Isınma turlarımız-Mercanlar, melinalar

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında Vedat Abayoğlu tarafından paylaşıldı.

1. Vedat Abayoğlu

Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Süleyman

Bölgemizde kullanılan bir ad melina.

Oysa bu balık İstanbul sularındada bulunan,kimi zaman çivit mavisi renge ulaşan,kanal izmariti denen makbul bir izmarit çeşididir.

Ticari değeri pek olmasada lezzetli bir balıktır.

Biz mercan avlarımızda ince ip miisina kullanıyoruz.Çoğu avcı pek bieşey alamazken 100m. üstü sularda dahi net vuruşları hissedebiliyoruz.

Sevgiler

2. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Haklıısın sevgili Zait.Bende pek severim izmariti

İlgine teşekkürler

Sevgimle kal

3. ASSOS 17

ASSOS 17 SINAN GURLER

Favori Kamış:
    muhtelif kamislar ama el oltasi ile levrek rakipsiz.
    En İyi Avı:
    Levrek 3.600gr.
    Tebrıkler usta
    Gecenlerde lımana ugradım senın tekne oradaydı.Kısmetse gorusuruz.Saglıcakla.

4. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Okan

İstanbul ziyaretim,havaların nerdeyse devamlı bozuk gitmesi,Kandıra şenliklerine katılmam gibi sebeplerle fiili balıkcılıuğıma az ara vermiştim.

Saroz avlarımızda teknemizin bakıma alınmasıyla sekteye uğramıştı.

Ama merak etmeyiniz,2012'nin ikinci yarısı benim açımdan hayli yoğun geçeceğe benzemektedir.

Yarın sabah ise tekrar mesafeli bir tatlısu avına gidiyorum.Dev turnalar hedefimiz olacak.
    Hergün rapor hemde birden fazla makale yazabilmek imkanım dahilindedir.Buna birgün başlayacağım.

Sevgimle kal

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 9 Mayıs 2012
  5. azazel85

azazel85 uğur açıkgöz

Favori Kamış:
    shimano vengeance spin
    Favori Makine:
    shimano exage rc 4000
    En İyi Avı:
    1500gr civarı kasna ırak sınırı habur çayından
    sevgili vedat amca inanın şırnakta bulunduğum hergünü sizin ve sizin gibi ustaların paylaştığı av fotoğraflarına bakarak geçirdim.öğretmen arkadaşlar dalga geçiyor bu ne sevda annenin babanın fotoğraflarına bakmıyorsun bu kadar diye :) tabi bilmiyorlar denizi koklamanın,balık tutmanın nasıl tutkulu bir aşk olduğunu. bu güzel avlarınız umarım hep devame eder.ben ve benim gibi, "en sevgilisi denizden" uzak kalmış insanların yaralarına az da olsa merhem olur. İnşallah görev bitip geri döndüğümde sizin yanınıza gelip beraber bir av yapmak nasip olur. saygılarımı sunuyorum

6. HakanDurgut

HakanDurgut Hakan

Favori Kamış:
    SavageGear Bushwhacker XLNT 240cm 10-40gr
    Favori Makine:
    SHIMANO Stradic CI4 3000F
    En İyi Avı:
    88cm 4kg Yayın (spin takım ile)
    Tebrikler Vedat amca.. maşallah.

7. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Paylaşım arzumun arada azaldığı malum.Ama ben senelerdir bu platformlardayım.Dolayısıyla sizlerden ayrı kalamam.

Paylaşımlarım sürecektir.

Önemli bir aksilik olmazsa,bu güne kadar yaptıklarımın fevkinde yeni rapor resim ve videolarla karşınızda olacağım.

Sevgiler

8. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sağol sevgili Erkan,ayrıca düşüncemi beğendiğine sevindim.

Sevgiler

9. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sağol sevgili Kenan,beğenine sevindim,elimden geldiğince benzer raporlarla karşınızda olacağım.

Sevgimle kal

10. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sağol sevgili Mesut

11. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sabah erken saatlerde melinaların en irileri hırsla çapariye dolmaktalar.Gayet diri ve çevikler,resmen kamışımı zorlayabiliyorlar.

Tulum çıkarılarak tavası,plakisi yapılabildiği gibi mangalda hiç ayıklamadan pişirilir ve keyfle yenir.

Teşekkürler

Sevgiler

12. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Atıl

Seninle ilgili kanaatim hakikaten müspet.Zira işin püf noktalarını gayet iyi bilmektesin.

Bencil adam,taktiğini,kerterizini balığını sakınan adam yanlız balığa çıkar.Ancak kendi tuttuğuna yakın arkadaşlarının tuttuğundanda keyf alan kişiler ise av arkadaşlarınla balığa çıkar.

Üstelik deniz tek başına balığa çıkılası bir yer değildir.

Birçok riski vardır.

İyi partnerleri bulabilmek ise en zor ve zaruri bir durumdur.Bahsettiğin gibi avı berbat edebilenlerde olabilmektedir.

İnşallah birgün avlanacağız.

Sevgiler

13. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Aykut

Alternatif balık avlarınada merak salıp,deneyip neticede almak kişiye avantaj sağlar.

Hadiseyi damak tadı yönünden ele aldığımızda,elbette genel olarak tatlısu balıkları bu konuda geride kalacaktır.
    Ancak bilinmelidirki,bazı tatlısuların kalitesi,mevsim gibi faktörler bazı tatlısu balıklarının lezzetlerini beğenilir seviyeye getirir ve keyfle yenir.

Ancak saf doğanın kucağında,esasen insanoğlunun genetik yapısında var olan avcılık güdüsü ayaklanır ve kişi adrenalin dolar,doğru kullanacağı takımlarla,ortalama olarak,denizden daha iri balıklarıda tuttuğunda gayesine eriştiğini hisseder ve mutlu olur.

Zaten yakala,bırak disiplinini yerleştirme çabasına ermeye çalışmaktayken,tatlısu balıklarını salıverip bu işe başlamayıda sağlayabiliriz.

Gelelim mercan takımlarına

Egenin çoğu yerinde özellikle mercan yataklarında bolca hani balığı vardır.

Bunlar cesur hemen herşeye atlayan,nerdeyse sırnaşık yapıda balıklardır.Allahtan karanlıkta av vermezler.
    Hemen hepsi yukarıda vurgun yerler.Bu konuda benim için bir sorun yoktur.Vurgun yemeyen olursa salarım,diğerlerini ise alıkoyar,son doğumlarla elliyi geçen kedilerime götürürüm.

Bu haniler büyük ağızlı balıklardır ve yakalanıp yukarı çekilirken dönüp köstekleri neredeyse kullanılmaz hale getirebilmektedirler.

Bu bakımdan ben çoğu kere bahsettiğin fırdöndülere benzer,Okuma markanın 12 no bazende 10 No,benzer ancak iki ucunda azda fosforlu olan boncuklu 3'lü fırdöndülerini kullanıyorum.

Ortadaki fırdöndünün hem kendi ekseni etrafında ve hemde köstek etrafında dönebilme kabiliyeti sayesinde haniler istediği kadar dönsün kösteklerim asgari olarak bozulmaktadırlar.

Çok titiz bir avcı aslında takımınıu şöyle yapmalıdır.

FC olan bedenine uygun ve şeffaf stoperi geçirir ,Dibine pattex sürer zorlanmada kayması önlenir.Sonrasında en minicik fırdöndünün halkasından geçirilir o kayar stoperde durur,sonrasında bir stoper daha geçirilir elle kaydırılır,fırdöndünün beden etrafında rahatca dönmesini engellemeyecek kadar yaklaştırılıp sabitlenir.

Stoper yerine deliği uygun şeffaf kum boncuğuda kullanılabilinir.

Zaman içinde yıpranan köstekler rahatca değiştiirilir.

Sevgiler

14. Emrahmuh

Emrahmuh Emrah Kildiran

Favori Kamış:
    Okuma Cedros 60 Lb
    Favori Makine:
    Remixon Jig Master
    En İyi Avı:
    Orfoz 5 Kg
    Balon balıklarının kösteklere zarar vermesi hakkında..

Soruyu işin belkide Türkiyedeki en ehil ustasına sormuşsun ama Ben Vedat Ustamın affına sığınarak balon balıklarına karşı kendi uyguladığım bir kaç çözümden bahsetmek istiyorum.. Akdeniz bölgesi yaklaşık 5-6 yıldır bu Balon balıklarından sıkıntı çekmektedir.. Trofe boyutunda balon bile çektim en az 7 kg dı.. Nacizane bir kaç önerim olacak
    1-Mercan avını mümkün mertebe paraşüt atarak çima atmadan yapma.. Çima atıldığında hemen meraya gelip diğer balıkları kaçırıp takımları parçalıyor bu balık.
    2-Köstek sayısını çoğaltmak, ben her zaman 5 köstekli takım ile avlanırım.. Eğer 1 veya 2 sine zarar verirse 3 lü takım olarak kullanırım veya kösteğin durumuna göre iğne bağlıyorum. İğne olarak delikli ucu keskinleştirilmiş çin malı iğne kullanıyorum
    http://www.ebay.com/itm/200-PCS-Fis...646?pt=LH_DefaultDomain_2&hash=item3f0a7ac8f6

Çin malı olması seni yanıltmasın gayet güzel av veriyor.

3- Yem olarak yanıç kullanmak bir nebze çözüm olabilir ama yaptığım avların bir çoğunda karides daha iyi iş yapıyor. Tavuk ise resmen mıknatıs gibi balonu toplamakta bu nedenle yem tercihide önemli. Yanında yanıç götürüp ilk olarak yanıç denemek, sonuç almaz isen karidese geçmek en mantıklısı gibi.

4- Bu konuda yaptığım en kesin tespit yanında bolca yedek götürmek. Benim takım çantamda 30-40 yedek olur en az..

Umarım Vedat ustam kendi konusunda yorum yapmama kızmaz..
    Vedat ustamın anlattığı 3lü fosforlu fırdöndü sistemi mercan avında muazzam iş görmektedir. Ancak Balon bu fosforlara atlıyor ve takım yarıdan kopuyor..

15. wolk23

wolk23 Volkan GÖKHAN

Favori Kamış:
    MAVER ELİTE TİTANİUM 430
    Favori Makine:
    DAİWA SALTIGA SURF 5500 - SHIMANO ULTEGRA 10000 XSB
    En İyi Avı:
    EN BÜYÜĞÜNÜ HENÜZ YAKALAMADIM. ŞİMDİLİK LÜFERLER, PALAMUTLAR
    Tebrikler Vedat amca, yeniden raporlarını okumak güzel. umarım hatırlarsın İstanbul'da olduğun sırada cengiz balıkçılıkta karşılaşmıştık. gerçekten benim için çok mutluluk verici bir anı oldu. umarım ilerde birgün birlikte balığada çıkmak nasip olur ve hatta oradada dediğin gibi belki beni yetiştirirsin :)

saygılar sevgiler vedat amca ellerinden öperim.

16. nicholai hel

nicholai hel Aykut

Detaylı anlatımın için çok teşekkürler üstadım.

Hani ve hannoslar Antalya'da da aynı bollukta bulunmaktalar. Dediğin gibi, çok arsızca yeme atlayıp yuttukları yetmezmiş gibi köstekleri de fazlaca hırpalarlar.
    Dalış yaparken izlemekten, takip etmekten büyük keyif aldığım türler olsa da oltada aynı keyfi vermiyorlar elbet.

Ayrıca hazır konusu açılmışken, dalış ve avlarımda olmak üzere belki binlerce Hani görmüşümdür, Tebliğ 2/2'de belirtilen boy limitine ulaşmış olanına bugüne kadar rastlamadım. :confused: Sanırım bir yanlışlık bu türde de söz konusu. Yalnız enteresan şekilde gereğinin altında değil, üstünde boy belirtme gibi bir yanlışlık bu.

Belirttiğin 12 no Okuma üçlü fırdöndüleri zaten bu amaca yönelik kullanmak üzere almıştım.
    Fakat anlattığın takımı gayet net anladım ve kesinlikle daha temiz, daha avcı bir takım yaratacağı için en minik ve kaliteli fırdöndülerimle bu anlattığın şekilde kullanmayı seçeceğim.

Bolca bütün takım yedekleri bulundurmak ve harcamak yerine sadece köstek değişimi yaparak aynen istediğim şekilde kullanabileceğim bu yöntemle.

Teşekkürler üstadım.
    Bir kez balon gelmişti sizin oralara da, inşallah bir daha görünmez. Keyfinizi kaçırmaz.

Saygılar, sevgiler...

17. nicholai hel

nicholai hel Aykut

Tavsiyelerin için teşekkürler Emrah.
    Ben memleketten baya bir zamandır uzak olduğum için tabii ancak tatillerde, gelince avlar yapabildim şimdiye kadar. Ama o kısıtlı vakitlerde bile bolca karşıma çıktı sağolsun. :)

Tavsiyelerini dikkate alacağım. Tavuk konusunda haklısın, bayılıyor. Bakalım görelim bu sezon seri şekilde gerçekleştireceğimiz avlarda neler olacak.

Rastgele...

18. zeppelin

zeppelin Bülent

Tebrikler Vedat Abicim. Avlarınızın ve muhabbetinizin devamını dilerim. Benim sormak istediğim konu ise,

''Ortasuda balık yazınca yeni hazırladığım ince 8 no iğneli çaparimi açtım.'' demişsiniz. Çapariyi nasıl hazırlıyorsunuz? Kısaca açıklayabilirseniz memnun olurum. Hazırladığınız çaparinin görseli varsa daha da güzel olur.

Sağlıcakla kalınız.

19. fredyss

fredyss FERDİ

Favori Kamış:
    Okuma salina seaspin, lineaeffe s-flex 15 kilos
    Favori Makine:
    daiwa crossfire, okuma travertine
    En İyi Avı:
    Turna 2,5 kg
    Vedat amca bu yöntem çok güzel ancak kafama bir soru takıldı cevaplayabilirsen memnun olurum. sorum şu: pattex sürdüğümüz yerde yapıştırıcının kimyasalı misinaya zarar verir mi?

20. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Emrah

Konuya dahil olman beni sevindirmiştir.

Balon balığı halen buralarda bela olmaya başlamadığından,ne gibi önlemler almamız gerektiğini sayende bir miktar öğrenmişte oldum,sağolasın.

Herzaman bahsettiğim ancak hemen herzamanda herkesin yada büyük çoğunluğun atladığı husus,yasak mevsim başladığında sadece büyük tekneleri kapsadığı,kimisinin boyları nerdeyse yakın olup,benzer av metod ve teçhizatı ile avlanan sayıları yasak kapsamına alınan büyük gırgır ve trolllerin onlarca misli olan profesyonel teknelerin,ne miktar,ne derinlik ne mesafe,ne boy limiti olmaksızın 12 ay boyunca avlarına devam ettikleri hususudur.

Bu durum dünyanın hiçbir yerinde yoktur.

Balıkların yumurtlama devirleri herşeyi ve herkesi kapsayacak şekilde koruma altına alınmalıdır.

Bitmez denilen denizler bitmek üzeredir.

Bunları yazmamın sebebi şu sevgili Emrah

Balon balığı bir beladır tamam.Ama anladığım kadarı ile işte esas bela olan insanoğluna bir cezadır gibi gelmektedir bana.

Bu balık sayesinde parekete atılamıyor,kıyılara ve derinliği fazla olmayan yerlere limitsizce ağ serilemiyor değilmi.

İşte bu kahredici yöntemlerden balıkların çoğu kurtulabilmekte ise bu durum balonun yatığı tahribatın çok üstünde kalacaktır.

Bu bakımdan benim balon hakkındaki kanaatim müspet gelişmektedir.

Gelirse gelsin hoşkarşılarım.

Hiçbir gücün gaddar insanoğlunun yaptığı tahribatın önüne geçebileceğini sanmıyorum.

Sevgimle kal