmo trutta Labrax Pall)somonlara benzer şekilde tatlısuda doğar denize göçer ve yumurtlamak içinde tatlısuya girer.Ancak bunu her sene yapabilir somonlar ise sadecebir kere ve denize dönemeyip ölürler.

Amerikan kahverengi alabalığı kon usunda iseismi German Brown Trout olarak değiştirmek gerekir.Zira Amerikanın kendine haskahverengialabalığı yoktur.

Resimdekilerde ise tamamen Fatihe katılıyorum.

Sevgiler

12. Nuri abim,

Üzerinde 3 tane alabalık çiftliği bulunan bir dereden tutup gökala diye torbama attığım balıkların bazılarının eti somon gibi kırmızı ve bana göre diğerlerinden daha lezzetli çıkmakta. Bu çiftliklerden biri sırf damızlıkların tutulduğu üreme çiftliği. Dereden ayrıca nadiren de olsa trofe somonların tutulduğunu duyuyoruz. Hal böyle olduğunca kıt aklımca fikir yürütüp paylaşmışım. Durum bundan ibaret.
    Ayrıca bu balıkların hasretle denize çıkmak istemediklerini, belki de çıkıp çıkmadıklarını da bilemeyiz ki...

13. onelives

onelives HASAN

MUHTEŞEM BİR SU ÇOK GÜZEL

14. gümüş06

gümüş06 Ahmet YABACI

güzel doğada güzel balıklar keyife keyif katar.emeğinize sağlık.:)

15. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Dedim ya tam oturtamadım. Melez konusundan da bahsetmiştin (yarısı somon yarısı kahverengi alabalık) iyice karıştı kafam.:)

Aşağıda saygıdeğer hocamız konuyu enine boyuna irdelemiş. Bir bakıversen, senin anlattıklarınla örtüşen tarafları veya aykırı bulduğun noktaları, varsa eklenmesi gerekenleri bir de senin gözünle görmek isterim yeniden. Bildiklerim, -veya bildiğimi sandığım- seninkiler ve hocamızın değerlendirmeleri arasından belki bir yol bulayım.;)

Link: http://www.baliktayiz.com/forum/sho...-Hangisi-Alabal%FDk-Hangisi-G%F6kku%FEa%F0%FD

16. Benim abim,
    Yakup hocanın dahi "olabilir", "olsa gerek" lerle değerlendirdiği bir mevzuda ben senin fikirlerinin oturmasına nasıl yardımcı olayım ki?.. (Benim fikirler zaten havada uçuşuyor :D )

Ben balığın denize inip geri geldiğini bilemem, etinin rengine ve tadına bakıp somon diyorum.
    Gökalanın denize inip geri döndükten sonra etinin kızardığına inanasım gelmiyor ayrıca.

Bir alabalık parmak boyundayken denize inip sonra dönerse somon olur gibi bir çıkarım bütün alabalık cinsleri için geçerli olabilir mi? Cevap hayırsa, o balığın denize inmemiş haline de alabalık demek istemem ben. (Caanım kırmızılı kraliçelerime saygıdan). Bu, sadece deniz alaları için geçerli ise kafadan deniz alalarıyla somonları aynı sepete koyarım zaten.

Flu kalan bu detaylar haricinde hocayla çelişen bir kanaatim yok, olamaz da (haddime mi). Fakat hocanın da değinmediği ve benim de ısrarla bir bilene teyid ettirmek istediğim konu (zaten sen de buraya takılmışsın abim) ; Gökala diye bir balık türü doğal bir tür müdür, ezelden beri var mıydı, yoksa işi ticarete döken genetikçilerin icadı mıdır? Ben ikincisiymiş diye biliyorum. Belki şurda hata yaptım; iki farklı cinsin çiftleşmesiyle oluşan türlere melez denmesi gerektiği halde, gen transferi ile oluşturulan tür için de melez dedim. Hocaya bunu da sormalı mı acep?

17. zucchero

zucchero Bora

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Teşekkürler... Daha irileri sizlere rastgelsin...

18. zucchero

zucchero Bora

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Tür konusunda başta söylediğim gibi bilgim olmadığından konusu siz değerli ustalara bırakıyorum. Ama kısmet olursa daha detaylı fotoğraflama ve belki de bir örneğini sunma olayını inşallah seneye yapacağım...

19. Vedat abi, Amerika'nın kendisine has kahverengi alabalığının olmadığı bilgisi için teşekkürler. Kurduğun cümleden şunu mu çıkarmalıyım; Gökala, Alman kahverengi alabalığı referansında melezlenmiş bir tür müdür?

Yok bunu demek istemedin, Kahverengi alabalığın Amerikan değil Alman alabalığı olduğunu söylemek istedinse; benim kahverengi alabalıktan kastım bütün salmo trutta türleridir.
    http://maviyasam.odu.edu.tr/files/sayi6/Pages_from_Dergi6-7.pdf

20. Nautilus61

Nautilus61 ümit

Favori Kamış:
    okuma octana spin , lineaeffe power drive surf
    Favori Makine:
    okuma raw II 55, trio 30s
    En İyi Avı:
    10cm istavrit :-)
    Balıklar gerçekten güzel. eline sağlık güzel av olmuş