Jig Hakkında Merak Ettiğim Sorular

Konu, 'Olta Düzenekleri ve Yeni Sistemler' kısmında nicholai hel tarafından paylaşıldı.

1. nicholai hel

nicholai hel Aykut

Bir 10 defa kılıç kısmını seyrettikten sonra kaydettim zaten hocam :)
    Artık denizden uzak bu yerde ben bunu günde en az iki vakit izlerim. :rolleyes:

Murat Bey evet jig değil ama basit ekipmanlarla nasıl av yapılabildiğini göstermek istedi hocam. Olay her zaman ekipmanda değil, kullananda demek istediler.
    Shimano Curado da sanırım 700 TL civarında bir çıkrık. Yaptığı ava göre çok alt düzeyde. Ama oltayı denize kaçırması dışında gerçekten iyi savaştı üstad. :D

2. isottevfik

isottevfik Tevfik

Favori Kamış:
    SHIMANO Catana BX 240 Tele
    Favori Makine:
    SHIMANO BIOMASTER 5000 CFB
    Murat kardeşim, arada 5 dakika çay molası verdik. Jigden sırtıya geçtik. Bozma keyfimizi. Gel sende katıl aramıza, iç çayını keyfine bak.:p :p

Burada makinaların ne kadar güçlü olduğunu vurgulamak açısından video linkini verdim. Zaten daha önce Tekota 600 LC linkini vermiştim jig için.
    Video görüntüleride arada garnitur oldu.

İyi dileklerimle.

3. nicholai hel

nicholai hel Aykut

Hocam o garnitürle ben bi ufak içerim bu gece ama onu napıcaz :p

4. isottevfik

isottevfik Tevfik

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Aykut kardeşim, '' Hocam '' hitabınızdan ziyade '' Abi '' hitabınızdan çok daha mutlu olacağımı belirtirken, '' Basit ekipman '' lafınızı bu ürüne karşı haksızlık olarak görürüm. '' Shimano Curado 300 EJ '' ödüllü bir üründür ve gurur kaynağıdır.

Oltayıbırakması konusunda da, vallahi ben tekneyi bile bırakır kaçardım.

http://global.ebay.com/SHIMANO-CURADO-300EJ-BAITCASTING-REEL-CU300EJ-NIB/330576135681/item

Böyle bir ürün gerçekten şart.

5. isottevfik

isottevfik Tevfik

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Çay içelim çay.hihi hihi

6. Kırıkolta

Kırıkolta Murat

Favori Kamış:
    Okuma Salina
    Favori Makine:
    Shimano exage 3000
    En İyi Avı:
    Turna 52cm
    Sizi kırarmıyım hiç güzel abim ... :) Ama siz istediniz hafta sonu bende cardif ile bir sırtı çekeyimde görün :D

7. nicholai hel

nicholai hel Aykut

Tevfik abim, cahilliğime verin o lafımı, 2500 liralık makinaları görünce insan 650 liralık makinaya ister istemez basit diyor. :D Curado'ya saygılarımızı gönderiyoruz o zaman.

8. nicholai hel

nicholai hel Aykut

Murat, alacak mısın sende bir tane kılıç? videosunu isterim ama bak. :D

9. isottevfik

isottevfik Tevfik

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Son düzenleme: 22 Temmuz 2011
  10. Kırıkolta

Kırıkolta Murat

Favori Kamış:
    Okuma Salina
    Favori Makine:
    Shimano exage 3000
    En İyi Avı:
    Turna 52cm
    Kılıç olmaz iki tane palamut alsam tevfik abimin dediği gibi şahane olur. Akşam sırtısını ilk defa duydum ama başarı elde ediyorlarmış. Birşeyler çıkarsa video olmasada söz foto yayınlarım.

11. Kırıkolta

Kırıkolta Murat

Favori Kamış:
    Okuma Salina
    Favori Makine:
    Shimano exage 3000
    En İyi Avı:
    Turna 52cm
  12. nicholai hel

nicholai hel Aykut

Şimdi bu Shimano Tekota 600 LC gerçekten ucuz ve Tevfik abinin dediğine göre çok sağlam makina, ama 4.2 devirli.
    Diğer tarafta Shimano Saragosa 8000 var, 5.2 devirli, ve aslında kendi klasmanında hafif sayılacak bir makina, 585 gr.

Peki bu devir farkı için ne diyorsunuz, 4.2 devirle aksiyon vermede ve mücadele sırasında hızlı toplamada sorun yaşarmıyım diye düşünmeden edemiyorum. Sizin görüşleriniz nedir?

Son düzenleme: 23 Temmuz 2011
  13. Vedat Abayoğlu

Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Aykut

Mesajını dikkatlice okudum.
    Daha yakın bir geçmişte,uzun balıkcılık geçmişime,hemen her gün fiili avlarıma devam etmeme,yüzlerce konu ve katılımlarda bulunmama,bunları resim ve video çekimleriyle takviye etmeme rağmen,beni hayli üzen,paylaşım isteğimi körelten bir polemik sürecinden geçtim.(Başka platformlarda)
    Mesajında sendede bir reklam kaygısı gördüm.
    Ancak sonunda sana bir takım tavsiyelerde bulunmaya karar verdim.
    Lütfen not etki tavsiyelerimde samimiyet ve belli bir markayı önerme çabası yoktur ve sadece deneyim netice aldığım noktalardır.

Elle balık avlama bir tercih meselesidir.
    Daha iyi hissetmek ise esas sebeptir.

Ancak günümüz avcılığında önemini yitirmektedir.
    Ben ise hayatım boyunca makara ve kamışla avlandım.

Buradaki en önemli husus,balığına ve avına göre uygun kamış,makara ve misina seçiminde bulunabilmektir.
    Bu sayede randıman ve alınan keyf artar.
    Özetle genel amaca uygun tekbir makaralı kamış düzeni yoktur.

Konularımın arasında bakabilirsen jigging hakkında hayli anlatım,resim ve hatta video çekimleri bulabilirsin.

Jigging master çıkrıkları ve kamışları üst segment teçhizatlardır.
    Bu yönteme başlarken illaki edinilmesi gereekmeyen ekipmanlardır.
    Keza illaki çıkrık makarada israr etmekte gerekmez.
    Bütün dünyada çıkrık tercihi ikinci planda kalmaktadır.

Spin makaraların kullanımı daha kolay ve tercihte isabet kaydedildiğindede avcısına pekala en büyük balıklarla mücadelede yardımcı olur.
    Bence sadece büyük balık avlarında,örneğin orkinos,kılıç gibi balıkların avlarında tercihte isabetlidir.

Jigging avında en önemli nokta balığın FF ile tespitinde yada kayalık bir dip yapısı bulunupta dikine avda(vertical jigging)olabildiğince hızlı balık suyuna erme esastır.
    Zira akıntı rüzgar gibi faktörler,daha yavaş inimde menfi rol oynar ve tespit edilen hedef üzerine jig indirmek zorlaşır.
    Çıkrıkla bu hızı sağlayamazsınız. Jigging master PE3,4,5 makaraların salımı gayet hızlı olsada çok iyi salışılına kadar misinanın ters dolaşmasını ve sizi bloke etmesini önleyemezssiniz.
    İsrar ederseniz başarı sağlarsınız ama alışmakta bir süreç ister.

Vertical jiggingte kendini ispatlamış Shimano stella,twin powergibi makaralar gayeye çok uygun olsada,yeni başlayacak olanlar için fazla sayılabilinir.
    Türkiye piyasasında satıcını malının arkasında durması,herhangibir aksilikte malına sahip çıkması çok önemlidir.
    Shimanoda bu servisi bulmanız zor olacaktır.

Şayet illaki bir tercih istenirse ben son noktada Okuma markasında karar kıldım.
    Muhtelif Shimano ve sair markalara sahip olsamda,gönül rahatlığıyla makara ve kamışlarını kullanıyorum.
    Yeterli gelmekte,ileride bakım,yedek parça gibi gereksnimlerimde kolayca temin edebiceğimin garantisine sahip bulunmaktayım.

Bir kaza eseri çok kıymetli bir shimano kamışımı arabamda ucunu kırıpta 4 ay bekledikten sonra bu karara kesin vardım.

Kullandığım Makaralar Okuma Raw 65 ile Okuma Salina 10.000 dir.
    Performanslarından memnunum ve birçok trofe balığı bunlarla alt ettim.
    Kamışımda Okuma Cedros olup aksiyonu en düşük olanıdır.Yani en esnek olanıdır.Bu kamışla pekala sırtı ve hatta yemli avdada başarı sağlamaktayım.(30-160 gr jig kullanımına uygun)ancak ben daha ağır jiglerdede başarı sağladım.

Fiyatlarıda makuldür.Jig tavsiyem ise bu kere Jigging masterler ve Shimano butterfly jigler olacaktır.İlaveten River2 Sea Turkey Slider'ıda sayabilirim.Misinada ise ip misina tercihimdir.Bunların 8 kat sarımlı olanlarını kullanmaktayım.Daha ince, normal monofilament çapına uygundurlar ve daha ince misinayla tespit edilen hedefe ermede büyük faydası bulunmaktadır.Keza sağlamlıklarıda üst seviyededir.
    Sorulacak ilave sorulara açığım zevkle cevaplarım.

Sevgiler

14. nicholai hel

nicholai hel Aykut

Sayın Vedat hocam, bu sitede çok yeniyim. Şimdiye kadar balık avı ile ilgili bu kadar güzel bir site olabileceği fikri bile hiç aklıma gelmemiş, aramamışım. Bu nedenle nasıl olur da böyle bir ortamı bunca zaman kaçırmışım diye aslında kendime kızgınım.

Jig konusunda, hatta makara ve kamışla yapılan avlar konusunda da gördüğünüz gibi sıfır düzeydeyim. Bu da bir başka eksiğim. Son yıllarda memleketimden ve dolayısıyla avdan uzak kalmış olmam da bunda önemli bir etken.

Konuya ilk mesajımı yazarken bu konudaki bilgisizliğimi tarif edebilmek ve tavsiyelere ihtiyacım olduğunu belirtmek isterken aynı zamanda bu işin genel tabiatına uzak biri olmadığımı, beni şimdiye kadar hiç tanımamış siz değerli forum üyelerine kısa biçimde de olsa anlatabilmek kaygısı taşıyordum.

Uyarınızla ilk mesajıma geri dönüp yabancı bir gözle tekrar okuyunca ne demek istediğinizi anladım. Siz ve sizin gibi çok değerli üstadların yanında benim gibi birinin reklam yapması olsa olsa komik olur. Ben kısaca kendimi tanıtmak istemiştim. Farketmeden kullandığım reklamcı üsluptan dolayı özürlerimi iletirim.
    :)

Sizi oldukça eskiden tanır ve takip ederim. Eğitici videolarınızı her gördüğüm yerde mutlaka izler büyük keyif alırım. Bu siteyi keşfettikten sonra sizin de burada olduğunuzu gördüğüm andaki şaşkınlığımı görmenizi isterdim. :) Buradaki varlığınız bizim gibi denize gönül vermiş, onu öğrendikçe keyfi artan hobiciler için büyük nimet. Mümkün olduğunca tüm boş vakitlerimde siz ve diğer değerli üstadların eski paylaşımlarını okuyarak arkanızdan kovalıyor, günümüze yetişmeye çalışıyorum. Öğrenmem gereken gerçekten çok şey var.

Verdiğiniz çok faydalı bilgiler ve öneriler için ne kadar teşekkür etsem az kalır. Gerçekten kafamdaki bulutları önemli ölçüde dağıttınız.

Önerdiğiniz Okuma makaraları araştırmaya başlıyorum. Kafama takılan birşeyler mutlaka olacağına ve tekrar soracağıma emin olabilirsiniz.

mrsparkle

Asos'a saygılarımı gönderiyorum. İnşallah bir gün tanışmakta nasip olur. Hem sizle hem Süt'le. :)

Son düzenleme: 23 Temmuz 2011
  15. isottevfik

isottevfik Tevfik

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Sn. ABAYOĞLU,

Öncelikle geçen gün geçirdiğiniz küçük talihsiz kaza için geçmiş olsun dileklerimi iletirim. Umarım küçük et ezilmesinden öteye, daha ciddi bir sıkıntı söz konusu değildir.

Shimano için yazdığınız olumlu ve servis bazında ki olumsuz görüşlerinizde son derece haklısınız.
    Yalnız benim gözlemlerimde Shimano için, bir dün vardır, ( Distiributörlüğü bırakan eski firma ), birde bu gün ( Yeni distiributör firma ) Bu konuda inanın, çok ama çok şey değişti ve değişmeye de hızla devam ediyor; fiyat, güven, servis hizmeti ve firma kalitesi bazında.
    Bakın size haddim olmayarak küçük bir örnek vereyim.
    Daha once diğer firmadan almış olduğum Baitrunner ST 10000 RA nın yedek makarası yoktu. Değişik özelliklerde misina kullanımı olmuyordu ve sıkıntı yaşıyordum; bir gün kıyı, diğer gün tekne kullanımlarında. Açtım telefonu, uzun uzun anlattım sıkıntılarımı. Extradan da, tek kol tutamaklı makinam için de baitrunnerde olduğu gibi çift kol tutamağı tarcihimi beyan ettim. Verdikleri cevap : '' İlk siparişte hemen veriyoruz 15 gün sonra kullanabilirsiniz. Bu ve buna benzer konulardada stoklarımızı maximum seviyelerde tutacağız.'' oldu. 15 gün sonra, kargom sağlam ambalajlı şekilde eksiksiz olarak elimdeydi. Ücretini bile ödememiş, borcumun ne kadar olduğunu bile bilmiyordum. Telefonla teşekkür etmek için görüştüğümde borcumu sordum. '' Ürünleri, ambar stoklarına sokmadan ivedilikle gönderdiklerini, stoklama işleri bittikten sonra görüşürüz '' dediler. 15 gün geçti arayan yok. İnanın rahatsızlığım diz boyu. Tekrar aradım. '' Mehmet isminde görüştüğüm arkadaş '' Abi çok da önemli değil, ne olacak ? Acelesimi var ? '' dedi ve borcumun, 2 adet yedek makara, 1 adet çift tutamaklı kol olarak, 40 Tl. Olduğunu belirttiler.

Sizin çok haklı sebeplerden ötürü yazdığınız eleştiriye karşılık, bende dilimin yettiğince, aslında bu güne kadar olması gereken anlayışın, yavaş yavaş oluştuğunu yazmak istedim.

En içten duygularımla, saygı ve hürmetler ederim.

16. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Tevfik
    Haylidir katılımlarını okuyorum.Hemen herkese gayet olumlu,bilgisini paylaşan ve bundan zevk alan birisi olarak öne çıkmaktasın.
    İşte forumların ana gayesi budur.

Araştırmacı hüviyetin,edindiğin püf noktaları,yeni ürünlerin seri numaralarına kadar edindiğin bilgileri,bir ağabey hüviyetinde aktarman ve paylaşman takdire şayandır.

Shimanoya gelince bahsettiğin iki firmayıda tanırım.

Elbette her ikisininde shimano gibi bir markayı şöyle veya böyle Türk Oltacısına sunmada hizmetleri ve faydaları olmuştur.

Daha geniş anlamda bu markayı ithal eden ve sevinçle katılımından öğrendiğim üzere,evvelden problem olan noktalar artık giderilmekte.
    Keza İma ve Lucky Craft sahtelerdede bu ithalatcının aynı geniş ve malına sahip çıkar hüviyete erebilmesi,en azından Türk oltacısının layık olduğu bir durum olacaktır.
    Yarın Mehmetaliyle görüşecek ve başarılar dileyeceğim.

Sevgiler

17. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Geçirdiğim küçük kaza aslında sıkca başıma gelmekte.Ağır ve hantallaşan vücuduma rağmen,sarp bir merada kendimi dengede tutabilmem artık zorlaşmakta.
    İçimdeki sönmeyen,tatmin olmayan balık avlama tutkusu öne çıktığında,böylesine küçük kazalar yolumdan dönmemi engelleyememektedir.

İlgine ve geçmiş olsun dileklerine candan teşekkür ediyorum.

Sevgiyle kal.

18. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Aykut
    Cevabi yazının her cümlesine teşekkür ediyorum.
    İşte biz eski oltacılar sizlere yardım çabalarımızda,böylesine olumlu cevaplar aldıkca,dahada büyük bir şevkle yanınızda olmaya çabalarız.
    Bu bizim keyfimiz,hatta yaşam şeklimiz haline gelmiştir.

Bize para,pul lazım değildir.Reklam hiç lazım değildir.
    Sizlerin saygısı ve ilgisi herşeye bedeldir.

Sütü senin için yarın seveceğim.
    Birgün görüşebilirsekte,bu ilave mutluluğumuz olacaktır.

Sevgimle kal

19. nicholai hel

nicholai hel Aykut

Asıl ben teşekkür ederim sayın hocam, uyarınız ve yanlış anlaşılmayı aradan kaldırmaya vesile olduğunuz için.

Spin makaralara nazaran çıkrıkların kullanımda pratiklikten daha uzak olduğunu ve büyük avlarda tercih edilebileceğini belirtmiştiniz fakat bu bu ürün 6.2 devri, anlatılan oldukça olumlu özellikleri ve yapılan yorumla aklımı karıştırmakta. Sizin yorumunuz ne olur acaba?
    http://www.avmarketi.com/asp/product/9567/OKUMA-MAGNETIX-MG-45CS-CIKRIK-MAKINE

Bir de bu ürünü incelemekteyim.
    http://www.avmarketi.com/asp/product/5092/OKUMA-V-SYSTEM-VS-65-MAKINE

Bu arada sol elle kullanıma uygun bir makina almam gerektiğini farkettim.
    :(

20. OMMG

OMMG OKAN

Geçirdiğiniz kazayı bende buradan Tevfik ağabey sayesinde öğrendim,geçmiş olsun.Umarım uzun yıllar boyu keyifli avlarınızı sürdürürsünüz,bizde aynı keyifle bu avlarınızı okumaya devam ederiz.Saygılarımla...

Soruyu Vedat ağabeyimize sormuşsunuz ama dayanamadım bende nacizane fikrimi söylemek istedim.
    Birinci linkteki çıkrık aslında güzel fakat yeni gelen modeller misina sarım kılavuzlu olduğu için çok tavsiye etmiyorum...
    http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=41062

İkincisi spin makina tercih edecekseniz, Raw 65 - Cedros 65 - Salina 16000 kendini defalarca kanıtlamış ( Cedros ve Salina yı kendimde kullanıyorum ) fiyat performans olarak çok iyi makinalardır.Bir üstünde yukarıda yazdığım Safari yi tercih edebilirsiniz....