FLY TYING - BÖCEK BAĞLAMA Bölüm -1 [IMG] [IMG] Hepimizin bildiği gibi, bir çok balığın başlıca besinini su içinde veya dışında, ama suya bağımlı yaşayan böcekler ve av olacak büyüklükte balıklar oluşturur. Bu böceklerin yaşam evrelerine göre değişen formlarını çeşitli materyaller kullanılarak sahtelerinin yapımını becerebildiğim kadar aktarmaya çalışacağım. Aktaracaklarım böcek bağlamaya başladığım 2001 yılından bu güne kadar öğrendiklerim, yapabildiklerim, bence doğru olan ve avda denenerek başarı sağlamış öneri ve örnekler ile sınırlı olacaktır. Günümüzde internet aracılığı ile ulaşılabileceğiniz bir çok kaynak, Fly Tying yani Böcek Bağlamak konusunda bizlere çok geniş bilgi sağlayacak durumdadır. Türkçe olarak yayınlanan pek fazla kaynak bulunmasa da, araştırdıkça ne kadar bol bilgi kaynağı olduğuna sizde hayret edeceksiniz, eminim. Eğer doğal ala balıklarımıza ve avına değer veriyorsanız, fly fishing yaptı veya yapacaksanız, yani uçurtmacılığa merak sardıysanız ;) hele birde kendi yaptığınız yemle balık avlamak istiyorsanız, en başta böcek bağlamaya başlamanızı engelleyecek önyargılardan kurtulmanız gerekmektedir. Nedendir bilmem, bazı konularda yapabileceklerimizi çoğu zaman gözardı eder, kendimizi küçümser, kolayına yönelir, kendimiz yapacağımıza, hazır olanları kullanır veya tamamen uzak dururuz. Hemen söyleyeyim. Böcek Bağlamayı ve bu yapay yemlerle avlanmayı mutlaka deneyin. Sonuçta büyük bir olasılıkla başarılı olacak ve büyük keyif alacaksınız. En azından başlangıçta, böcek bağlamak için gereken aparatlar ve imal edeceğimiz sahte böceklerin oluşumunda kullanılan malzemenin temininde bir kaçı hariç (iğne ve taşıyıcı tüyler) çevremizde bulunan imkanlar yeterlidir. Ben öncelikle yakınımızda bulunan imkanlarla başlayabileceğiniz aparatlar ile yapım malzemelerini aktarıp, ilk adımda fazla bir masrafa girmenizi engellemek ve aynı zamanda yaratıcılığınızı harekete geçirmek amacındayım. Avcılığın özünde de yer alan araştırmak, gözlemlemek, uygulamak ve el becerinize güvenmek söz konusu olduğuna göre, neden olmasın? En azından ben yaptım ve oldu. Sizlere de şiddetle tavsiye ediyorum. Yapacağınız yapay böceklerle birkaç kez balık, hele de alabalık avlamanız durumunda ise dipsiz bir kuyuya düştünüz demektir ki, kesenizin elverdiği her türlü imkanı sağlamak, daha iyisini elde etmek ve uygulamak için dışa açılmak, ne yazık ki dışarıdan malzeme temin etmek mutlak olacaktır. Umarım ülkemizdeki balık avcılığı sektörü yeni yeni başladığı şekilde Fly Avcılığı için gereken ihtiyaçları bizlere uygun ve değişik seçeneklerle sunmaya devam eder. Seçim sizlerin. İster 100 ile 500 dolar arasında bir masraf ile başlangıç aparat ve malzemelerinden temel nitelikli olanlarını elde edebilir veya benim aktaracaklarım ve kendi hayal gücünüzü de katarak bu aparatları da imal eder, malzemeyi de çevrenizden elde ederek böcek bağlama işine başlayabilirsiniz. Kendinize güvenin ve isteyin, bence benekli şeytanların birçoğunu kandıracak böcekleri yapabilirsiniz. Eğer fly avcısı olacaksanız heyecanlı, zevkli ve uzun bir yolculuğa çıktınız bile. İmal için gereken öncelikli aparatlarlar aşağıda listelenmiştir. [IMG] � İğne tutucu, � Tüy tutucu, � Birkaç adet makara tutucu, � Düğüm aparatı, � Makas, � İp çekme aparatı, � Kıl hizalayıcıdır. [IMG] İğne tutucuyu başlangıçta benim yaptığım ve üstte görüldüğü gibi küçük bir tezgaha bağlı metal ayağa kaynaklanmış, mümkün olduğunca küçük bir matkap mandreninden (uç tutucusundan) imal edebilirsiniz. [IMG] [IMG] [IMG] Ancak bir süre sonra daha rahat ve hassas çalışabilmek için yurakıdaki resimde görünen iğne tutuculardan bir tane edinmeniz gerekecektir. Ben öyle yaptım. [IMG] Makara tutucuyu, bir tükenmez kalemin dış kısmını gövde olarak kullanıp, iki çelik yassı telden makara tutucunun ayaklarını oluşturarak, bu ayakları gövdeye ip ile sarıp, sabitledikten sonra Japon yapıştırıcı yardımı ile yapıştırarak elde edebilirsiniz. [IMG] Veya yukarıdaki bu iş için dizayn edilmiş olan makara turuculardan satın alabilirsiniz. [IMG] Düğüm aparatını büyük boy bir ataç (7 cm.) veya uygun sertlikte başka bir tel kullanarak, yukarıda her ikisinin de bire bir ölçüleri verilmiş boyutlarına göre büküp, iki boncuk ve bir kablo izolesinden sap oluşturarak hazırlayabilirsiniz. Kablo izolesi tel üzerinde rahatça dönebilmelidir. [IMG] Veya üstte görünen bir düğüm aparatı satın alabilirsiniz. [IMG] Tüy tutucuyu ise mümkün olduğunca küçük boy bir forsepsin (ameliyat maşasının) gaga ucunu kablo izolesi veya makaron ile kaplayıp, tüyü kavrarken kesmesini engelleyecek bir duruma getirerek kullanabilirsiniz. Yaptığınız kaplama gagayı iyice kavramalıdır. Yine de iyi iş çıkartmak için altta görünenlerden orijinal bir tane edinmek en iyisi. Ne yalan söyleyeyim forseps ile çalışmak epeyce zor oluyor. :-\ [IMG] [IMG] Yukarıda görünen ip çekme aparatını ise makara tutucunun içinden ipi dışa doğru kolayca çekerken kullanacaksınız. Bu aparatı da makara tutucunuzun ipi geçireceğiniz uç kısmından geçebilecek incelikte bir çelik telden resimdeki şekilde büküp, herhangi bir sap takarak hazırlayabilirsiniz. [IMG] Kullanacağımız makas ise hemen hemen her kırtasiye dükkanında bulabilirsiniz. Bu makasın keskin bölümü mümkün olduğunca kısa bir yapıda olmalıdır. Uzun uçlu makasları kullanırken, kesme hamlesi sırasında istem dışı kesiklerin oluşmasını engellemek için bence bu gereklidir. Hazırlayan: Tarık ERSAL Kaynak: http://www.rastgele.org/index.php?mod=menu&t=213 .