İzmir'de levrek akını

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında hüseyin solak tarafından paylaşıldı.

1. tarcan

tarcan ...

Favori Kamış:
    .
    Favori Makine:
    .
    En İyi Avı:
    Kefal 325 gram
    .

Alperen selamlar.

Bu hususta Senin ile aynı görüşte olmadığımı belirtmek istedim.

Profosyonel belgeyi yakında Bende alacağım ama bu Benim Prof olduğum anlamına gelmeyecek. Geçimimi Allaha şükür farklı bir sektörden sağlıyorum.
    Prof belgeyi Şu sebepten alacağım: Ege ve Akdenizde Tekne sahipleri belgen olmadan Seni tekneye almıyorlarmış.

Yani yarın birgün kısmet olurda tatile gidersem ve balığa çıkartması için bir tekne bulursam ,Adamda Bana "kağıt yoksa çıkartmamam abi" derse...

Bu arada Amatör belgem mevcut.

.

2. denizci_kaptan

denizci_kaptan Sami

Farklı görüşler ve fikirler forumları güzel yapar.
    Benim fikrim senin planladığının doğru bir olay olmadığıdır.
    Amatör balıkçıysak bunun gereklerini yapmalıyız. Daha önce Ege'de profesyonel balıkçıların tekneleriyle ava çıkmış bir kişi olarak bunun ne kdar büyük bir zevk olduğunu da biliyorum. Ama artık sadece ÖTB si olan özel teknelerle ava çıkıyor ve limitler dahilinde, ABB belgemiz cebimizde, avlanıyoruz. Sahil güvenlik gelip baktığında belgelerimizi gösteriyor balık miktarımızı gururla gösteriyor astsubaydan tebriğimizi alıp yolumuza devam ediyoruz.

Asıl niyetimizi gerçekleştirebilmek için başka yollardan işimizi kılıfına uydurmaya ülke olarak o kadar alıştık ki, eminim arkadaşlaımızın belkide çoğu seninle aynı düşünceler içindedir.

Ancak gelişen dünyamızda bence doğru olan doğru olanı yapmaktır. Tekneyle ava çıkmak istiyorsan illaki profesyonel yeşil kağıtlı teknelerle çıkmak zorunda değilsinki. ÖTB si olan birçok tekne var ve bunlardan birini kiralarsan pekala ABB ile de ava çıkıp olta sınırlarına uyarak avlanabilirsin. Daha doğrusu ben böylesini tercih ediyorum.

Ancak düşüncene de saygı duyuyorum.

3. tarcan

tarcan ...

Favori Kamış:
    .
    Favori Makine:
    .
    En İyi Avı:
    Kefal 325 gram
    .

Eğer sadece ABB belgesi bu işe yetiyorsa tamam o zaman .
    ayrıca uğraşıpta kağıt çıkartmama gerek kalmaz.

Ben Prof Kağıt şart diye biliyordum.

Neyse iyi oldu. Sağolasın.

4. denizci_kaptan

denizci_kaptan Sami

Bu tamamen tenkenin belgesiyle alakalı bir nokta. Tekne yeşil belgeliyse o zaman teknede bulunan herkesin profesyonel balıkçı belgesi şart. Yoksa kaptana cezası var.

Ama tekne ÖTB liyse yani amatör belgeliyse o zaman ABB olmak zorunda. Yani tekne ÖTB liyse sen subaya profesyonel belge veremezsin. ABB vermek zorundasın. Bindiğin teknenin belgesi önemli yani.

Bu sebeplerle millet ki 8 m teknesi olan ben de dahil tekneyi satıp botla uğraşıyorum ya:) En güzeli alıyorsun 380 ahşap taban bir bot 3-4 kişi 6 hp bir motorla kimseye hesap vermeden (tekne ve motorun faturaları veya muhtardan alacağın sahiplik belgeleri lazım) gönlünce eğleniyorsun. Geçen gün saroz raporu başlıklı arkadaşın botla yaptığı harika gezinti gibi.

380 bot 6 hp motor 8 m tekneden daha kullanışlı yakıtı ekonomik eğlenceli ve güvenli biliyormusun;)

5. tarcan

tarcan ...

Favori Kamış:
    .
    Favori Makine:
    .
    En İyi Avı:
    Kefal 325 gram
    .

Bak konu nereye geldi :)

Bot ile avlanmak evet enterasan ve cazip.
    Sitede Feridun dostumuzda Bot ile avlanıyor ve
    istediği yere de rahat rahat götürüyor.
    Şu sıkıntılarım bir geçsinde düşünmek lazım.

6. denizci_kaptan

denizci_kaptan Sami

Demek ki neymiş:confused: İnsanlar iyi niyetli olunca, amaç kavga olmayınca herzaman güzel yerlere gelinebiliyormuş.:eek:

7. yihehe

yihehe emre

Favori Kamış:
    surf kamış
    Favori Makine:
    zigetvar 1907
    En İyi Avı:
    balık
    abi bu levrekleri hangi yemle yakaladınız biraz bilgi verirseniz fotoraf falan koyabilirseniz sevinirim? ? ?

8. oltacı1980

oltacı1980 evren gümüş

Favori Kamış:
    Shimano
    Favori Makine:
    Shimano
    En İyi Avı:
    Levrek 850 gr Mercan 650 gr
    İşte adamlar o kıyıya ağ atıyorlar paragat seriyorlar çok yazık.
    Söz beş kilonun üzerinde balık tutmayacağım zaten bugüne kadarda hiç tutamamıştı.Küçük olnalarıda her zaman denize salmışımdır.İçim rahat Allah a şükür.

9. oltacı1980

oltacı1980 evren gümüş

Favori Kamış:
    Shimano
    Favori Makine:
    Shimano
    En İyi Avı:
    Levrek 850 gr Mercan 650 gr
    Şu anda İzmirde amatör kart ile tekneden avlananlirsiniz.Bir ara bazı tekneler soruyordu ama artık sormuyorlar.Amatörü bile sormuyorlar.

10. draco

draco Kaan

Favori Kamış:
    Vercelli Alba Surf, Yamaga Blanks EARLY 94MHR
    Favori Makine:
    JDM Shimano Stella SW8000PG, Daiwa Certate 3012H
    En İyi Avı:
    Tuttuğum ilk ispari. o olmasa burada olmazdım.
    En büyük problem mülteci kaçakçılığı tehlikesi olan yerlerde çıkıyor. Gökçeada Bozcaada gibi Yunan adalarına ve kıyılarına yakın olan yerlerde sarı kağıtsız tekne kiralamak çok zor. giden ona göre gitsin yani..

11. unique

unique Cüneyt Eşsiz

Selam,

Akdenizde avlanan biri olarak tekne kiralama konularını az çok öğrendim sayılır.
    Akdenizde ve özelliklede Antalyada bazı bölgelere göre değşkenlik gösteren SGK uygulamaları amatör balıkçılar için sorun olmaktadır. Yalnız kiraladığınız tekne özel bir tekne ise SGK personeli tekne donanımını epeyce irdeliyor. Eğer böyle bir teknede iseniz size ABB belgesi soruluyor,yalnız bu belgeninde geçerliliği artık yok ve bağlayıcı da değil. Ama askeri personel bu konuda ısrar edebiliyor.

Tekne balık turizmi için izinli bir tekne ise bu teknede size Sarı kağıt soruyorlar :) Ne alaka bilmiyorum ama bu şekilde bir uygulama var. Tekne özel ama donanınımda eksiklik yoksa o zaman size pek pazla yanaşmıyorlar ama yinede siz ABB belgenizi yanınıza alın,ne olur ne olmaz;)

12. denizci_kaptan

denizci_kaptan Sami

Arkadaşlar uygulama ve hukuki durum farklılık gösterebiliyor.

Sahil güvenlik sadece denetimleriyle işi sıkı tutuyor ve biraz da işi bilmiyen kişiler karşısına çıktığında dilediği uygulamayı yapabiliyor. Bu nedenle hukuki durumu iyi bilmek gerekiyor.

1) ÖTB li özel tekneler:

Bunlar bizim gibi amatör balıkçı ve gezicilerin binebileceği 24 m ye kadar olan teknelerdir. Ancak ticari değil hususi oldukları için bu teknelerin kiralanması mümkün değildir. Bu nedenle böyle bir tekne kiralandığında veya tanıdığın teknesine binildiğinde çevirme olduğunda kesinlikle kiralık denmemelidir.

Ayrıca zorunluluk olmasa da ABB kimliğinizi ve bir yerde çalışıyorsanız ne iş yaptığınızı gösterir kimliğinizi de bulundurmanız faydalıdır.

Ayrıca sirkülerden fazla asla balık yakalanmamalı ve fazla yakalanan balıklar iade edilmelidir. Teknede ağ parakete 6 dan çoklu iğneli takım (palamut çaparileri de dahil) gibi ticari olabilecek edevat bulundurulmamalıdır.

Sahil güvenlik direk acaba kaçak avcılık mı yapıyor sorularını gündeme getirir. Çünkü ÖTB belgesi ile kaçak olarak balık avlayıp satan yüzlerce balıkçı var.

Ayrıca bindiğiniz teknede herşeyin tam olması gerekli. Ayrıca ÖTB de yazandan daha fazla kişi asla olmamalı.

1)ÖTB belgesi.

2)Tekne 9.9 dan daha büyük motorluysa kaptanın ABD si.

3) Sertifikalı Yangın söndürme tüpü

4) Sertifikalı teknede bulunan kişi kadar can simidi

2) Yeşil kağıtlı ticari balıkçı tekneleri:

Bu tekneler tamamen ticari amaçla balık tutmak için seyretmekte olup teknede bulunan herkesin sarı kağıt denilen belgesi bulunmak zorundadır. Belgesi bulunmayan kişi başına kaptana ciddi oranda ceza kesilmektedir. Bu nedenle yeşil ruhsatlı ticari balıkçı tekneleri sarı kağıdı yani profesyonel belgesi olmayanı kolay kolay tekneye almaz.

Bu tür tekneler de de yine yangın söndürme tüpü ve can yeleği şarttır.

3) Ticari gezinti teknesi:

Ülkemizde de son yıllarda gelişen bu tekneler sadece gezinti ve eğlence amaçlı teknelerdir. Bu teknelerde balık tutulması tutulmaması diye bir hukuki düzenleme yoktur. Bu nedenle yeni gelişen balık avı turu düzenleyen tekneler hukuki boşluktadır. Bu teknelerde av yapılması kanaatimce amatör bir işlem olduğundan ABB ile yeterli olması gerekir. Ancak Sahil güvenlik tekne kiralamasını ticari bir işlem olarak gördüğü için bu teknelerde de balık avı yapılmasını da ticari bir işlem kabul ederek sarı kağıt isteyebilmektedir.

Bu teknelerde de yine Yangın tüpü ve can yeleği şarttır.

13. rehbermuratti

rehbermuratti ilker Murat

Abb Nin Kanuni Hükmü Neden Yok

Amatör balıkçı belgesinin neden hukuki anlamda olmadığını söyleyebilirmisiniz?
    yarıyorsa nerden temin edebiliriz..

14. denizci_kaptan

denizci_kaptan Sami

ABB hükümsüz bir belge değildir. Tam tersine resmi bir belgedir. Ancak amatör balıkçılar için şimdilik zorunlu bir belge değildir.

ABB güvenlik görevlileri tarafından yapılan kontrollerde ticari olarak kaçak çalışan kişilerden olmadığını ıspatlamak için bir delildir. Örneğin kendi teknenizle gezerken sahil güvenlik kontrol yaptığında kaçak avlanıyormusunuz diye bir soruyla karşılaşırsanız hayır ben amatör balıkçıyım bu da belgem deme şansınız vardır. Böyle bir durumda belgeniz yoksa sahil güvenlik sorun çıkarabiliyor.

Tabiki tebliğdeki balık limitlerinden fazla balık tutmadıysanız yada yanınızda amatör balıkçıların kullanması yasak malzemelerden varsa ABB nin bir faydası olmaz.

Yani kısacası ABB sizin amatör balıkçı olduğunuza dair bir delildir.

15. kafkaskartalı

kafkaskartalı sami

Favori Kamış:
    BALZER-ALBA
    Favori Makine:
    BALZER-ALBAnax
    En İyi Avı:
    levrek-ZARGANA-ÇİPURA
    Balıklara söyleyin didimede uğrasınlar!! tahminim 1-2 hafta içinde burda olurlar... UNUTMAYALIM KURALLARA UYDUĞUMUZ KADAR İNSANIZ!!!

16. geneben

geneben Aşkın

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    Deniz turnası 70 cm 900 gr.
    2/2 NUMARALI AMATÖR (SPORTİF) AMAÇLI SU ÜRÜNLERİ

AVCILIĞINI DÜZENLEYEN TEBLİĞ

(TEBLİĞ NO: 2008/49)

İKİNCİ BÖLÜM

Amatör Balıkçılık Yapılması

Türk vatandaşlarının amatör balıkçılık yapmaları

MADDE 4 – (1) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gerçek kişiler, bu Tebliğ ile getirilen yasak, sınırlama ve sorumluluklara uymak şartıyla amatör balıkçılık yapabilirler. Bu kişilere müracaatları halinde, veriliş tarihinden itibaren dört yıl geçerli olmak üzere, il ve ilçe müdürlüklerince Amatör Balıkçı Belgesi verilir. Bu belgenin alınması veya avcılık sırasında bulundurulması zorunlu değildir.

Ve bu yüzden hiç belge almadım.
    Kuşadası Foça ve Çeşmede yıllardır avlanırım bugüne kadar sadece vatandaşlık numaramın bulunduğu nüfus kimliğimden başka hiçbirşey sormadı bana sahil güvenlik ama tabiki avlandığım teknelerin hepsi özel tekneydi. Teknede bulundurulması gereken malzemelerede dikkat ettikten sonra bir problem olmuyor.
    5 kg yakalama limitine gelince ben 5 kg dan fazla yakalayayım çok masraf ettim dersen . Gırgır sahibide çok masraf ettim bir gün fazla avlanayım der. İkiside düşüncede ve eylemde aynıdır. Gerçekten amatör balıkçılık yapmak istersen baktın çok balık var limiti aşacaksın yakaladığın canlı balıkları sal sadece bırakamadığın balıkları livarına koy. Avlanma zevkini yaşa, 1 günlük yiyeceğin kadarını eve götür.;)

17. ufukkula

ufukkula ufuk

En İyi Avı:
    Henüz yakalamamış olduğum
    Öncelikle tartışmanın herkese katkısının olduğuna,ama öfekelenmenın birbirimizi incitmennın saygısızlığın hiçbirşeye yararının olmayacağına inanarak başlamak gerekir diye düşünüyorum...

Eğer mevzu sadece onlar yapıyor,biz neden sineye çekelim ise,Ömer Hayyam2ın bir cümlesi gelir aklıma; yaptığım kötülüğü kötülükle ödetirsen sen,ben ile sen arasında ne fark kalır ki söyle...
    Doğru olanı bilip de,kıskançlıkla veya battı balık yan gider olan olmuş mantığıyla hareket etmek elbette doğru olan şey değil..

Eğer mevzu dünyanın zamanını ve parasını harcadık,bırak da o kadar olsun,satmıyoruz,üretmiyoruz ise,o zaman bu zamana kadar harcadığın tüm paraya ve zamana yazık olmuş derim.Neden mi? Madem verdiğinin karşılığını istiyorsun,kısaca hesap yapalım...
    tekne kirası : 100-tl
    yemler : 40-tl
    malzemeler : 20-tl
    Yol : 50-tl
    ======================
    toplam : 210-tl yani 5 kişi olsa kişi başı 42 -tl civarı

markette çupra: 8-tl
    markette mercan: 20-tl
    markette levrek : 9-tl

Hiç gerek yok o kadar uğraşmaya..hem de temizlenmiş olarak hazır..

Bunları elbette biliyor herkes,amacım bağcıyı kovmak da değil,bu sitenin amacına ve ruhuna uygun cümleler kurmak...

Bu işten zevk almak elbette önemli,hepimiz bunun hazzını yaşamaya bayılıyoruz.Ama sadece amatör balıkçı olmak değil,amaç doğa sever de olmak...Sabah 2 saatte 5 kg yakalyıp sonraki 8 saat boyunca denizin,gölün,doğanın tadını çıkararak, '' çocuklarının bundan 20 yıl sonra aynı yerde aynı şekilde 2 saatte 5 kg levrek yakaladığını düşlemek,ve bunda katkın olduğunu hissetmek'' bence herşeye değer...

(bu arada kaçımız kaç kez ava başlayıp 2 saatte 5 kg yakalarız onun olasılığını da düşünmek gerek heralde..)

18. smyrna35

smyrna35 Osman

hüseyin abi merhaba ürkemezin neresinde avladınız balıkları. benimde ürkmezde teknem var hemen hemen her hafta sonu ürkmez ipekkumdayım bilgi veririsen sevinirim

19. levrekci_burak

levrekci_burak

Favori Kamış:
    olta zıpkın
    En İyi Avı:
    levrek 5,5 kg

usta bende sana bişey söliyimmi senin haklı olduğun tarafların illaki var bişey demiyoruz ... ama şunuda unutmaki burda insanların oltayla tuttuğu balık ne sirkülere ne kurallara nede kişilere fazla gelir...3 kilo 5 kilo bu dünyada hersene 100,000,000 ton balık yakalanıyo herkes kurallaramı uyuyo adam trolu bi çekiyo ne balık kalıyo ne yumurtası ,sen bunlara kafaya takcağına sitede bir organizasyon ayarla her ilde yürüyüşler toplantılar seminerler gerekirse eylemler yapılsın inan senden önce ben giderim balık işin gırgırı biz denize hastayız tabiki denizlerde içindeki canlılarla güzelleşiyo... bu davranışın çook güzel herkes senin gibi özen gösterse bu tip konulara inanıyorum sıkıntılar büyük ölçüde azalır ama dürüst olmak lazım o adamın tuttuğu balıkta çook bişey deil yani ,ben onu anlatmak istedim sadece özür dilerim... herkese rast gelsin..

20. onsilva

onsilva fatih

ürkmezin Neresinde Bu Avlak Abi Ben Gecen Hafta Doganbeyde Iskeledeydim Boru Kurtu Ve Sardalya Kullandim Fakat Bi Sonuc Alamadim Acaba Yangin Wardi Ondanmidir :)