Geçen hafta yaptığımız bir iş gezisinde İsveçli partnerlerimiz bizlere bir süpriz yaparak mesaiden sonra saat 18.00 civarı bizi Umea nehri kenarında balık avlamaya götürdüler. Havanın soğuk olmasından dolayı 2 saatlik bir uğraş sonucu sadece resimdeki balığı yakalayabildim.30 cm den küçük olduğu için suya geri saldım.Tam olarak türünü bilmesemde İsveçliler bu balığa "Harr" diyorlar. Balığın türkçe ismini bilen varsa yazsın lütfen.
Thymallus thymallus. Grayling [/URL][/IMG] Yakaladiginiz baligin uluslararasi litaraturde ismi graylingdir. Bern Antlasmasi geregi kirmizi listede korunmasi ongorulen balik listesine girmekle birlikte, bu listede sadece tehlike altinda olduguna dikkat cekilmistir. Yani kirmizi listedeki diger turlere nazaran hali hazirda turunun yok olma tehlikesi daha az riskte olan bir baliktir. Yakin akrabasi Yeni Zelanda Grayling gokkusagi alabaliginin bu ulkenin sularina Ingiliz ve Hollandali gocmenler vasitasiyla tanistirilmasiyla yaklasik 80 yil once tamamiyle Dunya yuzunden yok olmustur. Grayling'in (Harr), boyu 60cm agirligi yaklasik 7 kg ulasabilir.Azami 14 sene yasayabilir.Ural daglarinin kuzey batisindan baslayarak Fransa ve Ingiltereyi icine alan Evrupa topraklarindaki soguk ve hizli akan oksijeni bol sularin kaynaga yakin kisimlarinda yasar, dogal kirlenmeye en duyarli baliklardan biridir. Som baligi ailesinden olup bu baliklarin Thymallinae adli bir alt dali icinde siniflanir. Dogal yem ve sinek balikciligiyla avlanmakla birlikte, alabalik ve som baligini da hedefleyebilen bu avciliklik sonucu yakalanirsa derhal geri salinmasi onerilir. Aslinda lezzet ve tadi oldukca yuksek ve cok degerli bir baliktir. Ancak amator olta balikcisi olarak bizlere boylesi ozel bir baligi oldurmek asla yakismaz. Serkan Bey sizi baligi salmis olmaniz yuzunden kutluyorum. Kendinize iyi bakin. Gorusmek dilegiyle.
guzel balik paylasim icin tesekkurler..nehir ve akar sularda yasiyor..isvecte harr finlandiyada harri veya harjus olarak geciyor..burda kuzey nehirlerinde oldugu icin tutma sansim olmadi ama erkeklerinde harika bir yele oluyor cok guzel baliklar sizi tebrik ediyorum...fly cilarin en aradigi balik turu..
Bana daha nasip olmadi bu baliktan yakalamaya . Balik kücük oldugu icin geri saldigi icinde tebrik ederim.
bizim burada bu baliga Äsche diyorlar...eti cok lezzetli,kendisi cok uysal bir balik...ama sazan gibi yeme cok hassas...yani hissederse tükürür geri...gecen sene burada 20 ye yakin yakalamistim...en kisa boyu burada 33cm olmali,ayrica yasakli zamani cok uzun...ama bu sene maalesef hic yakalayamadik...yani bir ben degil,diger arkadaslarimda yakalayamadilar...belkii sel olayindan dolayi olmustur...ama pullari cok güzeldir...özledim bu baligi bu sene...nasip iste, belki gelecek seneye...paylasim icin sagolun
Danimarka'da buna Stalling diyoruz. Sadece ülkenin batisinda yasiyor. Kirli suya cok duyarli ve flycilar icin (somon kadar büyümesede) trofe avi niteligi tasir. Bunu gördügünüz veya yakaladiginiz yerin su kalitesi cok yüksek ve temiz oldugu demektir. Yakalanmasi oldukca zor bir balik. Bir dönemdir beri yasagi kaldirilmis, ama sazan ve turnada oldugu gibi suya her zaman geri iade edilir.... En cok sevdigim, ve en güzel tatlisu baliklarindan biri bence.