Kırmızılar, Gümüşiler, geri gelen bereket.

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında Vedat Abayoğlu tarafından paylaşıldı.

1. canözüm

canözüm mehmet seven

istemediğim ihtimal ise : sportif bir olta balıkçısı olarak tuttuğunuz balıkları para karşılığı satıyor olabilme ihtimalinizdir. ama dediğim gibi, sizi bu konuda itham edemem, ve öyle bir ihtimali düşünmek dahi istemediğimi belirtmişim

size bir kac kelime etmek istiyorum
    1-sanirim sivriceyi tanimiyorsunuz orda balik para etmez satmaya kalksaniz
    2 -vedat abi parayla balik satmaz kendini tamamen amator balikciliga adamis birisidir (tanimadiginiz icin bunu belrtmek istedim)
    3-kim ne derse desin baliga ciktigimizda hepimiz en buyuk baligi yakalamak isteriz vedat abide tamamen trofe pesindedir
    4-belli bir yasa geldiginde egerki icinde amator ruhu var ise baliga cikamamak ne demek oldugunu daha iyi anlarsin
    5-sizinde belirttiginiz gibi ustat demek cok balik tutmak degildir ustat demek insanlara bir seyler ogretmek demektir onuda yaptigina inaniyorum

2. fixahmet

fixahmet AHMET

Favori Kamış:
    Daiwa msp 270
    Favori Makine:
    Ryobi ecusima 4000vi
    En İyi Avı:
    sazan 5150 gr
    bilgilendirmelerinizden dolayı çok teşekkür ederim mehmet bey. sivrice'yi bilmem, balık para edermi fikrim yok. vedat amca'nın balık satma ihtimalini düşünmek bile istemediğimi de zaten belirtmiştim. belli bir yaşa gelmiş değilim sanırım. 34 yaşındayım. ama ikiz çocuklarım olduktan sonraki bir sene boyunca balığa gidememenin ne kadar büyük bir handikap olduğunu çok iyi anladım. vedat amca'nın üstad olup olmadığı konusundaki fikirlerim değişmemekle birlikte sadece benim kişisel fikirlerimdir. ama eminim ki şu ortamda üstadmıdır, değilmidir diye oylama yapılsa açık farkla üstad olduğu sonucuna varılacaktır. ama herkesin değer yargıları bir değil. size göre üstaddır, bana göre değildir.
    tamamen trofe peşinde koşan, kendisini trofe balık avlamaya şartlandırmış bir avcının da trofe olmayan balıkları iade etmesi gerektiğini düşünebilecek kapasitedeyim.

3. Vedat Abayoğlu

Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Yok olmuyo rSevgili Ahmet.Faraziyelerden yola çıkarak yapılan açıklama yada fikir beyanları sadece Çamur at izi kalsın mantığıyla örtüşür.

Bana haksızlık ediyorsun.Senin O.K.dediğin şahıs esas senin benim için yazdığın yada layık gördüğün herşeyin baş adamıdır.Parayla balığa çıkarma balığını son ferdine kadar satma ,satamayıncada birine işte ben böyle adamım der gibisinden dağıtma.

Yazık ben bu platforma binlerce mesaj yazan yüzlerce konu açan sorulan herşeye cevap veren,bildiğim herşeyi paylaşan,tatlısuydu,denizdi her avdan keyf alan ve öneren,her sene 200 kadar kardeşimi tekneyle bedelsiz balığa çıkaran üstelik balık ne olursa olsun,ister trofe ister miktar olarak hepsini veren birisiyken ve üstelik taa Balıkesirden gelen kardeşlerimden yakıt parası hariç(2 gün)hiçbirşey talep etmemişken,üstelikte tatbiki olarak av esansında dahi,onlara birşeyler göstermenin çabasındayken,sen beni geçen bu kadar zaman içersinde yapageldiğim onca çabayı yok farzederek bu şekilde yazman ve halende israr etmen bence art niyettir.

Esasen Fix kelimesinin türkcedeki karşılığı sabittir.Yani ne demektir yazdıklarındanda edindiğim kanaate dayanarak akıl yürütüyorum Sabit fikirlisin.Senle yazışmanın birşeyleri açıkca anlatmanın hiçbir fayda sağlamayacağı görülmekte.

O kadar balığın tek bir tanesini ben almadım hepsi 5 kardeşe verilmiştir.Gerçi bu bile sana birşey etmeyecektir amma yazayım dedim belki faydası olur.

Hoşcakal

Not;Ben bir trofe avcısı değilim.Konularıma bir göz atarsan arada denk gelmişse tutmuşumdur.Her balık avının uygun takımlaayrı bir keyfi olduğunu kerelerce yazmışımdır.Özelliklede tatlısu hafif spin takımla,üstelik artık tuttuklarım ne olursa olsun hepsini ihtmamla iğneden çıkararak,yani tamamen yakala,bırağa dönük avlandığımıda görürsün.Kimse bana artık bir dolu kasnayı katledip resim çektirirken göremez.
    45 sene evvelinde bir dergide yayımlanan kendi elimle müsveddesini yazdığım bir makalemin orijinal kopyasını konu dahilinde yollayacağım ve sana ithaf edeceğim.Belki fikr-i sabitine faydası olur.

4. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Ahmet kuzum, Allah aşkına söyler misin sen neyin peşindesin? Taa seneler önce gönlünde yerle yeksan olmuş bir kişiye ne diye kendini frenle, alçak gönüllü ol, kendine hakim ol diyorsun ki? Bitmişse bitmiştir zaten öyle değil mi? "Hani, olaki yola gelir, uyarılarım belki işe yarar" maksatlı bir çıkışın olsa tamam diyeceğim de ama maalesef görüyorum ki hüsn-i niyetli değilsin.

Pohpohlanmayı sevmek; kendini "sevgi arsızı" gören bir kişi için zul değil olsa olsa bizlerden, senden aldığı/alacağı naif birkaç kelamın heyecanına hayatını vakfetmenin ifadesidir ancak. Yoksa büyüklük taslama, üstünlük kurma budalası durumundaki kişinin ruh haline işaret etmez. Bir de bu anlayışla bakmanı tavsiye ederim.

Tenkit hakkın/hakkımız baki olsa da insafın yoldaşlığına hepimiz muhtacız. Vicdan yiterse herşey yiter.:)

5. can akgün

can akgün CAN

Favori Kamış:
    SHIMANO CATANA CX SPINNING 240 M 10-30gr SHIMANO BEASTMASTER CX SURF TE 4.30 200gr
    Favori Makine:
    SHIMANO ULTEGRA CI4 10000 XSA SHIMANO EXAGE 4000 FC
    En İyi Avı:
    1580 gr sazan
    Ahmet kardeşim karşındaki insanı birebir tanımadığını zaten kendin yazmışsın.Tanımadığın insanı nasıl yargılayabiliyorsun hayretler içerisindeyim?Sadece forumdaki yazılanlardan okuyarak fikir oluşurup yargılıyorsunki yargılamak sadece ALLAH'a mahsustur.

Birde şu konuya açıklık getirelim ister Vedat abi olsun ister Orhan abi olsun tekneleri su yakmıyor.Birisi mazotlu diğerisi benzinle çalışmaktadır.Sivriceye onları ziyaret eden arkadaşlarımız kiminle balığa çıkamak istiyorlarsa benzin yada mazotlarını kaşılamak durumundadır.Malum ikiside emekli insanlar.Vedat abinin herhangibir ücret istediğini duymadım,görmedim.Ama en son Sevgili Orhan abimizin belirli ücret karşılığında çıkacağını kendisi belirtmişti.

Değerli büyüklerimin ellerinden öper,sevgi ve sağlıklı uzun ömürler dilerim...

6. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Bu ne bilgece bir ifadedir sevgili Nuri.

Hani eski devirlerde yaşamış olaydın,sanırım mezarın evliya mertebesinde olurdu.

Sevgi ve saygımla kal

7. fixahmet

fixahmet AHMET

Favori Kamış:
    Daiwa msp 270
    Favori Makine:
    Ryobi ecusima 4000vi
    En İyi Avı:
    sazan 5150 gr
    evet. beklediğim gibi vedat amca fanları ortaya çıktı.
    yahu arkadaş. bu forumda vedat amcayı eleştirmek neden bu kadar abes karşılanıyor ki. vedat amcayı eleştirilemez kılan gerekçe nedir Allah aşkına.
    yazdıklarımın hepsini tekrar tekrar okuyun. bir kişi bile sen şu cümlede vedat amcanın kendisine, kişiliğine hakaret etmişsin desin, ben samsun'dan kalkar vedat amcadan özür diler, taa sivriceye elini öpmeye giderim.
    forum ortamlarının gereği bu değilmidir. ben neden kişiliğine hakaret etmeden vedat amcanın veya x kişisinin hoşuma gitmeyen bir avını eleştiremeyeyim yahu.

zaten işin özünü kaçırıyorsunuz. herhangi bir kişi yapsa bunu çok görmem. ama vedat amca yapınca gözüme batıyor arkadaş. neden; yarım asırlık balıkçı olduğu için, usta olduğu için, bunun gibi hatta çok daha bereketli nice nice avlar yapmış olması nedeniyle doygun olması gerektiği için. aslında ben vedat amcayı eleştirirken ustalığından, tecrübesinden dem vuruyorum. bunu kimse görmüyor.

her neyse. dersimizi aldık. forum kurallarını da düzenleseler bari. madde 1 - vedat amca eleştirilemez... madde 2 - birinci madde değiştirilemez hatta değiştirilmesi teklif dahi edilemez... şeklinde olsun. :D :D

üzdüğüm tüm vedat amca fanlarından özür dilerim.

8. fixahmet

fixahmet AHMET

Favori Kamış:
    Daiwa msp 270
    Favori Makine:
    Ryobi ecusima 4000vi
    En İyi Avı:
    sazan 5150 gr
    bir yanlış anlaşılmayı düzelteyim vedat amca. ben orhan küçükbiçmen beyefendiyi yüceltmiş, sizi yermiş felan değilim. ikiniz de aynı kefedesiniz benim için. gözümde birbirinizden farkınız yoktur.

9. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Okuma V System 2.40 Lineaeffe Spirit Surf 3.90 (fiyat performans 9/10)
    Favori Makine:
    Spro Red Arc 20'lik (Fiyat/Performans : 8/10)
    En İyi Avı:
    Levrek (57 cm - 2.100 gr ) Sargoz (700 GR kadar) Palamut (40 cm üzeri), Lüfer 40 cm, Çipura 950 gr
    Yazdıklarınızı bir süredir takip ediyorum ve bazı yerlerde objektiflikten uzaklaşıyorsun bence.
    Vedat amca bu forumda en çok eleştirilenlerden biri ve ençok eleştirenlerden biri benim, biri Nuri abi (sizin fan dediğiniz), birkaç kişi daha var ama gerek yok isim isim yazmaya.
    Benim eleştirdiğim yanıda buydu Vedat amcanın. Üstad birinin kendini frenleyememesiydi. Tatlısuda yapabildiğini şeyleri deniz balıklarında yapamamasıydı. Halbuki ne farkı varki!!!
    Lakin bu konusunda, çok kişiyle av yapılmış ve kişi başına kilogram limiti falan aşılmamış. Birkaç balık belki gözden kaçmıştır ebat olarak. O da teknede av yaparken gayet normal. Herkesi her an kontrol edemeyebiliyorsun. Yahut bazı kişilere söz dinletemiyorsun. Benimde başıma geliyor ara sıra.

Şu durumda orantısız eleştirin, bence haksız bir boyuta geçmekte.
    Devam etmen durumunda Vedat amca mağdur duruma düşecek.
    Ben rapora tebrik yazmamıştım, kendime göre sebeplerim vardı. Rapor veya balıkla ilgili olmayan sebepler. Senin sayende bulaşmış oldum.
    Madem bulaştım, tebrik ederim Vedat amca. :)

10. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Kalkan 4,5 kg. (Boğaz'da)
    Ahmet kimse eleştirilmez değildir ama yaptığın eleştiriler objektif değilse elbette birileri çıkıp bunu dile getirecektir.

Senin yaptığın yorumlarda gözden kaçırdığın bir nokta var bence. Vedat abi bu avları çıkıp tek başına yapmış gibi yorumda bulunuyorsun. Belki tek başına çıksa senin dediğin gibi trofe balık peşinde koşacak, zaten öyle yapıyor. Buradaki amacı ise gelen misafirlerine balık yakalattırmak. Onun için pek önemi olmayan yarım kiloluk mercanlar, karagözler senin benim için çok güzel avlardır. Ben de Sivrice'ye gitsem "abi bize bu balıklardan yakalattır" derim ve limitler ölçüsünde yakalarım.

Konuya bu gözle bakmak lazım bence.

11. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    Ellerinize sağlık,
    İyi günleriniz bol balıklı avlarınız olsun inşallah.
    dahasına ve bereketlilerine rasgele.

12. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Rastgelsin Vedat abi,benim merak ettiğim bu balıkları nasıl sofraya hazırlıyorsunuz olacak abi,yani kızartmamı yoksa fırınamı sürüyorsunuz buğlama gibi mesela,senin gibi usta balıkcıların,özel balık yemekleri tarifleride vardır mutlaka:) birazda oralardan okusak yazdıklarını diyorum Vedat abi affına sığınarak,saygılar Vedat abi...

13. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Ahmet

Ben dahil hiçbir kimse eleştirilemez değildir.Ben o kadar eleştirilmişimdirki,olay dahada gelişmişhemen her forumda süreli yada süresiz uzaklaştırılmışımdırda.Başka bir deyişle en çok banlanan benimdir.

Elbette bu durum çokca etliye,sütlüye karışmama huyumun hiç olmamasındandır.

Bir insan hafif geri zeka bile olsa,ancak hakikaten yarım asrı çoktan gecen bir fiili balıkcılık geçmişi olsa,o bile sanırımki bu konuda kendini iyice yetiştirmiş sayılır sözü dinlenir.

İşte bahsettiğin fanlar seneler sonrasında yaptığım paylaşımlar,sorulan her soruyu cevaplamam,birlikte avlanmak için burada gecirdiğim 10sene zarfında bin kişiyi çoktan geçen kardeşi karşılık beklemeden balığa çıkarmam,bu alemde 12senedir yazdığım binlerce konu onbinlerce mesaj foto,video sonucu oluşmuştur.

Halende Face Book aleminde en faal olan 2 grup bir sayfa sahibiyim ve her gün 10-15 yeni üye ben davet etmeden dahi platformlarına üye olma onayı istemektedirler.Toplam üye sayım 8 bin civarındadır.

Keza her akşam FAce'imi açtığımda illaki birçok kardeş sohbet bölümünden bana balıkcılıkla ilgili hemen her şeyi sormakta ve anında cevap almaktadırlar.

Sorarım sana böyle yoğun bir uğraş içinde kim vardır,kim altından kalkabilecek durumdadır.

Sen bunları burnu büyüklük olarak görmemelisin.

Sizlere nerdeyse 50 sene evvelsinin av fotolarımı kerelerce yolladım.En azından onlara bakıp vicdanını sorgulamasın.

Böyle negatif zihniyette olmaktan vazgeç.

Yaşlanmış bir kişinin yeni uğraş veya arkadaş bulması oldukca zordur.Sen ve diğer kardeşler inşallah benim yaşlarıma erdiğinizde bunu görecek ve yaşayacaksınız.

Şükürler olsunki İnternet ortamı bana bunu sağlamıştır.

Ben internet ortamındaki kardeşlere birşeyler vermeye bugüne kadar çabalıyorsam,işte onların bana verdikleri,işe yarama,dinamik kalabilme,fiili balıkcılığımı halende sürdürebilme,içimdeki heyacanı aynen muhafaza edebilme gibi,asla mukayesesi mümkün olmayan yücelikte olgulardır.

Bu bakımdan onlara müteşekkirim.

Sahip olduğum her imkanı onlarla paylaşmaktan aşırı mutluluk duymaktayım.

Sen lütfen bu sabit fikirliliğinden vazgeç ve bunları bizlere fazla görme.

Sevgimle kal

14. fixahmet

fixahmet AHMET

Favori Kamış:
    Daiwa msp 270
    Favori Makine:
    Ryobi ecusima 4000vi
    En İyi Avı:
    sazan 5150 gr
    vedat amca. Allah aşkına. ben size burnubüyük yaftası mı yapıştırdım. balıkçılığınızı mı eleştirdim, paylaşım yapmamaklamı suçladım.

ben sadece sizin usta bir balıkçı, tecrübeli bir balıkçı, yarım asırlık bir balıkçı, örnek teşkil eden bir balıkçı olarak yaptığınız avda bu kadar fazla balık alıkoymanızı eleştirdim. yazdıklarımın da limitlerle alakası olmadığını da belirttim. ve bana göre bunun üstadlıkla bağdaşmayacağını belirttim. üstadlığın birinci şartının da alçakgönllülük olduğunu belirttim. olay bundan ibaret. burnubüyüklük nereden çıktı, paylaşımcı olmadığınız nereden çıktı anlamadım.
    bir de bu forumda orhan küçükbiçmen ile girdiğiniz bir atışmadan dolayı her
    ikinizin de gözümdeki değeri yitirdiğinizden bahsettim. ki o atışmayı okuyanlar bilirler. üstad seviyesinde gezinen iki insana yakışmayacak, yenilir yutulur değil cinsinden kelamlar barındırmaktaydı. alçak gönüllü olmadığınız fikrine de bu atışmanızdan sonra vardım zaten.

sabit fikirlilik konusuna gelince. yatığınız her ava koşulsuz destek veren, vedat amca ne yaparsa doğru yapar diyenler sabit fikirli değil de, ben fazla balık alıkoyduğunuzu düşündüğümü söylediğim için mi sabit fikirliyim anlamadım.

neyse vedat amca.... tamam ben sabit fikirliyim. siz avlarınızda arkadaşlar vardı yanımda diye 20 - 30 kilo balık alıkoymaya devam edin. fanlarınız da sizi alkışlasınlar.

verdat amca. söylediklerimi hep farklı bir mecraya çekiyorsunuz. ben fazla balık alıkoymuşsunuz diyorum, siz ben paylaşımcıyım, her şeye cevap veriyorum, herkese yardımcı oluyorum diyorsunuz. tamamen farklı şeylerden bahsediyoruz.

15. İnan01

İnan01 İnan Köse

Favori Kamış:
    Daiwa Crosscast 2.59 28-84 / Major Craft Skyroad 2.44 7-23
    Favori Makine:
    Shimano Twinpower HG 4000 / Shimano Stradic Ci4 3000
    En İyi Avı:
    Balık
    Fotoğrafları tekrar incelediğimde 20-30 kilo balık olmadığı açık 10 kilo olmadığı da açık Ahmet.

Balıkları alıkoyan (en son teslim alan) Vedat Abayoğlu değil. Bunu kendisi de söylemiş. Dolayısıyla, ben de, sen de Vedat Abayoğlu'nun yanına gitsek böyle bir av yapmak isteriz Ahmet.

O zaman da demeyiz ki, " Vedat amca,abi, sen şimdi üstad olarak biliniyorsun, hepimiz de tutmuş olsak, bu kadar balık yeterli" !

Herşey limitler dahilinde iken, Vedat Abayoğlu'nun yanına gidenler balık yakalama hevesi ile tutuşurken ve balıkları alanlar yine onlar iken, neden Vedat Abayoğlu?!

Adamlar belli bir av stili için açılmışlar, belli bir av stilinin gerektiği ölçülerde ve boyutlarda balıkları alıkoymuşlar. Sorun nerede, ben çözemedim?

Sen hala dersen ki beni anlamıyorsunuz; evet bu insanlar seni anlamayacaklar. O yüzden yazdıklarını "fix"lemelisin bence Ahmet kardeş.

Gayet yalın bir Türkçe ile yazmaya çalıştım. Bu arada fan değilim :)

Ellerinize sağlık Vedat Abayoğlu. Avlarınız daim olsun.

16. shadowpane

shadowpane Hakan

Favori Kamış:
    Shimano Antares/Vengeance/SuperAero Lineaffe_Spider Surf Okuma_VSystem/hellios/x-safina
    Favori Makine:
    Daiwa_Entoh/Ballistic Shimano_Aernos/KİSU/BULL'S AlbaStar.Pasha 60
    En İyi Avı:
    Yayın/Turna/Alabalık Eşkina/Levrek/Palamut/Lüfer/Kalkan
    vedat amca tebrik ederim. renk cümbüşü mübarek, bu arada yeni teknenize en kısa sürede kavuşmanız dileğiyle, esen kalın

17. Gugul

Gugul Güven Gül

En İyi Avı:
    Lagos 1kg (50cm, ama bugün tutsam salardım)
    fixahmet, yani fix ahmet. Türkçesi Ahmet'i düzelt-tamir et.

Bence Ahmet kardeşim de eleştirdiği limit olayının gerçekte başka gerçekleştiğinin farkında olacaktır. Ve anlamsızlığını anlayacaktır.

Vedat Amca'ya acemilere yaşattığı balık tutma heyacanından dolayı teşekkürler.

18. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Yok seninle anlaşamayacağız sevgili Ahmet.Zaten bu alemde iki elin parmaklarını ancak bulur böyle sabit fikirli kişiler var.Allah beni fazlasından korusun.

19. Serkanmsg

Serkanmsg Serkan

Favori Kamış:
    Makaralı ve şamandıralı takım
    En İyi Avı:
    2 Kg. 150 gr. Yayın
    Vedat abi, sizi şahsen hiç tanımasam da forumlarda yazdıklarınızdan yıllardır tanıyorum. Maalesef henüz deniz balıkçılığına geçememiş olsam da tatlısu balıkçılığında sizin bilgi ve tecrübelerinizden çokça yararlandım ve yararlanmaktayım. Gerek forumlardan gerekse facebooktan sizi takip etmekteyim. Benim için siz amatör balıkçılık konusundaki birikimini kasmadan - kastırmadan paylaşan bir duayensiniz. Kabul edilmiş yazılı normlara uygun olan bir avda, tamamen öznel değerler olan etik ve vicdan ölçülerini tartışmaya açmaya kimsenin hakkı olmadığı kanatindeyim. Hattızatında eski dostunuz deniz ile aranıza kimsenin girmemesi gerektiğini düşünüyorum.

20. bluefishdream

bluefishdream Uğur

En İyi Avı:
    Barış Balığı (Yani oğlum :)
    Valla yazılanları baştan sona okudum ve yorum yazmaktan kendimi alıkoyamadım.
    Vedat Amca; bence sizin burada tek ve en büyük yanlışınız, konuyu açarken iğne numarasından kullanılan yeme kadar belirtmiş olmanıza rağmen avı yapanların sizin yardımlarınızla ava çıkmış, dışarıdan gelen beş kişi olduğunu belirtmemenizdir.
    Fakat anlayamadığım ve kimsenin de anlayamadığı esas konu şu, Vedat Amca bu konuya açıklık getirdikten sonra bile Ahmet arkadaş hala temcit pilavı gibi aynı kelamları neden tekrar edip durmuştur. Beş kişi ile yapılan av dahi fazla geliyorsa benim şöyle bir yorumum olacak konuya. Vicdani boyut söz konusu olacak ise, işe av başına limit değil ortalama limit te katılmalıdır o vakit. Burada şunu söylemek istiyorum; benim gibi sezonda en fazla 10-15 defa balığa gitme şansı bulan birisi her seferde 10 kilo balık alıkoyarsa mı daha vicdanidir yoksa her gün veya gün aşırı giden birisi her seferinde 5 kilo tutarsa mı? Limit vicdanla sınırlıdır, sirkülerle değil.