Isınma turlarımız-Mercanlar, melinalar

O mercanların okadar derinden zınk diye vuruşu ne güzel şeydi beya. bide üstat şu melinalara aklım takıldı. internete melina yazınca ateşli bi hatunun resmi çıkıyo. hahaha. bi karışıklık olmasın da hiç melina adını duymamıştım. hani bu izmaritin mavisi vardır ondanmı bu. o mavi izmaritin adını bende hiç bilmiyorum. bilen birisi varsa deyiversinler. zira dikilide avlanırkene çok geliyo. yeğenler hep soruyo bu ne balğı diye bizde bişi demiyorz izmarit deyip geçiyoz ama izmarit değil yalım.

Sevgili Süleyman

Bölgemizde kullanılan bir ad melina.

Oysa bu balık İstanbul sularındada bulunan,kimi zaman çivit mavisi renge ulaşan,kanal izmariti denen makbul bir izmarit çeşididir.

Ticari değeri pek olmasada lezzetli bir balıktır.

Biz mercan avlarımızda ince ip miisina kullanıyoruz.Çoğu avcı pek bieşey alamazken 100m. üstü sularda dahi net vuruşları hissedebiliyoruz.

Sevgiler
 
tebrik ederim vedat abi izmaritlerin tadıda güzel olur afiyet bal şeker olsun

Haklıısın sevgili Zait.Bende pek severim izmariti

İlgine teşekkürler

Sevgimle kal
 
Tebrıkler usta
Gecenlerde lımana ugradım senın tekne oradaydı.Kısmetse gorusuruz.Saglıcakla.
 
Ustam bir süredir gözümüz yollarda kalmıştı zira sizden rapor gelmez olmuştu. Raporu görünce sevindim yeniden. Bizi öyle bir alıştırdınız ki her gün rapor bekler olduk :)

Saygılarımla

Sevgili Okan

İstanbul ziyaretim,havaların nerdeyse devamlı bozuk gitmesi,Kandıra şenliklerine katılmam gibi sebeplerle fiili balıkcılıuğıma az ara vermiştim.

Saroz avlarımızda teknemizin bakıma alınmasıyla sekteye uğramıştı.

Ama merak etmeyiniz,2012'nin ikinci yarısı benim açımdan hayli yoğun geçeceğe benzemektedir.

Yarın sabah ise tekrar mesafeli bir tatlısu avına gidiyorum.Dev turnalar hedefimiz olacak.
Hergün rapor hemde birden fazla makale yazabilmek imkanım dahilindedir.Buna birgün başlayacağım.

Sevgimle kal
 
Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
sevgili vedat amca inanın şırnakta bulunduğum hergünü sizin ve sizin gibi ustaların paylaştığı av fotoğraflarına bakarak geçirdim.öğretmen arkadaşlar dalga geçiyor bu ne sevda annenin babanın fotoğraflarına bakmıyorsun bu kadar diye :) tabi bilmiyorlar denizi koklamanın,balık tutmanın nasıl tutkulu bir aşk olduğunu. bu güzel avlarınız umarım hep devame eder.ben ve benim gibi, "en sevgilisi denizden" uzak kalmış insanların yaralarına az da olsa merhem olur. İnşallah görev bitip geri döndüğümde sizin yanınıza gelip beraber bir av yapmak nasip olur. saygılarımı sunuyorum
 
Tebrikler Vedat amca.. maşallah.
 
Tebrikler Vedat abi, kaldığın yerden devam ediyorsun.Eğitici ve bol balıklı mesajlarını her daim görmek isteriz.Senden öğreneceğimiz o kadar çok şey var ki, lütfen bizi bu bilgilerinden mahrum etme:)

Paylaşım arzumun arada azaldığı malum.Ama ben senelerdir bu platformlardayım.Dolayısıyla sizlerden ayrı kalamam.

Paylaşımlarım sürecektir.

Önemli bir aksilik olmazsa,bu güne kadar yaptıklarımın fevkinde yeni rapor resim ve videolarla karşınızda olacağım.

Sevgiler
 
Vedat reis Savunduğum,önerdiğim ve uyguladığım bir inancımı tekrar etmek istiyorum.

Balık avı bir bütündür.Uygun takımla ister trofe,ister normal ve isterse tatlısu balıkları olsun,her alternatif balık avından zevk almak mümkündür.

Böyle düşünülmez ve inanılmazsa en azından önemli bir keyfi ıskalamış olursunuz.
Çok güzel bir düşünce:) ayrıca tebrik ederim her avınız bereketli olsun...

Sağol sevgili Erkan,ayrıca düşüncemi beğendiğine sevindim.

Sevgiler
 
kova cıvıl cıvıl olmuş abi.allah sana uzun uzun ömürler vere de şu manzaraları bize hep izletesin

Sağol sevgili Kenan,beğenine sevindim,elimden geldiğince benzer raporlarla karşınızda olacağım.

Sevgimle kal
 
Tebrikler Vedat abi. Bu Melinaların yakalaması çok zevkli. Hele de oltaya 2-3 ü birden yapıştı mı! Yalnız bu melina için mangalda güzel olur dediler. Senin fikrini merak ettim. Tavada mı? Mangalda mı?

Sabah erken saatlerde melinaların en irileri hırsla çapariye dolmaktalar.Gayet diri ve çevikler,resmen kamışımı zorlayabiliyorlar.

Tulum çıkarılarak tavası,plakisi yapılabildiği gibi mangalda hiç ayıklamadan pişirilir ve keyfle yenir.

Teşekkürler

Sevgiler
 
vedat abi tebrik ederim avınızı.
yazılarınızda devamlı partnerden bahsediyorsunuz.
bu çok doğru yanlış adamlarla çıkılan balık avı sonuçsuz kalıyor.
yaptığınız av planını uygulamaya sokamıyorsunuz bile.
birde gönüller kırılmasın diye onların isteklerini dinlemek zorunda kalıyorsunuz.
yok burdan gidelim balık yok vs...
bu işin temelinin sabır olduğunu bilmiyorlar.
avlarınız daim ve bereketli olsun.

Sevgili Atıl

Seninle ilgili kanaatim hakikaten müspet.Zira işin püf noktalarını gayet iyi bilmektesin.

Bencil adam,taktiğini,kerterizini balığını sakınan adam yanlız balığa çıkar.Ancak kendi tuttuğuna yakın arkadaşlarının tuttuğundanda keyf alan kişiler ise av arkadaşlarınla balığa çıkar.

Üstelik deniz tek başına balığa çıkılası bir yer değildir.

Birçok riski vardır.

İyi partnerleri bulabilmek ise en zor ve zaruri bir durumdur.Bahsettiğin gibi avı berbat edebilenlerde olabilmektedir.

İnşallah birgün avlanacağız.

Sevgiler
 
Israrla tekrarladığın bu düşüncelerini bana da aşıladın Üstadım. Senin bu tavsiyelerin ve verdiğin bilgiler, her çeşit ava özendirmelerin olmasaydı, büyük olasılıkla şimdiye kadar hiç üstünde durmadığım tatlı su avlarına bundan sonra da pek yanaşmazdım. Ama bir süredir içimde, aynı deniz için hep var olduğu gibi, tatlı su türleri için de birer ateş yanmakta artık. Farklı türlerin avlarında yaşayacağım maceralar için sabırsızlanmaktayım. Hatta bazıları için ekipman alımlarımı bile şimdiden yapmış, hazır kıta beklemekteyim. :)

Avınız yine, alışık olduğumuz şekilde verimli geçmiş. Aldığınız keyif partnerlerinde yüzüne yansımış. :) Böyle keyifli avlarınız daim olsun...

Üstadım hazır mercan avı raporunun dumanı tüterken, takımla ilgili sormak istediğim bir konu var.
Malumundur, Akdeniz kıyılarımıza balon balığı musallat olmuş durumda. Tam mercanı bulduk dediğiniz anda takımların köstekleri pıtır pıtır kesilmeye başlıyor. Yer değiştirmek de pek fayda etmiyor. Kısa sürede can sıkıcı miktarda takımı bırakmak işten değil malesef.

Balonlar sıklıkla yemin olduğu kösteği tırnak makası gibi kesip götürüyorlar. Çok nadiren takımın bedenine zarar vermekteler. Fakat direk bedene düğümle bağladığımız köstekler nedeniyle bu kesilmeler takımın tümünü işlevsiz, kullanılmaz kılmakta.

Acaba diyorum köstekleri bedene en minik boyundan üçlü fırdöndülerle bağlasam, kopan kösteği fırdöndü ile bağlantısından kesip yerine hemencecik yenisini ekleyebilsem, beni baya bir takım masrafından kurtarır. Ama diyorum o kadar özenip fc ve ince malzemelerle maksimum düzeyde avcı hale getirmeye çalışacağım takımlarımın avcılığını bozar mı bu köstek diplerindeki üçlü fırdöndüler?

Alıştığımız düğüme göre biraz daha düşürecektir gibime geliyor. Ama sizin yorumunuz çok önemli. Balığın odaklandığı yemin 15 cm yanında duran fırdöndü; eğer bozar derseniz eski usül devam, fazla farkettirmez derseniz bu pratiklik ve ekonomi adına o şekilde kullanmayı tercih edeceğim.

Saygılar, sevgiler...

Sevgili Aykut

Alternatif balık avlarınada merak salıp,deneyip neticede almak kişiye avantaj sağlar.

Hadiseyi damak tadı yönünden ele aldığımızda,elbette genel olarak tatlısu balıkları bu konuda geride kalacaktır.
Ancak bilinmelidirki,bazı tatlısuların kalitesi,mevsim gibi faktörler bazı tatlısu balıklarının lezzetlerini beğenilir seviyeye getirir ve keyfle yenir.

Ancak saf doğanın kucağında,esasen insanoğlunun genetik yapısında var olan avcılık güdüsü ayaklanır ve kişi adrenalin dolar,doğru kullanacağı takımlarla,ortalama olarak,denizden daha iri balıklarıda tuttuğunda gayesine eriştiğini hisseder ve mutlu olur.

Zaten yakala,bırak disiplinini yerleştirme çabasına ermeye çalışmaktayken,tatlısu balıklarını salıverip bu işe başlamayıda sağlayabiliriz.

Gelelim mercan takımlarına

Egenin çoğu yerinde özellikle mercan yataklarında bolca hani balığı vardır.

Bunlar cesur hemen herşeye atlayan,nerdeyse sırnaşık yapıda balıklardır.Allahtan karanlıkta av vermezler.
Hemen hepsi yukarıda vurgun yerler.Bu konuda benim için bir sorun yoktur.Vurgun yemeyen olursa salarım,diğerlerini ise alıkoyar,son doğumlarla elliyi geçen kedilerime götürürüm.

Bu haniler büyük ağızlı balıklardır ve yakalanıp yukarı çekilirken dönüp köstekleri neredeyse kullanılmaz hale getirebilmektedirler.

Bu bakımdan ben çoğu kere bahsettiğin fırdöndülere benzer,Okuma markanın 12 no bazende 10 No,benzer ancak iki ucunda azda fosforlu olan boncuklu 3'lü fırdöndülerini kullanıyorum.

Ortadaki fırdöndünün hem kendi ekseni etrafında ve hemde köstek etrafında dönebilme kabiliyeti sayesinde haniler istediği kadar dönsün kösteklerim asgari olarak bozulmaktadırlar.

Çok titiz bir avcı aslında takımınıu şöyle yapmalıdır.

FC olan bedenine uygun ve şeffaf stoperi geçirir ,Dibine pattex sürer zorlanmada kayması önlenir.Sonrasında en minicik fırdöndünün halkasından geçirilir o kayar stoperde durur,sonrasında bir stoper daha geçirilir elle kaydırılır,fırdöndünün beden etrafında rahatca dönmesini engellemeyecek kadar yaklaştırılıp sabitlenir.

Stoper yerine deliği uygun şeffaf kum boncuğuda kullanılabilinir.

Zaman içinde yıpranan köstekler rahatca değiştiirilir.

Sevgiler
 
Balon balıklarının kösteklere zarar vermesi hakkında..

Israrla tekrarladığın bu düşüncelerini bana da aşıladın Üstadım. Senin bu tavsiyelerin ve verdiğin bilgiler, her çeşit ava özendirmelerin olmasaydı, büyük olasılıkla şimdiye kadar hiç üstünde durmadığım tatlı su avlarına bundan sonra da pek yanaşmazdım. Ama bir süredir içimde, aynı deniz için hep var olduğu gibi, tatlı su türleri için de birer ateş yanmakta artık. Farklı türlerin avlarında yaşayacağım maceralar için sabırsızlanmaktayım. Hatta bazıları için ekipman alımlarımı bile şimdiden yapmış, hazır kıta beklemekteyim. :)

Avınız yine, alışık olduğumuz şekilde verimli geçmiş. Aldığınız keyif partnerlerinde yüzüne yansımış. :) Böyle keyifli avlarınız daim olsun...

Üstadım hazır mercan avı raporunun dumanı tüterken, takımla ilgili sormak istediğim bir konu var.
Malumundur, Akdeniz kıyılarımıza balon balığı musallat olmuş durumda. Tam mercanı bulduk dediğiniz anda takımların köstekleri pıtır pıtır kesilmeye başlıyor. Yer değiştirmek de pek fayda etmiyor. Kısa sürede can sıkıcı miktarda takımı bırakmak işten değil malesef.

Balonlar sıklıkla yemin olduğu kösteği tırnak makası gibi kesip götürüyorlar. Çok nadiren takımın bedenine zarar vermekteler. Fakat direk bedene düğümle bağladığımız köstekler nedeniyle bu kesilmeler takımın tümünü işlevsiz, kullanılmaz kılmakta.

Acaba diyorum köstekleri bedene en minik boyundan üçlü fırdöndülerle bağlasam, kopan kösteği fırdöndü ile bağlantısından kesip yerine hemencecik yenisini ekleyebilsem, beni baya bir takım masrafından kurtarır. Ama diyorum o kadar özenip fc ve ince malzemelerle maksimum düzeyde avcı hale getirmeye çalışacağım takımlarımın avcılığını bozar mı bu köstek diplerindeki üçlü fırdöndüler?

Alıştığımız düğüme göre biraz daha düşürecektir gibime geliyor. Ama sizin yorumunuz çok önemli. Balığın odaklandığı yemin 15 cm yanında duran fırdöndü; eğer bozar derseniz eski usül devam, fazla farkettirmez derseniz bu pratiklik ve ekonomi adına o şekilde kullanmayı tercih edeceğim.

Saygılar, sevgiler...

Soruyu işin belkide Türkiyedeki en ehil ustasına sormuşsun ama Ben Vedat Ustamın affına sığınarak balon balıklarına karşı kendi uyguladığım bir kaç çözümden bahsetmek istiyorum.. Akdeniz bölgesi yaklaşık 5-6 yıldır bu Balon balıklarından sıkıntı çekmektedir.. Trofe boyutunda balon bile çektim en az 7 kg dı.. Nacizane bir kaç önerim olacak
1-Mercan avını mümkün mertebe paraşüt atarak çima atmadan yapma.. Çima atıldığında hemen meraya gelip diğer balıkları kaçırıp takımları parçalıyor bu balık.
2-Köstek sayısını çoğaltmak, ben her zaman 5 köstekli takım ile avlanırım.. Eğer 1 veya 2 sine zarar verirse 3 lü takım olarak kullanırım veya kösteğin durumuna göre iğne bağlıyorum. İğne olarak delikli ucu keskinleştirilmiş çin malı iğne kullanıyorum
http://www.ebay.com/itm/200-PCS-Fis...646?pt=LH_DefaultDomain_2&hash=item3f0a7ac8f6

Çin malı olması seni yanıltmasın gayet güzel av veriyor.

3- Yem olarak yanıç kullanmak bir nebze çözüm olabilir ama yaptığım avların bir çoğunda karides daha iyi iş yapıyor. Tavuk ise resmen mıknatıs gibi balonu toplamakta bu nedenle yem tercihide önemli. Yanında yanıç götürüp ilk olarak yanıç denemek, sonuç almaz isen karidese geçmek en mantıklısı gibi.

4- Bu konuda yaptığım en kesin tespit yanında bolca yedek götürmek. Benim takım çantamda 30-40 yedek olur en az..

Umarım Vedat ustam kendi konusunda yorum yapmama kızmaz..
5m7mc.jpg

Vedat ustamın anlattığı 3lü fosforlu fırdöndü sistemi mercan avında muazzam iş görmektedir. Ancak Balon bu fosforlara atlıyor ve takım yarıdan kopuyor..
 
Tebrikler Vedat amca, yeniden raporlarını okumak güzel. umarım hatırlarsın İstanbul'da olduğun sırada cengiz balıkçılıkta karşılaşmıştık. gerçekten benim için çok mutluluk verici bir anı oldu. umarım ilerde birgün birlikte balığada çıkmak nasip olur ve hatta oradada dediğin gibi belki beni yetiştirirsin :)

saygılar sevgiler vedat amca ellerinden öperim.
 
Gelelim mercan takımlarına

Egenin çoğu yerinde özellikle mercan yataklarında bolca hani balığı vardır.

Bunlar cesur hemen herşeye atlayan,nerdeyse sırnaşık yapıda balıklardır.Allahtan karanlıkta av vermezler.
Hemen hepsi yukarıda vurgun yerler.Bu konuda benim için bir sorun yoktur.Vurgun yemeyen olursa salarım,diğerlerini ise alıkoyar,son doğumlarla elliyi geçen kedilerime götürürüm.

Bu haniler büyük ağızlı balıklardır ve yakalanıp yukarı çekilirken dönüp köstekleri neredeyse kullanılmaz hale getirebilmektedirler.

Bu bakımdan ben çoğu kere bahsettiğin fırdöndülere benzer,Okuma markanın 12 no bazende 10 No,benzer ancak iki ucunda azda fosforlu olan boncuklu 3'lü fırdöndülerini kullanıyorum.

Ortadaki fırdöndünün hem kendi ekseni etrafında ve hemde köstek etrafında dönebilme kabiliyeti sayesinde haniler istediği kadar dönsün kösteklerim asgari olarak bozulmaktadırlar.

Çok titiz bir avcı aslında takımınıu şöyle yapmalıdır.

FC olan bedenine uygun ve şeffaf stoperi geçirir ,Dibine pattex sürer zorlanmada kayması önlenir.Sonrasında en minicik fırdöndünün halkasından geçirilir o kayar stoperde durur,sonrasında bir stoper daha geçirilir elle kaydırılır,fırdöndünün beden etrafında rahatca dönmesini engellemeyecek kadar yaklaştırılıp sabitlenir.

Stoper yerine deliği uygun şeffaf kum boncuğuda kullanılabilinir.

Zaman içinde yıpranan köstekler rahatca değiştiirilir.

Sevgiler


Detaylı anlatımın için çok teşekkürler üstadım.

Hani ve hannoslar Antalya'da da aynı bollukta bulunmaktalar. Dediğin gibi, çok arsızca yeme atlayıp yuttukları yetmezmiş gibi köstekleri de fazlaca hırpalarlar.
Dalış yaparken izlemekten, takip etmekten büyük keyif aldığım türler olsa da oltada aynı keyfi vermiyorlar elbet.

Ayrıca hazır konusu açılmışken, dalış ve avlarımda olmak üzere belki binlerce Hani görmüşümdür, Tebliğ 2/2'de belirtilen boy limitine ulaşmış olanına bugüne kadar rastlamadım. :confused: Sanırım bir yanlışlık bu türde de söz konusu. Yalnız enteresan şekilde gereğinin altında değil, üstünde boy belirtme gibi bir yanlışlık bu.

Belirttiğin 12 no Okuma üçlü fırdöndüleri zaten bu amaca yönelik kullanmak üzere almıştım.
Fakat anlattığın takımı gayet net anladım ve kesinlikle daha temiz, daha avcı bir takım yaratacağı için en minik ve kaliteli fırdöndülerimle bu anlattığın şekilde kullanmayı seçeceğim.

Bolca bütün takım yedekleri bulundurmak ve harcamak yerine sadece köstek değişimi yaparak aynen istediğim şekilde kullanabileceğim bu yöntemle.

Teşekkürler üstadım.
Bir kez balon gelmişti sizin oralara da, inşallah bir daha görünmez. Keyfinizi kaçırmaz.

Saygılar, sevgiler...
 
Tavsiyelerin için teşekkürler Emrah.
Ben memleketten baya bir zamandır uzak olduğum için tabii ancak tatillerde, gelince avlar yapabildim şimdiye kadar. Ama o kısıtlı vakitlerde bile bolca karşıma çıktı sağolsun. :)

Tavsiyelerini dikkate alacağım. Tavuk konusunda haklısın, bayılıyor. Bakalım görelim bu sezon seri şekilde gerçekleştireceğimiz avlarda neler olacak.

Rastgele...
 
Tebrikler Vedat Abicim. Avlarınızın ve muhabbetinizin devamını dilerim. Benim sormak istediğim konu ise,

''Ortasuda balık yazınca yeni hazırladığım ince 8 no iğneli çaparimi açtım.'' demişsiniz. Çapariyi nasıl hazırlıyorsunuz? Kısaca açıklayabilirseniz memnun olurum. Hazırladığınız çaparinin görseli varsa daha da güzel olur.

Sağlıcakla kalınız.
 
Çok titiz bir avcı aslında takımınıu şöyle yapmalıdır.

FC olan bedenine uygun ve şeffaf stoperi geçirir ,Dibine pattex sürer zorlanmada kayması önlenir.Sonrasında en minicik fırdöndünün halkasından geçirilir o kayar stoperde durur,sonrasında bir stoper daha geçirilir elle kaydırılır,fırdöndünün beden etrafında rahatca dönmesini engellemeyecek kadar yaklaştırılıp sabitlenir.

Stoper yerine deliği uygun şeffaf kum boncuğuda kullanılabilinir.

Zaman içinde yıpranan köstekler rahatca değiştiirilir.

Sevgiler

Vedat amca bu yöntem çok güzel ancak kafama bir soru takıldı cevaplayabilirsen memnun olurum. sorum şu: pattex sürdüğümüz yerde yapıştırıcının kimyasalı misinaya zarar verir mi?
 
Sevgili Emrah

Konuya dahil olman beni sevindirmiştir.

Balon balığı halen buralarda bela olmaya başlamadığından,ne gibi önlemler almamız gerektiğini sayende bir miktar öğrenmişte oldum,sağolasın.

Herzaman bahsettiğim ancak hemen herzamanda herkesin yada büyük çoğunluğun atladığı husus,yasak mevsim başladığında sadece büyük tekneleri kapsadığı,kimisinin boyları nerdeyse yakın olup,benzer av metod ve teçhizatı ile avlanan sayıları yasak kapsamına alınan büyük gırgır ve trolllerin onlarca misli olan profesyonel teknelerin,ne miktar,ne derinlik ne mesafe,ne boy limiti olmaksızın 12 ay boyunca avlarına devam ettikleri hususudur.

Bu durum dünyanın hiçbir yerinde yoktur.

Balıkların yumurtlama devirleri herşeyi ve herkesi kapsayacak şekilde koruma altına alınmalıdır.

Bitmez denilen denizler bitmek üzeredir.

Bunları yazmamın sebebi şu sevgili Emrah

Balon balığı bir beladır tamam.Ama anladığım kadarı ile işte esas bela olan insanoğluna bir cezadır gibi gelmektedir bana.

Bu balık sayesinde parekete atılamıyor,kıyılara ve derinliği fazla olmayan yerlere limitsizce ağ serilemiyor değilmi.

İşte bu kahredici yöntemlerden balıkların çoğu kurtulabilmekte ise bu durum balonun yatığı tahribatın çok üstünde kalacaktır.

Bu bakımdan benim balon hakkındaki kanaatim müspet gelişmektedir.

Gelirse gelsin hoşkarşılarım.

Hiçbir gücün gaddar insanoğlunun yaptığı tahribatın önüne geçebileceğini sanmıyorum.

Sevgimle kal
 
Back
Yukarı