Neden bu mantıktan kurtulacakmışız Roy? Hepimizin ortak zenginliği olan denizde birileri ağ atıp ne var ne yoksa toplayarak para kazanıyor ve denizlerdeki balık miktarı bugün 30 sene öncesiyle kıyaslanmayacak derecede azalmış durumda. Balık sayısı azalırken tekne sayıları artmakta ve denizler mutlak bir yok oluşa doğru gitmektedir. Denizin bir kapasitesi var, gerektiği kadar avcılık tabii ki yapılsın ama kapasitenin çok üzerinde olan teknelerde çalışanlar da gidip başka yerde arasınlar ekmek paralarını. Ben amatör balıkçı olarak günde en fazla 5 kilo balık yakalıyorum, gerekiyorsa 3 kilo da yakalarım ama beyefendiler gidip son teknoloji ile donattıkları tekneleriyle tonlarca balık kaldıracak ve denizde ne var ne yoksa toplayacaklarsa bunu hoş görmemiz beklenemez. Balıkçılığı sürdürülebilir şekilde yapabiliyorlarsa yapsınlar yoksa zaten balık bitince hepsi işsiz kalacak, o zaman şimdiden bir kısmının meslek değiştirmesi herkes için en iyisi olacaktır.
Kendi cevabini kendin vermissin Aret. Benim de fikrimi az çok bilirsin. Girgir harikadir, amanda ne güzel çeviriyorlar binlerce baligi demedigimi bilirsin. Konu basligina takildim ben. Baska konudan bahsediyorsun yani. Sordugum sorulara ilaveten teknolojik alet ve edevatin teknelerde bulundurulmasi ve kullanimi yasak mi? Yasaya kanuna uygun olan bir eylemin ismi niye katliyam oluyor? Devletin yetkili birimi bu hakki vermis adama. Elindeki hakki maksimum seviyede kullanmak adamin hakkidir. Hak olan eylem katliyam olur mu?
Yapılanın yasal olması katliam olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Eğer balık türleri belli bir planlamayla değil "yakala yakalayabildiğin kadar" mantığıyla yakalanıp kökü kurutuluyorsa ben buna av değil katliam derim. Ben burada denize çıkan tekne sahibini değil ama gerekli yasaları çıkartmayan devlet kurumlarını sorumlu tutuyorum. 3 tarafı denizlerle çevrili ülkenin bir denizcilik bakanlığı bile yok. El kadar kıyıya sahip küçücük ülkeler bilinçli avcılık yaparak bize balık satıyorlar.
Ha iste simdi anladin, ayni dili konusmaya basladik. Ticarette imkanlardan maksimum faydalanmak kari arttirir. Populist yaklasimla halkimiz ucuza balik yemesinmi denir geçilir genelde. Av dönemi yasagi var eyvallah, balik bulucu da yasak degil. Mesele bu ! Onun için girgir teknesine katil yaftasini yapistirmak yanlis. Bu teknoloji ile baligi bulamayip çeviremiyen girgir kaptanina sadece kabiliyetsiz denir. Suçlular koltukta oturuyor !
Roy bana göre bu bir palamut katlidir..sen ne dersen de.. tabikii tekne sahipleri balık tutacaklar satıcaklar varlıklarını sürdürecekler..buna bişe şey dediğimiz yok..ama gereğinden fazla balığı tutarsan ve bu ülkede kota diye bir şey yoksa ben buna balık katli derim..arzumuz her balıkçının bilinçli olması yamyam olmaması..o video da beş yüz kasa diyor o gün için beş yüz kasa diğer günler için ne demeli..serzenişimiz buna..ama her nedense burada fikirlerini söyleyenlerin çoğu gırgır ların akrabası gibi konuşuyorlar.. bu onların anlayışları..herhalde bir gün anlıyacaklar ne demek istediğimizi..Saygılarımlan..
Aslında böyle bir bakanlık var. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI. Bakanın özgeçmişine baktım denizcilik mezunu. Açıkçası şaşırdım. Bu bilgileri öğrendikten sonra daha fazla yorum yapmıyorum. Ne olur ne olmaz.
Cnn türke bakin su an 24metre programi var. Siz katliyam demekte hürsünüz lakin katliyam degil ticarettir yapilan.
Prof. Söyledi iste. Türkiyede akdeniz ülkelerinin toplamindan daha fazla balikci teknesi varmis. Dikkat etiyseniz kabagi girgirin basina degil, olmasi gerektigi gibi devlet politikasina patlatti.
Eee biz başka şey mi diyoruz. Tabii ki suçlu olan gerekli düzenlemeleri yapmayan devlettir. Ne dedik, gırgır tekneleri bir defada 100bin tane lüfer çevirebiliyor. Tanesini 10 liradan satsa 1 trilyon para eder. Biz 70 kişilik şirkette bir sene boyunca eşşek gibi çalışarak böyle bir para kazanamıyoruz. Hadi o çok şanslı bir av diyelim. Reisin normal bulduğu 5 ton palamut avına bakalım. 2 palamut bir kilo gelse 10bin adet palamut eder. Tanesi 5 liradan satılsa 50 bin lira para. Kim kazanabiliyor bu parayı bir günde? Böyle anormal karların olduğu sektöre hiç bir sınırlama olmadan girişi serbest bırakırsan Akdeniz ülkelerinden de fazla teknen olur, Dünya ülkelerinden de. O tekneler de denizde balığı bitirene kadar önlerine ne gelirse toplarlar.
konuyu baştan sona okudum da Aret yazdıklarına son noktasına kadar katılıyorum, düşüncene sağlık avcılıkta işin içine para girerse bunda ne limit olur ne sınır olur ne vicdan nereden ne kadar daha fazla alabilirlerse o kadar çok para kazanırlar, keşke sahil güvenlik denetimi son derece titiz ve sık yapılsa keşke derinlik limiti 50 mt ye çekilse keşke iç denizde av tamamen yasaklansa da orası bizim milletimizin deposu olsa
Bu konudaki fikrim yapılanın katliam olduğu yönünde, sadece bu video üzerinden bu düşünceye ulaşmadığımı da belirteyim. Roy'un söylediği gibi bu katliamın müsebbi olanlar, buna izin veren ve göz yumanlar koltukta oturanlar olsa da, katliamı uygulayanların da bu işte dahlini görmezden gelemeyiz. Elbette ilk önce hesap sorulması gerekenler, buna sebep olanlardır ancak, sırf ticaret yapıyorlar diye böylesine bir talana ortak olanların hiç bir suçları olmadığı anlamına gelmez. (Söylenenin bu olmadığnın farkındayım fakat sanki böyle bir durum oluşuyor.) Her ne kadar günümüz düzeninde ticaretin gereği yapılıyor dense bile, ticaretin de bir ahlakı olmalı ve ahlaksızlığı görenlerin de bu yapılana bir isim bulması doğaldır. İnsan kendi bindiği dalı kesmemeli, bunlar ticaret yapmıyor soygun yapıyor. Bir milletin öz ve öz malı olan değerlerini çalıyorlar. Yapılan işin yasal olması onun doğru olduğunu göstermez, sonuç olarak vurgunculuk yapmayı kafasına koyanlar her alanda kendilerine yasaların açıklarını da buluyor. Adamlar trilyonluk değerde yerleri ihaleyle yok pahasına yasalara uygun olarak alıyorlar, hatta uymuyorsa ona uygun yasa çıkartılıyor, iki gün sonra trilyonlara satıyorlar. Bakarsanız ona da yasal mı yasal, vurgun mu, talan mı evet, sonuç olarak bu işi yapanlarında biraz vicdan sahibi olmasını beklemek belki saflık ama gayet insanidir. Bir de şöyle aklıma ilk gelen örnek var, balina ve fok avları bana göre katliam ancak yapılan iş yasal, her yıl belirlenen kotalara göre ve yapılması gerektiği şekilde yapılıyor. Fakat benim için yine de katliam. Ben bunu bu şekilde değerlendiriyorum, aksi düşünenler olacaktır onlarda ticaret diyebilir, insan ihtiyaçları için diyebilir bu da onların düşüncesidir. Konuyu fazlaca dağıtmadan burada yazılanların çoğu doğru olsa bile, konuyu açan Ferdi beye de haksızlık fazla haksızlık yapmayalım demeye çalışıyorum.
seawolf41 Dediklerinin büyük kısmına katılıyorum, gırgırın kıyılardan uzaklaştırılması yolundaki çalışmaları hararetle desteklediğimi de yazılarımı okuyanlar hatırlar. Yeni tebliğdeki değişiklikleri yetersiz ama başlangıç için fevkalade önemli ve değerli bulduğumu da her platformda paylaştım. Konuyla ilgili görüşüm ise tamamen yasal av yapan bir teknenin durumunu belirtmekti. Mevcut kurallar yetersiz ya da yanlış olabilir, ancak herkesin bunlara uyması gereklidir ve buna uyarak çalışanları da katliamla suçlayamayız. Katliam yok mudur? Vardır, işte o katliam, kıyılarda yavru balıkların boyuna yaşına bakılmaksızın avlanmasıdır ki ister bir tane olsun, ister bir ton fark etmez. Biz de buna karşı mücadele veriyoruz. Selam ve sevgiler.
Ferdi kardeşim, hiç kimseyi asla küçümsemem, yazılarımı okuyanlar bunu iyi bilirler. Birisine yanlış biliyorsun veya şunu bilmiyorsun demek küçümseme ise ona bir şey diyemem,kırdımsa özür dilerim. Lüzumsuz tartışmalara da girmem. Bana sen de anlamamışsın ve bol keseden atıyorsun demişsin. Okuduğumu anlama kabiliyetim olduğunu sanıyorum ama yine de rica edeyim ne anlatmak istemişsin ve ben neyi anlamayıp bol keseden ne atmışım. Öğrenirsem, belki bir daha atmam. tam sayısını sizde bilmiyorsunuz ve yanlış bilgi veriyorsunuz. demişsin, neye dayanarak bunu söylemişsin, lutfen açıklar mısın? Verdiğim rakamlar Tarım Bakanlığı'nca ruhsat verilen tekne sayılarıdır ve kaynak Bakanlıktır. SElam ve sevgi ile.
Aret Biz neden burada zaman zaman bazı bilgileri paylaşıp haydi hep beraber Bakanlığı e-posta yağmuruna tutalım, şimdiye kadar yapılan yanlışlardan dönülmesini sağlayalım diyoruz. Yanlışı yapan devlet, eleştirilmesi gereken de o. Bak, mesela bir amatör balıkçı belgesi var, forumda tartışıp duruyoruz, birçok kardeşimizin de yok yere başı derde girdi bu yüzden. Ne demiş devlet, ben belge çıkardım, isteyen alır, isteyen almaz. Böyle saçma şey mi olur? Bu tamamen yanlış, ama madem ki kural, yeri geldiğinde bunu öne sürüp almak mecburi değil demiyor muyuz? İşte o gırgırın meselesi de tıpkı bunun gibi, adam yasal av yapıyor, bu kadar basit, onu suçlayamayız. Kota meselesine gelince, bunu fazla dillendirmeyin çünkü gırgırcıların tek istediği bu, kota konsun, bütün yasaklar kalksın. Nasılsa kota yeterince denetlenemez, onlar da istedikleri gibi yakalar. Bu çok tehlikeli. Ayrıca bilim adamları, kotayı tespit etmek için yeterli veri olmadığı görüşünde, kafamıza göre kota belirleyemeyiz demeye getiriyorlar. Selam ve sevgiler.
Reis, Bak aynı yazıda hem yasal av yapan gırgırı suçlayamayız diyorsun, sonra da nasıl olsa denetleyemezler düşüncesi ile kota istediklerini söylüyorsun. Geçen seneki 20 cm. yasağına uymadıklarını hepimiz biliyoruz, bu sene de 24 metrenin altına ağ atacaklarına eminiz. Peki biz bu adamları nasıl suçlamayalım? Tamam videosu paylaşılan av yasal olabilir ancak biz konuya genel bakıyoruz, Avrupa ülkelerinde 50 metre olan sınır 24 metreye çıktı diye kıyamet kopartıyorlar, yavru balıkları yakalayabilmek için "biz yakalamazsak Yunanlı yakalar" gibi ucuz milliyetçi söylemlerle kamuoyu yaratmaya çalışıyorlar, göz göre göre yasakları çiğniyorlar. Kimse kusura bakmasın ben bu sektördekilerin hepsini denizi talan eden çapulcular olarak görüyorum. Artık para ile balık satın almayı tamamen bıraktım, çevremdekileri de bu şekilde yönlendiriyorum. İmkan bulursam sadece olta balıkçısından balık satın alıyorum.
Biz bu 24 m işini imkanlarımız ölçüsünde takip edeceğiz, Sahil Güvenlik de takip ediyor ve bundan çok korkuyorlar, üç defa ceza yiyenin ruhsatı iptal ediliyor. Şu sitelerde geniş bilgi ve gırgırcıların yakınmaları var, bir göz atın isterseniz. www.balikcilar.net www.gelbalder.org
Çabalarınız için çok teşekkür ederim Reis, tüm temennim bu sınırlamaların kararlılıkla uygulanarak denizlerin kurtarılmasıdır.