Büyük Sirkeci Seferi-hümayunu

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında fyuceturk tarafından paylaşıldı.

1. EMRE FISHING

EMRE FISHING Emre Üsel

Favori Kamış:
    MICHELL Privilege
    Favori Makine:
    MITCHELL Armada Pro 6500
    En İyi Avı:
    BERNA'm
    Hakkı avi bize ayı dedi :p

Ben de yumuşasın diye yazdım bunu ama biz eleştirirken zaten avını, limitini eleştirmiyoruz aslında. Şahsıma ait görüşüm sadece kelamdan ibaret. Kullanılan ifadeden pek hoşnut olmadım o kadar. Yani avını düşman gibi görme konusunda rahatsız oldum. Hani bir hayvanı kurban ederken de boğazı okşanır, duası yapılır, sakinleştirilir, kurbana saygıdan yanındaki diğer bir hayvanın gözleri bağlanır. Ne bileyim işte, sonuçta bu hayvanlar Rabbimizin bize verdiği nimetler, düşman olarak görülmemeli bence.

2. EMRE FISHING

EMRE FISHING Emre Üsel

Favori Kamış:
    MICHELL Privilege
    Favori Makine:
    MITCHELL Armada Pro 6500
    En İyi Avı:
    BERNA'm
    Bu arada alıntıyı Hakkı abiden yapacaktım, ufuk abinin yazısını almışım yanlış oldu :)

3. mufi

mufi Muvaffak İŞMEN

Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun
    Arkadaşlar .Marmaranın - karadenizin istavriti , bogazdaki oltacılarla ne zarar görür ne tükenir..takmayın kafanıza ,
    arkadaş anlatımda biraz dagıtmış oda keyiften olsa gerek ama inanıyorumki bundan sonra çok daha güzel anlatımları olacaktır..şimdi artık yapıcı olma zamanı..;) :)

4. simendifer

simendifer Sennur

Yapıcı ayı olacağız biz. Hakkı bize ayı dedi. :p:p:p

Somonlara özgürlük ! Somonlara özgürlük ! :p:p

5. mufi

mufi Muvaffak İŞMEN

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    :) :) :) Alaskalı amatörler ile en kısa zamanda işbirliği yapıp , Yukon nehrinin etrafının tel ile kapatılmasını öneriyorum..;) :cool:

6. hakiahakia

hakiahakia Hakki

Favori Makine:
    Spro
    En İyi Avı:
    Levrek 2,7 Kg.
    Tenzih ettim ama işe yaramamış:) Neyse gerilim azalmış en azından, o kadar da ciddi ciddi yazmama rağmen:)

7. aTomKarinca

aTomKarinca Yavuz

Favori Kamış:
    Linea-effe Extreme cast 4.40
    Favori Makine:
    Daiwa EMCAST SPORT 5500
    En İyi Avı:
    Eşkina 2,750 Gr
    biyerde bi nevi istikakını aLıp afiyetLe yemişsin.. seni sahsen biraz tanıyorum gecen seneLerden kraca'Ları saLman cok hoş.. seni ben sahsen yapmıs oLdugun avdan ötürü tebrik ediyorum...

8. Candy_Man

Candy_Man Necip TEPE

Arkadaşın balık özlemini uzun bir süre sonrasında gidermesinden kaynaklanan rehavetle zafer sarhoşu olması ve kasıt içermediğine inandığım kelimelerini abartili seçtiği konusunda bende hemfikirim..
    Ancak sadece bu dönem için söylemek istediğim ; daha öncede forumda söylendiğini hatirladiğim bi konu var.Şimdi yumurtlama döneminde 1 adet iri istavriti mi yakalamak zararli yoksa 1 adet kraçe mi. herkes tebrik etmiş kraceleri salman güzel.Anavasyadaki İRi istavritleri yumurtlama döneminde yakalamak asıl katliam değil midir ? 1 adet iri yumurtalı istavrit yakalamak 5 kilo kraçe yakalamaktan daha ağır bir katliam değil midir ? Kim canî şimdi.

9. fyuceturk

fyuceturk Ferit YÜCETÜRK

Favori Kamış:
    Cormoran 3.50mt. 40-80gr.
    Favori Makine:
    Shimano activesurf super aero
    En İyi Avı:
    Zargana
    Pişman oldum...

Arkadaşlar yapmayın lutfen 10 senedir kıyıdan avlanırım. Hiç bir av sonrası, bu sefer ki kadar pişmanlık duymamıştım. Keşke tutmasaydım yahu. Burada bir şeyi düzeltelim derken bir tarafı ihmal ediyorsunuz, o da benim mahsun olan kalbim. Biliyorsunuz insan kainatın eşref-ül mahluk-u dur. Ona, helal olan, bin canlı fedadır. Bir diğer husus ise, bilmeden yapılan bu yanlışdan ötürü herkesden özür dilerim daha önemlisi vicdanlarda rahatlama sağlamak için tekrar etmemek gerektiğini öğrendim. Eyvallah. Ancak bir husus varki o daha önemli o da şu Candy_Man arkadaşımızın dediği gibi kreçe mi iri istavritmi? Bence kreçe tutmak daha mantıklı çünkü irisinde binlerce yavru olabilir. Konuyu netleştirmemiz lazım. Tartışma konusu bu hadisenin sizler tarafından değerlendirilmesi temennisiyle hoşçakalın...

Son düzenleme: 1 Haziran 2011
  10. mufi

mufi Muvaffak İŞMEN

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    Arkadaşlar bu konu bizi aşar,, bir anaçmı yoksa çok yavrumu meselesi çok karışık bir konudur , bir balık türünün yumurta sonrası evresi ilk üreme yaşı boyu vs..ve geçen bu sürede . telef olması , her anadan kaç yavrunun hayatta kalıp üremesi meslesi zor konu..bu muhabbet daha öncede yapılmıştı nerede hatırlamıyorum ama.. sularda yapılacak olan populasyon çalışmaları bu tür bir yaklaşıma cevap verebilir o da özellikle denizlerde son derece kapsamlı masraflı ve emek isteyen ekip isteyen bir olay..haliçte bir araştırma yapmak gerekirse bu bir yıl sürer muhtelif aylarda muhtelif bölgelerden ve muhtelif derinliklerde ag gezdirilip örnekler alınır . bunlar istiflenir - sınıflandırılır sayılır vs.. bu araştırma bir den fazla yıl yapılacakki o bölgenin birkaç yıllık ortalama değişimi ortaya çıksın.. zor işler bunlar arkadaşlar..akademik düzeyde ancak muhtemelen devlet babanın koltuk çıkıpta yap demesi gereken işler..
    İstanbul_deprem -felaket vs bir sürü ses çıktı. ben merak ediyorum acaba marmarada yapılan araştırmaların destekçisi % kaç devlet baba idi
    % kaçı üniversite ve yabancılar

11. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Kalkan 4,5 kg. (Boğaz'da)
    Anaç balık mı yavru balık mı konusu aslında çok önemli. Bizde üreme boyu sınırı konuluyor ve üreme olgunluğuna gelmiş olan balığın avlanması doğru sayılıyor. Aslında bütün Dünya tam tersine az bulunan anaç balıkları korumaya odaklanmış durumda. Üreme olgunluğuna yeni ulaşmış bir balıkla iri bir balığın verimlilikleri aynı değil. Örneğin 25 cm'lik bir lüferle 3 kiloluk bir lüferin yumurtlama kapasiteleri çok farklıdır. Biz tabii o kofanayı yakalasak bayram ederiz, çinekop yakalayana da balığın soyunu kurutuyorsun deriz ancak o iri kofanayı yakalamak balığın nesline çok daha büyük darbe vuruyor. Tüm bunlardan daha önemli olan, ister genç olsun ister anaç, her balığın aşırıya kaçmadan kararında avlanması gerekir. Yakala yakalayabildiğin kadar mantığı ile gelecek yıllarda balıksız kalacağımız kesin.

12. mufi

mufi Muvaffak İŞMEN

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    olabilir bu da bir mantık türüdür ama dediğim gibi bizim sularımızdaki şartlar nedir bilmeden bir anda değişiklik yapmak sakıncalı olabilir..o ülkelerle aramızda çok fark var..
    mesela tür bazında (herhangi bir türün) görme yeteneği - duyu yeteneği konusunda çok özel çalışmalar yapan araştırmacılar var avrupada ve amerikada ama bu iş yine kapsamlı araştırma ortamı , belki çok büyük bir akvaryum veya bir havuz vs.. zaman para vs. .gerektiriyor..zaten sazan gibi iç su balıklarında yumurta zamanı yasakalrı var ha diyelimki biz avcılarda bun ilaveten 15 gün veya 1 ay da biz opsiyon koyarsak daha saglıklı olur..haziranda biten bir tür yasagının hemen o gün gidip avlandıgımızda mutlaka yumurtalı bir balık çıkabiliyor..mevsimsel olarak süreler 10-15-20 gün gibi süreleri ileri geri atabiliyor..ama agırlıklı olarak tabii tam bilmek mumkun değil % çogunlugu nisan mayıs haziranda yumurta bırakmış oluyor..

geçmiş yıllarda izmir selçuk yolu üzerindeki belevi sulak alanında 1 karışlık suda yaklaşık 30 cm lik bir ana sazanın yumurta dökmesi ve etrafında 2-3 erkegin fır dönmeleri :) sahnesini izlemiştim.. muhteşem bir olay, tabiat ananın belgesel görüntüleri idi ,, arkadaşımla akşam üstü gezi mahiyetinde ve birertane , içecekle ayakta yaklaşık 20 dk olayı seyrettik sudan uçları çıkmış otların arasında yumurta döken sazan yaşam mücadesi örneği veriyordu bu anda sırt yüzgeci bazen suyun dışında , bazen içinde yanlıyarak yumurtaları döküyordu..aramızdaki mesafe 5-6-m vardı su bulanık oldugundan sanırım bizi o mesafeden görmedi zaten hayvanlarda üreme iç güdüsü ile herhalde etrafta başka bir şey ile ilgilenmiyorlardı..

dilerim benzeri görüntüler sizlerede nasip olur..:)

13. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Sürdürülebilirlik için, en temel parametre; her bir türün hayatta en az bir kez yumurta dökmesi esası olsa gerek. Diğer tüm etkenler buna göre şekillenmeli.:)

14. Candy_Man

Candy_Man Necip TEPE

abi ben sana kötü bişey söylemek istemedim sakın yanlış anlama beni. resimde göründüğü kadarıyla tuttuğun balıkların ebatları ve miktarı kracemi eriskinmi tartısmasınından ayrı tutulduğunda olması gerektiği kadar zaten. Kaldıki gidip balıkçıdan kraçe alıp yememişsin kendin tutmuş kendin yemişsin bileğinin hakkıdır ölçüsü çok çok abartılı değildir bence. En azından neolcakki ? diyip araba yıkama kovalarında doldurmamışsın öyle adamlarda var. dünyanın balığını tutar ama tevazu gösterir kendince. Çok da aldırış etme laflara. Benden kardeş tavsiyesi burda aile ortamı gibiyiz biz bizeyiz.bizim eleştirilerimiz yapıcıdır zaten. pişman olcak bişey de yok ortada sadece biraz abartili cümle kurmuşun o kadar.
    Bende yarın kücükyalıya gitcem balık tutmaya 2 yeni başlayan arkadaşa aşılicam balık tutma keyfini. Ne tutarsak kovada kalcak yarın. ikna edebilirsem kücük balıkları denize biraktırmaya calıscam.Edemezsem yapcak bişe yok.Yani kimse sütten cıkmıs akkasık değil.
    Bir yandanda TroLL kelimesinden bahsetti sevgili aret. o açıdan bakıldığında açtığın konu yeni ufuklar getirdi tartışmaya faydalı olduğu kanısındayım.
    Bereketli avlar dilerim. saygılar.

15. Candy_Man

Candy_Man Necip TEPE

Muvaffak abi bilgi ve tecrübenden sual etmiyorum yanlış anlama. Ben o son cümlemi yazarken; Nasıl balık tutmalıyız manasında değil - kime ne tepki vermeliyiz, verdiğimiz tepkilerde ne derece haklıyız sorularını gündeme getirmeye çalışmıştım. Öte yandan söylediklerine harfiyyen katılıyorum. Demek istediğim bırakalım insanlar balığını tutsun. Boy değil miktar açısından eleştirelim. Saygılar abi.

16. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Üreme bizzat boyla alakalı bir durumdur. Erginlik veya olgunluk her ne ise her bir tür için belli boylarda gerçekleşir. On adet uygun boya erişmemiş balık bir adet uygun boydaki balığa göre sürdürülebilirlik adına artı bir değer oluşturmaz. Mevcudu izah etmeye yarar o kadar. Bir fazla değildir, potansiyel fayda olsa da hayatiyet bulmamış bir durumu ifade eder. Miktar önemli ancak Necip kardeşim, önce boy. "Limit" denen kavram boya bağlı miktarla anlam kazanır zaten.:)

17. EMRE FISHING

EMRE FISHING Emre Üsel

Favori Kamış:
    MICHELL Privilege
    Favori Makine:
    MITCHELL Armada Pro 6500
    En İyi Avı:
    BERNA'm
    Nuri abime sonuna kadar katılıyorum, eğer bir şekilde kural koyulacaksa bir kriter belirlenmelidir. Çünkü anaç olan tutlmayacaksa ufak olan da potansiyel bir anaç olacağından dolayı onun da avlanmaması gerekir. O zaman hiçbir zaman balık avlanamaz. En az bir kere üreyebilmiş bir balık artık avlanacak balıktır bence.

18. Candy_Man

Candy_Man Necip TEPE

Abi kime ne dicez onu söyle sen bana :DKendimize yetecek kadar balık tutucaz diyelim. Hem irisi hem küçüğünü yakalayabildiğimiz ortamda Büyükleri yavruluyken; hangisini ne kadar alıkoycaz ?

19. mufi

mufi Muvaffak İŞMEN

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    Balıklarda üreme - yeteneğini kazanma konusu hem boy hemde yaş ile ilgilidir, kolaylık olsun diye yasada boy verilir bildiğiniz gibi bu boy da en az bir kez yumurta atmış boydur.. bu aslında ortalama bir boy rakkamıdır.. mesela bir göl ile baglantılı akarsudaki balık lar (aynı tür) yaş - boy-agırlık ilişkisinde farklı olabilir..bu yaşam ortamı ile ilgilidir.. 2 yaşındaki bir kasna gölde farklı - baglantılı akarsuda farklı boyda - agırlıkta olabilir.. durgun ve akar suyun fiziki yaşam ortamı açısından bedenlerinde farklı gelişme olur..