Üşenmeyip de bildiklerini paylaşan tüm arkadaşlara çok müteşekkürüm.Daiwa emcast plus ın siparişini verdim.Zira kullanan arkadaşların yorumları gayet etkili oldu.Gelelim kamış konusuna, genelde gideceğim avlak kumsal ve zemin temiz hedeflediğim balık mırmır çupra ama zaman zaman 2-3 hatta daha üst kilolarda levrek veya minekop denk geldiğide oluyor. Atar konusu çok aklıma takılıyor acaba çok yüksek atarlı kamışa ihtiyacım var mı? Zira çok dalgalı veya rüzgarlı havalarda avlanmayı düşünmüyorum.Çok ağır kurşun atmama gerek var mı? Durgun ve akıntısız deniz için ideal ağırlık nedir? Kafamı kurcalayan diğer bi konu da kamış boyu. 10 senedir aktif olarak avlanmaktayım ve kullandığım kamışlar genelde 270 cm ve 20-50 gr atara sahip,acaba 420 cm kamış beni zorlar mı?Çok yorgun değilsem ava genelde bisikletle gitmeyi tercih ederim hatta sırf bunun için kendime bisiklet römorku aldım. 15 km yi geçmeyen avlaklara bisikletle daha uzak avlaklara mecburen arabamla gidiyorum yani genelde bisikletle ava gideceğim için kamışımın taşınabilirliği kolay olması lazım, bu yüzden kamışımın teleskobik olması önceliğim.Tavsiyelerinizi merakla bekliyorum.
hayirlisi olsun agirlik konusunda cok kafa yorma. agirlik dalgali ve ruzgarli hava icindir istedigini noktayi guzel bir gunde 120 gr la tutturuyorken oltayi 200 gram yuklemekte fayda yok. haa ola ki firtinali bir gunde 120 gr hafif kaliyorsa 150 gr o da olmadi 200 gr baktin gordun 200 gramda olmuyor ve oltanin atabilecegi maksimum agirlik iki yuzse ve sende illa ki hedefine ulasamiyorsan olta degisim zamani gelmistir demektir. atari daha yuksek bir kamisa ihtiyacin var demektir. bak soyle aciklayayim. al eline bir kagit parcasi top et. yaklasik olarak o top kadarda bir cakil al at bakalim ruzgara karsi ikisinide, hangisi daha uzaga gidecek? iste agirligini sen kendin avlandigin yere gore ve ruzgara gore sececeksin. durgun bir havada 50 gr fazla atmisin az atmisn onemli degil istedigin noktayi bulduktan sonra
Kamışın atar değeri ağırlığı doğrudan atacağınız ağırlık ile; atacağınız ağırlık ise bölge koşulları ile ilgili olacağından bunun seçimi ve tespitini kendiniz yapmak durumundasınız... Kamışın verimli kullanılabilmesi için ise atılacak ağırlık ile kamış kapasitesinin uygun olması gerekmekte... Örneğin genellikle 125 gr. atılacak ise maksimum atış değeri 150 gr. olan bir ürün seçilmesi mantıklı olur; bu durumda atış erimi ve kamış verimi maksimum kullanılabilir... Bu durumda 250 atarlı ya da 100 atarlı bir ürün seçilir ise sorunlar ortaya çıkar; atış yapılacak ağırlıktan fazla kapasiteli bir ürün seçilir ise atışlar kısa düşer ve kamış yeterli hassasiyete sahip olmaz; aşağısı seçilir ise hassasiyet artar ama atışlar yine kısa düşer çünki kamış kırılma ihtimaline karşı yeterli gücü kullanamazsınız; genel durum bu şekilde... (Burada bir noktayı atlamışım; bazı ürünler 100-250 gr. gibi değerler ile etikenlenir; bunların kaliteli olanları bu tür aralıklarda gayet güzel çalışır...) Spinden surf kamış kullanımına geçince elbet bir süre yabancılık; belki zorluk çekilecektir; ancak kısa zamanda alışılır; nihayetinde kullananlar da bu aşamalardan geçmiştir... Kısalık meselesi ise biraz problemli; surf kamışlarda genellikle teleskobik olanların da; 3 parça olanların da kapalı boyları uzun olur; birbirine çok yakındır ve 1,50 ile 1,60 arası kapalı boya sahiptirler çoğunlukla... Ancak teleskobik olanlardan bazı modeller daha kısa kapanabilir; sanırım 1,25-1,30 civarı kapalı boy olanlar mevcut; ancak bunların ilk halkaları katlanır cinstendir... Piyasada az sayıda bulabileceğiniz bu tür kamışlara bir örnek... http://www.erginbalikcilik.com/vercelli-enygma-fabula-telesurf-420-mt-pmu2706 Daha ucuzları var tabii... Bu önüme gelmiş...
Verdiğiniz değerli bilgiller için çok teşekür ederim sanırım alacagım kamışın atarı 150 gramı geçmiyecek zira genelde 125 gram agırlıkla avlanacagım.
Merhaba Kadir, Surf Casting de yeni oldugundan bir uyaricik daha yapayim. Tabii uyup uymamak tamamiyle senin insiyatifinde. meydana gelecek kaza ve ziyandan sahsima hic bir sorumluluk yuklenemez. Sok lider!!!!! sakin ola unutma. eger unutursan takim kaybetme en ufak sorunun olur en onemlisi birisini veya kendini yaralayip oldurebilirsin. alacagin Sok liderler muhtemelen yabanci marka urun olup cekeri libre (lb) bazinda ifade edilir. En azindan burada oyle Turkiye'de durum nasil bilmiyorum simdi atacagimiz kursunun agirligini ( kursun agirliklari ons olarak ifade edilir karistirma oz) 10 ile carpar buldugumuz rakama gore libre bazinda aliriz. ornek atilacak kursun 130 gr. 130 gr =4.6 oz (kursun agirligi oz ile ifade ediliyor burada) unite cevrimleri icin http://www.metric-conversions.org/weight/grams-to-ounces.htm 4.6 x 10=46 alacagimiz sok liderin cekeri 46 lb den az olmamasi gerek. 46 lb lik cekeri olan surf lider pek bulunmuyor cunku urunler genel olarak 40lb, 50lb, 60 lb gibi 10 lb lik artislar seklinde pazara suruluyor. yani alinacak sok lider 40lb olamaz. 46 librelik ise piyasada olmaya bilir yani sok lider minumum 50 den asagiya olamaz. cekeri 60 libre ideal olup biraz daha agir kursunlar atmana musade ederler. takim bedenine gelince kesinlikle emin degilim. cunku ucuna kursun baglayip attigin takimda atacagin sok liderin bir parcasi haline gelmekte. ayni sok liderden kullanarak yapimasinda guvenlik bakindan fayda var Sok lider ana misina makineye sarildiktan sonra kamis boyunun 3-4 kati kadar makineye son asama olarak sarilir misinaya veya orgu ipine baglanilir . dugumlere de ayrica dikkat.
130gr kursuna 60lb leader kullanmak... 16kg civari çeker ve -+ 0.70-0.80mm leader eder. 0.35mm leader yeterli. 0.70 leadere atacagin dügüm kamisin halkasinin canina okur. Menzil kisaltmasi da cabasi.
Size dugum konusnda katilmiyorum. http://hagstone.net/shock.html muhtemel dugumler icin lutfen bir bakin
sahsen dugumun kamis halkasi canina okuyacaginida dusunmuyorum tabii dugum dogru dugum ve kamis kaliteli fujiyse. ben hic bir sorun yasamadim. yeni konu actim bu konuda tartismalari orada yapalim. http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?p=1174405#post1174405
halkalarin kaliteli fuji veya kalitesiz paslanan demire japonla yapistirilmis plastik halka olmasina gerek yok ki. heavy spin kamisla büyük baliga spin avlanirken 0.80 florocarbon leader kullaniyorum. heavy spin kamislarin uç halkasi genis olur. dolayisi ile dügüm rahat geçer. piyasadaki surf kamislarin %90i dar halkali. hadi sen 130 gram dedin, ben 200 gram diyeyim. 200 gr kursuna 0.80 leader kullanip abanirsan konu zarar vermekse inan bana etrafina daha fazla zarar verirsin. konu uzaga erim ise yine dezavantajli bir pozisyon dogar zira monoflament kalinligi arttikca rüzgar direnci de artar. bunlari herhangi bir makaleden okuyup yazmiyorum. tamamen dneyime dayali olarak yaziyorum. forumda surf cating konusunda benden çok çok daha deneyimli ustalarimiz var. onlar da bu konudaki tecrübelerini aktarir mutlaka.
Emcast Plus 5500 sahibiyim ve bu modelin tek olumsuz yanı ağırlığı diyebilirim. Bulabilirseniz daha hafif ama aynı misina kapasitesine sahip olan 5000'liğini alın. Emcast Plus 5000 ideal olur. :thumb:
Maalesef sok lider esnekliginden ve ruzgar direncinden dolayi mesafeyi kisaltiyor fakat. su konuya dikkatini cekeyim burada konu spinning degil. surf uzak dalga atiliciligidir ve bu kamislar spin spinning icin uretilmemislerdirler soz ettiginiz 200 gr lik surf kamislar yine bu sok liderler icin tasarlanmis olup kullanmakta hicbir sakinca yoktur. ama spining kamisla 200 gr atilir mi bilmiyorum. Bu konuyu ingilizler bulmus olup, bu olculer onlarin onerisidir. Yapmis olduklari hesaplara gore her 1 oz luk agirliga atici yaklasik olarak 10lb lik guc uygulamaktadir. Kullandiginiz oltanin turu ve markasi nedir bilmiyorum. Eger kullandiginiz kamis 130 gr atari olmayan bir kamissa ve surf kamis degilse kirilmasi muhtemeldir. Dugum takilmasindan da soz edeceksek maalesef yanlis dugum kullaniyor olabilirsiniz. atari 120 gr dan 200 gr ma degisen 2 turlu surf kamisa sahibim yapmis oldugum atislarda sorun cikmadi Bu konudaki Boran Abinin yazmis oldugu makaleyi az once farkettim ve oda beni haksiz cikarmiyor. Maalesef gordugum kadariyla surf casting Turkiye'de iyi bilinmemekte surf kamislar kopru ustlerinden veya rihtimlardan capari takim denize indirilmek suretiyle kullanilmaktadir. Boran Abinin de yazmis oldugu makeleyi oku istersen http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=55469
surf kamislarimin sayisini unuttum malesef saymam lazim atarlari muhtelif. 300 grama kadar atarlisi olsa gerek. zannettigin gibi Türkiye'de surf kamislar köprüden veya rihtimdan çapari sallamak maksatli kullanilmiyor. spin avi yapar gibi 100-150metre açikta dibe indirilip spin aksiyonlari ile çekiliyorlar. bir bogaz balikcisi , bir surf avcisinin senelik yaptigi atis miktarini tek günde yapar. zannettiginin aksine çogu da dügüm tiplerini gözleri kapali ve en iyi sekilde atarlar. sen surf avi yaparken attigin dügümün kalitesi çok önem arz etmeyebilir lakin bogazda yogun kullanimda sürtünmeden ve basinçtan dügümler çabuk asinir. onun için oldukca dikkat edilir. zira uzaga erim saglayabilmek için olabildigince ince örgü kullanilir ki shock leader kullanilmadan istenilen güç kamisa yansitilamamaktadir. bu arada ufak da bir bilgi vereyim. kimi dönemlerde balik suyuna ulasmak için 120 metre ve üzeri atislar gerekmektedir. dibi bulabilmek için 250 gram sallandigi olur. takimin kursun+balik+akinti+su basincina karsi koyabilecek kapasitede olmasi gerekir. hem örgü çekeri hem makina kuvveti olarak. tabi bunlari söylerken pendulum atislari falan unut. o kalabalikta ve dar alanda öyle bir imkanin yok. Türkiye'de surf avi yaptin mi bilemiyorum, ben 17 yasima kadar yaptim. daha o dönem Türkiyede surf kamis bile yoktu. amcamin fransadan tesadüfen getirdigi bir kamisi kullanirdim. akabinde yurtdisinda da hali hazirda hobimi devam ettiriyorum. forumu iyice bir arastirmani tavsiye ederim. bu anlattiklarinin seneler önce sayfalarca irdelendigini göreceksin. bir de ufak bir hikaye anlatayim. geçenlerde serdar kiliç'in bir programinda izlemistim. olay gerçektir. kissadan hisse misali... çelebi hazretleri ingilterede bir ok atma yarismasi yapilacagini duyar. katilmak ister, elinde türk yayi tabir edilen yayi gören ingilizler kabul etmezler. birak efendi bir bizim yaylarimiza bak, birde seninkine bak, beri dur derler. çelebi padisahtan ferman ister. rica minnet kabul ederler yarismaya. malum okçulukta o dönem bir çok brans mevcut. menzil atisi, hedef vurma, hareketli hedefe atis, sabit hedefe hareketli atis vs... çelebi yarismaya menzil atisindan katilacagini belirtir. son siraya koyarlar garibi. usta ingiliz okcular atislarini yapar. 180 metre...200 metre...210 metre. sira çelebiye gelir. yarismayi seyreden cemaat son ingiliz okcu atisini yaptikan sonra meydani bosaltmaya baslamistir bile. çelebi ya allah der atar oku. 480 metre. ingilizler sasirir olaya. nasil olur da ufacik yayla bu kadar fark atarsin diye sorarlar. onu osmanlinin en iyi okcusu zannederler. çelebi söyle der; ne iyi okcusu bu atisla bizi okmeydanina çikarmazlar... (o dönem osmanlida ok meydanina çikan okcuda 550 metre sarti varmis). bogaz balikciligini küçük görme zira dünya üzerindeki en zor meralardan biridir
Merhabalar, Bogazi ve bogaz balikciligini kucumsedigim yok. elbette her cografya kendine has ozellikler gosteriri ve bu ozelliklere uygun taktikler gerektirir. ama burada ikiizin de anlasamadigiz bazi noktalar var sen spin ve takimi indirme diyorsun. ben de ingilterede yasadigimdanspin burada cevirme anlamina gelir kolu cevirme pedali cevirme gibi. yani spinning direkt turkce karsiligi at cek oluyor balikcilikta. indirmeye gelince tekneden rihtimdan avlarda sadece takimi bir iki metre orede suya birakmayi anliyorum. dogru muyum burada benim bahsettigim olayda birakma yok takimi spinine surutme ile cekmek yok atiyorsun direkt takimi kiyidan deniz icerisine pendulum ile atmadir. eger ben yanlis anlamissam duzelt lutfen. indirmeden bahsediyorsan shock lider bile kullanilmasa yeridir. bogazin akintili ve derin oldugunu gayet iyi biliyorum bundan dolayi takimi hizla dibe oturtmak icin daha agir kursunlar kullanimi onem arzeder. tabii ki akinti ve atislar malzemeyi eskitecektir. burada bogaz gibi pek bir yer olmadigindan balik okyanusta aranmaktadir. yahi kiyidan 200-300 metre iceriyeye pendulum atis yapmak zorundasin. fakat bu pendlum atis sirasinda ince ormeler esnemediginden cok cabuk asinip koparlar. ve cevre icin tehlike olustururlar. bu yuzden buralarda sok lider kullanmak kesin bir kural. kullanmadin polisle degisirsin kulahi kamusal alanda tehlike yaratmaktan. sok lider kullaniminda istenilen gucun takima aktarilamamasi cok dogrudur. Asiri esnek kalin malzeme elbette menzilde kisalma olarak doner. ben burada bu uyariyi guvenlik acisindan veriyorum. birincil oncelik herzaman guvenlik olmalidir. sok lider soyledigim durumlarda pendulum atis icin gerekli. on the ground atis bile yapsan lider gerekli guvenlik icin. haa fakat ben 300 gr lik kursunu soyle ayagimin dibinden bogaza indiririm diyrsan hic kullanmaman mantikli bile olabilir. Arkadas you tube tan surdan burda pendulum atis falan gorur uygulayacagim diye bir kazaya mahal verir her ihtimal var pendulum atista o kursunun 200 km lik bir hizla gittigini unutma varsin mesafe biraz kisalsin kimsenin canindan malindan degerli degil. zatenkiyidan atis yapacagini soyluyor. soz konusu yer mersin ve kiyi balik suyu burada pekala 120 metrenin otesinde olabilir.
Biraz yanlış anlamalar var gibi görünüyor. Boğazda, pendulum atış pek olası değil. Over-the-head vs. mümkün sadece. Attığımız şey, kaşık, rapala vs ve aynı şekilde spin yapmamız, yani süratle sarmamız gerekiyor. Atış mesafesi, 80 ila 120m arasında değişiyor, yani balığın olduğu yer o mesafede. Ve kurşunun düşeceği yerde 4-6 mil bir akıntı var. 100gr'dan hafif bir kurşunun bir kulaç dibe inmesi pratikte olası değil, zira akıntı onu attığımız yerden 50m yana çekiyor ki, bu o taraftaki belki 30 kişinin takımlarına girmeniz demek. Sonuç olarak, en az 100gr, genelde 150gr civarı kurşunları, 100m mesafeye atıp, oracıkta dibe inmesini sağlamanız, sonra da son sürat geri sarmanız gerekiyor. Bu okyanus modeli değil elbette, tamamen farklı bir teknik. Bu tekniğe uyum sağlayacak olan ancak surf malzemeler olabiliyor. Şok mevzusuna gelince. Pendulum cast yaparken, şok darbe emmezse, başınız ciddi beladadır elbette. Fakat zaten boğazda o tür atış yapamıyorsunuz. Yapılacak atış için, örgü - örgü kombinasyonu şoklama kafi geliyor. En kötü ihtimal kopar, gider boğazdaki tonlarca kopup kalmış kurşun stoğuna eklenir kurşun. Örgü ile şok yapılması, pendulum atışlarda sakıncalı olabilir elbette. Fakat, boğaz için bu pek ciddi bir tehdit değil. Diğer yandan, o sürekli at ve ucunda o ağır kurşunla süratle çek süreci, monofilament misinaların çabucak yıpranması ve daha çok sorun çıkarmasına neden oluyor. Boğaz okyanus sahili değil, derin bir vadi ve dibe inen takım, orada taşa, dip kumuna vs. bol bol sürtüyor sıklıkla. Bu da, örgü misina dışındakileri daha tehlikeli yapıyor.
Serdar abi de özetlemeye çalismis olayi. bogazdaki surf takim kullanimi bu sekilde. pendulum deneyen falan olursa muhtemelen kovalarlar heavy spin kamista kalin metrik shock leader örnegini sadece kamis halkalarinin çapinin genis olmasi sebebi ile verdim. 0.10 örgü ve 0.80 monoya en nazik ve düzgün sekilde atacagin albright knot bile belli bir çapa sahip olur. surf kamislarin ilk bir kaç halkasi atis esnasindaki denge sorunsalini minimize etmek için dedigim gibi genelde hep ufak çapli oluyor. bu da dügümün geçmesine engel. semsipasa dügümü ile biraz daha nazik gibi yapilabilse de o dügüm de yüksek metrik farklilik durumunda zayif bir dügüm oluyor (aslen drooper knot türevidir). bogazda kullanilan malzeme uzaga erim ve kopmadan geri getirim üzerine kurulmus bir dengeden ibarettir. bu dengenin ne tarafinda olacagina balikci karar verir. güvenli yolu seçenler genelde balik tutanlari izlemekle ve temiz hava alarak günü bitirirler diger konunda Ceyhun mesaj yazmis. oldukca tecrübelidir.
yeniden merhabalar, Sanirim dugum cozuluyor. Sizin olay Surf Fishing/Casting degil. Sadece heavy Spinning veya jigging (spinning ve jigginging birbirlerine benzemekle birlikte ayni sey degiller saniyorum, her neyse ikiside tamamen benim alanim disinda ve bilgim az.) benim olayda olay tamamiyle uzak atisa dayanmaktadir. Soyle bol sulu lezzetli bir yem topu pendulumla uzaga firlatilir ve yem dibe oturtulur. Sonrasinda baligimizin bunu almasi beklenilir. ignelerimiz yarim daire veya tam daire oldugundan (kimiler Aberdeen igne tercih ediyor onada itirazim yok) balik yemi agzina alip biraz yuzdugunden takilma oluyor. artik isler bol tork lu makinelere kalmis demektir. Ben yazilarimi ve uyarilarimi yazarken bogazi goz ardi ettim buradaki yerel teknik teknik saf dalga ataciligi (surf casting) olmayip, bir bolumu surf balikciligina adanmis malzemelerce uygulanan teknik olup karisikliga sebep olmustur. Fakat uyari ve onerilerim acik denizin oldugu yerde (Ege Akdeniz vs) pendulumu uygulamak isteyen arkadaslar icin hala gecerlidir.