Jigging avında kullanılan Jig acaba kıyıdan iş yapar mı?

Konu, 'Olta Düzenekleri ve Yeni Sistemler' kısmında Cenani tarafından paylaşıldı.

1. cyhnckr

cyhnckr Ceyhun

Favori Kamış:
    Shimano Ultegra, Major Craft Solpara 275 50gr, Italcanna Jigging
    Favori Makine:
    Penn Affinity, Daiwa Emblem Pro 6000A, FinNor Marquesa 40II,Daiwa Exceler 4000HA,Daiwa Saltist 4500
    En İyi Avı:
    43cm palamut , 50cm Lüfer , 7,5kg Sarıkuyruk
    Ben kıyıdan 60-100gr jigler deniyorum. Yalnız sandığınız gibi daha uzağa gitmiyorlar. Hatta az da olsa daha yakına düşüyorlar. aksiyon konusunda internette videolar mevcut, yalnız surf kamış ile aksiyon vermek gerçekten çok yoruyor. :)

2. Cenani

Cenani cenani

Favori Kamış:
    Lineaeffe AC Casting 420
    Favori Makine:
    Okuma Rav-II 65
    En İyi Avı:
    1 kg 500 gr Gökkuşağı Alabalığı (Şemsipaşa)
    Hmmmm. Yani 100 gr armut kurşun desek, 100 gr Jig desek. Füze gibi bir yapısı varken, neden daha uzağa gitmez? İlginç...

3. levrekçi97

levrekçi97 Berk

Gerçekten öyle ben hiç yemli yapamadım bu sene 150 atıyorum inmiyor dibe :D

4. RainboW

RainboW Sertan

Merhaba,

Kıyıdan 125 gram jig ile ara ara denemeler yapıyorum. Gözlemlerimi aktarayım;

- Atış mesafesi aynı ağırlıktaki kurşun+sahte kombinasyonu ve palamut çaparisine göre daha fazla ( aynı kişi tarafından atılıdığında )

- Tahmini 200 civarı atış sonrası dibe takılma problemi henüz olmadı ( Dip yapısı müsait olduğundan olabilir )

- Aksiyon verebilmek için çeşitli şekillerde denemelerim oldu. ( Sayılar uydurma ama anlatabilmek adına 5 tur sar 3 sn bekle ==- 3 tur sar 2 kez tasmala gibi...)

- Kullanılacak takımın hafif olması gerekiyor oldukça yorucu...

- Henüz başarı sağlayabilmiş değilim.

Kıyıdan jigging yöntemi ile yeterli aksiyon verdirilebilirse boğazda ne gibi balıklar tutulabilir bilemiyorum ancak palamut veya lüfer gelmesi olanak dahilindedir diye düşünüyorum.

Diyebilirsiniz ki palamut ve lüfer tutmak için bu kadar kasmaya ne gerek var. Palamut çaparisi, kaşık, sahteler işini görmüyor mu ? Elbette görür ama zevk meselesi ve biraz da iş inada bindi :) "E daha bişey tutamamışsın" diyen arkadaşlara diyorum ki denemeler esnasında ( 2 farklı gün ve saat 06:30 - 09:00 arası ) palamut çaparisi ile en az 20 kişi palamut tutmaya çalışıyordu ve kimse bir şey tutamamıştı. Bırakın ben de tutamayayım olsun o kadar :)

Ben denemeye devam edeceğim. Başarı sağlayabilirsem burada paylaşacağım.

Rastgele...

Son düzenleme: 27 Eylül 2011
  5. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    tamamda, bu jig işi öyle at sonra sar olayı değil.

Eğer doğru aksiyon olmazsa, bunun denizde yüzen bir sopadan hiç farkı olmaz.

Aksiyon olayıda baya bir efor gerektirir. Bu eforu harcamadan ağır kaşıkla torik, lüfer ne varsa tutarsınız zaten.

6. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    telefondan yazmak, jigtirmek kadar zulm veriyor bünyeye zaten...

uzak atiş icin attiğiniz şeyin agirlik merkezi önde olmalidir. normal jiglerde öyle olmaz.

bu işin jigi bellidir, bilinen bir şeydir, adına da butterfly jig denir. Söyledik sanıyorum.

Bunun kamışı filan özeldir. kamış taperi, sarma devri filan özellikle ayarlanmıştır. Elbette fiyatları da öyle.

Başka kamış, jig vs. havanda su dövmekten başka pek bir fayda getirmez.

7. ahtapot2

ahtapot2 Deniz

Favori Kamış:
    Okuma Cedros Telesurf 4,50 , Okuma Vsystem Spin 270 cm. 20-60 gr.
    Favori Makine:
    Okuma Avenger AV65 - Okuma PL865 - Daiwa Emcast Plus 5500 - Cabelas Tournament ZX4000A

Üstat fikir olarak ilk etapta akla hoş geliyor ancak jig yapı itibariyle kurşundan farklı ve de ağırlık olarak daha homojen bir gövdeye sahip.. Bu sebeple havada giderken rüzgarı yan taraftan daha fazla alacaktır ve ucu sivri dahi olsa yalpa yapması kaçınılmaz görünüyor.. bu da istenilen mesafeye ulaşmasında sıkıntı yapabilir.. Suya girdikten sonra ise akıntı koşullarında yine kurşuna göre daha fazla sağa ya da sola akması kaçınılmaz olacağı için dibe takılmaktan ziyade sağdaki soldaki oltacıların takımlarına takılması daha olası ihtimal bence..

Buraya kadar şekil olarak atma ve çekme görüşlerimi belirttim.. Jig aksiyon tekniğini bilmiyorum fakat jig videolarında gördüğüm kadarıyla kamışı yukarı aşağı oynatarak aksiyon verildiğini göz önüne alırsak, boğaz için en uygun yerin Arnavutköy Feneri'nin ordaki set olacağını düşünüyorum.. Arnavutköy kesin sonuç verir diyemesem bile ben jig deneyecek olsam mekan olarak orayı seçerdim..

8. cetinmeyrili

cetinmeyrili ÇETİN

Favori Kamış:
    Daiwa exceler 4.20
    Favori Makine:
    Okuma Raw 2
    En İyi Avı:
    21 sarıkanat
    Kerem Bey bence cevap şu cümlenizde gizli Bu ağırlıkla atıp, dip bulunduktan sonra aksiyon vererek çekiliyor değil mi?

Bence atış mesafesinde pek fark olmaz ama kurşunla attığımız sahtede şöyle bir olay var.Kurşun dibi bulduğu zaman sahte biraz daha yukarıda askıda kalır biz dibi bulur bulmaz aksiyon vererek çekmeye başladığımız için sahte daha yukarıdan gelir ve dipteki ileşkenlere takılma ihtimali azalır.

Ama jig dibi bulduğunda biz hemen sarmaya başlasak bile jigin iğnesinin dibe takılma ihtimali artar.

Yani soru şu iğneli jigi mi,iğnesiz kurşunu mu dipten çekmek daha doğru?

9. Cenani

Cenani cenani

Favori Kamış:
    Lineaeffe AC Casting 420
    Favori Makine:
    Okuma Rav-II 65
    En İyi Avı:
    Hmmmmm. Evet, herkes söylediklerinde haklı. Ağır kaşık bir alternatif.

Yahu bizdeki can sıkıntısı olsa gerek. Balık yok ya kendimize uğraş arıyoruz.

:D

10. zeroplus

zeroplus umut tuna

11. aslanbora

aslanbora ümit yeng

Favori Kamış:
    SPRO 2.10 spin
    Favori Makine:
    shimano exage 2500
    En İyi Avı:
    levrek palazı * 600 gr.
  12. grida35

grida35 cem ünlü

Favori Kamış:
    d.a.m. steelpower
    Favori Makine:
    Penn 114 H2SP Speial Senator
    En İyi Avı:
    bluefin tuna 280kg
    denemekte yarar var diye düşünüyorum en iyi cevabı deneyerek öğrenirsin
    olmaz diye bi şey yok deniz bu hiç belli olmaz şimdiden bol şans

13. Vedat Abayoğlu

Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Kerem

Birdaha buralara geldiğinde illaki haber verde bu konuları enine,boyuna konuşalım.

Forumumuz üyelerinin yaşı İstanbul Boğazında Jig yada pilkerle nasıl ve ne verimde balık yakalanabildiğini anımsayacak yaşta değil.

Kimi zaman Arnavutköy akıntı burnu,Kandilli akıntı Burnu,Kanlıca Sahil Yolu,Çakal Burnu. gibi mahallerde bugünlerin yatay seğirtme benzeri pilkerlerle adeta kıyıma yakın,Torik,Kofana lüfer ve palamut yakalanırdı.

Son tuttuğum tarih ise 1982'dir .

Pilkerle jig arasındaki en önemli fark birinin iğnesinin kafaya diğerinin ise dibe bağlı olmasıdır.
    Ayrıca pilkerle akıntıdada çalışır,vertical,adı üstünde dikey seğirtmeler ise dikine çalışırsa netice alır.
    Elbette fiziki olarakta farkları vardır.

Konu geniş,ancajk şunu not etki,rasgele alıp deneyeceğin bir sahte ile Boğazda deneme yaparsan netice alamazsın.

Az sonra iki gece kalmalı 3.yayın seferime çıkacağım,yani vaktim yok.
    Oysa resimlerle izah etmekte isterdim.

Sadece şunu söyleyeyim,güncel olarak benim bildiğim iki isim vardır jigle netice alan,birisi genç Ferhat diğeri ise Ergin Balıkcılık sahibi Cevat Ergin Kardeşimdir.

Cevatın dükkanı Üsküdarda,uğrar selamımı söylersen sana detaylı olarak nasıl ve nerelerde kullanıldığında netice alınacağını anlatır,örneklerde gösterir.

Bende gelince konu halen güncelse anlatır bazı resimler göndermeye calışırım.

Sevgiyle kal

14. emir şengezer

emir şengezer emir

Favori Kamış:
    Shimano Speedmaster Power Game - Shimano Nexave BX Surf - Lineaeffe Prestige 7000
    Favori Makine:
    Shimano Ultegra 10000 XSB - Shimano Biomaster C5000 FB
    Çekik gözlü arkadaşlar bu işi kıyıdan çok da güzel uyguluyorlar. Fakat kullandıkları jiglerin 100 gramı geçtiğini hiç zannetmiyorum.

200 gr jige gelirsek.. Surf kamışla çok uzaklara atılabilir. Fakat Serdar beyin de tabiriyle jigleyemezsiniz. yani size öyle gelir ama yaptığınız iş surf kamışı esnetip durmaktan başka bir şey olmaz. 300 atarlı bir tekne kamışı kullansanız bu sefer de kamış kısa kalacak istediğiniz mesafeye erişemeyeceksiniz. Hadi eriştiniz diyelim kıyıdan 200 gr. jigi jigletmek çok efor gerektirecektir. Akıntıyı hesaba katmıyorum bile.

Boğazda sahte ile av yaparken 200 gr kurşun kullanıyoruz ama sahteye aksiyonu makina sarım hızıyla oynayarak veriyoruz. Dolayısıyla kamış sabit kalıyor ve fazla yorulmuyoruz. (kamışa vurduranlar da var ama aslında misina esnetip kendilerini yormaktan başka bir iş yapmıyorlar).

Sevgili Vedat üstadın da hatırlattığı gibi, Cevat ağabeyin bir arkadaşıyla birlikte boğazda yaptığı enfes bir jig lüfer avı var. Kendi ağzından da dinlediğim kadarıyla 60-100 gramlık jiglerle görece durgun bir suda gerçekleşen bir av. Google'a "Cevat Ergin boğazda jig" yazarsanız ilgili avın detaylı anlatımını bulursunuz.

Velhasıl kelam boğazda kıyıdan 200 gr jig mantıklı bir iş değildir. Ama durgun meralarda 100 gr jiglerle zamanında sürpriz avlar gerçekleştirilebilir. Rastgelsin.

15. cetinmeyrili

cetinmeyrili ÇETİN

Favori Kamış:
    Daiwa exceler 4.20
    Favori Makine:
    Okuma Raw 2
    En İyi Avı:
    21 sarıkanat
    Yo bence mantığınız çok doğru ama bence balık dipte değil de su üstünde ve yakında olduğu zamanlarda (mesela Mayıs ayında dönüş balığında) daha hafif jiglerle direk misinaya bağlayarak ve spin kamışla hem daha az yorularak hem de çok keyifli avlar yapılabilir.

16. emir şengezer

emir şengezer emir

Favori Kamış:
    Shimano Speedmaster Power Game - Shimano Nexave BX Surf - Lineaeffe Prestige 7000
    Favori Makine:
    Aslında palamut zamanı köprülerden verimli jig avları yapılabilir ama işte köprü halkı biraz...

17. Gökhan Aydınlı

Gökhan Aydınlı Gökhan

Favori Kamış:
    Extreme Cast, Okuma Powerliner
    En İyi Avı:
    İçi mazot dolu, bir bidon
    Boğazda jig 'le lüfer almanın mümkün olduğuna inanıyorum. Kasım gibi rapala yerine düşük ağırlıkla kaşık deneyerekte Sarıkanat defalarca aldım. Hafif ağırlıklı jiglerin çalışmama ihtimali yok gibi bir şey doğru jigi seçmek burada elzem.
    Ama bahsedilen 100 gram üstü jiglerle surf kamışlarla, jigi kanala indirim vertical olarak çalışmaksa bunun performansının rapala ve diğer kandırıcılardan düşük olacağını söyleyebilirim.Bir lokasyon hariç. Boğazda jigin Üsküdar şemsipaşada çok iyi netice vereceğinin kanısındayım. Nedeni ise suyun orda çok basması ve 150- 200 gramla rapala çalıştırdığınızda bile kurşun iner inmez dibe çok hızlı bir şekilde jig kullanır gibi sahteyi çekmeniz ve bu sırada balığın binmesi ile sonlanan bir avcılık şekli var, Üsküdarda.
    Burda rapalanını aksiyonundan pek bahsedebilmek mümkün değil. Balık harekete ve renge duyarlı olabilir sadece. Yani birebir vertical jiging sistemini rapalaya uyarlanmışı. Boğazda diğer lokasyonlarda ise daha yavaş bir sarım hızı ve ritmiyle balık alınıyor. Üsküdarda yada benzeri suyun bastığı akıntının çok yüksek oldu oyuklarda veya kanallarda jiging denenir ve tabiki balıkta alınabilir.

18. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    150gr jig atacağınıza, 100 gr ağır kaşık atın, olsun bitsin.

Jig ve jigging başka bir olay.

Peki lüfer, jigle yakalanan lüferler, onlar ne olacak? Olay zaten burada başlıyor, oltanın ucuna jig takınca, jigging yapmış olmazsınız.

Lüfer çoğu zaman yeni gelin nazıyla gezsede, sık sık harami gibi olur. Ne atsanız atlar üstüne. Yani, siz jig, kaşık, gazoz kapağı, pipet, tüy vs. takıp lüfer yakalayabilirsiniz, yerine ve zamanına göre. Bu o jiglerin kıyıdan öyle jigging yaparak balık tutacağı demek değildir. Jig ile öyle atıp çekerek lüfer vs.tutacağınız zamanda, ağır kaşık daha iyi iş görür.

Ama uygun bir jig atar, ciddi ciddi jigging yaparsanız, yapabilirseniz, o zaman durum değişir. Normalde çok nazlı olan balıkları bile kolayca yakalayabilirsiniz.

Bu şekildeki gibi hoplatarak jigi, hemen her balığı kandırırsınız. Fakat burada süzülmeden değil, gayet seri şekilde fişek gibi hoplayıp zıplayan bir jigten bahsediyoruz. Bunu yapabilmek mümkün. Ama jig, makine, kamış bu iş için yapılmış olmalı. Tipik bir surf kamış, makine vs. ile bu hareketi yapamazsınız.

Eğer bu jigi böyle kullan(a)mıyorsanız, o jigin oltanın ucundaki sopadan pek farkı olmaz. Ama balıklar sopanın ne olduğunu da bilmez, o ayrı bir husus.

19. Cenani

Cenani cenani

Favori Kamış:
    Lineaeffe AC Casting 420
    Favori Makine:
    Okuma Rav-II 65
    En İyi Avı:
    Vedat Ağabey, Ekim sonu gibi 2-3 günlük bir kaçamak planlamaktayım. Seninle bu "Zihni Sinir" projelerim hakkında tartışmak çok zevkli olacaktır. :)

Bu hafta Üsküdar'a uğrayacaktım zaten. Verdiğin bilgi şahane oldu Teşekkür ederim.

Evet, 200 gr Jig'e aksiyon vermek bir sorun. Bende düşündüm ve aslında devri yüksek (Boğaz Surf Casting'de kullandığımızın tersine) makinalarla verilebilir diye düşünüyorum.

O zaman zaten spin kamışlarla rapala ile avlanmak oldukça etkili ve çok az yorucu oluyor. Ama kışın ortalarında, balık kanala kaçtığı zaman mecburen Surf kamışlarla takımları o kanala indirmek ihtiyacı doğmakta.

Evet, Üsküdar gibi akıntının bastığı yerlerde denemek lazım.

Şimdi geyik muhabbeti gibi olacak ama hani Boğaz'a sıfır apartmanlar falan var ya, bu Jigging işte üst katlardan son derece etkili olur diye düşünmedim değil. Yani yüksekte olunacağından bir nevi semi-dikey jigging yapılabilir.

Biraz ütopik ama hani insanın bir tanıdığı, bir arkadaşı olsa böyle bir konumda oturan denenebilir.

:)

20. emir şengezer

emir şengezer emir

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Sorun makinede değil aslında kamışta. 420 450 bir surf kamışıyla jig disiplinindeki serilikte hareket etmek sakatlanmalara varan sonuçlar doğurabilir (bkz. bel tutulması :) )