İzmir Lüfer Avı (Lambukalar Bonus)

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında volex21 tarafından paylaşıldı.

1. vayacon

vayacon Gürel

Volkan buradan da organizasyon için teşekkür ederim. Güzel bir akşamdı. Birdahaki sefere bizim taraftan da çıkarız inşallah. Sabah suyu yapsaydı inan çok hızlı ve aksiyonlu bir kapanış olurdu ama yine de zevkliydi.

Kanlı taze kolyoz iyi iş yapıyor tavsiye edilir :)

2. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Okuma V System 2.40 Lineaeffe Spirit Surf 3.90 (fiyat performans 9/10)
    Favori Makine:
    Spro Red Arc 20'lik (Fiyat/Performans : 8/10)
    En İyi Avı:
    Levrek (57 cm - 2.100 gr ) Sargoz (700 GR kadar) Palamut (40 cm üzeri), Lüfer 40 cm, Çipura 950 gr
    Teşekkürler Murat abi, çok az avladığım bir balık ve senede 1-2 kez kullanabildiğim bir teknik olunca benim de hoşuma gidiyor.
    Levrek te çıkmaya başladı yavaş yavaş. (Benim istediğim boylar yeni yeni çıkıyor, küçükler zaten tüm sene av veriyor)
    Bundan sonra levreğe konsantre olurum muhtemelen. Acı dolu avlar beni bekliyor. :D Sana daha güzel avlar dilerim. :)

Teşekkürler Emre, beğendiğine sevindim, sana da rastgelsin. :)

Teşekkürler Metin, bunlar Marmarayı pas geçenler değil, yakalanmadan marmaradan inen öncüler. Zaten ilk lüfer raporlarında hep iri balıklar vardı. Bende tahmin ediyordum ilkgelen balıkların iri olacağını. Bizim buralarda küçüğünü tutmak daha zor, çünkü pek küçüğü yok. Benim gördüğüm en küçük lüfer geçen senelerde 26 cm'di. Bu sene tutulan en küçük 35 cm. Benim tuttuğum en iri lüfer de 40 cm oldu. :)
    Hazırlıksız yakalanınca, daha irileri takım falan bırakmadı, hırsız mırsız kopardı gitti.

Takım detayı : Hırsız takılmış zokalar kullanıyoruz. 50 ve 60 gr'lık zokalar yeterli bizim buralarda. Akıntı zayıf, Gürellerdeki 40 gr'lık zokalar bile iş gördü. 32 - 37 metrelerde avlandık. Zokalar parlak olursa daha iyi av yapılıyor. Zokayla bitişik ilk iğne kısa pala küçükçe, hırsız iğne uzun pala, delikli ve irice oluyor. Balığı genelde hırsız yakalıyor ama ilk iğnenin de yakaladığı oluyor.

Bölgede bulunan yemlik balık neyse onunla daha iyi av yapılıyor.
    Bizim bölgede kolyoz çok olduğundan kolyoz fleto en iyi çalışan yem. Kolyoz yakalanamadıysa veya bölgeden kaçmışsa, mecburen sardalya kullanıyoruz. Sardalyanın kafası ilk iğneye vücudu hırsıza tutturuluyor.

Ben bildiğim kadarıyla yazıyorum, elbet lüferci değilim. Daha iyi teknikler, daha çok püf noktaları vardır elbet. İstanbul için bu tekniğin kullanılabildiği avlaklar varmı bilmiyorum ama akıntının çok zayıf olduğu yerlerde kullanılabilir.

Misina kalınlığı olarak bence 0,28'lik bile kafi bizim şartlarımızda. Zokadan 1 metre yukarıya sağlam bir fırdöndü koyuyoruz ki gam yapmasın. Kasnakla avlanıyoruz. Kamışla tasma atmak sorun oluyor.
    Bence lüfer yakalamak için en zevkli tekniklerden biri.
    Sana da rastgelsin. :)

3. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Levrek (57 cm - 2.100 gr ) Sargoz (700 GR kadar) Palamut (40 cm üzeri), Lüfer 40 cm, Çipura 950 gr
    Ben de sana teşekkür ederim Gürel. Sen olmasaydın, bu kadar zorlamazdım.
    Aslen Yasinlere de lüfer tutturmak isterdim ama görüyorsun tekne bulmak bu mevsim ne kadar zor. :rolleyes: :eek:
    Sizin tarafta çıkmak nasip olursa, lüferi, palamutu denemek güzel olurdu. :)
    Ben eminim sizin tarafta da bu balık var.
    İnşaallah güzel lüfer fotografları gönderirsin cepten. Kasım ayı zirve yapacak unutma ;) :p

4. Cem özipek

Cem özipek CEM ÖZİPEK

tebrikler volkan çok güzel bir av olmuş süper. :D

5. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Teşekkürler Cem, senin yakaladığın balıkların kalitesine ulaşamasak ta bölgeye göre güzel av. :)

Daha güzel avların olsun.

6. fztyasin

fztyasin yasin özkan

OOO Abi tebrikler, lüfer lüfer diyodun zaten yapabilmişsiniz avı :) Keşke biraz daha hazırlıklı gitseymişsin.
    Bizim kıyılar hayal kırıklığı olduğundan facedeki gruplardan iyi bir tekne araştırdım, cumartesi günü gittik çeşmeye, ancak çok büyük hayal kırıklığı oldu bizim için. 1-2 parça karagöz 1 has mercan 2 erkek mercan bol bol bol bol bol kupes :( ben bi kaç tane mercan ve karagöz yakaladım ama hepsi suya iade, artık kafayı kırıp ya bodruma ya da kuşadasına gitmeyi düşünmeye başladım balık zevkini tatmak için.

Lüfer buralardan gitmeden önce bi lüfer mi denesek dicem ama şimdi biz gelirsek sizin kısmetinizi de kapatırız siz de yakalayamazsınız :D:D

Daha güzel avlar dilerim bol bol rast gelsin abi

7. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Teşekkürler Yasin, evet istediğim bir avdı. Hazırlıklı gidememek sayıca beni etkiledi tabi. Hazırlıklı gideydim, çekemediğim 2-3 balığı da çekerdim ama nasip.
    Olumlu şeyler de yok değildi o gün. Mesela gırgır tekneleri, ışık tekneleri yoktu. Olsaydı sayıca bu kadar balık tutamazdık.
    Sizin ava üzüldüm, kötü geçmiş. Gece avımıydı, gündüz avımıydı?

Lüfer denemek bende isterim ama tekneyi nerden bulacaz? :D
    Bu bölgenin kaptanları bu işi ticarete dökmüşler. Lüfer av verirken kimse teknesine adam almıyor, alanlar da hatır, gönül yönünden alıyor.

Esas lüfer şu an Çanakkale tarafında, yüklü miktarda tutulmuş. Lüferin kilosu geçen hafta 60 tl'ymiş, bu hafta 35 tl'ye düşmüş. Çanakkaleden kurtulan lüferler bile çok sağlam gelecek bu tarafa. Kasımın ilk 2 haftası bu bölgede furya bekliyorum ama dediğim gibi tekne bulmak imkansız gibi bişey. :rolleyes:

Çanakkaleyi geçtikten sonra pek lüfer avcısı yok gibi. Yalnızca gırgırlar bir parça takip ediyor, belirli yerlerin dışında amatör teknelerin lüferden, avcılığından pek haberi yok bizim bölgede.

Gopezi çok olan bölgede gece lüfer avı yapsaydınız bence yakalardınız. Ama dediğim gibi haberi bile yok amatör teknelerin. Yem olarak gopez fleto da iş görürdü.

İnşaallah sizinle de bir lüfer avı yapmak nasip olur.

8. fztyasin

fztyasin yasin özkan

İnşallah nasip olur abi, lüfer olmasa da mercan-karagöz avı da olur, ayarlayabilirsek bi organizasyon yapalım valla iyigelir.
    Biz gündüz avı yaptık abi, bayağı isim yapmış bi tekne ile çıktık. 45 kişi avlanıyodu (malum özkan küçük tekneye gidemiyor mide sorunundan dolayı) :(

Eğer iyibitekne bulursam tekne küçük de olsa Özkanın affını isteyerek bi av yapmak istiyorum, şu kara bulutları dağıtmak lazım üstümüzden :)

Eğer ayarlayabilirseniz ve 1 kişilik kontenjanınız olursa katılmayı çok isterim ben. Hatta tekneciyi ikna etmek için tek kişi gelip iki kişilik ücret de ödeyebilirim :D:D malum sadece yol ve ekipmana verdiğimiz parayla bizim çekirdek aile 2 hafta lüfere doyar, ha bi eksik ha bi fazla fark etmez gider durumu :D:D:D

9. befalcon

befalcon Sinan

Favori Kamış:
    Okuma V-System 2.70 10-40
    Favori Makine:
    Daiwa Megaforce 2500
    En İyi Avı:
    Dağ Alası 26 cm.,, Torik 3 kg
    Lambuka zevkini yaşamanı isterdim. Sanki ben nasıl bir zevk olduğunu biliyorum da :laughing: Yani en azından geçen haftaki torik gibi oltayı gezdiren bir balık olduğunu duydum. Çekmesi çok zevkli olsa gerek. Sen çekseydin güzel cümlelerle o zevki bize ifade eder ve yaşatırdın. İnşallah bir daha ki sefere.

Lüfer hiç hedeflemedim. İstanbul lüfer raporlarından kal geldi ya bölgemizde varlığından bile bi haberim idk

Gece tekne avı hiç yapmadım. Kaptan çok usta olması gerek sanırım. Açıkçası bana pek bir ürkütücü geliyor. :eek:

Daha iyi avların olsun görüşmek üzere.

10. befalcon

befalcon Sinan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Daiwa Megaforce 2500
    En İyi Avı:
    Yapamadık bir organizasyon. Hep özkanın yüzündenbanghead Bende tekne tutması sorunu olan biriyim. Hava çok sertledi mi avı yarıda bırakmayı göze alırım. 45 kişilik teknelerle balık yakalamak çok zor. Onlar daha çok keyifçi organizasyonu oluyor. inşalah birlikte bir organizasyon yaparız.

11. Eksik

Eksik Metin

Favori Kamış:
    Okuma V-System 240 cm & Mebaru Salty Rugger 73L
    Favori Makine:
    Shimano Rarenium CI4+ 2500 FB
    Detaylı bilgilendirmen için teşekkür ederim abi... Önümüzdeki 1-2 hafta içinde deniyor olacağım. Aktarırım...

12. fztyasin

fztyasin yasin özkan

İnşallah Sinan hocam, şöyle güzel bir organizasyon lazım. Mide tutması kötü bir şey, arkadaşı rahatsız olunca insanın olta falan da görmüyo gözü, mecburen avı sonlandırmak gerekiyor. Biz çözümü şöyle bulduk, birlikte büyük tekneyle çıkmak küçük tekneye özkansız çıkmak :D:D

13. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Mera ve işi bilen bir kaptanla lüfer avı ayarlamak çok zor şu sıra ama benim avlandığım bölgede herhangi bir tekne bulsak, kendimiz bile güzel avlar yaparız ama du bakalım. Kasım ortasından sonra lüfer popülasyonu düştümü buluruz sanırım. :eek: :p
    Hay mercan, karagöz kadar başına taş düşsün. :D
    Lüfer avı bambaşka, balığından değil, bir kere tecrübe etmen lazım. ;)
    Özkan'ı satmak tam isabet :thumb: :laughing:

2 kişilik ücret demek. :laughing: Kaptan 500 tl verseniz kimseyi çıkartmam diyor. :p :D
    Şöyle düşün, bir gecede 97 lüfer tutmuş bir kaptan, balığın geleceğini de biliyor tabi. Sürünün indiği gün bizi çıkarttığını düşünsene. :eek: :p

Lüferden 1000 - 1500 tl kazanacakken, bizden 200 - 250 tl alacağı paraya bakar mı?

Tabi amatörce değil ama o bölgedeki teknelerin gerçeği böyle. :rolleyes:

Bende isterdim hocam, 4 lüfer yerine, 3 lüfer 1 lambuka çekmek isterdim ama kısmet olmadı :rolleyes: Kolyoz gibi çekerken gezen bir balık, izlemek bile müthiş güzeldi benim için. Tekneye yaklaşınca taklalar attı. :D

Ortamı sana anlatayım : 250 metre karelik bir alan düşün. 20 tekne gecenin karanlığında. Hepsinin ışıkları açık. Lüfer vurunca zil seslerini bile duyup, balık çekilirken izliyorsun. Gerçi biz aralarına girmedik, uzak durduk onlara ama iç içe olduğumuz zamanlarda olmuştu. Gece çok zevklidir lüfer avı, korkulacak hiç birşey yok. Bölgemizde birkaç ilçe hariç, lüfer avı yapılan yer çok sınırlı. İnsanlar ne tekniğini, ne avcılığını, ne lüferi pek bilmiyorlar buralarda. Şansa, bala sülünezle lüfer tutan tekneleri gülerek dinlediğimiz zamanlar oldu.
    Sana da güzel avlar dilerim. :)

Böyle organizasyonları bende sevmiyorum. Tekne küçük ve çok adam olmayacak. Kaptan hedef türe göre donanımlı ve bilgili olacak.
    Yoksa gelişemiyorsun, at oltanı bekle, vurursa ne ala, vurmazsa hava gazı.
    Av sana bişey katmıyor yani. Ticari ve et boyutundan başka bişeyi olmuyor avlanan balığın. ;)

14. fztyasin

fztyasin yasin özkan

Abi öyle deme mercan ve karagözün oltaya basışını özledim :) kıyıdan verim alamıyoruz diye tekne ayarladık o da tırt çıktı düşün artık :D

Özkan gönüllü olarak kendisi söyledi esasen, ben gelemem küçük tekneye ama sen git diye, yoksa hiç yakalamayacağımı da bilsem avdaşımı satmam :)

Ben de lüferi tecrübe etmeyi çok isterim ama dediğin gibi sistemi mekanı bilen ve ikna edebileceğimiz kaptan lazım, o da zor görünüyor anladığım kadarıyla, tekneciye de kızamıyorsun, sonuçta adam ne kadar fazla kazanacaksa ona bakıyor, evine ekmek götürme peşinde onlar da.

Neyse tekne olmasa da bi levrek organizasyonu yaparız İnşallah abi, zamanı yaklaşıyor.

15. befalcon

befalcon Sinan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Daiwa Megaforce 2500
    En İyi Avı:
    Ben ise şöyle hayal ediyorum:rolleyes: Zifir karanlık. Denizin ortasında bir başınızahihi Tabii bölgemizin hafta sonları İstanbul trafiğine dönen deniz trafiğini hiç hesaba katmamışımhihi O zaman gündüz güneşten yanmaktansa gece avlanmayı tercih ederim tabii. Siz hep gece gidiyorsunuz galiba. Gece gitmenin bir avantajı var o da Pazar gündüz dinlenip ailene vakit ayırabilmek. Tekneye ne kadar veriyorsunuz? Bizim kaptan 4 yıldır 150 alıyordu. Bu yıl 200 yaptı. Maximum 4 kişi alıyor.

16. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Bişey değil Metin, sizin oralarda zaten bilirler de zokayı 1 kulaçla, 5 kulaç arasında kaldırıyoruz. Balığın hangi kulaçta vurduğuna göre. 4 takım indiriliyorsa ve balığın suyu bilinmiyorsa her takımı farklı kulaçlarda tutun, hangine vuruş alırsanız hepsini o kulaça alırsınız. ;)

Levrek avı mutlaka yaparız, ömrümüz varsa. :)
    Boş boş atıp çekeriz gene sabahlara kadar. :D

Heryerde bu durumu göremezsin hocam. Birkaç ilçede gece avı yapılır, diğer ilçelerde gece avı yapan yok. Biraz da hedef balığa göre değişir av zamanı.
    Bu gittiğimiz ilçede bu dönemler gece lüfer avları meşhurdur.
    Bölgeyi alıştıran da bizim kaptan. :p
    Biz mercan avları hariç gece gitmeyi daha çok seviyoruz. Mercan hedef değilse, karagöz, sargoz gibi balıklar gece daha iyi av veriyorlar bence.
    Lüfer, palamut türleri de gece iyi av veriyor.
    Bizim bu ilçedeki kaptanla gönül bağımız var. Levrek zamanı duyum paylaşır, beraber avlandığımız da vardır. O yüzden para konusu pek konuşmuyoruz.
    Bu avda 150 verdik (bana bıraktı, gönlünden ne geçiyorsa onu ver dedi) ama normalde 200 - 250 tl falan alıyormuş, ben de sonradan öğrendim. Lüfer zamanı hiç adam almıyor ayrıca.

17. vayacon

vayacon Gürel

Volkan evet lambukanın gelişi güzeldi. Yüzeyde olduğu için misina zaten 5 mt. açıktı. Yakalamakla tekneye çekmek bir oldu. O ilk basışı yok mu. Offff... :)
    Yok yok o kadar da sevinmedim lambuka yakaldığıma inan. 3 Lambukayı 1 lüfere değişmem doğrusu. Ben önüme kadar gelip kaçan lüferlere yanıyorum.
    Lambuka şurda otlayadursun :)

Neyse çıkardığım dersler;
    Takımın çok iyi olacak. Tel ipi bile kesti attı bazıları. Arayı ilk iğneyle hırsız arasını harekete izin verecek şekilde fırdöndü klips olayıyla çözeceksin (keşke çift kat misina çözüm olabilse). İğne seçimin önemli, ince hafif sağlam olacak. Hırsız en az 2/0 olacak. Yemlik kolyoz varsa önce o yakalanacak yada zargana. (Bol dönemde ne takarsan olur). ilk bir kol florokarbon şart. sonra 3-4 kulaç floro da iyi olur. Balığı tekneye almadan yakaladım demeyeceksin. Zokan parlak olacak (bunu nasıl yaparım araştırıyorum, nikelaj kaplama vb olabilir mi?) Gürültü yapmayacaksın :) Lambuka tutunca Volkana çekmesi için vereceksin :)
    Sevgi ve saygılarımla.

18. osakan

osakan Özkan

Favori Kamış:
    Major Craft Huntaway
    Favori Makine:
    Cormoran Black Star Z-10 Pif 3000
    En İyi Avı:
    Hepsi en iyi
    tebrikler Volkan güzel bir av olmuş...

19. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Başkasının tuttuğu balığı çekmem, prensip meselesi. :D (Hay senin prensipini :laughing: )

Güzel dersler çıkarmışsın da, sen ders çıkartırken ben senin yüzünden lambukayı kaçırdım. Sosyete takımları hazırlamışsın, hırsızı koparttı gitti lambuka. :D
    Nikelaj kaplama falan iş görür. Hiç olmazsa simli beyaz ojeler bile iş gördü. Benim zokalar ojeliydi. :D
    Güzel çıkarımlarda bulunmuşsun. Sizin bölgede başarılı olursanız yaymayın sakın. hihi :laughing: (Ben lüfer bulacağınızı düşünüyorum) Bir takım da 5-7 kulaça bırakın, palamut, torik alırsınız. ;) :p

20. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Teşekkürler Özkan, daha iyi avlar sana nasip olsun. :)