bizim bi hurdacı var ona artık nereden geliyorsa binbir çeşit devre gliyor elektronik hurcısı diye bilirim yarın gider arkadaş için ararıum sohbetin için teşekkürler. iyi akşamlar.
Birşey sorarcağım arkadaşlar bu bende 6 volt 12 amper bir akü var. bu aküyü 12 volt 40amper akümle seri bağlasam 18 volt bir akım elde etsem, bu akımla elimdeki 12 voltluk su motoru çalıştırsam sonuçta ne ile karşılaşırım? motorum hemen yanarmı? yoksa kısa süreli daha yüksek bir hız ve güçmü elde ederim? eğer bu olursa kısa süre ne kadar sürer 3- 5 dakka mı? sonra ne olur yani 6 volt akü bitince tekrar 12 volt çalışmaya devammı eder yoksa akülerin bağlantısını ayırıp tekrar 12 volt aküyümü kullanmaya başlamalıyım vs konularda bilgi verebilirmisiniz. Açıçası akülerin havaya uçmasından korkuyorum. bunu ciddi ciddi denemeyi düşünüyorum avukat olduğum için teknik dilden anlamadığımıda hatırlatırım Not: Bütün bunları sormamın nedeni elektirikli motorla kısa süreli acil durumlar da yüksek hız elde etme çabam. Eğer direk 24 volt akım yapsam motorun çok kısa sürede yanacağını düşünüyorum ama 18 volt için daha uzun süreli bir kullanım elde edeceğimi düşündüm. Keşke piyasada 3 volt ve yüksek amperli bir akü olsada bu dediklerimi daha kolay yapsam yni toplamda (12+3): 15 volt bir akü yapabilsem ama araştırdığım kadarıyla yok....
ben girmeyeli tartışma bi ara alevlenmiş.ama neyseki küçük küçüklüğünü bilmiş,büyükde büyüklüğünü.Bu konuda akın kardeşime bir tavsiye de bulunmak isterim.Akıncım bak herkesin ya imzasında,yada profilinde yaşı yazıyor.Onlara bakmadan yazma bence.Çünkü banada arkadaşım demiştin.Çok mühim bir mesele değil benim için.Amqa bence sen kaybedersin beni yanlış anlama tamammı kardeşim...yani büyüklerin olarak,ki kabul edersen bizi büyük olarak,nacizane tavsiyelerdier bunlar...öpüyorum seni.. Neyse,gelelilm asıl konuya.Arkadaşlar daha öncede bahsetmiştim,yineliyorum.ben 12 volt bir motor kullanacağım.ve arkadaşında dediği gibi,arabalarda bildiğim kadarıyla 13 volt bile motor olmaz.çünkü enerji çıkışı sabit.yani 12 volt.bunu bildiğinizi biliyorum.ama 12 voltun üstündeki bir motor kullanacaksanız,bunun içinde güç kaynağı falan kullanmalısınız.çünkü bildiğim kadarıyla araç aküleri hep 12 volt.iki değil 80 aküde koysan,80 tane 12 volt elde etmiş olursun...değilse,bir bileni varsa bizleri aydınlatır.bizde teşekkür ederiz. Ayrıca ben motoru zaten bulduğumu belirtmiştim.bana sadece motoru olan birisinin bana iç resim veya detayını iletmesini,ve bu motorun hız kontrolünü yapacak bir devre konusunda yardım istemiştim... ama gerçektende ilginize teşekkür ederim.en azından bilen insanlarla yazışmak,fikirleşmek güzel...ya bilmeyipte sallayan olsa ne olurdu değil mi görüşmek üzere....
öyle bir akü yok evet.eğer özgür ortamlarda kullanmayacaksanız,yani doğaada falan,evde yada herhangi bir elektrik hattı olan bir yerde bu çok basit olurdu... Ama illaki olsun istiyosanız,şimdi aklıma geldi.kaliteli iki tane şarjlı orta boy pil işinizi görür.yani 1,5 volt*2=3 volt demi artı 12 daha,ahada 15 volt...ama ne kadar bilimsel olurbilemem tabiiki,denemek lazım..
Evet aslında konu biraz karmaşık ve teknik ama elimden geldiğince açıklamaya çalışayım.. Güç kaynaklarında akımı artırmak için 2 akü parelel bağlanır bu durumda voltaj sabit iken akım iki akünün toplamı kadar olur..Ancak seri bağlandığında akım sabit iken voltajlar iki akünün toplamı kadar olur.. Braya kadar herşey tamam..Ancak parelel bağlanacak akülerin kapasitelerinin aynı olması şarttır..Aksi takdirde Amperi yüksek olan akü diğeri üzerinden akım geçirir ve sonuçta uygun olmaz..Seri bağlantılarda ise iki akü aynı volt ve amperde ise sorun olmaz..Ancak birinin voltajı diğerinden çok yüksek ve akımıda farklı ise devreden çekilecek akım düşük olanın akım değerini geçmemesi gerekir..Bahse konu 6amper 6 voltluk akü(muhtemelen ışıldak aküsü) seri bağlandığında ve üzerinden 6amperden fazla uzun süreli akım çekildiğinde deşarj olacak ve 12v 40 amperlik olan aküden çekilen akım seri bağlı olan bu akü üzerinden geçmeye başlayacaktır..Eğer bu çekilen akım 6 amperin çok üzernde olursa akü kapasitesi düşük olan akü uzun vadede zarar görecektir.. Eğer seri bağladığınız 2 pil kuru pil ise üzerinden geçen akımdan dolayı patlayabilir..eğer şarj edilebilir pil ise bu durumdada aşırı şarj olacak ve içindeki plakalar hasar görmeye başlayacaktır..Bir süre sonrada elden çıkacaktır..
TAm olarak anlamadım? 1.5 volt iki pili seri bağladığımız zaman 3 volt elde edebiliyoruzda 12 volt iki aküyü seri bağladığımzda neden 24 volt elde edemiyoruz. Hani paralel bağlansa tamam sadece amperini arttırırız ama seri bağladığımızda voltu ikiye katlanır diye biliorum. Karaköyde birçok akücü ve motorcu var. Onlarla çok konuştum. Ama 3 voltluk ve yüksek amperi olan bir akü bulamadım Kalem pilerin amperinin çok düşük olduğu için çok çabuk biteceğide aşikar sanırım Bildiğim kadarıyla elektrikli bir motor kaç volt enerji bağlanırsa okadar hızlı çalışır dayanamayacağı bir akım olursa bir süre sonra sürtünmeden yanar diye biliyorum. Ama elimdeki 6 volt 18 amperi 12 volt 40 amper aküyle seri bağlarsam 18 volt elde edemicekmiyim yani ? Eğer 18 volt oluyorsa bunu 12 volt la çalşan motora bağladığımda ne kadar dayanır fikirlerinizi almak istedim sadece. Bir elektrik teknikerine somuştum. En fazla 3 -4 dakka kullanabilirsin demişti Sonra motor ya motor yanar yada 6 volt akün biter demişti Aslında benim isteğim 12 volt değilde 15 yada 18 voltla çalışan vir motor bulmak ama bunu nerden bulacağım bilemiyorum Çünkü 12 voltla çalışan en kaliteli motor bile Benzinli motorla kıyaslandığında 1.5 beygir ila 2.5 beygire tekabül bir tork veriyor. Ama 15 yada 18 volt ile çalışan bir motor olsa gücünde artacağından eminim. Biraz yardım Saygılarla
Ben ilk sorunuza kırmızı yerde açıkça cevabı bir üstte verdim..2Akünün seri bağlandığında voltajları 2 katına çıkardan anlaşılacağı gibi..12+12=24v olur yani 2 katı..Sanırım burada mutabığız.. Siz 12voltluk aküye 6 volt akü seri bağlarsanız 18volt elde edersiniz..bunuda yazdım..Bunun sonuçlarınıda yazdım..Konu biraz teknik olduğundan elimden geldiğince anlaşılır yazmaya çalıştım.. diğer sorunuza gelince..Elektrikte bir kural vardır..P=U*I yani Güç =voltaj x akım...Diyelim sizn motorunuz 150w 12voltluk bir motor.. siz bu motoru çalıştırdığınızda motor 150/12=12,5 amper akım çeker..Buradan motorun iç direncini hesapladığımızda R(direnç)=u(voltaj) / I(akım)....direnç=12/12,5=096ohm.. Yani elimizde 12 voltla çalışan,iç direnci 0,96ohm olan,12,5amper çeken 150wattlık bir motorumuz var..Bu motorun normal çalışma değerleri.. Şimdi bu motora 12 yerine 18 v verdiğimizde olanlara bakalım.. R=U/I dan I=U/R olduğunu görerek AKIM=18volt/0,96ohm=18,75 amper.. yani normalde 12,5 amper çeken motordan 18,75 amper akım geçecektir..Bu durumda ne olur bakalım.. GÜÇ=18*18,75=337,5Watt...150 vatlık motora 337,5 wattlık görev verdik.. Şİmdi taşları yerine oturtalım... elimizdeki 150watlık motora 18 volt verildiğinde motor 337,5watt lık bir gücü üretmeye çalışacak fakat bunu yaparken Motor gücü sabit olduğundan bunu akımı yükselterek yapmaya çalışacaktır..yani 12,5 ampere uygun olan sargılardan 18,75 amper akım geçecektir..Bunun sonucundada yüksek akıma dayanamayan sargılar yanacak ve motora çöp yolu görünecektir.. elimden geldiğince basit anlatmaya çalıştım..Umarım faydalı olur.. 18 voltluk motor piyasada satılmasada siz sardırabilirsiniz..Bunu yapan bobinajcılar eminim vardır.Motorlarda gücü voltaj belirlemez..Önemli olan motorun Üreteceği güçtür.
tşk Erdal bey verdiğin bilgiler içn teşekkür ederim fazlasıyla yardımcı oldun. sanırım mesajları aynı anda attığımız için ilk mesajı sayfada görememişim. Elimdeki 6 volt akü ışıldak aküsü değil 6 volt 18 amper 3-6 yaş çocukların bisiklelerini çalıştıran motor aslında ben akım sorununu düşünüp önce iki adet 6 volt 18 amperi paralel bağladıktan 6 volt 36 amper bir akü yü elde edip bunu 38 amper 12 volt aküye seri bağlamayı düşünmüştüm Ama sanırım motoru aşırı derecede ısıtıp bobinleri yakacağı konusunda haklısınız. En doğrusu elektrikçiye gidip yeniden sardırmak ama bu da astarı üzünü geçecek sanırım. "Güzel kardeşim avukat olmuşsun gidip benzinli motor alamıyormusun" diyenler olabilir ama iki adet benzinli motorum var, bir adet akülü 12 voltluk motorum var. Sıyırtma yaptığım zamanlarda 12 volt akü o kadar sessiz oluyor ki inan bana sadece 10 m. misina salarak levrek avlayabiliyorum bu durum tabiki misinayı temizlemek veya kaşığı kontrol etmek için korkunç bir avantaj. Ayrıca motorun sesi kafanızı şişirmiyor ve en önemlisi çevre dostu benzin masrafından yapılan tasarrufsa kçük bir servet. Ama maalesef çok küçük bir bot kullanmam gerekiyor çünkü 12 volt motorun en büyüğü elimde olmasına rağmen az bir dalga çıksa yerimde sayıyorum. işin tadı kaçıyor anlayacağın. BU nedenle 18 veya 15 voltla daha fazla güç elde edebilmenin hayalini kuruyorum. Volt arttıkça hızda artar diye düşünüyordum..
Evet kısaca konununözeti şu..Elimizdeki motorun gücü ne ise ençok o kadar güç elde edebiliriz..Tabiki bu söyylediğim motorun maxımum çekeceği akımı karşılayan bir akü ile çalıştırıldığı güç..Yani motor 25 amper çekiyorsa akü de kesintisiz 25 amper verebilmeli.. Bunu yüksek voltaj vererek değiştiremezsiniz..Bu temel elektrik kuralı.. Dediğiniz gibi"Güzel kardeşim avukat olmuşsun gidip benzinli motor alamıyormusun" bir durum söylememiz söz konusu olmaz..Burası paylaşım amaçlı bir site tabiki imkanlar,bilgiler,tecrübeler dahilinde herkes birbirine elinden geldiğince yardım etmeli..
benim elimde rhino 28 model bir elektrik motoru var. türk insanına yüksek kar marjıyla satılıyor inancına katılmıyorm, çünkü almanya ve avusturyada da aynı fiyatlar geçerli. benim merak ettiğim şu: starter türü bir akü kullanılması pek mümkün gözükmüyor. bu aküyle uzun süre verimli gezemezsiniz. jel akü almak gerekmekte, bu akülerin fiyatı 200 dolar civarında... başka bir alternatif var mı? teşekkürler
Ben starter akü nedir bilmiorum ama normal akü kullanıorum ama marine akü olarak satılanlarından alıyorum. Ama kuru tip denilen akülerden istersen İstanbulda bir yerde 38 amperi 65ytl. - 60 amperi 120 ytl ye satıyorlar ilgilenirsen bilgi veririm. Fiyat konusunda sana katılıyorum Çinden gelenlerin dayanıklılığ hiç yok pervaneleri kırılıyor. Dediğim gibi ben karaköyden bir pervane yaptırayın dedim 150 ytl istediler. Bu makine yılda türküyede 10000 adet satılan bi alet olsa fiyatı gerçekten ucuz olurdu ama toplasan kaç tane satlıyorki yılda 50 bilemedin 100... Bence önemli olan ucuza alet yapmak değil yüksek hız ve tork üretebilen aletler yapmak o zaman istediğimiz şeyi elde edebiliriz. Ben kendi adıma güneş enerjisi ile akü şarz etme yollarını bile araştırdım ancak bu çok zor ve pahalı bir sistem. Demek istediğim dünyada olan motorları ucuza üretmekten ziyade olmayanı üretmek için çalışırsak daha faydalı olur kanaatindeyim....
ben almadan önce akü olayını bilseydim, inanın tekrar düşünürdüm. bahsettiğiniz akü de starter akü ancak su eklemek gerekmiyor. Benim bahsettiğim ve bu işin hakkı olan ise bilgisayarlar için kullanılan kesintisiz güç kaynalarının akülerinden. Sizin söylediğiniz akünün veri mi nasıl? Ne kadar kullanabilmektesiniz. Saygılarımla
Akünün verimi üzerinde yazan AH değrinin sizn kullanacağınız motorun çekeceği akıma bölünmesi ile elde edilir..120ah ise 20 amper çekiyorsa 6 saat bu motoru çalıştırabilir demektir..
elektronikle 1988den beri içli dışlıyım eskiden bu tür şeyleri imal etmek daha ucuz olurdu ama son zamanlarda hazırını almak hem ucuz hemde uğraştırmaz çalıştı çalışmadı derdi olmaz alıcı-verici devrelerini en iyisi hazır almaktır. adamlar 50ytlye uzaktan kumandalı botları satıyor ama hesaplanımı malzemeyi o fiyata almak zor.
selam abi hurdacıya baktımda adamın elinde yok.ama konuyu biraz araçtırdım bu araba malzemecilerinde arabalarda kalorifer motorunu kontrol eden devreler varmış bunlar 2n3055 ile yükseltirsen çıkış akımını belki işine yarar abi. ve bu arada abi konunun alt safhalarına indim sanada arkadaşım demişim sendende özür dilerim ama inanın gerçekten kötü biy niyetle falan demedim sadece agız alışkanlıgı. sağlıcakla kalın.