Egede balik azaliyor..ya diger bölgelerde..

Konu, 'Makaleler' kısmında gelibolu erhan tarafından paylaşıldı.

  1. gelibolu erhan

    gelibolu erhan

    Mesajlar:
    141
    Şehir:
    yurtdisi
    Favori Kamış:
    olta zipkin
    En İyi Avı:
    levrek kofana
    öncelikle ben sizler gibi dusunmuyorum..
    yapilan görusmeler yapilan incelemeler hep havaya gidiyor bizler de bos bos oturup dusunuyoruz veya yaziyoruz.. hani derler ya bir deli kuyuya tas atmis 40 akilli cikarmaya ugrasiyoruz.. bunlari hep yapiyoruz ne yazikki..Sirf Ege degil, ic deniz olan tüm sularimizda bu avlanma ile balik azalmasi kacinilmaz.

    arkadaslar balik tutma isi ag ile yapilmiyor mu... (oltayi saymiyorum bile)
    baliklarin yuvasini trol veya ag avciligi bozmuyor mu..
    ag gözleri kucuk oldugundan balikhaneye kucuk balik gelmiyor mu..
    tutulan kucuk baliklar para etmiyor mu (tavuk yemi olur)..
    her sene bir suru tekne balik ruhsati almiyor mu..
    japonyada bile yasaklanan gerecler burda serbestce satilmiyor mu..(misina ag..sonar radar sok vb)
    denizler kirlenmiyor mu..akan onca deterjanli camasirsulu kanalizasyon artiklari hastahane artk sulari nereye akiyor..
    baliklarin beslenme zinciri bozuldugundan uremeleri ve nesil birakmalari zorlasmiyor mu..
    tankerler batmiyor mu..kirlilik cogalmiyor mu
    bu ve bunun sonuclari balik azalmasi normal degil mi..

    biz de ne yapiyoruz .. filanca kurumun yaptigi arastirmaya üzülüyoruz..
    balik isi sans isi idi.. artik gerec elektronoik hiz isi oldu..

    ben avrupada yasiyorum.. burada yasak yasaktir... balik daha teknede kotalanir,, kota sudur.. arkadas sen bu baliktan bu kadar tutacaksin... bitti.. limana o kilo disinda 1 kilo balik indiremez.. cezasi agirdir.. ve yaptirim vardir.. biz ne yapiyoruz,, hangi cezayi guc uygulanir bizde.. veya uygulanir mi

    biz göcebe toplumdan gelen irkiz.. denizle tanismamiz cok yeni.. avrupalilar bizden bu konuda cok eski oldugundan ek yapmamiza vakit kaybetmemize gerek yok derim ben onlarin uyguladigi islemleri yasaklari biz de uygulasak yeter bence ... fazlasina gerek yok.. tekrardan kesif niye yapiyoruz... balikci tekneleri denetlensin yeter..
     
  2. hakan28

    hakan28 hakan

    Yaş:
    54
    Mesajlar:
    531
    Şehir:
    manisa
    Favori Kamış:
    kamışlar, el oltaları
    En İyi Avı:
    Levrek, çipura
    ÇOk güzel demişsin arkadaş da, haklısın da, da da da, malum zihniyetler henüz o döneme gelemediler. Okadar hastahane, okul, işsizlik, askeri ücret v.s. v.s. sorunu dururken bununla şuan ilgilenecek kimse yok. Ne zaman iş bitti, kurudu gitti işte o zaman bi bakarlar bu konuya. Balık avlamak yasakmış, sezon kapalıymış. daha geçen gün konuşuluyordu kemer altında. Rizeden millet vekili bilmem kimin 2 trolü ege açıklarınd atrol çekip bi kaç trilyonluk balığı kaldırmış gitmiş. Bu millet vekiline kim ne diyebilecek. Önce bunlar düzeltilmeli, zihniyetler değiştirilmeli ki sıra yavaş yavaş böyle hayati konulara gelsin. Neyse gerildim ben yine. Kalın sağlıcakla.
     
  3. gelibolu erhan

    gelibolu erhan

    Mesajlar:
    141
    Şehir:
    yurtdisi
    Favori Kamış:
    olta zipkin
    En İyi Avı:
    levrek kofana
    secimler yaklasti..

    secimler geliyor dostum.. hatirlatma yapalim dedim...oyunuzu lutfen düzgun kullanin,, her yanlis oy gelecegimizle denizler ile cevre ile pekismeli sayin balikci dostlar..
     
  4. sertach

    sertach Kiraz Balıkçı

    Mesajlar:
    205
    Şehir:
    Eskişehir
    Favori Kamış:
    Okuma Vspin
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000fd, Okuma safina pro 2500
    Foçaya kıyıdan avlanmaya gittiğimizde yaşlı bi balıkçı söylene söylene geliyordu 'ulan burnuma sokucak kadar bile balık yok olurmu böle iş' diye.aradan biraz zaman geçti tanıştık kendisiyle.subay olduğumuzu öğrendikten sonra bizleri alıp tuzlalar tarafında yasak olan bir bölgeye ava gitmeyi teklif etti.maksat sahil güvenliğe karşı bizi kullanmak.avlanmak yasak olduğu için sakin sularda balıklar üremeye gidiyormuş o bölgeye.mayıs sonu haziran başı gibi bi zamandı,yani büyük bi çoğunluğun yumurtlama dönemi.az önce balık yokluğundan şikayetçi olan şahıs gözünü ürmekte olan zavallı balıkların yatağında avlanmayı teklif ediyordu.o anda ne kadar garip bir toplum olduğumuzu düşündüm,kendi çıkarlarımız uğruna gene kendimize zarar verebiliyorduk ki bırakın diğer canlıları düşünelim.bence sorun kirlilik,yasaklı avlanma veya küresel ısınma değil.sorun tamamiyle anadolu insanının cehaletle doğru orantılı vurdumduymazlığı.devletimizle buna çanak tuttuğu müddetçe sanırım çocuklarımıza sadece akvaryumlardan balık satın alabileceğiz.her balıkçı evine boşta dönse,denizler renk değiştirip simsiyahta olsa ben bişeylerin değişeceğine inanmıyorum.umarım yanılırım,saygılar....
     
  5. gelibolu erhan

    gelibolu erhan

    Mesajlar:
    141
    Şehir:
    yurtdisi
    Favori Kamış:
    olta zipkin
    En İyi Avı:
    levrek kofana
    yunuslar

    sayin dostlar,
    balik azalmasinda temelde 2 konu vardir
    1-cevresel faktörler
    2-asiri zamansiz av

    cevresel bilincte kirlilik, özellikle sanayi kirliligi balik neslini bizim gibi ic deniz balikcilarini tehtit eder duruma getirdi.. bu gunlerde bir arkadasin yazdigi gibi karadenizde yunus avi serbestisi isteyen karadenizli yarin bununla da yetinmiyecektir.. emin olun ac insan her seyi yapar.. para hirsi politik cevrelerde sermaye olarak kullanildigindan bunun da cevabini secimden sonra alacagimiz kesindir..cevresel korunmada asit agir metal gaz kimyasal atik gibi zarari kesin bilesenler su ile bulustugunda balikta zaten tahribati yapiyor.. bu tahribati bizler de bu baliklari avlayarak vucudumuza aliyoruz..son zamanlardaki kanser turevi hastaliklarin artisi bunun en iyi delilidir.. karadeniz avi gelen akarsularlar ile zaten tehlikeler icermektediragir sanayi atiklari 100 metre asagidaki gaz birirkintisi ..toplu balik ölumleri bunun en iyi göstergesidir.. rusya bulgaristan romanya gibi karadenize kiyisi olan ülkelerde uygulanan av yasaginin delinmesindeki ceza emin olun ki teknenin imhasi ile sonuclanir .. ama gene de yapiliyor kacak avcilik özellikle siyah havyar icin mersin baligi katliami siddetle devam ediyor..balik sadece yumurtalari alinmak icin tutulup ölusu dereye veya göle geri atiliyor.. bu ve bunun gibi etmenler ve insan davranislarinin sonucunu da yunuslar hasta insanlar cekmeye devam ediyor..
    site yönetiminden rica edelim cevresel bilincin deniz ayagini sizler kara ayagini cevre dernekleri ile organize edelim .. biraz olsun ses ciksin .. buna balikci barinaklari balikhaneler cevre dernekleri de emin olun destek verecektir.. birleselim sesimiz ciksin..
     
  6. Atos

    Atos Bülent ERDİK

    Mesajlar:
    781
    Şehir:
    BURSA
    Favori Kamış:
    OLTA + ZIPKIN
    En İyi Avı:
    47 kg önce ben tuttum sandım ama galiba o beni tutmuş hala evliyim :=)
    İnanın marmara denizinde de durum çok farklı deil. Kum gemileri bir taraftan yasak avlananlar bir taraftan şimdi kazanacakları 3-5 kuruş için ileride kazanacakları çok lirayı heba ediyorlar. Zihniyetin acil değişmesi ve var olan yada gelecek hükümetin ciddi yaptırımlar içine girip sıkı takiplere başlaması gerekiyor. Yoksa 4-5 yıl sonra sadece midye avına çıkmaya başlayacagız sanırım. İnsan oğlunda bulunan tüketme güdüsü malesef burada da hat safhada. Ama eminim ki önce çocuklarımızı sonra cevremizi kendi adımıza egitmeye başlayarak iyi bir doga sever yapmamız gerekiyor. Ben affetmiyorum kendi adıma eger balıktaysam ve yasak avlanan yada kum çeken denk getirirsem yapıştırıyorum şikayeti. Haaa şuda var sonuç ne oluyor pek bilmiyorum. Takip etmeye kalkıncada siz üzerinize düşeni yaptınız bundan sonrası bizim işimiz diyorlar. Egitim Şart diyorum başka bişi demiyorum...
     
  7. gelibolu erhan

    gelibolu erhan

    Mesajlar:
    141
    Şehir:
    yurtdisi
    Favori Kamış:
    olta zipkin
    En İyi Avı:
    levrek kofana
    Milas Ören'de Çok Sayıda Ölü Balık Karaya Vurdu

    Milas Ören'de Çok Sayıda Ölü Balık Karaya Vurdu
    Muğla'nın Milas ilçesine bağlı Ören beldesinde binlerce balık telef oldu. Ören Belediye Başkanı Kazım Turan, çiftlikte üç günde 700 bin civarında çipura, kefal ve levreğin öldüğünü, denizde de balık ölümleri yaşandığını söyledi. Turan, ölümlerin Gökova Termik Santrali'nden denize bırakılan klorlu sudan kaynaklandığını öne sürdü. Santral yöneticileri ise bu iddiaları reddetti.

    Muğla'nın Milas ilçesine bağlı Ören beldesinde binlerce balık telef oldu. Ören Belediye Başkanı Kazım Turan, çiftlikte üç günde 700 bin civarında çipura, kefal ve levreğin öldüğünü, denizde de balık ölümleri yaşandığını söyledi. Turan, ölümlerin Gökova Termik Santrali'nden denize bırakılan klorlu sudan kaynaklandığını öne sürdü. Santral yöneticileri ise bu iddiaları reddetti.

    Ören Turizm Tanıtma Eğitim ve Sağlık Vakfı (ÖRVAK) Başkanı olarak da görev yapan Kazım Turan, 9 yıl önce Ören sahilinde kurulan balık çiftliğinde bulunan 800 bin kefal, çipura ve levrekten 700 bininin üç günde telef olduğunu dile getirdi. (Cihan Haber Ajansı) 17.07.2007 17:43 [914377]