çok haklısın furkan. ben balığa gitsemde 1 saat tutamasam oltayı çantayı denize atar dönerim. en iyisimi sen bırak bu işi.
Vaktin varken bırak kurtar kendini dostum. Eroin gibidir bu, oltana iyi bir balık gelirse bir daha istesen de bırakamazsın
Meşhur hikayedir.. Kız ağlayarak baba evine gelmiş, "Baba kocam kumarbaz oldu." Baba demiş, "sebat evladım, geçer, düzelir, sebat et". Kız evin gitmiş, bir müddet sonra kocası düzelmiş, kumarı bırakmış. Bir zaman geçmiş, kız gene iki gözü iki çeşme gelmiş babaevin "Baba kocam bu defada ayyaş oldu." Baba gene "Sebat et evladım, düzelir." 1 - 2 sene neyse geçmiş, koca ayyaşlığı bırakmış, ama bu kez de hovardalığa çıkmış. Kız gene iki gözü gözünde yaşlar babaevine. Babası gene "sabret kızım, yıkma yuvanı" demiş geri yollamış. Bir gün kız gene baba evine gelmiş geri. "Baba bizimki balığa başladı, eve dama girmiyor, ne zaman geçer?" Baba oğluna dönmüş:"Evladım hasan, ablana yardım ette, eşyalarını taşıyın buraya, enişten balıkçı olmuş, bir daha ömür billah düzelmez, yola gelmez."
Saraybosna'da ogrenciyim.. Bogaz'da dogmus birisi olarak farkinda degildim, meger deniz kokarmis Ilk defa uzun sureli denizden uzaklastigimda, anladim.. Dubrovnik'e (Hirvat sahili) sirf denizi koklamak icin gitmis adamim ben Toprak ceker tabirinin yanina, hep deniz cekiyor tabirini ekledim.. Beylerbeyiliyim; Sabah gunesi, Bogaz'in batisina savkimasiyla karsilar ya adami, asil asil poyraz eser bir yandan denizden karaya doner meltem ya.. Varsin balik olmasin.. Birakacak osam da 3-4 kufer tutmadan birakmam en azindan, sonra hic birakamam zaten Balik tutmaya kucuk yasta basladim, hala gencim ya ogrenmeye de vakit bulurum diye ilerleteyim dedim, iskorpit, gelincik ve gumus/kraca kesmez artik dedim. Ogrendigim ilk sey ne idi? Sabir. Ilk sabrettigim sey ustalarin acemiye bakisi oldu, kufur de yedik, ogreten de oldu, sabreden de.. herkesten Allah razi olsun.. (Cengiz Balikcilik'taki abilere de tesekkur ederim. Hep yardim ettiler, hic pisman etmediler verdikleri urunlerden..) Ogrendigim ikinci sey, hurmet ve muhabbet oldu.. Cok sey ogrendim saymaya gerek yok, bas agritir simdi.. ama belirtmek isterim ki, en onemli nokta bunlarin hepsini deneyerek ve pratikle ogrendim. Sabretmeyi bilmekle, pratik etmek arasindaki farki dusunun... Ama hala ogrenemedigim birsey var; Eve gittigimde, sabahtan aksama kadar tuttugum butun istavritleri aksam cinekop ve luferlere kaptirdigimi anlatamamak Balik tutamadan donmenin verdigi bir rahatsizlik var, zira insana manyakmis gibi bakiyorlar.. iki izmarit 10 istavrit icin harcadigi efora bak Galiba azicik bir catlak var bizde.. tesbihte hata olmaz efendim.. surc-i lisan affola.. YTU'de Sanat Fakultesinde Muhterem Hocam Tanburi Necdet Yasar "Sanat kafada bir catlaktir; catlak ne kadar buyur, sanat o kadar buyur.." demisti bir kere.. Aklima geldi Hocam.. Tekrar surc-i lisan affola...
abi 15 saat sırtı çekip tek vuruş almadan o tekneyi römorka yüklerkenki halimi hatırlayınca Furkanın başına gelse dünyayı yakacak o bakımdan dedim bıraksın diye. dünyayı kurtaralım diye böyle balığa kızan tipler var (furkan için demiyorum alınmasın) 40 yaşında adam limana dönmüşüz tekne yükleyeceğiz önümüzde o. tekneye küfrediyor, balıklara küfrediyor yüklemeye yardım etmeyen insanlara küfrediyor yani insanın pişmesi lazım avcılık çiğ adam işi değil. bugün tutamadım diye kızan adam yarın dün tutamadıydım onuda tutuverdim diye katliyam yapıyor.
Denizin Insana Huzur Veren O Muhteşem Nağmelerini Ruhunla Duyamiyorsan; Martilarin Gökyüzüne Yazdiği şiirleri Okuyamiyorsan; Baliği Tuttuğun Zamanda Tutamadiğindada şükredemiyorsan; Ve Baliği Tutmak Için Gerekli Olan Tek şey; Sabredemiyorsan; Sen Balikçi Olamassin! Sen Baliği Tutamassin!
1 saat sonra 2 saat daha sonra 3 saat daha sonra 1 gün Sonra birkaç gün daha. Günlerce ve haftalarca tek vuruş alamadığım yerleri hatırlarım. Ama aynı yerden yarım saatlik uğraş sonunda 2 kiloluk levrek aldığımıda. Balığa gitmeyi balık tutmak için yapıyorsan mutlaka bu işi bırak. Hem balıklara hem sana yazık olur
Herkes balık tutacak diye bir kural yok. Bizimki bir hobi. Hobimize kapılmış gidiyoruz. Balık tutunca da mutluyuz, tutmasak ta.. Git balık tutmayanları gözlemle. Meyhaneye gidenlere, kahvehaneye gidenlere bak... Resim yapanlara, müzikle uğraşanlara bak...Spor yapanları izle..(ki bunu biz de yapıyoruz) Dön, balık tutanlara tekrar bak. İyice düşün, hangisini kendine yakın buluyorsan, mutlu olacaksan onun peşine git. Ama bu meyhane ve kahvehane olmasın.
Bayramda 4 gün debelendik. Sabah evden çıkarken biraz ekmek, köşedeki pastaneden bir poğaça filan çıkmaca. Akşama kadar 1 lt kolaya talim, büyüğünü taşımak eziyet. Akşam eve gelince dolabı karıştırmaca, biraz az yumuşamış (!?) domates ve zeytinyağının ne güzel hemde çok sağlıklı bir lezzet olduğuyla avunmaca. Yat hemen, sabah erken gene aynı sistem yola. Ve 4 günün sonunda, sıfır, elde var sıfır. Olsun, bir 4 gün daha olursa, gene aynı düzen gidilecektir, ötesi hikayedir. 4 gün değilse de, hafta sonu 1.5 gün bizi bekliyor, gel Cumartesi gel, nerde kaldın yahu? Evde oturup balık tutamamaktansa, denizin kenarında olta başına dikilip balık tutamamak bin kere evladır netekim.
Yaş 18 ve sen balık 1 saat içinde tıkdemeyince bıktım bırakıyorum diyosun.Yılmadan devam.Amatör ruh budur. Bu iş tutku işidir.asıl küreklere......
güre tuzlu sülüna ve bir saatte paydos: balıkçımı bu yahu birader ben çok iyi bilirim senin dediğin yöreleri yıllardır ben ve benim öz biraderler o körfezde avlanırız küçükkuyuda assosda ahmetçede babakalede ne levrekler ne mırmırlar ne karagözler çektik anlatamam ancak gel görki hemen hemen hepsi zaten bi saat arayışla hesapla geçti... sen tuzlu sülünadan bahsediyorsun bana bak sana bişey diyeyim güredeki iskele taşlarından teke topla tak tek iğneye balık alırsa bırak gitsin yeterki bişeyleri amaçlı dene tuzlu sülüna denen en ilkel yemi alıp hele hele parayla alınan bir yem ile balıkçılığı asla sevmem.. gidip iskelede bi saatte şu balıkçılığı değerlendirme,htta sen bırak yahu bu işi gelmşşin bu konuyu foruma bile sokumuşsun neymiş bırakacakmış bu işi bırak krdeşim böyle amatör svgimi olur sank deniz sana meyve vermek zoruda .. allah allah biraz uğraş çaba ama bilinçli olacak yoksa olmazz. araştır öğren balık durumunu yem durumunu ve asla sabrınıyitirme. bi balıkçı40 gün gidermiş 41. gün alırmış nasibini tabi bu işin şakası. neyyse bakalım iyi bak kendine