Kiyi Balikçiliğinda Güvenlik

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında Avciperdeci tarafından paylaşıldı.

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.
  1. Avciperdeci

    Avciperdeci SeRDaR

    Mesajlar:
    7.433
    Favori Kamış:
    El Oltası
    Kıyı balıkçılığı zararsız ve tehlikesiz bir spor gibi görünse de, bu gerçeği yansıtmamakta ve bu uğraşa gönül verenlerin karşısında çoğu kez görünmez tehlikeler bulunmaktadır. Güvenli ve sağlıklı bir spor uygulanması için, kıyıdaki balık avı meraklılarının bazı kurallara dikkat etmeleri gerekmektedir.

    Açık havanın genellikle soğuk aylarda, alışık olmayan bünyelerde olumsuz etkiler yaptığı, Soğuk algınlıklarının ağır hastalıklara yol açabildiği asla hatırdan çıkarılmamalı, her türlü atmosfer koşullarına karşı uygun giysilerle vucut korunmalıdır. Kıyı balıkçılığı yapanların da, soğuk ve yağışlı havalarda kullanmak üzere, su ve rüzgar geçirmeyen bir anorak, yada muşamba takım ve bir çift lastik çizme edinmeleri gerekmektedir. Sıcak havalarda bile, güneşe karşı başı koruyacak bir şapka, denizden gelen meltemin sürekli etkisini önleyecek bir avcı yeleği giymek yerinde olur. Kış aylarında, ısıtıcı bir önlem olarak bir termosta çay, ya da kahve bulundurmak, hem sinir sistemini takviye ettiği, hemde soğua karşı koruyuculuğu dolayısıyla önemlidir.

    Dikkat edilecek ikinci bir husus da, genellikle yağışlı havalarda, bazen de denizin nemli esintisiyle olta atılabilecek, rıhtım, köprü, duba ya da demirli tekne güvertelerinin kaygan oluşudur. Bu nedenle, giyilecek ayakkabıların en az kayacak tabanlara sahip olmasına özen gösterilmelidir. Özellikle, kaya üzerleri sürekli ıslak ve kaygan yosunlarla kaplı olduğu için, bu yerlerde yapılacak avcılıkta, heyecan ve telaşın etkisiyle düşmek işten bile değildir. Bu düşmeler, insan çoğu kez kendini toparlayamadığından kırıklara, bazen de baş çarpması ve iç kanama nedeniyle ölümlere bile yol açmaktadır.

    Sağlık ve esenlik bakımından üzerinde önemle durulacak bir husus da, balık avlama uğruna ıssız yerlere yalnız başına gitmenin hiç de güvenli bir davranış olmadığıdır. Bir çok görünmez kazaya , özellikle de hassas bünyesi olanların ani bir rahatsızlığa karşı bir davranış olmadığıdır. Bir çok görünmez kazaya, özellikle de hassas bir bünyesi olanların ani bir rahatsızlığa karşı bu kurala kesinlikle uymaları gereklidir. Avı ne kadar bol olursa olsun, böyle ıssız yerlere bir veya birkaç arkadaşla birlikte gitmek hem hoşça vakit geçirmek, hem de güvende olmak bakımından önemlidir.
    Kullandığınız olta takımları da, görünüşte zararsız olsalar bile, bazen size beklenmedik yaralar açabilirler. Örneğin, damaklı bir olta iğnesi parmağınıza veya einize saplanabilir. Bu durumda onu çekip çıkarmak çok acı verici olduğu kadar, çok da zordur. İğne derine sağlanmamışsa, palasını penseyle kesmek ve yoluna iterek derinin öteki yönünden çıkarmak yerinde bir hareket olur. Bundan başka, irice bir balığı çekerken olta ipinin kayarak, elinizi keskin bir bıçak gibi kesmesidir. Bazı defa derin kesiklere neden olan bu olgu karşısında, olta kutusunda bulunduracağınız ilk yardım gereçlerinin ne kadar yararlı olduğunu göreceksiniz. En küçük bir kesiğin bile bir antiseptikle temizlenip sarılmadığı takdirde büyük enfeksiyonlara yol açması her zaman olasıdır.
    Zehirli balıkların kılçık, yada dikenlerinin batmasına karşı da tedbirli olmalısınız. Bu konuda ustalaşıncaya kadar, tanımadığınız ya da zehirli olduğunu bildiğiniz balıkları iğneden çıkarmaya çalışmak yerine o bedeni , ya da kösteği gözden çıkararak kesmelisiniz. Özellikle Rina'nın kuyruğundaki bir çift diken testere gibi çapraz dişli olduğundan, batarken kolayca saplanır, ama çıkarması o nispette zordur; çok zehirli olması dolayısıyla vakit geçirmeden bir doktora gidilmesi yerinde olur. Bu imkan yoksa, iğneyi çıkardıktan sonra, yarayı sıkarak bolca kanatmalı, oksijenli suyla iyice temizlemeli ve sulu amanyokla yıkamalısınız. Trakonya, yada Varsam ın dikeni battığında da aynı işlem uygulanır. Yaranın üzerine işemekte, ilaç yokluğunda yararlı bir yöntemdir. Bu balıkların zehiri de nöbet ve ateş yaptığından doktor kontrolünde, kalbi kuvvetlendirici ve ağrı kesici ilaç almak yerinde olur. Diğer balık dikenlerinin batmasında da, zehirli olmasa bile dikenin battığı yerde kalmamasına ve yarayı temizlemeye özen gösteriniz.; böylece mikrop kapmaya ve iltihaplanmaya karşı kesin bir önlem almış olursunuz.


    Engin SUNAR üstadımızdan alıntıdır.

    Son günlerde ülkemizde de görülmekte olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi mikrobunu taşıyan keneler içinde muhakkak önlem alınmalıdır. Kenelere karşı çadır kuruyorsanız çadırınızın etrafına ve avlak bölgesi çevresine kene kovucu ilaçlar sıkabilirsiniz. Ayrıca avlanırken pantolununuzun paçalarını çoraplarınızın içine sokmanız kesinlikle gereklidir. Bu konu ile ilgili diğer bir husussa avlak bölgenizden ayrılırken üzerinizi ve eşyalarınızı kontrol etmenizdir.


    Kazasız ve güvenli bereketli avlar dileklerimle rast gelsin......
     
  2. korni

    korni koral

    Mesajlar:
    7.546
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    55 kg trakya kıvırcığı
    yararlı bilgiler için teşekkürler serdar:)
     
  3. izzetbey

    izzetbey

    Mesajlar:
    982
    Şehir:
    Trabzon
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    3,5kg Mığrı -700gr Somon-145gr Barbun-380gr Kötek-400gr Çupra
    Güzel paylaşım,eline sağlık,teşekkürler...
     
  4. Huseyin Alp Arslan

    Huseyin Alp Arslan Huseyin Alp Arslan

    Yaş:
    56
    Mesajlar:
    3.370
    Şehir:
    Auckland/Yeni Zealanda
    Favori Kamış:
    olta ve oltadan baska hic bir sey
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Serdarcigim herkesin okumasi gereken cok degerli bir yazi olmus. Bu konuyla bilgi sahibi olan tum dostlarin yorumlarini buraya bakliyorum. Saglik cok onemli. Deniz ve ic sularimiz herzaman icin buyuk riskleride icinde barindirirlar. Bence bu konu gercekten tum arkadaslarimiz tarafindan okunmali, yorumlarla zenginlestirilerek
    sitemizde onemli bir balikci guvenligi ve sagligi kosesine donusmeli.
    Degerli caban icin cok tesekkur ederim degerli dostum.
     
  5. deePblue

    deePblue na

    Mesajlar:
    1.573
    Şehir:
    aa
    evet çok faydalı bir yazı gerçekten
    emeği geçen herkese teşekkürler..
    özellikle"balık avlamak uğruna ıssız yerlere tek başına gitmeyin" uyarısını lütfen
    ufak-büyük tüm kardeşlerimiz dikkate alsın.
    hayırlı günler
     
  6. derya__kuzusu

    derya__kuzusu Manyak Müjdat :)

    Yaş:
    53
    Mesajlar:
    7.966
    Şehir:
    izmir/bornova
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    yayın 4,5 kg.-4,kg.Lambuka
    Serdar kardeşim bu değerli bilgileri bizlerle paylaştığın için teşekkürler ..

    Küçük bir anektot'da benden olsun ..

    Kıyıdan belık avlama konusunda yalnız çıkılmaması konusunda kesinlikle katılıyorum ..Zira benim başıma geldi, Bilenleer bilir benim Böbreklerimde Taş var, ve bir gün ben yalnız başıma Turgutlu'da olduğum bir dönem Motorumla yakınlarda olan bir gölete Sazan yakalamaya gittim, (tabi yalnız gittim) sabahtan herşey normaldi, ama öğleden sonra birden Böbrek sancılarım başladı, ve araba değilde motorla gitmiştim, bilenler bilirler böbrek sancısı başladımı değil motor kullanmak yürümek bile imkansız hale geliyor ..

    Telefon açıp yerimi tarif edene kadar, ve beni bulmaları yaklaşık üç saat sürmüştü, sizler düşünün artık benim yaşadığım acıları bunun tarifi bile mümkün değil çünki..

    Eğer ben o gün yalnız değilde yanımda birisi ile gitmiş olsaidim, yanımdaki kişi hiç zaman kaybetmeden beni en yakın sağlık kuruluşuna götürebilirdi, bende bu Tarifi mümkün olmayan acıları boş yere çekmemiş olurdum ..

    Aman arkadaşlar özellikle balığa giderken sakın yalnız gitmeyin, ve ne olursa olsun gidiceniz yeri tam olarak birilerine anlatın, ne olur ne olmaz, kötü bir şey olduğunda en azından arkanızda tam yerinizi bilen birileri olsun ..

    Tekrardan teşekkürler Serdar :)

    Umarım benim başıma gelen kimsenin başına gelmez .

    Sağlık ve sıhatle nice balık avları dilerim ...
     
  7. la-traviata

    la-traviata Ercan Hacıoğlu

    Mesajlar:
    197
    Şehir:
    BURSA
    Favori Kamış:
    OLTA
    En İyi Avı:
    eşkine-mırmır-minakop
    haklı uyarı için herkese tşk.

    bana balıkçılığı aşılayan rahmetli babam eşkine taşlarından böbrek taşını döken o basit ilacı yapmayı öğretmişti. eğer bugune kadar denemediysen-ki balıkçı adamsın muhtemelen denemişsindir- şiddetle denemeni tavsiye ederim. geçmiş olsun...
     
  8. hakan28

    hakan28 hakan

    Yaş:
    54
    Mesajlar:
    531
    Şehir:
    manisa
    Favori Kamış:
    kamışlar, el oltaları
    En İyi Avı:
    Levrek, çipura
    serdar kardeşim her ne kadar bu konuları kendimizce bilsekde, bu şekilde toparlanmış olarak okumak çok yararlı oldu. Herkesin arada sıra göz atarak hatırlaması gerekn konular bunlar. Emeğine sağlık kardeşim sağolasın.
     
  9. zengchui

    zengchui Halil

    Mesajlar:
    12
    Şehir:
    Balıkesir
    Favori Kamış:
    olta zıpkın.
    En İyi Avı:
    kefal yarım kilo
    slm ven yeni üyeyim bilgi ve tecrubelerinizden yararlanmak isterim
     
  10. OrhanCinoglu

    OrhanCinoglu

    Yaş:
    45
    Mesajlar:
    344
    Şehir:
    kucukyalı istanbul
    Favori Kamış:
    kamış
    En İyi Avı:
    57 cm kefal 1,5-2kg arası
    paylaşımınız için teşekkürler
     
  11. CoNTRoLLeR

    CoNTRoLLeR Bekir K.

    Mesajlar:
    807
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Linea Effe OYSTER CAST 4.20 mt. SURF kamış ve 60 lık 4 bilyeli noname makina.
    En İyi Avı:
    Balıkavı.net
    Zahmetiniz için teşekkürler, gerçekten akılda kalıcı bilgiler bunlar. Özellikle balık tutmaya yeni başlayanlar bunu okuduktan sonra ömürleri boyunca bütün balık avlarında bu bilgileri akıllarından çıkarmayacaklardır. Mesela ben çıkarmayacam :)
     
  12. gülbaharlar

    gülbaharlar gulbaharlar

    Yaş:
    53
    Mesajlar:
    4.214
    Şehir:
    manisa
    Favori Kamış:
    el oltası, kamış
    En İyi Avı:
    13 kilo aynalı sazan
    müjdat abici geçmiş olsun
     
  13. gülbaharlar

    gülbaharlar gulbaharlar

    Yaş:
    53
    Mesajlar:
    4.214
    Şehir:
    manisa
    Favori Kamış:
    el oltası, kamış
    En İyi Avı:
    13 kilo aynalı sazan
    serdar kardeşim vermiş olduğun bilgiler için teşekkürler ederim
     
  14. gülbaharlar

    gülbaharlar gulbaharlar

    Yaş:
    53
    Mesajlar:
    4.214
    Şehir:
    manisa
    Favori Kamış:
    el oltası, kamış
    En İyi Avı:
    13 kilo aynalı sazan
    serdar kardeşim bir konuda ben eklemek istiyorum kıyıdan avlanırken bazen dalgakıran larda avlanıyoruz kayaların üzerinde oradada oynak kayalara dikkat etmek gerekiyor bastığımız kayalar bazen yerinden oynayabiliyor buyüzden bir arkadaşım ayağını kırmıştı kayalara basarken dikkat edelim ve birde geceleri yerlerde yatıyoruz uyku tulumlarının içinde özellikle baraj kıyılarında kayaların arasında bazen çadırlarımız olmuyor yanımızda gece akrep ve buna benzer tüm haşereler ışığa gelmektedir bu haşerelere karşı yanımızda kireç toz kireç götürebiliriz yatacağımız yerin etrafına biraz dökersek daire şeklinde içine girip yatabiliriz dediklerine göre kireçten hiç bir haşere geçemezmiş selamlar
     
  15. lathander

    lathander Levend Turgay

    Mesajlar:
    69
    Şehir:
    İstanbul - Büyükçekmece
    Favori Kamış:
    silikonlu çaparinin hastasıyım
    En İyi Avı:
    bi sürü istarvit
    Müjdat abi çok haklısın yalnız gidilmemeli, ben ilk heves büyükçekmece gölünün su çekilmiş alanlarında ilerlerken bir takım ayak-bacak izleri gördüm eski su tabanında, resmen bele kadar saplanmış birileri balçığa, ben allahtan tahmin ederek geniş taban ayakkabı ile gitmiştim dikkatli yürümüştüm.

    Bunlar dışında bir de artık kimin ne olduğu belli olmuyor, ıssız yerde yalnız balık sevdasına beklerken ve belki oltalarla boğuşurken gasp ve kötüsü durumlarla karşı karşıya kalabiliriz. Şahsen ben buna dikkat etmkten balığa verememiştim kendimi, hoş versemde bişi tutabileceğim yoktu ya :D
     
  16. nbariso

    nbariso N.Barış ÖMÜR

    Yaş:
    51
    Mesajlar:
    790
    Şehir:
    ANTALYA
    Favori Kamış:
    Olta-Zıpkın
    En İyi Avı:
    Orfoz 11.5 kg
    Burayı böbrek taşı tartışma yerine çeviricem şimdi galiba:D :D Maalesef bendede var bir adet 7 mm. 2 adet 3 mm
    O eşkinanın kafasından çıkan taşı eziyosun, 1 kaşık zeytinyağı+1 limon (buraya dikkat) 1 gece ayaza koyuyosun :D Sabah içiyosun:D
    En komiğide ayaz olayı. Yaz günü ayazı nerden bulayım 1 buzdolabına koysam aymazmı , bu da 2 :D
     
  17. sodda

    sodda

    Mesajlar:
    243
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    15 tane orta boy istavrit ;)



    Elinize sağlık, güzel ve faydalı bir yazı olmuş. Bence her avcının yanında ilk yardım çantası bulunmalı. Oltadan önce ilkyardım malzemeleri tamamlanmalı. Bir de bilmediğimiz balıklara kesinlikle dokunmamak gerek. Ben Gürpınar'da çirkin bir balık yakalamıştım.:D Tipini beğnmeyince hemen yakındaki balıkçılara gösterdim. Meğer yakaladığım balık trakonyaymış. allahtan hiç elimi sürmemiştim. Yoksa o gün balık keyfim tatsız bitecekti... (Günün sonunda başka balık da tutamamıştım, o ayrı:D )
     
  18. mallaca

    mallaca Halil Barış Şengül

    Yaş:
    50
    Mesajlar:
    4.027
    Şehir:
    Bursa
    Favori Kamış:
    Makinalı kamış olta,her türlü el oltası,rapala
    En İyi Avı:
    Kiloluk mırmır,Kiloluk iskorpit
    Çok değerli bir paylaşım teşekkür ederim.
     
  19. poissonbleu

    poissonbleu murat

    Yaş:
    50
    Mesajlar:
    135
    Şehir:
    ısparta
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    kocaağız 4kg
    serdar kardeşim verdiğin bilgiler için teşekkürler, sağolsun mallaca bu konuyu yine su yüzeyine çıkarmış,müjdat bey size de de çok geçmiş olsun,ben konuyu yeni okuyorum,hüseyin alp hocamın da belirttiği gibi bu konuda herkes tecrübeleri doğrultusunda bir katkı yapmalı ki hobi olarak yaptığımız balık avcılığı bir trajediye dönüşmesin.

    ıssız yerlerde kıyıdan ve tekneyle balık avcılığı konusunda bazı konulara dikkat çekmek istiyorum:
    -ıssız yerler gasp ve yaralama olaylarına çok elverişli olduğu için buralara kesinlikle yalnız gidilmemeli,acil bir durumda polis bölgesiyse 155, jandarma bölgesiyse 156, ambulans gerekliyse 112 numaralı telefonlar aranmalı ve telefonda çok net ve kısa bilgiler verilerek bulunduğumuz mevki çok net tarif edilmelidir (gittiğimiz yeri iyi bilmezsek tarif de edemeyiz ve bu tür ıssız yerlerde tarif etmemizi kolaylaştıracak cadde sokak gibi bilgilerden yoksun olduğumuzdan herkes tarafından bilinen mevki adları kullanılmalıdır)

    -deniz,göl veya nehir kıyısı olsun bu gibi ıssız yerlerin birçok kendini bilmez insanların mekanı olduğu akıldan çıkarılmamalıdır(bundan 2 sene önce izmir karagöle nişanlısıyla pikniğe giden bir arkadaşımın yanına gelen ve elinde av tüfeği olan bir şahıs arkadaşımdan cep telefonunu ve parasını ister ve arkadaşım verdiği halde av tüfeğiyle bir el ateş etmesi neticesi arkadaşım gelen yüzlerce saçmalardan göğüs ve omuz bölgesinden ağır derecede yaralanır,kendisi kısa sürede iyileşti ancak omuz bölgesinde çıkarılamayan saçmalar kolunu kullanmasını oldukça kısıtladığından hala sıkıntı çekmektedir,olaydan 1 gün sonra suçlu yakalandı ve akli dengesi bozuk bir şahıs olduğu anlaşıldı)

    -bu gibi ıssız yerlere balık avına gidilecekse kız arkadaş,nişanlı veya eşimizi götürmemenin daha uygun olacağı düşüncesindeyim, yanımızdaki insana yapılacak bir sözlü taciz günümüzün zehir olmasına veya kendimizi büyük bir kavganın içinde bulmamıza neden olabilir.

    -göl veya nehir kıyısında balık tutanlar bu tür yerlerde zemin kaygan olduğundan veya yüksekten olta atıldığından dengesini kaybederek düşme de olabilir, deniz kıyısından avcılığa göre çok daha dikkatli olmak zorundadırlar ve takılan oltayı çıkarmak için kesinlikle suya girilmemelidir (gediz nehrinde bu yüzden ölen biliyorum)

    -kendi imkanlarımız doğrultusunda aldığımız küçük fiber tekneler dalgalara karşı oldukça dayanıksızdır ve çok kolay alabora olabilir,çok sakin gibi görünen deniz 1-2 saat sonra bambaşka bir hal alabilir,eğer tekneye güvenmiyorsak kıyıdan fazla uzaklaşmamalı ve teknede mutlaka can yeleği bulundurmalıyız (hiç kimse ucuz kahramanlık yapıp tehlikeli bir durumda kıyıya yüzmesi gerekirse bu mesafe nedir ki,ben çok rahat yüzerim diye düşünmesin; balıkçılığı meslek olarak yıllardır yapan insanların bile alabora olan teknelerden kıyıya kadar ulaşamayıp boğulduklarını gazetelerden ve internetten sık sık üzülerek okumaktayız)

    hepinize sağlıklı ve mutlu günler dilerim...
     
  20. mesutto

    mesutto Mesut ünlü

    Mesajlar:
    28
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    3.50 lik kamış ve emra panther 50 lik makina
    En İyi Avı:
    300 gr eşkina
    Güzenlik Şart:)
     
Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.