karayel estiğinde balık oluyor ,poyraz estiğinde balık olmuyor...

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında adra tarafından paylaşıldı.

1. adra

adra

sevgili balıkavı.net. sakinleri benim cevabını bir türlü bulamadığım bir problemi sizlerle paylaşmak istedim . uzun zamandır amatör olarak bu işi yapmaktayım ,yaşadığım tecrübelerime dayanarak karayel estiğinde çok güzel balık olurken, poyraz estiğinde ise hiç balık olmaması bunun nedeni ne olabilir yorumlarınızı bekliyorum.

2. tarcan

tarcan ...

Favori Kamış:
    .
    Favori Makine:
    .
    En İyi Avı:
    Kefal 325 gram
    Benim gibi sürekli yönünü karıştıranlar için :

3. adra

adra

evet tarkan abi varmı bir fikrin

4. hakan28

hakan28 hakan

Favori Kamış:
    kamışlar, el oltaları
    En İyi Avı:
    Levrek, çipura
    merakla bende bekliyorum ama hala bi cevap yok.

5. la-traviata

la-traviata Ercan Hacıoğlu

Favori Kamış:
    OLTA
    En İyi Avı:
    eşkine-mırmır-minakop
    karadenizi bilmem ama benim ustamdan [rahmetli babam] öğrendiğim bir deyiş vardır. GÜNDOĞUSU KEŞİŞLEME YAT AŞAĞI HİÇ İŞLEME....
    ben bursa mudanya da poyrazda olta atmakta zorlanırken hemen yanımdan yaklaşık 5-6 kg gelebilecek bir levrek yakaladılar.:(:eek: O gazla 3 ay olta salladım ama nafile ispendek bile alamadım:D :D

6. la-traviata

la-traviata Ercan Hacıoğlu

Favori Kamış:
    OLTA
    En İyi Avı:
    eşkine-mırmır-minakop
    karadenizi bilmem ama benim ustamdan [rahmetli babam] öğrendiğim bir deyiş vardır. GÜNDOĞUSU KEŞİŞLEME YAT AŞAĞI HİÇ İŞLEME....
    ben bursa mudanya da poyrazda olta atmakta zorlanırken hemen yanımdan yaklaşık 5-6 kg gelebilecek bir levrek yakaladılar.:(:eek: O gazla 3 ay olta salladım ama nafile ispendek bile alamadım:D :D

7. dentexdentex

dentexdentex

selamlar, poyraz estiginde bildigim kadariyla ( Antalya icin söylüyorum) dipteki temiz ve soguk su yukari cikiyor.Poyrazda buralarda deniz kipirtisiz ve cam gibi ama soguk olur. Sakin denizde yem az oldugundan da baliklar aciklara cekilir.Zipkinla balik avlamaya gittigimde poyrazli havalarda hic balik avlamak nasip olmadi ama berraklik yüzünden keyifli dalislar yaptim.Lodos 2- 4 estiginde ise hangi baliga tetik düsürecegimi sasiriyorum.Karayel hakkinda ise bir fikrim yok.saygilar

8. adra

adra

yav bu soruyu hocalarıma sordum onlar bile bilemedi usta balıkçılara sordum onlarda bilemedi herhalde bu konuya pek açıklık getiremeyeceğiz

9. adra

adra

anlaşıldıki bu sorunun cevabını bulamayacağız...

10. hakan28

hakan28 hakan

Favori Kamış:
    kamışlar, el oltaları
    En İyi Avı:
    Levrek, çipura
    haklısın daha tam bi bilgi gelmedi. Bakalımm. Daha bekliyorum.

11. esabi

esabi SENIOR MEMBER

Favori Kamış:
    reklama gerek yok
    Favori Makine:
    favori kamışım bölümünde yazıyor
    En İyi Avı:
    pulu imzamda
    ardacığım sorduğun sorunun cevabı gelsede her yerden değişik cevaplar gelir sana şöyle söyliyeyim sen karadenizdesin rüzgar denizden (kuzey)estiğnde aynı rüzgar akdenize ulaştığında gene kuzeyden eser ama bu sefer denizden değil karadan esmiş olur bu durumda sen balık yapıyor dersin ama ak denizli balık yapmaz diyebilir yani kimse karayel eserse dünyanın her yerinde balık olur veya olmaz diyemez bölgelere göre bu değişir

12. hakan28

hakan28 hakan

Favori Kamış:
    kamışlar, el oltaları
    En İyi Avı:
    Levrek, çipura
    o zaman soruyu şöyle değiştirelim. Balık ne zaman olur. Kıyıdan denize esintidemi, Denizden kıyıya esintidemi? Neden??? Heralde asıl sorulmak istenen bu.

13. tarcan

tarcan ...

Favori Kamış:
    .
    Favori Makine:
    .
    En İyi Avı:
    Kefal 325 gram
    Bilmemki

Balıkların bu konuyu düşünmedikleri ve ona uygun davranmadıklarını sanıyorum.

Ben bile kıyıdan balığa çıkarken
    "bugun lodos var çıkmayalım, bugun poyraz var iyi balık çıkar" diye düşünmüyorum.

Haftasonuysa direk çıkıyorum. Balık varsa geliyor yoksa şansıma küsüyorum mesela geçenhafta Mimarsinan'da çok güzel bir Poyraz vardı ama balık yoktu,
    oysa aynı yerde daha önce lodos vardı çinekop ve istavrit almıştım.
    (ıslandığımdan eve titreye titreye gittim)

14. tarcan

tarcan ...

Favori Kamış:
    .
    Favori Makine:
    .
    En İyi Avı:
    Kefal 325 gram
    .

Aytekin yon konusunda haklısın .

bide şu var,

Bu sorunun yanıtı bu rüzgarların estiği yön, diğer bir deyişle kuzeydoğudan esen poyraz kuzeyli olduğu için genellikle soğuk; güneybatıdan esen lodos ise güneyli olduğu için genellikle sıcak hava taşıyan bir rüzgardır .
    Dolayısı ile deniz yüzeyini Lodos ısıtır ve balıklar daha fazla oksijen taşıyan ve soğuk olan daha diplere kaçarlar
    Bence aynı olay yaz sıcağında av veriminin düşmesi ile de ilintili ...

Umarım bu sefer işine yarayacak bir fikir vermişimdir.

15. adra

adra

herkeze yorumlarından dolayı teşekkür ediyorum bu rüzgardan ziyade rüzgarın suyu soğutup sıcaklaştırması ile meydana gelen bir olay gibi gözüküyo...

16. esabi

esabi SENIOR MEMBER

Favori Kamış:
    reklama gerek yok
    Favori Makine:
    favori kamışım bölümünde yazıyor
    En İyi Avı:
    pulu imzamda
    birde önemli olan nokta balığın cinsiyle ilgili mesela zargana sabahları rüzgar karadan denize eserken veya rüzgarsız havada en iyi avını verir ama dalga çıktığında gümüşler dağıldığı ve derine indiği için zargana kalmıyor denizden esen rüzgar denizin dibini karıştırdığı ve balıkları rahatsız ettiği için balıklar kuytu ve derin yerlere gitmeyi tercih ediyorlar bunlar benim düşüncelerimdir

17. adra

adra

evet aytekin abi bunda çok haklısın benim gözlemlerimde istavrit karayelde birden çıkıyo meydana poyrazda hiç biri olmuyo gerçi sargandada dedğin gibi zaten....

18. carpe chasseur

carpe chasseur ORHAN

denizleri bilemem ama tatlı suda lodos veya aşırı hızlı poyraz olmadığı müddetçe balık alırsınız ama şuda varki poyrazda şayet erin ve kuytu bi koy varsa avlakta balığı yine alabiliyoruz mesela geçen hafta sehbamı deviren poyrazda balık aldık güzelde bi sazan avı olmuştu

19. Huseyin Alp Arslan

Huseyin Alp Arslan Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    olta ve oltadan baska hic bir sey
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Sordugunuz soru cevaplamasi cok zor bir sorudur. Bilimsel arastirma ister. Boyle bir arastirma olsa bile sonuclar inanin bana birakin bir ruzgarin Turkiyenin degisik bolgelerine nasil etkiyecegini, bulundugunuz ilin icersinde bile iki ayri degisik noktada farkli balikcilik karekterleri ortaya koyabilir. Sonuc olarak su ruzgar balik yapar, bu ruzgar yapmaz ancak belirli bir nokta icin soylenebilir. Ulkemiz gibi genis yuz olcumlu, bolgeler arasinda buyuk iklim farklari olan, farkli ekolojik yapilari olan dort denizle cevrelenmis bir bolge icin tek bir bakis acisi uretmek mumkun degildir.Uretilse bile lodos sicak yagis getirir, poyraz soguk ve
    yagis getirir gibi cok genel ifadeler olacaktir.

Ancak bir balikci olarak dogru sorulari sorup, dogru cevaplar ureterek bir bakis acisi uretmek ve bunu bir ongorum olarak balikciliginiza yansitmak mumkundur.Bu yuzden burda basitce bu sorulari yaratacak bir rehber size sunmak istiyorum.Konuyla ilgili ilerde cok daha ayrintili bir kac paylasimim olacaktir.Bu paylasimlar icin sabrinizi rica ederim.Bunlari ifade ettikten sonra su noktalar uzerinde basitce durmak istiyorum.

Baligi etkileyen faktorler.

1- Ayin durumu: Ayin dunya etrafinda donmesi esnasinda Dunya uyguladigi cekim gucu basta olmak uzere, ay ile ilgili baska bilip bilmedigimiz pek cok sebeb bu gune kadar acik secik gostermistir ki balikcilik ve ayin durumu bir birini derinden etkilemektedir.(med-cezir hadisesi ayin bir fonksiyonu oldugundan assagidaki konularda bir baslik almayacaktir.)

2- Mavi su: Karalardan uzaklastikca daha sitabil bir su kutlesine ulasilir.Bu gayet mavi (cam gobegi gibi,hatta laciverte kacik) bir gorunum arz eder. Genel
    olarak bu su kutlesi plankton ve farkli yasam bicimlerini icinde bulundurup, beslemeye muktedir oldugundan cok genis yalpazede balikciliga etki edebilecek
    sonuclar dogurur. Orkinoslar, kiliclar bu su kutlesi icersinde genelde bulunur.Bu su kutlesinin ruzgar, cografi sartlar, mevsim ve ay iliskisine paralel olarak gunun belirli saatlerinde yada bir donem kiyilara sokulmasi bu canliligi ve baligin yemlenme karakterini dolayisiyla balikciligimiziderinden etkiler.

3-Akintilar: Akintilar hem yonu itibariyle, hem balikcilikta kullanacaginiz teknige yapacagi pozitif veya negatif katki itibariyle, hem tasidigi sudaki oksijen yogunlugu itibariyle, hem kiyi cografyasina yaptigi etkiler itibariyle, hem sicaklik, sogukluk, tuzluluk, tasidigi basin degerleri itibariyle , hem de besin zincirine ne cesit bir tetik makanizmasi sundugunun kesfedilmesi itibariyle
    balikciligi derinden etkiler.

4-Mevsimler ,hava ve su sicakliklari, sartlari: Bu konuda cok fazla soze gerek yok.Yerel baliklarin kiyi-kanal iliskisi, gocer baliklarin, goc duzeni, ureme ve yumurtlama donguleri basta olmak uzere mevsimler yarattigi atmosferik hadiseler ve sicaklik farkliliklariyla balikciligimizi derinden etkiler.

5- Ruzgarlar: Mevsimler ve hava bahsinde ele alinmasi gerektigini dusune bilirsiniz.Ancak ruzgarlar estigi yon, gucu ve yarattigi sonuclar itibariyle basli basina bir balikcilik konusudur.Hem olta ve tekne kullanmak acisindan, hem de yukarda saydigimiz fonksiyonlara pozitif veya negatif katalizor etkisi yarattigindan ruzgarlar balikciligimizi derinden etkiler.

6- Gunesin Durumu: Gunesin gun icersinde, Dunyamizin etrafinda donmesi sonucu aldigi haller ve sonuclari(gece, gundus, safak ve gunbatimi gibi) gayet bilinen ve balikciligi derinden etkileyen bir konudur.

7- Avlagin Cografyasi: Avalagin, kumluk, camurluk,molozluk, dip yari, eristelik,
    kayalik, dip dagi veya tepesi, akinti agzi, bogaz, delta, icine volkanik veya kaynak sularin karisip karismamasi, cevredeki nehirve tatli sularala iliskisi v,s.
    balikciliginizi derinden etkiler.Avlagin temizligi, nufusa yakinligi, endustriyel
    olusumlara yakinligi, deniz trafigiyle iliskisi de basli basina bir konudur.

8- Baligin Yasam Karekteri: Her baligin yasam karakteri yukarda bahsettigimiz unsurlara farkli tepkiler uretmistir. Bu nedenle hepsinin yasam kaarkterleri farklidir. Bu karekterleri bilip goze almadan hic bir gercekci sonuca cikmak mumkun degildir. Baligin yasama karakteri ayni baligin farkli bolgelerde farkli yasam karakterleri uretmesine de neden olabilir. Bu yuzden pesinde oldugumuz baligin o bolgede ki yasam karakterini cok iyi bilmeliyiz. Bu bilgi balikciligimizi derinden etkiler.

9- Insan-Balikcilik-Siz: Evet, bu ilgincdir. Dunyanin cok degisik bolgelerinde balikcilik yapmak bende boylesi bir gozlem dogurdu. Kitlesel ve bireysel olarak
    bir bolgedeki balikla, balikcilikla ve genel olarak insanlarin ve bireysel olarak
    bir oznel balikcinin gunun kaderine ve baliga etkisi olduguna inaniyorum. En az
    hava durumu kadar, en az ruzgarlar, sudaki oksijen ve plankton dengeleri kadar...Buna cok genel olarak "kismet" diyoruz. Ben bunun daha bilimsel bir aciklamasi olabilecegine inaniyorum. Hayatimin en buyuk(fiziksel ve/veya manevi anlamda buyuk) avlarini "ben bu gun bu baligi tutacagim" dedigim zaman tuttum. Bu konu bu tumcelerle ne anlatila bilir, ne de bir cerceve cizilebilir.En iyisi bunuda daha iyice inceleyecegimiz ve atrtisacagimiz paylasimlara birakmak.

Elbetteki daha eklenecek noktalar olabilir.Ancak yukardaki 9 karakteri bir nokta icin inceleyin. Bu kistaslardan olaya bakmak size bolgenin belirli kondisyonlarda
    verimlililgi hakkinda mantiksal iliskiler kurabileceginiz, "boyle olunca boyle oluyor ve bu yuzden burasi bu sekilde balik yapiyor" diyebileceginiz ve farkli noktalar uzerinde belirli bir gunun ozellikleri uzerine ,on gorum ve karsilastirma yapabilceginiz ,veriminizi cok cok artirabileceginiz sonuclar cikaracaktir.

Faydali olmasi dilegiyle...

20. Böyle bir sorunun cevabını şu şöyledir diye bir formülle cevaplamak imkansız
    kimi balıklar sakin havada kimi balıklar ise dalgalıdenizde kıyıya gelir.bazıları her durumda kıyıda olmalarına karşın denizin durumuna göre av yöntemleri değişir sadece.
    Ancak şahsen genel olarak rüzgarın karaya estiği zamanlar benim için verimin yüksek olduğu zamanlar olmuştur.Ben denizi ya hepden sakin yada kudurmuş gibi esen durumunda avlanmayı tercih ederim.ve trofelerimi hep çok esen havalarda almışımdır.;)