kırmızı balık...

Konu, 'İç sularımızdan (Tatlısu) Güncel Av Raporları' kısmında okyar5 tarafından paylaşıldı.

1. pitbull

pitbull Furkan Güner

Favori Kamış:
    Shimano Alivio BX 2.70- Shimano Alivio BX 1.65
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000 RB- Okuma Pro SPA 25
    En İyi Avı:
    Turna-52cm
    Yabancı ülkelerde bu balık için göller var, ancak bu onların zararsız olduğu anlamına gelmez. Yabancı ülkelerde yakala bırak yöntemi uygulandığı için bu balıklar sadece avcı çekmek amacıyla kullanılıyor ve korunuyorlar. Ama bizim ülkemizde eti yenmeyen balığın değeri pek yoktur. Eğer sportif balık avcılığı için kullanılacaksa da diğer sulak alanlarla bağlantısı olmayan göllerde üretilmeli ve avcılığı yapılmalıdır.

Bu balık istilacı bir türdür ve diğer balıkların yumurtaları ile beslenir, diğer sazansılarla çiftleşebilir. Yozgat Gelingüllü barajı bu balıktan en çok etkilenen sulak alanımızdır.

Fotoğraftaki kişi Raphael Biagini'dir ve sazan avında ustadır bence.. Bu balık da bir sazansıdır ve galiba koidir (ülkemizde tutulanlar ile akraba ancak koiler daha büyük olurlar) . Böyle balıkların beslediği göller de var ve balıklar korunuyor. Ancak ülkemizde bu balık doğal olarak yetişen bir balık değil ve amerikan levreği gibi istilacı bir balıktır.

Ayrıca isterse turna olsun isterse sazan olsun hiçbir balık iyice denetlenemeden bir sulak alana aşılanmamalıdır.

2. mufi

mufi Muvaffak İŞMEN

Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun
    Sevgili Gürbüz kardeşimin yukardaki mesajında bahsettiği konu hakkında az önce bana özelden yazmış saolsun ilginç olan bir konu ile karşılaştım ve sizlerinde bilgisi olsun istedim.. malum göller bölge yerel yönetimlerinin denetimi aaltında olan yerler ( http://www.plaats.nl/gemeente-goirle...-in-een-sloot/ )

ve yakala bırak sistemi ile avcıların merakının giderilmesi amaçlı yerler ancak Gürbüz kardeşimin ifadesinde (kendisi o ülke dilindeki isimlerini yazdı ben asıllarını buldum) o sulardaki diger balıklardan bahsetti.. şöyle :

Voorn,Leuciscus rutilus -kızılgöz

Snoek,Esox lucius - turna

Baars.Perca fluviatilis-çizgili levrek

Rietvoorn ,Scardinius erythrophthalmus - kızılkanat

Brasem.abramis brama - çapak
    ve malum melez sazanlar

(bölgeye ait bir video )

http://www.plaats.nl/gemeente-goirle/videos/Z9iSSzgdzw8/goudkarper-bij-de-broeders/

gelelim olayın önemli kısmına predatörler ve otoburlar yani bunlara yem olma olasılıgı olan türler aynı sularda beraber nasıl barınıyor..?? burdaki denge nasıl oluşuyor ?? dışardan mudahele varmı???

3. yakup

yakup Yakup

Favori Kamış:
    Elime hangisi gelmişse
    Favori Makine:
    Hangisi takılmışsa
    En İyi Avı:
    Daha değil
    Barakuda 42 (Murat) ın da söylediği gibi Konya'daki bazı göllerde de mevcut maalesef. 15 sene kadar önce ilk Hatunsaray göletinde oltamı ziyaret etmişti.

4. Snoek

Snoek Gurbuz

Favori Kamış:
    Ultimate Team (Thypoon)
    Favori Makine:
    Rozemijer Precicion
    En İyi Avı:
    Sudak 94 santim 7,5 kilo
    Tesekkur ederim abi.

Bu onemli kismi tamamen dogaya ait. :)
    Hic bir sekilde mudahale edilmiyor doganin kanunu gecerli kiliniyor.
    Ne cizgili levregin nede turnanin populasyonuna dokunuluyor.
    Halbuki bunlarin her biri etcil balik yani daha dogrusu avci diyelim.
    Yani diger baliklarin zayif halka olanlar kendiliginden yem olur digerleri ortamina gore yasar.

Bu baliklarin hic biri birbirine zararli degildir her harukarde uyumlu bir sekilde yasayabiliyorlar.

5. mufi

mufi Muvaffak İŞMEN

Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun
    Sevgili Gürbüz Hollanda gibi bir ülkede bireysel anlamda tek tük ihlal olsada olayın ana temasında yerel yönetimler bu konularda hassas tır illaki o suda bir denge oluşturur.. Muhtemelen ,
    sofralarda ragbeti olmayan melezlerin orda yaşamaya izin verilmesindeki amaç levreğin ve turnanın besin kaynagı olmalarından olsa gerek.. zira bunların dışındakiler aile olarak sazangiller(cyprinid) türleri bunlar çok miktarda üreme yapar , ve yavru ikende bahsettiğim iki predatörden imkansız kaçamazlar.. heleki renkleride böyle dikkat çekici olursa

bu durumda o sularda olası turna ve levrek avı serbest ise kullanacagın yalancı yem sarı - kırmızı - turncu olsun mantıken daha iyi verim alınır..

6. muhammer41

muhammer41 Muhammer YILMAZ

Okyar kardeşim bu balıklardan izmitin göletlerinde bir zaman çoktu hemde iyi aynalı sazan göletleri idi aynalılar tükendi sonra israil sazanı aşılanmış bu balıkların kökünüde israiller kazımış( geriye salman büyük incelik) ama saldıgın her balık sana çogalarak geri dönecek gölün gerçek faunasını yok edecektir ben bunları yaşamış ve görmüş biri olarak seninle paylaşmak istedim yaşadıgınız
    yerler doga harikası yerler kıymeti bilinmesi lazım sanki bu balıkları deneme yanılma yöntemi yapar gibi o göletten o gölete salıyorlar bunu da kim yapıyor aklım ermiyor
    yakında bir başka cins balıkla karşılaşırsanda şaşırma birdahaki avlarının bereketli olması dilegi ile kal saglıcakla rastgele.

7. karababa62

karababa62 Murat KARADUMAN

Favori Kamış:
    malzemem yok
    Favori Makine:
    erma panther makine,albastar kamış
    En İyi Avı:
    sazan 800 gr,alabalık 500 gr.
    bu balıklardan Ankara Eryaman göletinde de var,muğla ula göletinde de var tamamen barajları gölleri istila eden bir cins balık,yenildiğini tahmin etmiyorum,bu tarz balıkların doğal ortama zarar vereceğini düşünüyorum

8. Vtec

Vtec Furkan

Favori Kamış:
    Shimano Catana Bx Telespin 2.40 --- Silverstar Elegance Full Carbon 3.90
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000 FB --- Ryobi Ecusima 6000 Vİ --- Banax SX 3000
    En İyi Avı:
    5.5 kg Oklama --- 8 kg. Kara Sazan --- 5 kg Rus Kefali
    Bu balık yıllardan beri Kocaeli/İshakçılar barajında bolca mevcut.Defalarca kez yakaladım , yakalayanı gördüm.

9. okyar5

okyar5 okyar kahraman

Favori Kamış:
    D.A.M ve Remixon kamış
    En İyi Avı:
    120 cm yayın ve 45 cm dağ alabalığı
    Mesaj alınmıştır Muhammer Abi..;) Birdahaki sefere geri salmak yok..:p

10. bolulubalıkçı

bolulubalıkçı ahmet

Favori Kamış:
    dam
    Favori Makine:
    viking 5070
    En İyi Avı:
    18 kg AYNALI SAZAN 70 cm TURNA
    kırmızı sazan diye gecer. bolu yenicaga gölündede mevcuttur. bu balıklardan ama diger balıklara bir zarar verdigini görmedim ve duymadım.

11. Martin

Martin Mert

Favori Kamış:
    Dut sopası
    Bu farkli bir cins balik degil bildigimiz sazan bunlar. Albino gibi bir renk bozuklugu oldugundan uretilmesi gole salinmasi yasak oldugunu biliyorum. Diger sazanlardan hic bir farki yok tek farki renkleri ve yavrularindan da bunlarin cikma olasiligi oldukca yuksek oldugu icin cinsi bozmamasi acisindan yakalandiginda kimi ulkelerde geri salinmasi da yasak. Zannedersem sirkulerde de ya da baska bir resmi yazida balik cinsleri kisminda bunlarla alakali bir yazi vardi bizde de geri salinmasi yasakti diye hatirliyorum. Lezzet kismina gelince bildigimiz sazan pisirince ayirt edemezsiniz digerlerinden.

12. polist26

polist26 mehmet

Favori Kamış:
    D.A.M.ve Lineaeffe
    Favori Makine:
    Okuma,
    En İyi Avı:
    11.5 kg.aynalı sazan
    Nuri abi bilseydim getirirdim inan..Çok yakındalar hemen kenarda kepçeyle bile bir sürü tutarsın çok zararlıysa...