Jig Hakkında Merak Ettiğim Sorular

Konu, 'Olta Düzenekleri ve Yeni Sistemler' kısmında nicholai hel tarafından paylaşıldı.

1. mertoralar

mertoralar Mert

Okuma makaralara bakıyorsanız hiç düşünmeden Okuma Raw alın derim.

Yüksek devirli spin makaralar popping avlarında kullanılır,

60-150 M deki jig avlarında 6.2 devir yahut 5.8 devirli(stella 10000xg)kollarımı çok yormaktadır,zaten kullanmıyorum.

Jig avı için uygun devirler 4.5.1,4.6 mümkün olduğunca devri yükseltmeyin çünkü yorulursunuz.

5.8 devirli 10000xg shimano stella makaramı açık deniz avlarında su üstü sahteler ile kullanılması idealdir.

Geçenlerde bir arkadaşımın Okuma Raw marakarısyla jigledik:) 400gr sahteyle 97m lerde beni yormadan rahatça çalıştım.

Okuma Raw düşünmeden bence al.

2. Vedat Abayoğlu

Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Aykut
    Her iki makarala ilgili müspet kanaatlerim vardır.
    Çıkrıklarda sarma mekiği olmayanlarda,misinanın düzgün sarılması için avcının alışması gereken bir diğer husus ise,misinanın bir tarafa yığılmasını önlemek amacıyla diğer el yardımıyla misinayı sağa,sola gezmesini temin etmektir.Bu çabada alışılması gereken bir durumdur.
    Jiggingte kullanılacak çıkrıkların dar ve misina tamburunuın olabildiğince derin olması lazımdır.
    Jigging Master makaralar bu şekilde dizayn edilmiştir.
    Bu sayede makara olabildiğince fazla misinayı,spinlere nazaran alabilecektir.
    Ayrıca böylesine makaralarda düzgün sarım için yardımcı olmak daha az çaba gerektirir.
    Büyük balıklarda fazla misina alabilmesi makaranın artısıdır.Daha güçlü olmasıda en önemli artısıdır.
    Devir oranı yüksek olsada spin makara kadar hızla boşalkması yada sarılması bence daha yavaş olacaktır.
    Sonuçta ben çıkrıkları dediğim gibi büyük balık sırtısında kullanmayı tercih etmekteyim.
    Okumanın V system makarası jigte kullanılsada,bu markanın esas olarak Raw 65 ile Salina 10.000 ve 16.000'sının jig için daha uygun olduğu ortadadır.
    Ben bu iki modeli kullanmaktayım.Konularımın jig bölümündeki resimler incelenirse görülecektir.
    Elle avcılığı bırakıp makara ve kamışla avlamaya yeni başlayanların bu işe çıkrıkla başlaması,bence daha zor olacaktır.
    Sevgiler

3. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk

4. nicholai hel

nicholai hel Aykut

Vedat hocam bende geçmiş olsun dileklerimi gönderiyorum. Siz bize lazımsınız, kendinize dikkat ediniz. Allah başka kaza bela vermesin.

Okan ve Mert Beylere, Vedat hocama teşekkürlerimi iletiyorum. Çok yardımcı oldunuz.

"Okuma Raw 65 Sonunda Kavuştum" başlıklı bir konu okumuştum. Oradaki "Raw 65 mi, Salina mı?" tartışması beni biraz Raw'dan soğutur gibi olmuştu. Fakat konuyu tekrar okudum ve aslında ciddi bir fark olmadığını anladım.

Konuyu jig için açtım fakat elbette ilerde kıyıdan surf takımı için de önerilere ihtiyacım olacaktı. Vedat hocamın da diğer konularda yaptığı önerilere bakarak şöyle bir şablon oluşuyor kafamda.
    Raw 65 alırsam uygun bir ip misina ve kamışla bu makinayı jig için tereddütsüz kullanabilirim.
    Ayrıca aynı makinanın yedek makarasını surf uyumlu misina ile hazır tutar, uygun bir surf kamışıyla Raw 65'imi kıyıdan da kullanabilirim.
    Bu iki iş için ikinci bir makinaya ihtiyacım kalmaz. Makara ve kamışı değiştirir devam ederim.

Doğru mu düşünüyorum dersiniz?

Saygılar.

5. OMMG

OMMG OKAN

Bence kesinlikle doğru ;) .Şimdiden hayırlısı olsun reeling

6. nicholai hel

nicholai hel Aykut

Güzel. O halde makina için karar verilmiştir. :)
    Sol el kullanımına uygun bir tane bulmalıyım tabii :confused:

Kamışları araştırmaktayım. Şöyle iki alternatif var. Birbirlerinden oldukça farklılar, hangi tarzda seçmem konusunda kararsızım.

http://www.avmarketi.com/asp/product/13511/OKUMA-CEDROS-30-160G-JIG-KAMIS
    Bu kamışın özellikleri oldukça ileri düzey. Fakat aksiyonu yumuşak. Bu benim bir acemi olarak balığı cezbetmemi etkileyecektir diye düşünüyorum.

http://www.avmarketi.com/asp/product/16730/Okuma-43010-Similan-jig-kamis-40-80lbs
    Bu kamışın üstün özellikleri yok gibi görünüyor ve bu nedenle fiyatı çok cazip. Diğerinden bir miktar daha hafif fakat aksiyonu sert ve çekeri çok güçlü.
    Bir üst modeli ise bu şekilde:
    http://www.avmarketi.com/asp/product/16727/Okuma-43007-Cedros-Pro-jig-kamis-60-80lbs
    İki parça olması da jig takımımla sık seyahat etmeyi planladığım için avantaj sağlayacaktır.

Tavsiyeleriniz ne yönde olur acaba?

Son düzenleme: 25 Temmuz 2011
  7. mertoralar

mertoralar Mert

Okuma Cedros 90-200gr sana yeterli gelicektir.
    Okuma Raw 65 le güzel bir uyum sağlarsın.
    0.30 bir örgü misina ve leader
    turkey slider jig,butterfly jig

bunlar şu anlık sana yeterli.

8. nicholai hel

nicholai hel Aykut

Teşekkürler Mert Bey, biraz araştırdım, 90-200 atarlı iki farklı model var, biri sanırım sizin önerdiğiniz:
    Okuma Cedros 90-200gr Jig Kamış

Diğeri ise benim yukarıda linkini verdiğim kamış:
    Okuma Cedros Pro jig kamış 60-80lbs

Bu ikisinin hemen hemen tüm özellikleri aynı, yalnız iki büyük fark var; ilki yumuşak, ikincisi sert. İlki tek parça, ikincisi iki.

Diğer tüm özellikleri aynı olunca sanki ikincisi, iki parça olması nedeniyle daha pratik ve sert olmasıyla daha kolay aksiyon yakalar gibi duruyor. Tabi teorik olarak :) Ne dersiniz?

Bir de Okan Bey'den Okuma Cedros Pro jig kamış 40-60 lbs 50-150 gr atarlı konusunda yorum bekliyorum. Memnun musunuz? :)

9. OMMG

OMMG OKAN

Kamıştan memnunum,fakat son zamanlarda bir arkadaşımın tavsiyesi ile aldığım Accurate Xnergy 1.80 mt 65-80 lbs 160 -325gr Lure Weight kamış ı kullanıyorum.Kamışı eline aldığında esnekliğini ve sağlamlığını hemen anlıyorsun,yapısı ve görünüşüne göre inanılmaz bir aksiyonu var.Eğer bütçe açısından sıkıntı yoksa kesinlikle tavsiye ederim,yok ben başlangıç için biraz daha makul tercih edeyim dersen bahsettiğin kamışta işini görür...

10. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Butterfly Jiglerin Regular olanları piyasamızda mevcut.Ancak benim favorim bunların Flatside olanlarının Pink Blue serisi.Bunlarıda bulmak mümkün ancak biraz pahalıca.
    Sanırım Spotta var.
    Sevgiler

11. nicholai hel

nicholai hel Aykut

Evet Accurate Xnergy biraz tuzluymuş Okan Bey, Okuma jig kamışlarıyla kıyaslarsak :) Öneriniz için çok teşekkürler. Bakarsınız alım zamanı geldiğinde bütçemi tekrar planlar bu güzel kamışa gücümü yettirmeye çalışırım. Ama şu an ihtiyacım olan ekipmanları düşündüğümde daha tutumlu olmam gerektiğini görüyorum.

Önerilerini ve yardımlarını esirgemeyen tüm değerli dostlara, üstadlara teşekkürlerimi iletiyorum.

Şu an kafamdaki sette Okuma Raw 65 makina ve 50-150 gr atarlı Okuma Cedros Pro Jig kamış yer aldılar. Güzel bir ikili olacaklarını düşünüyorum.

Artık misina, jigler ve diğer ekipmanlar konusunda ileride tekrar görüşlerinizi alırım. Şimdi çok okuyup çok bilgilenme zamanı. :)

Tekrardan teşekkürler, selamlar, saygılar...

12. anil07

anil07 anıl

Hepinize Merhaba,
    Ben de jigging e yeni merak salmış biri olarak yazılanlarırı zevkle okudum.
    Benim de sizlere bir kaç sorum olacak cevaplarsanız sevinirim.
    Almayı planladığım makine Okuma Salinas 16000
    Kamış Okuma Cedros 30-160
    Bu konfigurasyon sizce uygun mudur?
    Bana tavsiye edebileceğiniz misina markası var mı ve kaçlık misina kullanmalıyım?
    Ucuna kaç gramlık jigg takmalıyım?
    Teşekkürler