Küspeli olta ile avlanmak neden yasaklanmıştır?

Konu, 'Yemler ve Yemleme' kısmında sances tarafından paylaşıldı.

1. sances

sances Sener Atmaca

Favori Kamış:
    Albastar Krokodil 2785 - 390 - 150/200 gr.
    Favori Makine:
    Albastar Score 50
    En İyi Avı:
    Hedef : (Kısmetse) Lüfer / Kalkan /
    Selamlar, aşağıdaki yazıyı net'de dolaşırken buldum, bilginize.
    Küspeli olta üzerine donatılan iğnelerle birlikte suya atılırken veya atıldıktan sonra dipteki ilişkenlere takılması nedeniyle kopmakta ve koptuğu yerde kalmaktadır. Bu olay çoğu kez kıyıya oldukça yakın bir mesafede gerçekleşmektedir. Aşırı ısınma, sulama ve diğer amaçlı su alımlarının etkisi ile göllerimizdeki su çekilmeleri sonucu kopan iğne ile donatılmış olan küspeli takımlar ortaya çıktığında küspe kokusuna gelen büyük baş hayvanlar tarafından yenmektedir. Bir çok büyük baş hayvanın telef olduğu şikayetlerinin KKGM tarafından değerlendirilmesi sonucu küspeli olta takımı ile avcılık yasaklanmış olup, avlanılacak balığı yemlemek maksadı ile presli küspe veya küspe tozunun olta iğnesi ile ilişkilendirmeden kullanımında bir sakınca ve yasaklama yoktur.

2. pirana19

pirana19 Serhat ÖZER

Favori Kamış:
    OKUMA SALİNA 240 10-40
    Favori Makine:
    SHIMANO BIOMASTER 5000CFB
    Atılıp suda takılan küspeler sular çekildikten sonra; büyükbaş otlak hayvanlarının yemesi ve muhtelif yerlerine takılması sonucu hayvanların ölümüne ve yaralanmasına sebep olduğu saptanmıştır . bu yüzden gibi şeyler yazıyordu sanırım..

3. KızıLcahamamLı

KızıLcahamamLı ahmet

CeVabı Sordugun Sorunun içinde Zaten..

4. LapinCash

LapinCash

Evet.Sorun nedir ?

5. mberkay

mberkay BERKAY

Favori Kamış:
    LINEAEFFE SPIRIT SURF 3.90M
    sener abi zaten soru sormamıs acıklama yapmıs

6. TheCloUd_Bursa16

TheCloUd_Bursa16 Özkan küçüK

Favori Kamış:
    Remixon KING 50
    En İyi Avı:
    Turna 8 kg, 8 kg SazaN
    tamamen saçmalık!!!tamam olta üzerinde 4-8 iğne kullananlar var ama küspeli olta neden yasaklanıyor ki???en azından iğne sayısı 1'e düşürülsün tmm dicem ama bu küspe sular çekilene kadar erir gider asıl sacmalık da burda olta kopunca küspe eriyene kadar takım zaten su içinde tırıvırı ile aynı görevi yapıyo yani oltada 6 iğne varsa onu tırtıklamaya gelen 6 balık direkt olarak takk iğnede neden büyük baş hayvanlar mazeret olarak kullanılıyo onu anlamadım ?

7. eskina_man

eskina_man Murat

En İyi Avı:
    canlı bırakma yaptım, hala bekliyorum.
    Evet özkan saçmalık, senin basitçe düşündüğünü , yasağı gündeme getiren yetkililer düşünememiş, kesin birisi rüyasında ağzında küspeli olta ile ölmüş bir dana görmüştür, sabah kalkınca da hadi ben bunu yasaklayayım demiştir, değil mi??

saçma evet evet çok saçma

8. ErhanUgurlu

ErhanUgurlu Erhan

Favori Kamış:
    Çelik Karbon Hepsi
    Favori Makine:
    Banax sx 5000
    En İyi Avı:
    12 Kilo yayın
    O zamana kadar dağılmayan küspe varsa alalım nerde satılıyor.
    Sebebe Bak allah aşkına,

9. gocabalıkcı

gocabalıkcı Doğancan

Saçmalık bence:D

10. ismail34

ismail34 İsmail Köksal

Kardeşlerim müsaadenizle ben de bu konudaki görüşümü açıklamak istiyorum.
    Benim kankam sakatatçı (işkembe,ciğer,kokareç,paça gibi et ürünleri satan ) bir dükkanı var.Mezbahaya yanına birkaç kez gittim.Hemen hemen her hayvanın işkembesinden insan yumruğuna yakın büyükçe bir mıknatıs çıkıyor.Hayvan küçükken yutturuluyormuş.
    Gelelim sebebine.....:

Samanların içinden veya yemliklerinden tel parçaları,çivi,cıvata ve daha şimdi aklıma gelmeyen bir sürü malzeme yutuyor.O mıknatıs hayvanın işkembesinde sağ olduğu sürece kalıyor,taaa ki mezbahaya kadar.Mezbahada işkembesi alındığında o mıknatıs çıkarılıyor.Bir tanesini aldım olta bağlarken işime yarıyor.
    Mıknatıs işkembeden çıkarıldığında çıkan çivilerle bir tavuk kümesi yapabilirsiniz.Olta iğnesiyle uğraşanların önce bu çivi ve tel parçaları ile uğraşsınlar derim.
    Trakyada bir hikaye vardır ya...:
    Adamın biri yeni bir keser almış.Evinin duvarına smış.Karı koca kura kura en sonunda şunu söylemişler.
    BİZİM ÇOCUĞUMUZ OLURSA, ADI MUSA OLURSA,KESER ORADAN DÜŞERSE,MUSAYI KESERSE,BİZİM HALİMİZ NİCE OLUR demişler misali bu işte.

11. tarcan

tarcan ...

Favori Kamış:
    .
    Favori Makine:
    .
    En İyi Avı:
    Kefal 325 gram
    .

Peki siz tebliğde yasaklanan "Küspeli Olta" denilen sistemi
    kullanmaya devam ediyormusunuz?
    Cevabınız "Evet" ise :
    Belki bilerek belkide bilmeyerek

İşte o zaman Suç işliyorsunuz.

.

Değerli arkadaşlarım

İlgili madde Tebliğde, burada yazıyor.
    http://www.kkgm.gov.tr/teblig/2008-49.html

Birine "Saçmalık" diğerine "Mantıklı" denemez.
    Denetim mekanizması çalışmıyorsa farklı bir şeydir, yasak olması farklı bir şeydir.
    "Ben ıssız bir yee gittim kimse yok o zaman tırıvırımı açayım kullanayım o zaman" gibi bir şey olur.

Bu göller hepimizin , Lütfen sahip çıkalım.

Son düzenleme: 19 Temmuz 2010
  12. tarcan

tarcan ...

Favori Kamış:
    .
    Favori Makine:
    .
    En İyi Avı:
    Kefal 325 gram
    Ben böyle bir şeye Sebep olmak istemem.

Vicdanı olan kimse de böyle birşeye sebep olmak istemez sanırım...

13. ismail34

ismail34 İsmail Köksal

Sn.Tarkan bey kardeşim,en az sizin kadar tırıvırıya bende karşıyım.Bu uğurda çok mücadele verdim ve vermeye devam ediyorum.Buna emin olun lütfen.
    Ayrıca kedinin hali de yüreğimi parçaladı.İnsan olan herkeze aynı duyguları yaşatır.
    Sevgili kardeşim,küspe ile av istediği kadar yasaklansın.(asla kanunlara baş kaldırmak gibi bir düşüncem yoktur.)Amma velakin pratikle teori hiç bir zaman bir araya gelemez.Mesela kırsal kesimdeki balık avcılarının %90 'ı küspe kullanıyor.Bunu önlemek hemen hemen imkansız.Havyar zamanı bile avlanmaktan çekinmiyor,ki bende bunun yanlış olduğunu anlata anlata dilimde tüy bitti.Kontrolü kolayına geldiği için vurun abalıya misali hep bizlere yüklenilmesini de doğru bulmadığımı söylemek istiyorum.

Asla fikirlerinize muhalefet etmek gibi bir düşüncede değilim.Sadece var olan fotoğrafı anlatmaya çalıştım.Yine de kendi fikrim olarak küspe ile avlanmanın yasaklanmasına muhalifim.Bu güne kadar asla küspe ile de avlanmadım ki buda bilinsin.

Son düzenleme: 19 Temmuz 2010
  14. sazancıı

sazancıı gökhan batu

Favori Kamış:
    Daiwa mini spin 180
    Favori Makine:
    Shimano catana 2500 FB (Fener Bahçe:)))
    En İyi Avı:
    55 CM. TURNA, 52 CM. SUDAK, 6,5 KG. AYNALI,5 KG YAYIN
    arkadaşlar hiç konuşmaya gerek yok kurallar ortada bunu tartışmadan kabullenip uymamız gerekir, altında yatan sebib sorgulamadan.malum herkez kendini uçurumdan atsa biz atarmıyız başkasının yaptığı yanlış bize bunu yapma hakkı tanımaz.eğer bunu yaparsak bizler olta balıkcısı yerine BOHÇACI,CANİ,VB birşey denilir.

15. tarcan

tarcan ...

Favori Kamış:
    .
    Favori Makine:
    .
    En İyi Avı:
    Kefal 325 gram
    .

Alın Size Saçmalık...
    Alıntıdır : http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=34471

16. sances

sances Sener Atmaca

Favori Kamış:
    Albastar Krokodil 2785 - 390 - 150/200 gr.
    Favori Makine:
    Albastar Score 50
    En İyi Avı:
    Hedef : (Kısmetse) Lüfer / Kalkan /
    tarcan ilgine ve alakana teşekkür ederim sağolasın,
    bir söz vardır

"Bir müsibet, bin nasihatten daha iyidir"

diye, fazla söze gerek yok, fotoğraflar her şeyi çok daha iyi anlatıyor.

17. sniper85

sniper85 Davut

Favori Kamış:
    LINEAEFFE OYSTER CAST 4.50
    Favori Makine:
    OKUMA POWER LINER PL 865
    En İyi Avı:
    Onu hâlâ arıyorum...
    Amatör avcılıkla alakalı kanunlar günümüzde hep sözde kalıyor. Yaptırımları askıda... Aynen günümüzde Türk Halkının belki de %95'inin hergün işlyip de yaptırımını görmediği ŞAPKA KANUNU gibi. Günümüzde Şapka Kanunu halen yürürlükte ama buna kaçımız uyuyoruz?
    Yasalar ne kadar belirleyici ve kesin olursa olsun iş kişinin kendisinde bitiyor. Türk Milleti ZEKİ ve gerçekten ÇALIŞKAN. ah bi de bu özellikleri olumlu yönde kullansak varya...
    Şimdi küspeli olta takımı kullanmak yasak diyoruz. Evet doğru kullanılmamalı katılıyorum ama ne zaman ava gitsem sağımda solumda kim varsa hepsinde küspeli takım var ve gerçekten iyi iş yapıyor. Daha önce bu konu birkez daha açılmıştı ve orada İneklerin zarar gördüğünden bahsediyordu, bu çok mantıksız ama bu konuda bahsedilen zarar gerçekten yasağın haklı yüzünü ortaya koyuyor.
    Şimdi ben etrafımda küspeli takım kullananlara bunun zararlı olduğunu açıklamaya kalktığımda dahi gördüğüm tepkiyi anlatamam ki biraz daha ileri gitsek adamlarla papaz olacaz "bu tip durumlarda hep karşı taraf kalabalık oluyor ne hikmetse" ya dayağımızı yiyip oturacaz bi tarafımızın üstüne ya da çekip vuracan şerefsizlerin hepsini ama ortalık temizlenecek mi hayır daha beter olup bi de kanlarıyla pisletecekler ortalığı.
    Hiç birşey söylemeyince de onlar küspeli takımla balıkları çekerken biz boş boş majkine sarınca ister istemez insanın canı sıkılıyor. yasak diye kullanmak da istemiyorsun ama o da bi yere kadar.
    Bence bu tip durumlarda ya her göle resmi kıyafetli 1-2 ekip konuşlandırılmalı ve bu tip olayların önü tamamen kesilmeli ki Devletimizin bunu gerçekleştirebileceği yeterli personelinin olduğunu sanmıyorum. Ya da bu tip yasaklara biraz daha esneklik getirilmeli ve insanların yasaları çiğnemesinin önüne geçilmeli diye düşünüyorum.

18. ismail34

ismail34 İsmail Köksal

Sn.Davut kardeşim,küspe ile avlanmanın önüne geçmek için tavsiyelerine katıldığımı söylemek istiyorum.Bizlerin idarecileri karşı fikirli insanların gazına çabuk geldiği gibi,Türk milletimize hiç uymayan bir uygulama yöntemi var onu söylemek istiyorum.Meşhur hayvan hakları savunucularının baskısı ve tepkisiyle hastaya bir aylık ilacı bir günde dayatıyorlar.Hastanın bünyesi kabul etmez o hasta ölür.Ya da o ilacı içmemeye direnir.Herşey tatlılıkla zaman içerisinde usul usul sindire sindire empoze edilirse o iş olur.Lank diye dayatılırsa o işe milletim hayır der.Nitekim de küspe ile avcılık aynen dayatma şekliyle olduğundan bu işi yürütemezler yürümeyecektirde.Bizler avaz avaz küspe ile avlanmayın diye bağırsakta bizler söyleyip bizler dinleyeceğiz.Daha öteye gitmez.

19. fb_zafer

fb_zafer zafer

slm arkadaşlar bu gibi saçma şeyleri nereden çıkarıyolar anlamış değilim göllerde yasaklanacak en son şey bu olsa gerek ona gelene kadar tek tek sayarsak tırıvırı ağ karpit parakede bot daha akla gelmeyen birçok şeyi yasaklamayanlar bula bula küspeyimi yasaklıyolar allah akıl fikir versin bunlara daha ne diyim

20. aykut1970

aykut1970 aykut

Kardeş senin tebliğler denen şeyden herhalde haberin yok o saydığın materyaller zaten ezelinden beri yasak küspeli olta ise daha 1.5 sene önce yasaklandı;) ;)
    vede bu kesinlikle saçma falan değil birgün göl kenarında oturduğunda biryerine iğneler saplanırsa bu dediklerimizi birdaha düşünürsün ve nekadar haklılarmış dersin;) :p :p :D :D