BİR TURNA HİKAYESİ

Konu, 'İç sularımızdan (Tatlısu) Güncel Av Raporları' kısmında night fisher tarafından paylaşıldı.

  1. night fisher

    night fisher fatih

    Yaş:
    59
    Mesajlar:
    2.135
    Şehir:
    bursa
    Favori Kamış:
    kendisinin dizayn ettiği muhtelif kamışlar
    Favori Makine:
    çançinçon çinişi makineler
    En İyi Avı:
    kırlangıç 8.4 kg
    Kırk gün oldu,bir daha gidemedim.Beş kere falan niyetlendim,Ulubatlı dostum Salihi arıyorum her seferinde,durum hiç iç açıcı değil.'' Balık sazda, çok iri turnalar var ama tek tük! Sular ısınmadı,boyuna kar suyu geliyor göle,biraz otlanması lazım ki hayvan sazdan çıksın'' diyor.
    Kırk gün önce Eski karaağaçtan çıkmıştım açılış maksadıyla,nefis bir havaydı.Hemen kumbaraları dolaştım büyük umutlarla,iki saat , tek vuruş yok.
    Geçen yıl kuraklıktan göl seviyesi yükselememişti baharda,dolayısıyla sazlıklar pek sualtında kalamadı,yumurtlayacak balıklarda derelere hücum etti,dere kıyılarındaki sazlara, ağaç köklerine yumurtlamak istediler.
    Haberler gelmeye başladı daha şubatta,eline çırpma takımını alan,Ulubat
    göl çıkışına hücum etmiş,bi yandan tırıvırı,bi yandan üçlü çırpma takımlarıyla katliam boyutunda balık tutuyorlar diye.
    Bir önceki sezon sonu gölde günlük ,amatörü profesyoneli ortalama yüzlerce tekne avlanıp,binlerce balık(turna) tutmuşlardı,ikiyüz metre mesafede on vuruş almak gayet normal aksiyondu.Turna yıllarından biri yaşandı.
    Amatörlerin limitlere uyduğunu farz etsek bile,profesyoneller, tekneleri balıkla doldurmadan dönmüyordu.
    Balıkların çoğu erken havyara girmişti.Bir kaç yetkili ile görüştüm,sezonun erken kapanmasını,bu gidişle balık neslinin tehlikeye düşeceğini belirttim.Hak verdiler ama mevzuat izin vermiyordu,yasak tarihleri merkezden tespit edilip,herhangi bir değişiklik talebinin kabulüne kadar iki ay geçeceğini,bir ay kalan sezon içinde, herhangi bir yasaklamanın mümkün olmadığını söyledilerdi.
    Korkularım gerçekleşmiş miydi acaba diye düşünüp duruyordum bi yandan o gün,kumbaralar bir bir boş çıkarken.
    ''Canım kökünü kurutacak değildiler ya,sular soğuk bu yıl daha,sivri sinekler ortada gözükmüyor,onlar uçuşacak göl üstünde,küçük balıklar onları yemek için açıklıklara yüzecek,harami turnalarda onların peşinden. Erken,erken daha,bak bu sene temmuza kadar gölde su çekilmez,dağda üç m. kar var hala.'''
    C.tesi sabahı düştüm yola,bot motor takım taklavat üç gündür arabadaydı,üç gün önce vermiştim kararımı ama içimde bir heves oluşmuyordu,ya boşaltacaktım arabayı yada....

    GÖLE ULAŞTIM AMA BENDEN HIZLILAR VAR:)
    [​IMG]

    Sabah 8.00,güneş şimdiden kavuruyor adamı,36 derece olacakmış bugün hava.
    '' Bir aydır durdun bu günü buldun ya!!! piş bakalım''
    Salihi aradım,durum ne diye cevap aynı
    ''balık sazda!!!'' ne sazmış be arkadaş,su ya elimi soktum hamam suyuna dönmüş,neyin sazında bunlar yahu!!!
    - Ben çıkıyorum,dönüşte buluşur muhabbet ederiz
    -iyi rastgele,sen tutarsın beyağ,balıklar iri,bi dağne tuttunmu sana yeter zati,en ufağı 3-4 kilo.
    Köprünün dibinden soktum botu suya,üç km kadar dere yatağında gidip göle girdim,aslında her yer su ama,yataktan ayrılmamak lazım,kütüğü var,ağacı var,altımda bot var neticede.
    Hadi bismillah deyip indirdim oltayı suya,rolantide gidiyor,30 m kadar arkamdan kaşık yüzdürüyorum saz diplerinden.Ara ara saz aralarında aynalara girip at-çek yapıyorum.

    NİLÜFER TARLASI

    [​IMG]

    BEYAZ NİLÜFER (Nymphaea alba)

    [​IMG]


    KARABATAK CENNETİ

    [​IMG]

    Nilüferler açmış,bahriler(Podiceps cristatus) yavrularını yüzdürüyorlar ,bazen sırtına alıyorlar,pek şirin oluyor kerataların civcivleri.
    Karabataklar(Phalacrocorax pygmeus) çok bu sene,siyah ibisler(Plegadis falcinellus)(çeltikçi)gelmiş,karabaş sumrular(Sterna hirundo) sürüler halinde nilüferlere konuyorlar.Nesli tehlikede büyük karabataklardan(Phalacrocorax carbo) bol miktarda gördüm.
    Pelikanlara(Pelecanus onocrotalus) ne oldu?sanırım mayısa kalmıyorlar gölde,oysa nisanda büyük sürüler olur her zaman.Geçen geldiğimde yine nesli tükenmekte olan pasbaş patka(Aythya nyroca) ördeklerden yüzlercesini görmüştüm,onlarında çoğu terk etmişler gölü,ama bol miktarda yerli elmabaş ördek (Aythya ferina)var,yeni yeni yumurtaya gelmiş gibiler,sazdan kalkan bir tur atıp dönüyor aynı noktaya. Sakarmekeler(Fulica atra) daha kur aşamasında,bir kovalamaca tutturmuş gidiyorlar,su tavukları(Gallinula chloropus )eş haldeler ama yuvalar hazır değil sanırım

    SAZLIKLARDAN HAVALANAN ELMABAŞLAR GİBİ SESİN...

    [​IMG]

    Farkındasınız,balık malık yok,belgesele bağladım kendimi,doğayı seyrediyorum:) Bu bölgedede kumbaralar tükendi.Belirtiler zaten negatif,ortalıkta martı yok gibi,hadi onlar iyice çektiler kendilerini doğadan,çöplüklere,insanın kalabalık olduğu rıhtımlara, simide dadandılar da,tek bir parakete yok ortalıkta.Oysa yüzlerce metrelik pareketelerin arasından geçit bulmak sıkıntı olurdu herzaman( sadece turna avı için,canlı yemlik balık takılarak yapılan,bir metre arayla yüz iğneli parekete takımları)
    Ne parekete var ortalıkta nede yemlik ağları.
    Bende Fatihsem, şu gölde tek turna kaldıysa, onuda ben tutacam moduna girmeye başladım artık,sırtım ağrımaya,güneşten nar gibi kızarmaya başladığımda.
    Tırıs tırıs gide gide bi on km tepmiştim kıyı kıyı.
    ''Balık karşıda,topla oltayı!', karşı dediğin on km! ,kasmasan kendini bu kadar... yahu bass,battı balık yan gider''
    Gazı kökledim,suda hafif bir çalkantı var,uçuyorum üstünde,gözler karşı sahile kilitli,zaman zaman 30 cm üstü dalgaya denk geldimi sudan havalanıyor tekne,sımsıkı tutuyorum kolu,bi yandanda yandaki ipi.Botun handikapıda bu,en ufak dalgada süratli yolculuk imkansızlaşıyor.
    Sol koluma kıramp girdi,ağrı değil,acıya döndü hissetiğim.Yirmi dakika sonunda karşıdayım sonunda ama pilim bitti,sırtım kasılmaktan taş kesildi.Bi saz arasına girip uzandım sırt üstü,yine belgesele geçirdim kendimi,Uludağın karlarına bakıyorum yattığım yerden,bu sene onbeş yıl ara verdiğim kayağa oğlanın baskısıyla tekrar başladım,teknik yerinde hala da,dizlerin dermanı kalmamış,ama yinede tecrübeyle bayağı dikkat çektim,acemilerin yoğunlukta olduğu düşük seviyeli pistlerde, üstad muamelesi gördüm epey:)

    YORGUNLUK ATARKEN
    [​IMG]

    Neyse,sırt düzeldi biraz,şimdi çalışma zamanı. Orayı zorla,burayı yokla yok!!! tık yok ,takip yok,kılçık yok!!!
    Bu bölge daha bi otlu,ara ara ot topluyor kaşık,turna hayvanıda aynı ota takılmış gibi vurur oltaya,ama bu otlar ince,saç şeklinde Elocharis palustris denen tür,bir ay sonra su üstüne ulaşıp çiçek açacaklar,sular çekilince karada kalacak,sertleşecekler ama şu an pek sağlam değiller,bir boynuz otu(Ceratophylum demersum) yada tilki kuyruğu (Myriophyllum spicatum) gibide öbeklenmezler,dolayısıyla olta ağırlaşmaz,otun takıldığını hissetmek zordur,tek bir sap,tel takılsın kaşığa ,turna o iri keskin gözleriyle farkedip,atlamaz asla.
    Bu kadar botaniğe girmeye gerek varmı?Var! Biir, bastığın toprağı yüzdüğün suyu tanıyacaksın,ki içtiğin meşrubatın kutusunu,yediğin gofretin ambalajını atarken iki defa düşünesin, iki,bu hikaye bi yerlerde boynuz otuyla kesişecek, sabredip buraya geldiysen göreceksin:)

    ROTA!
    [​IMG]

    '' Yok!!! burdada olmayacak,poyraza bakıyor ya,şu lanet elocharislerin kopuk saçları,suyun heryerine yayılmış,atar atmaz bir parça ot sarıyor kaşığı! Saz içlerinemi girsem??? aynalar vardır içerilerde.Len yürü!!! onüç sene oldu ,ava tövbe ettiğinden beri girmişliğin yok o patikalara,kimbilir ne kadar değişmiştir,kaybolup gidecen bide altında botla!!! ''
    Son bi yer kaldı, ince bir saz şeridi,ardı sığlık çimenlik gidiyor. Saz kıyısında gezinirsem,orda varsa cezbederim belki turnayı sazdan çıkmaya,zaten bi tane tutayım,çıkacam gölden,pişirilmeye değmez boydaysada salacam geri ,en az iki kiloluk olmalı.
    Tekrar geri döndüm,bu defa kıyı kıyı gittim,yol uzadı ama esinti,çalkalayamıyordu suyu bu sefer,çarşaf gibi suda,yağ gibi kaydı bot.

    KIYI MOLASI
    [​IMG]

    Hadi bismillah tekrar,iyice yapıştım saz dibine ,tın tın gidiyorum,burdada o meşhur boynuz otları var,su nispeten sığ olduğundan,kaşık bir metreden fazla batınca öbekle topluyor otu.Bir, iki çektim öbeği,temizledim söylene söylene,biraz hızı artırdım,suyun yarım metre altından geliyor kaşık.
    Derken yamuldu kamış!. Diktim havaya ucuna bakıyorum,hareket yok,biraz daha kastım ,yok....iri bi öbek bu,b.k çuvalı gibide ağır!!!
    Kamışı kasıyorum biraz sarıyorum... Birden suyun üstünde kara bir sırt beliriyor,onbeş metre geride.Ahha! gelmiş koç!
    Kalama aslında saza maza takılırsa takımı bırakmamaya ayarlı ama cuk oturdu bu ayar.Suyun üstüne çıkınca tekrar dalmaya kalkınca anladım kalama ayarının uygunluğunu.
    Bi sağ yaptı durdu,biraz kastım kamışı ,bir iki sardım,biraz sol, yine aynı işlem,birde baktım dibimde,iki metrede, hala bi hırçınlığı yok,ulen balığın mazbut huylusunumu yada körünümü denk getirdin,nedir.Resmen al beni diyo bu yahu!
    Suyun üstünde salınıyor, iğnenin biri oturmuş alt çeneye,sağlam duruyor ama çokta debelenirse kurtulur.Tek elle kepçeyi suya soktum ama kupkuru katlanır kepçenin filesi suyun üstünde kaldı,balıkta gözleri dikmiş beni kesiyor.
    Şimdi bi fırlarsa havaya,vedalaşacam ben bunla diye içimden geçirip kepçeyi geri alınca,o da daldı dibe,bıraktım kepçeyi yarı kalama yarı kamışla yol veriyorum kısa kısa balığa,bir ara nilüferlerin arasına girdi,Allahtan kamışların arasında ufak bir nilüferlik alanın dibindeyim.Hafif çektim döndürdüm kendime biraz yoruldu galiba,iyice uysallaştı,tekrar suyun üstünde,gözlerini bana dikti. Ben tetikte ona bakıyorum,o tetikte bana.Sanki güç topluyor gibi,soluk alıyor gibi bir salınım içinde,bense hamle yapıp kaldırayımmı,ya yeterince yorgun olmayıp,kaldırırken fırlarsa ikilemi ile boğuşuyorum beynimde.
    Derken ya ALLAH dercesine fırladı sudan,dimdik yukarı, bi yandan kuyruk atıyor,kafasını çılgınca sallıyor.Tetikte olduğumdan,misinanın gerginliğini tamamen gevşettim o an,bende karşı hamlemi yapmıştım.Bir metreden fazla yükseldi sudan tosun,suya indiğinde, üzerime epey bi su sıçradı.Usulca getirdim botun dibine,takadı kalmamıştı sanki,kaşığın dininden tuttuğum gibi kaldırıp aldım içeri,botun bir avantajı suya yakınlığı,30 cm aşırdınmı içerde balık.
    Üzerine hemen bez atıp,gözlerini kapadım,kafasını sıkıca tuttum enseden.Nerden baksan 70 cm lik,sırtı kalın bi erkek turna,iki çırpınsa ağzında kaşıkla, botuda delecek,hatta tekrar suyada atlayabilir,kas yuvası resmen,yakalanınca mücadele etmemesi,korkusuzluğundan,dur bakalım noolucak diye takip eder derim ben hep,taaki seni fark edinceye kadar tıpış tıpış gelir. Kaşığı kolayca çıkardım,bi hamlelik hali kalmış iğnenin girdiği bölgenin. Bir fotoğrafını alayım diye bezi kaldırdım,derin derin soluk almaya çalışıyor,gözler yine bende.Bir poz çektim debelenmeye başladı,bezi üstüne bastım.

    KOÇ TEKNEDE
    [​IMG]
    Karnını yokladım bomboş,niyet balığı yemek,özel turna yemeye göl restoranlarına gidecek( Mudanyada oturuyorum!) kadar severim tadını.Havyardı,süttü bişey çıksa hemen salacam suya,tamda yenecek boyutun üst sınırında,bu günün ödülümü olsun bu,ne yapsam diye düşünürken,bir patırtı daha yaptı ayaklarımın arasında can havliyle kafasını bastım elimle ama bu sefer enseden değilde biraz daha öne kaydı elim,alt dişlerden biri zonk diye girdi parmağa,bıçağı sokuverdim iki gözünün arasına, kıpırtı sona erdi.
    Vahşete son vermekde vardı ava tövbe etme sebeplerim arasında,doğayı seviyoruz aslında,doğanın bekçileriyiz,kralların sporunu yapıyoruz biz diye yirmi sene avunup,av peşinde koştuktan sonra '' canilik lan bu aslında,alayıda cani bu avcı milletinin,sende canisin,iç güdülerinin esirisin'' diye asıverdim bi gün tüfeği. 21. Yüzyılın sporu değil,kara avcılığı, öldürdüğün her hayvan ile zaten yok olan doğaya bir tekmede sen vuruyorsun.
    Vahşiliğimden kalan bir izdi sanırım bu yaptığım,parmağımın kanaması bir dakika sürdü ama turnanın hiç şansı yoktu.Neyse'' her canlı ölümü tadacak'' diye avutayım yine kendimi....
    DETAYLI BİR FOTODA ALDIM (71 CM 2600 GR.)
    [​IMG]

    İki yıl daha böyle uzun bir hikaye yada makale yazmam herhalde:) yazımı okurken sıktıysam affola,herkese rast gelsin...

    Bir notta yönetime, yeni sunduğunuz fotoğraf yükleme butonu uygulaması,fotoğraf yükleme adedinin beşle sınırlı olması,fotoğraf aralarına notlar koyamamak yada başlıklar atamamak,konu bütünlüğünü bozmakta olacağı için pek kullanışlı değil. Sanırım hızlı resim vs. ile yola devam edeceğim.
     
  2. night fisher

    night fisher fatih

    Yaş:
    59
    Mesajlar:
    2.135
    Şehir:
    bursa
    Favori Kamış:
    kendisinin dizayn ettiği muhtelif kamışlar
    Favori Makine:
    çançinçon çinişi makineler
    En İyi Avı:
    kırlangıç 8.4 kg
    konuyu yanlış yere açmışım sanırım,yorumlarla beraber taşıdım:)
     
  3. balli

    balli m.nuri akkaya

    Yaş:
    58
    Mesajlar:
    9.049
    Şehir:
    erzurum
    Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Yakışır ağabeylerin hasına.;)

    Botaniğinden ornitolojiye, oradan taksonomiye, en alasından bilimsel bilgiler. Yumurtanın, yavrunun/bebenin durumundan, ananın, babanın, yuvanın hal-ü ahvalından.

    İnsan/avcı ruh halinden, kendi ile söyleşiden, doğayı okumadan, sudan, iklimden hasılı; hayatın tümünden inci gibi dokunmuş müstesna bir günce.Ustalık, tecrübe, azim her ne ararsan fazlası var, eksiği yok maşallah.

    Oy oyy, mahvettin sayın abim, yüreğine sağlık. Lezzeti damaklarda kalan enfes tatların harmonisi için candan teşekkürler üstadım.:) ;)

    Bir de o koç ile birlikte gül cemalini görseydik.mrsparkle ( takdir edersiniz ki can abim, kıllı bacaklar pek cazip değil:p :D )
     
  4. volex21

    volex21 Volkan

    Mesajlar:
    6.735
    Şehir:
    İzmir
    Favori Kamış:
    Okuma V System 2.40 Lineaeffe Spirit Surf 3.90 (fiyat performans 9/10)
    Favori Makine:
    Spro Red Arc 20'lik (Fiyat/Performans : 8/10)
    En İyi Avı:
    Levrek (57 cm - 2.100 gr ) Sargoz (700 GR kadar) Palamut (40 cm üzeri), Lüfer 40 cm, Çipura 950 gr
    Çok keyifli okurken amatöre zevk veren bir tarzda yazmışsın Fatih abi eline sağlık. :)
    Kendinle hesaplaşmaların, çelişkilerin, iç dünyan, gördüğün kuşların, bitkilerin yorumları, bilgileri çok hoş bir tat bıraktı.

    Her yanından buram buram amatör ruh kokan, sevgiyle avlanmanı hissettirdi. :) Tek güzel turnan, nice balıklara bedeldir. :)

    Kazasız belasız keyifli avların olsun. Bol av raporların olup, bize de okuyabilmek nasip olsun. :)
     
  5. night fisher

    night fisher fatih

    Yaş:
    59
    Mesajlar:
    2.135
    Şehir:
    bursa
    Favori Kamış:
    kendisinin dizayn ettiği muhtelif kamışlar
    Favori Makine:
    çançinçon çinişi makineler
    En İyi Avı:
    kırlangıç 8.4 kg
    Sevgili Nuri,bilgi ve tecrübenin paylaşıldıkça büyüyeceğine inanırım gençliğimden beri.
    Elimden geldiğince,tecrübemi yansıtacak,araya bilgiler,öğütler sıkıştırdığım yazılar kaleme almaya çalışıyorum.Fakat, yazma konusunda çokda yetenekli görmüyorum kendimi.Şu yukarıdaki yazıyı beş saatte falan kaleme aldım,avda epey yoruldum ama,yazarken çok daha fazla yoruldum diyebilirim.
    Değiyormu,değmiyormu bir türlü karar veremesemde,yazdıklarımı baştan sona okuyan bir kaç gence yol gösterebiliyorsam bana yeter diyorum...
     
  6. ercan1977

    ercan1977 Ercan

    Mesajlar:
    428
    Şehir:
    Bursa
    Favori Kamış:
    DAM ON-LINEAR tele spin 30
    Favori Makine:
    SHIMANO jhx 4000F
    En İyi Avı:
    Palamut 2 kg
    Bravo , bravo , bravo...

    Fatih Abi merhaba.Maşaallah süper bir anlatım yapmışsınız.Sizler gibi ustalara da bu yakışır zaten.20 senedir olta balıkçılığı yapıyorum.Genelde tuzlu su olta balıkçılığı yapıyorum.3-4 senedir tatlı su balıkçılığına da merak sardım.Fakat turna yakalamak nasip olmadı.Turna avında kullanmak üzere çeşitli kaşık ve rapalalar edindim.Anladığım kadarıyla , sizler gibi ustaların yanında yetişmek gerekiyor galiba.Birgün olur da karşılaşırız inşaallah.Şahsen sizler gibi değerli ustalarla avlanmak , bizler gibi amatörlere ayrı bir keyf verir.Neyse lafı fazla uzattım.Fatih Abi kullanmış olduğunuz kaşığı nereden temin edebilirim?Herşey gönlünüzce olsun.Trofe balıklarınız bol olsun.Selâmlar...ERCAN 1977 BURSA (Doğru hava , doğru yem, doğru mekân, doğru zaman.)
     
  7. night fisher

    night fisher fatih

    Yaş:
    59
    Mesajlar:
    2.135
    Şehir:
    bursa
    Favori Kamış:
    kendisinin dizayn ettiği muhtelif kamışlar
    Favori Makine:
    çançinçon çinişi makineler
    En İyi Avı:
    kırlangıç 8.4 kg
    Çok teşekkür ederim Ercan:) Mudanyada Erkan abini bilirsin,kaşığı ordan almıştım,sanırım elinde mevcuttur.Balık oldumu,kaşık seçmez pek aslında,önemli olan pek küçük olmaması,iğnenin büyük olmasıda diğer bir nokta,ben iğneleri büyütüyorum çoğu zaman,yukarıdada yaşadığım gibi,balık sıçramaya,titremeye başladımı,özellikle irileri kolayca kurtulur,arkasından bakakalırız;)
     
  8. Genesiss

    Genesiss Gürcan

    Mesajlar:
    78
    Şehir:
    Kocaeli
    Favori Kamış:
    Vercelli Spyra Piuma Power, Yamaga Blanks Early 94mhr
    Favori Makine:
    Daiwa Surf Basia 25 QD, Daiwa Certate 3012H
    Tebrik ederim Fatih abi, bu pazar saat 12:00 de bende turna avına gittim, meraya varmamla birlikte 5 tane turna kıyıda beni selamladı, onları görünce olta takımını nasıl hazırladığımı bile hatırlamıyorum, hemen savagear soft 4play sahte balığı taktım, balıkların önüne 4-5 metre gerisine atayım dedim, spinde yeni olduğumdan bir atmamla 40-50 metre uzağına düştü.. O zamana kadar spinle uzağa atmaya çalıştığımdam yakına nasıl atılır bilmiyordum. Her attığım en az 30 metreye düşüyordu, kıyıya yaklaştığında ise turnaların arkasında kaldı, önünde kalanlarıda turnalar ilgi göstermedi... kıyıya yakın ikişer, üçerli gruplar halinde dolaşırken gördüğüm turnaları sonradan savagearın kurbağa silikonu, sonrasında kaşık denemelerimden de sonuç alamadım. saat 12 den 2 ye kadar bir oradan bir oraya koştum, sonrasında da saat 5 e kadar atış yaptım.. günün sonunda güneşten yanan iki kolum vardı. Ama artık en uzağa atmaktan ziyade istediğim noktalara atmak konusunda geliştirdim kendimi :)
     
  9. Genesiss

    Genesiss Gürcan

    Mesajlar:
    78
    Şehir:
    Kocaeli
    Favori Kamış:
    Vercelli Spyra Piuma Power, Yamaga Blanks Early 94mhr
    Favori Makine:
    Daiwa Surf Basia 25 QD, Daiwa Certate 3012H
    Eve döndüğümde, raporunuzu okuduğumda gülümsedim. Adeta, turna böyle yakalanır diyor bana :) sayısı azalmış gölde turna yakalamak...
     
  10. cagatay2501

    cagatay2501 Çağatay

    Mesajlar:
    12
    Şehir:
    BURSA
    Favori Kamış:
    olta,zıpkın
    En İyi Avı:
    4 kiloluk turna
    Fatih abi öncelikle tebrikler.Çocukluğumdan beri Uluabat gölü ve çevresinde turna yakalamaya çalışan biri olarak geçen seneki çarpma ile yapılan katliamı biliyorum.Karacabey li abilerimiz konuyu yetkililere de aktardılar.Onlar da görevlerini yaptılar.Fakat ceza yiyen ertesi gün gelmezler deyip yine aynı şeyi yapmış.Özellikle gidip görmedim fakat her yer turna ölüleri ile doluymuş.Bu sene sonuçlarını hep beraber görüyoruz.Çok güzel bir turna yakalamışsın o da senin tecrübendendir.Biz gitsek muhtemelen bu tabloda balıksız bir şekilde küfür edip dönerdik.
     
  11. night fisher

    night fisher fatih

    Yaş:
    59
    Mesajlar:
    2.135
    Şehir:
    bursa
    Favori Kamış:
    kendisinin dizayn ettiği muhtelif kamışlar
    Favori Makine:
    çançinçon çinişi makineler
    En İyi Avı:
    kırlangıç 8.4 kg
    Balığın kıyıda konuşlandığı durumlarda,atmaktan ziyade,kamış yardımıyla çeşitli aksiyonlar(suya düşme şapırtısı,su üzerinde sıçratma,kamışı elinde tutarak sağa sola yürüme,yana doğru at-çek vs.) denerim. Alamazsam,canlı yemli,şamandıralı sistem uygularım,hiç ummadığın bir anda,güdümlü füze gibi
    canlı balığa saldıran turnayı izlemek çok zevklidir:) burada dikkat edeceğimiz nokta,sessiz,hareketsiz ve gizlenmiş olmamızdır(hemen kıyıya ot-saz dibine attığımız hallerde) ,o görünen turnalar o bölgeden pek uzaklaşmazlar,tekrar aynı noktaları kontrol için ağır hareketlerle geleceklerdir.Avlanma saatleri ,hava iyice aydınlanıp,bir saat geçince başlar,saat ona kadar iyidir.Öğleden sonra saat dört ile havanın kararmasına kadar,özellikle akşam üstü,su üzerinde sivri sineklerin bollaştığı saatlerde en yüksek verim alınır.
    RASTGELSİN:)
     
  12. night fisher

    night fisher fatih

    Yaş:
    59
    Mesajlar:
    2.135
    Şehir:
    bursa
    Favori Kamış:
    kendisinin dizayn ettiği muhtelif kamışlar
    Favori Makine:
    çançinçon çinişi makineler
    En İyi Avı:
    kırlangıç 8.4 kg
    Sevgili Volkan,temenni ve tebriklerin için çok teşekkür ederim:)
    Amatör ruh, ruhun ta kendisidir aslında.
     
  13. KorkutAta

    KorkutAta Muharrem

    Yaş:
    55
    Mesajlar:
    914
    Şehir:
    Erzurum
    Favori Kamış:
    D.A.M FZ SPIN 215 CM
    Favori Makine:
    Okuma Flame 20
    En İyi Avı:
    sazan, 13,1 kg.; gökkuşağı alası, 2 kg.
    Teşekkürler, Nuri Abi!
    Yanlış yazmadım, Nuri Abiyi (Balli) kastettim. Bu muhteşem rapordan beni haberdar ettiği için...
    Ne rapor be, belgesel mübarek! Eline, koluna, diline sağlık Fatih Abi! Üstatsın vesselam!
     
  14. volex21

    volex21 Volkan

    Mesajlar:
    6.735
    Şehir:
    İzmir
    Favori Kamış:
    Okuma V System 2.40 Lineaeffe Spirit Surf 3.90 (fiyat performans 9/10)
    Favori Makine:
    Spro Red Arc 20'lik (Fiyat/Performans : 8/10)
    En İyi Avı:
    Levrek (57 cm - 2.100 gr ) Sargoz (700 GR kadar) Palamut (40 cm üzeri), Lüfer 40 cm, Çipura 950 gr
    Ne güzel bir tespit Üstad. :thumb:
     
  15. balli

    balli m.nuri akkaya

    Yaş:
    58
    Mesajlar:
    9.049
    Şehir:
    erzurum
    Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Sevgili hocam, meşgalen çok olunca; yazılı kağıtları, bitirme tezleri, dersler vs. bu güzellikten bihaber oluşuna gönlüm razı olmadı.;)

    Ama sen de gözünü çıkarmışsın; 2 satır bana, 1 satır Fatih abime.:eek: :laughing:
     
  16. bulut1383

    bulut1383 ilyas

    Mesajlar:
    1.235
    Şehir:
    istanbul
    En İyi Avı:
    lüfer
    tebrikler fatih abi harika bir anlatım yaşadım desem yeridir :thumb:
     
  17. night fisher

    night fisher fatih

    Yaş:
    59
    Mesajlar:
    2.135
    Şehir:
    bursa
    Favori Kamış:
    kendisinin dizayn ettiği muhtelif kamışlar
    Favori Makine:
    çançinçon çinişi makineler
    En İyi Avı:
    kırlangıç 8.4 kg
    Sevgili Çağatay,bu balıkçılık aleminde,
    -sabreden derviş her zaman çorbayı içemiyor,
    - ne kadar uğraşsada,didinsede, çalışana verilmiyor,
    - tecrübe bazen hiçbirşeye yaramıyor
    en önemli şey kısmet yada bal aslında:) sonrası teferruat,öyle bir teferruatki dipsiz kuyu gibi derin ,ama yoksa kısmette...
     
  18. udas

    udas utku

    Mesajlar:
    93
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    shimano alivio
    Favori Makine:
    shimano nexave 6000FB
    En İyi Avı:
    pisi 40cm minekop 45cm
    Fatih Bey, yazdıklarını kitap okur gibi soluksuz okudum. Adeta yaşattın bize yaşadıklarını. Biraz tehlikeli olmuş maceran gerçi ama sonunda turnayı gözünden vurmuşun ve mücadelene değmiş. Turnayı bende ilk kez uluabatta apolyont çınar ağacının altında bir mekanda yemiştim ve çok hoşuma gitmişti tadı. Sizde ağız tadıyla yersiniz inşAllah. Başarılı avlarınız daim olsun. Bu arada Karacabey boğaza olurda yolunuz düşerse şayet haber verirseniz rastlaşırız belki.
     
  19. Genesiss

    Genesiss Gürcan

    Mesajlar:
    78
    Şehir:
    Kocaeli
    Favori Kamış:
    Vercelli Spyra Piuma Power, Yamaga Blanks Early 94mhr
    Favori Makine:
    Daiwa Surf Basia 25 QD, Daiwa Certate 3012H
    Dediğiniz gibi turnalar o bölgeden uzaklaşmadılar 1.5 saat boyunca, bilgiler için teşekkürler.. ilk turna avı denememde heyecanlandım, hareketsiz olamadım ve gizlenemedim :)
     
  20. night fisher

    night fisher fatih

    Yaş:
    59
    Mesajlar:
    2.135
    Şehir:
    bursa
    Favori Kamış:
    kendisinin dizayn ettiği muhtelif kamışlar
    Favori Makine:
    çançinçon çinişi makineler
    En İyi Avı:
    kırlangıç 8.4 kg
    Teşekkür ederim sevgili Muharrem:)

    Hinoğlu hinsin vesselam Nuriciğim,Muharremin işi zor seninle:D