KURŞUNLU ATÇEK İÇİN SAHTE TAKIMI

Konu, 'Olta Düzenekleri ve Yeni Sistemler' kısmında frenist tarafından paylaşıldı.

1. Kadir Levrek Peşinde

Kadir Levrek Peşinde SİDEPRENSİ eski nick im

Favori Kamış:
    OKUMA ALUMİNA SPİN KAMIŞ 240cm
    Favori Makine:
    süper passion 740m ve küçük kardeşleri
    En İyi Avı:
    süper maxim misina :9
  2. der wish

der wish Ferhan

Merhaba,
    Çizimdeki takımın benzerleri ben de dahil bir çok insan tarafından kullanılıyor.

Sizin örnek gösterdiğiniz çiziminizdeki takım üzerinden giderek, genel olarak rapala takımları hakkında fikrimi beyan etmek açısından, bir kaç yorumda bulunmak istiyorum:

- Öncelikle ne kadar az alet,edevat o kadar az sürtünme ve karışıklık; aynı zamanda da o kadar çok hassasiyet mantığından hareketle, makaradan gelen misinaya kilpsli fırdöndü bağlanmasına ihtiyaç olmadığını düşünüyorum. Küçük ama kaliteli bir fırdondü kullandığınızda, kurşun bedenini rahatlıkla makaradan gelen misinaya bağlayabilirsiniz. Yaparsanız, aradaki pozitif farkı göreceksiniz.
    Tabi bu şekilde bir takım kullanırken, özellikle de balığı artık kıyıya alırken, makaradan gelen misinayı kurşun bedenine bağlayan fırdöndünün sıklıkla kamışınızın uç halkasından içeri girmemesine dikkat etmeniz lazım. Aksi takdirde, sürekli o halkadan geçecek olan fırdöndü, o halkadaki fincanın yıpranmasına ve parçalı olarak kırılmasına sebep olabilir.

- Rapalanın bağlı olduğu gezer bedeni bağladığınız fırdöndüyü üstüne geçirdiğiniz plastik çubuk da sürtünme yaparak ağırlık yaratacaktır; ayrıca rapalanın 4 metre önünde giden kurşun bedeninde böyle bir cismin balığı ürkütebileceğini de hesaba katmak lazım. Burada kullanacağınız çok çok küçük bir fırdöndü (22 no mesela) yeterli olacak, ve takılmadan kurşun bedeni üzerinde gezecektir ama yine de içiniz rahat etsin istiyorsanız stoperli küçük bir fırdöndü de işinizi görür.

Ayrıca tamamen alternatif olarak:
    - Kurşun bedeninin sonuna kurşun takmak için firketeli fırdöndü kullanmak yerine, yine sürtünmeyi azaltmak adına, kendinden fırdöndülü bir kurşunu sıkı bir palomar düğümü ile misina bedenine direkt olarak da bağlayabilirsiniz (ancak bunu 125 gramın üstündeki kurşunlarda önermem).
    - Rapaladan önceki fırdöndü aksiyonu arttırır mı azaltırmı bilemedim; ben bu şekli hiç tecrübe etmedim ama tercihim rapala düğümü ile direkt rapala bedenine bağlamak oluyor.

Öte yandan, bence:
    - Rapala bedeninin kamışınızın boyu kadar hatta bence %10 fazla olması gerekir
    - Rapala bedeninin fluorocarbon olması (hadi en en kötüsü fluorocarbon kaplama olması)
    gerekir
    - Kurşun bedeninin 30-40 cm uzunluğunda olması gerekir.

Son olarak da:
    Eğer 150 gram ve üzerinde kurşun kullanıyorsanız (ki misinanızın 0.30 mm'den ince ya da ipinizin 0.20 mm'den ince olduğunu varsayıyorum) kesinlikle misinanız ya da ipinizden 0.10 mm kalın ve minimum 6 metre bir şok kullanılmasının elzem olduğunu düşünüyorum.

Bir de küçük not:
    Bu tarz bir takımla, rapalaya aksiyon vermek için kamışınızı çok salladığınızda rapala bedeninin daha çok dolandığını görürsünüz; bu yüzden ben kamış ile verilen aksiyonun çok dikkatli ve nazik verilmesini tavsiye ederim.

Çeşitli ustalardan okuduğum, pratik olarak kendilerinden öğrendiğim ve bizzat denediğim şeyleri yukarıda bir arada yazmaya çalıştım.
    Umarım ilgilenenlere faydası olur.

Sevgiler...

3. frenist

frenist Cihan Kalafat

Favori Kamış:
    Okuma Salina 4.28 - Okuma Trio-Rex 4.25 telesurf
    Favori Makine:
    Okuma Trio 65a - Okuma Bluehawk
    En İyi Avı:
    Lüfer
    Yorumunuz için teşekkür ederim. Bilgi paylaştıkça büyür, dediklerinizi ben ve konuyu okuyan arkadaşlar mutlaka dikkate alacaktır. Herkesin kendince kullandığı ve iyi olduğunu düşündüğü bir sistemi var. İyinin sonu olmadığı gibi, bu tarz takımların ve tasarımlarında sonu yoktur. Herkes biraz buradan, biraz kendinden katarak yeni metotlar geliştirecektir.

Teşekkürler.

4. korayandroid

korayandroid Koray

bu takımda kurşundan önceki klipsli fırdöndü arkasına stoper taksak kurşun kopsa yada takılsa rapalayı kurtarmamız mümkünmü acaba.böyle birşey olur mu. rapala floating türü takıyoruz zaten.kurşun dipte oluyor rapala havada.takılması için rapala çok süratle çekilirse dibe iniyor tahminimce. rapalayı kurtarmak için sistem varmı bildiğiniz?

5. shadowpane

shadowpane Hakan

Favori Kamış:
    Shimano Antares/Vengeance/SuperAero Lineaffe_Spider Surf Okuma_VSystem/hellios/x-safina
    Favori Makine:
    Daiwa_Entoh/Ballistic Shimano_Aernos/KİSU/BULL'S AlbaStar.Pasha 60
    En İyi Avı:
    Yayın/Turna/Alabalık Eşkina/Levrek/Palamut/Lüfer/Kalkan
    konu içerisindeki tüm bilgiler ve bu metin çok faydalı

paylaşım için teşekkürler

6. shadowpane

shadowpane Hakan

Favori Kamış:
    Shimano Antares/Vengeance/SuperAero Lineaffe_Spider Surf Okuma_VSystem/hellios/x-safina
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    konu içerisindeki tüm bilgiler ve bu metin çok faydalı rapala ile boğazda avlanmak isteyenlerin dikkatlice okumasını tavsiye ediyorum. paylaşım için teşekkürler

7. shadowpane

shadowpane Hakan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:

kadir abi merhaba, alternatiflerini vermiş olduğunuz boncuk fırdöndülerin içerisinde kullandığım ve ensağlıklı olduğunu düşündüğüm ürün aşağıdaki. gerçektende çok işe yarıyor. özellikle ana bedenimize klipsli fırdöndü yerine sadece fırdöndü takarsanız kesinlikle dolanmıyor.

http://www.spotbalik.com.tr/YM-1026S-BILYALI-PAREKETE-FIRDONDU,PR-18249.html

8. casper73

casper73 bahri

Favori Kamış:
    Shimano nexave te surf 170gr.
    Favori Makine:
    Shimano Ultegra 5500 xsb,Shimano alivio 4000rb,protackle harbor 5500,ryobi ecusima
  9. lüfer_and_kofana

lüfer_and_kofana oğuz durmaz

Favori Kamış:
    lineaffe extreme 180 cast okuma salina 4,20
    Favori Makine:
    Epix pro 6500 - Vsystem6500- trio 40s
    En İyi Avı:
    1,15 ve 82 cm lik kofana
    Bu sisteme birşeyde ben ekliyeyim sahte kurşuna kadar inecektir dipten yosunları ve benzeri çöpleride toplayacaktır , aksiyona gelince bi fark olmaz zaten sahte kendi aksiyonunun dışında kalıyor 170 gr kurşunla sahtenin olağan aksiyonunu beklememek gerekir .
    floting rapala üzerinde batma derinliği yazar kiminde 0,1-1 metre gibi bunuda hesaba katmanız gerek kurşun bedeni 30 cm yatay olursa bu 7 cmye düşer ortalama sizi rapala kurşuna kadar inerse dibi kazır ve takılma riski dahada artar .
    Ben üçlü fırdöndü kullanıyorum gamyapan misinayı yeniliyorum .

Sizin söylediğiniz sistemi denedim dolaşma yok denecek kadar az oluyor ama dibi kazımaktan kurtulamıyor , eski sistemde dolaşma oluyor ama dibi kazımıyor bunuda düşünmek lazım iğne dipten pislik alırsa balık almaz rastgelsin herkese

10. shadowpane

shadowpane Hakan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    oğuz bey merhaba,

doğru bir noktaya deyindiniz. tecrübesi olmayan arkadaşlar içinde faydalı olacaktır. esasında yazılanların tamamı doğru, burada uygulanacak mera çok önemli, ortam şartlara göre farklılık gösterebilir,

benim metnim ile ilgili olarak şöyle birşey söylemek istiyorum. ben boğazda akıntılı bir merada avlanıyorum. bizler ağır kuşunu dibe oturması için taksakta bazı noktalarda dibi bulamıyoruz çünkü akıntı alıp götürüyor, dibe ulaşabilmek için sadece misinayı sabitleyerek yani salım yapmadan sabit tutuyoruz ki zemine en yakın noktaya ulaşabilelim. akıntı olduğu zaman misinayı sarmaya bile gerek yok yada ufak ufak toplayarak balığı hamle yaptığını hissedebiliyorsunuz. akıntı olduğu için sahte aksiyonunu zaten alıyor.

gelelim diğer bahsettiğiniz konuya, kurşun dibe oturduktan sonra sizin sahteye aksiyon vermeniz için belli bir hızla çekmeniz gerekir, eğer kurşun ve rapala yosunları topluyorsa doğru olmayan birşey var, ya yavaş çekiyorsunuzdur yada kurşun haddinden fazla ağır olabilir.

uygulanan sistem amacına ulaşmış ve sahtenin dipten gelmesi sağlanmış, genelde 5-10 gram ağırlığında olan 5-11 cm aralığındaki sahtelerin 0-50 cm dalma derinliği olur. bunuda zaten aksiyon verirken kurşun sürtünerek gelmediği için sorun kalmayaacağını düşünmüyorum.

11. fearlose

fearlose Doğukan Özel

Favori Kamış:
    Lineaeffe Sea Master 4.20 - ProCatch Carbospin Pro-240 Spin Kamış
    Favori Makine:
    Albastar Cosmic 7000 - Daiwa Sweepfire E4000
    Rapalayı kurşun bedenine bağlamak yerine rapalaya ayrı bir beden yapsak olmazmı ?

12. shadowpane

shadowpane Hakan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    doğukan merhaba,

rapalayı kurşun bedenine 3lü boncuk frıdöndü ile bağlamızdaki amaç rapala bedeninmin dolanmasını, gam yapmasını minumuma indirmek, birde sahte balığın aşağıdan gelmesini sağlamak için kurşuna en yakın yerde tutmaya çalışıyoruz.

rapala bedenini ister ana bedene bağla ister ana bedenin bağlı olduğu fırdöndüye bağla, ister araya 2 ci bir sabit fırdöndü atıp oraya bağla, hepsi tercihe kalmış,

13. fearlose

fearlose Doğukan Özel

Favori Kamış:
    Lineaeffe Sea Master 4.20 - ProCatch Carbospin Pro-240 Spin Kamış
    Favori Makine:
    Albastar Cosmic 7000 - Daiwa Sweepfire E4000
    Cevabın için teşekkürler Hakan abi

14. 42627

42627

Favori Kamış:
    Mıtchell Prıvılege 4.20 Cm Surf Casting
    Favori Makine:
    Okuma Tiro 55 s
    En İyi Avı:
    Levrek 1,70 Kg
    Gayet mantıklı ki uzak atış içinde olumlu sonuç vereceğini düşünüyorum. Ek olarak üçlü fırdöndü de daha iyi olacaktır... Şahsen deneyeceğim teşekkürler :)

15. Sebastian

Sebastian Murat Yıldız

Favori Kamış:
    Okuma V System 2.40
    Favori Makine:
    Okuma Trio 40
    En İyi Avı:
    2.750 gram yazılı orkinos 3 kilo şeytan gridasi sayısız zargana turna sinavrit ve niceleri
    paylaşım için teşekkürler , bende olmayan balıklara bu sistemi deniyecem, antalyada belki balık alırız böyle saygılar rastgele... 3 lü stoperli fırdöndü ile deniyecem bende verim alabilirim insallah saygılar...

16. frenist

frenist Cihan Kalafat

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Lüfer
    Sahte ile ağır kurşun çalışırken dolaşma, karışma vs. sorunları minumuma indireceğini düşündüğüm yeni bir sistem. Benzer çok takım var. Belki sizlerde denemek istersiniz :)

[​IMG] [​IMG] [​IMG]

17. Kadir Levrek Peşinde

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    bu takımı sizmi yaptınız?eğerki siz yapmışsanız..o çelik teli soracaktım ben..nereden temin ettiniz? teşekkür ederim..

18. frenist

frenist Cihan Kalafat

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Lüfer
    Abi ben yaptım :) Çelik teli praktikerden almıştım ama tam istediğim gibi değil. Ama elime geçenlerde bir bileklik geçti, içinden çıkan tel paslanmaz çelikti. Aksesuar takı boncuk vs. satan yerlerde varmış, oradan ben de alacağım.

19. Kadir Levrek Peşinde

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    ben mepslerde kullanılan çelik tele benzetmiştim onu:) boncukculardaki bulabileceğin tel,öyle sanıyorumki bizim işimizi görmez:)
    dış hat için siyah telefon kablosu var... onun içindeki çelik tel de işe yararda..tam istediğim gibi deyil..daha sağlam birşey bakıyorum..resimdekinden az birazcık daha kalın olsada bulsam,işimi görür..şuan için çelik halat kullanıyorum..rapalalar içinde,bisiklet cant teli:D

20. BaLıKSıZ oLMaZ

BaLıKSıZ oLMaZ onur

Favori Kamış:
    okuma v-system 10-40 gr 2.40, Cormoran Black Bull LRC 7-28 gr 2.70, Ryobi Komatsu 3.45
    Favori Makine:
    Spro Passion 720 ve 740
    En İyi Avı:
    Orfoz 1200 gr, Levrek 1020 gr, Lüfer 560 gr
    Sanayiye baktınmı Kadir Abi:)