Küspeli olta ile avlanmak neden yasaklanmıştır?

Konu, 'Yemler ve Yemleme' kısmında sances tarafından paylaşıldı.

1. sniper85

sniper85 Davut

Favori Kamış:
    LINEAEFFE OYSTER CAST 4.50
    Favori Makine:
    OKUMA POWER LINER PL 865
    En İyi Avı:
    Onu hâlâ arıyorum...
    Tercan Bey kedi için gerçekten çok üzgünüm ama hatırlatmak isterim ki kedinin ağzına takılmış olan o takımı kullanmak hali hazırda yasak değil diye biliyorum. Yanlışım varsa düzeltin ama yasaklanan küspeli takımdı sanırım.

Aslında söylemek istediğim şey şu. Yasaları çiğneyelim demiyorum sakın yanlış anlaşılmasın ama bir yasak getiriliyorsa bu yasak mantıklı bir şekilde olmalı. küspeli takım da yasaklanıyorsa gerekçesi tebliğdeki şekilde değil de daha gerçekçi bi sebeple gerçekleştirilmeli. Ayrıca eğer bir iş yaparken doğaya zarar verilmemesi isteniyorsa küspeli oltalardan önce göle çevredeki fabrika vb. yerlerden dökülen kirli ve zehirli atıkların göller yerine denizlere ulaştırılması gerekiyor. Yani açıkçacı küspeli takımın yasaklanmasına gelene kadar her türlü önlem alındı sadece o kaldı öyle mi...:confused: :confused: :confused:

2. tarcan

tarcan ...

Favori Kamış:
    .
    Favori Makine:
    .
    En İyi Avı:
    Kefal 325 gram
    .

Davut kardeşim merhaba

Haklısın aslında hamurlu takım mış...ama bahsi geçen üzerindeki gıda değil iğneler.,neyse.

Yönetimin yaptıklarını görüp şahit oldukça Sizlere hak veriyorum.
    Senin dediğinde aynı konuya başka bir açıdan bakmak. Sonuçta zarar gören koskoca bir eko sistem.

Bu arada çekmecede ne taraftasın?

Selamlar.

3. sniper85

sniper85 Davut

Favori Kamış:
    LINEAEFFE OYSTER CAST 4.50
    Favori Makine:
    OKUMA POWER LINER PL 865
    En İyi Avı:
    Onu hâlâ arıyorum...
    b.çekmece / kıraç (hadımköy yolu üzerinde)

4. 30427

30427

Küspeli oltanın yasaklanması kararını destekliyor, birlikte olta attığım arkadaşlarıma da gerekliliğini anlatmaya çalışıyorum. Sebepleri zaten belirtilmiş. Tekrarlamaya gerek görmüyorum, fakat değinmek istediğim nokta, kaçınılmaz olarak avlakta bıraktığımız diğer malzemeler ve bunların suda işlevini ne kadar uzun süre koruduğudur.

Olta avcılığında göze aldığımız ve kaçınılmaz durumlardan biridir suda takım bırakmak. 3 köstekli takımlar, çapariler, küspeli olta yada diğerleri. Türü farketmeksızın suda kaldığı süre boyunca pasif avcılığa devam ediyorlar. Dibe taktığımız bir çapari akıntıda salınırken pekala balık yakalamaya devam ediyor. Resimdeki talihsiz kedinin dudağındaki yaylı sazan takımının da aşağı kalır yanı yok. Keza 3-5 köstekli dip takımlarımızında... Tırıvırıdan bahsetmeye gerek bile yok.

Kullanıldığında kaçınılmaz olarak dibe taktırıp orada bırakmak zorunda kalıyoruz. Bence burada dikkat edilmesi gereken kullanılan malzemenin suda ne kadar süre pasif avcılık yaptığıdır. Bu nedenle paslanmayan ve uzun süre keskinliğini kaybetmediği iddia edilen iğneleri kullanmaktan kaçınıyorum. İğnelerin her avdan kısa süre sonra paslanacak olması ve her avda yeni takımlar hazırlanmasının maddi külfet doğuracağı açık. Ancak bu maddi yük asla ve asla 10-15 kiloluk bir sazanın dudağına saplanıp kalması ve enfeksiyon kapıp boş yere ölmesine sebep olması düşüncesinden ağır değil.

Son düzenleme: 10 Ağustos 2010
  5. angelcafe41

angelcafe41 gökhan yılmaz öztürk

Favori Makine:
    Makinam Bozuldu Ne Alsam ? :D
    En İyi Avı:
    keler 7.5kg - kuzu 1.5kg alanya iskele sazan 1.650kg
    ya arkadaşlar neyi tartışıyoruz ki ? kanun olmayan bir ülkede yaşıyoruz. sizler yani küspe haklı yere yasaklanıyor zihniyetindekiler ! madem okadar kuralcı milletizya adamlar ağ gererler bakan yok!!! adamlar trıfırı yaparlar bakan gene yok!!! şimdi neyi tartışıyoruz yani ? yasa var uyan nerede ? sadece sallıyoruz kuru sıkı okadar. şimdi gelelim küspeli takım işine. yasaklanma sebeplerine bakıyoruz elle tutulur bir yanı yok. resim koyan arkadaşlar o kedi o yaylı takımı kendimi yedi sanıyorsunuz ? bakın kanun tabiki kanundur amma velakin 10 kişiden 1 i uyuyorsa o kanun olamaz. sadece yazmakla kanun koyulursa gerisini biliyorsunuz zaten. uygulama olmadıktan sonra hiç kimse yasak yasak diye çığırtkanlık yapmasın !!! yanlış anlaşılmak istemem bende kanunları savunan biriyim ama uyulmadıktan sonra adı kanun olmuş ne yazar tüm isyanım buna. umarım yanlış anlaşılmam herkeze bol avlar...

6. aykut1970

aykut1970 aykut

Arkadaşlar bir ay kadar önce istoç kısık balıkçılıkta çektiğim resimleri ancak bugün yayınlamak kısmet oldu aslında bu resimleri sizlerede göstermeme sebep olan şey bu gün tekrar kısık balıkçılığa gittim bir ay önce bir kova olan hazır küspeli takımların sayısı üç kova olmuştu bunun yanında bir kova küspe bağlama aparatıda vardı kullanılması yasak değil ama 5-6 kovada preslenmiş küspe vardı bu satıcının yasaları hiçe sayan bu tavrını lanetliyorum işte size resimler:mad: :mad: :mad:

Fotoları çaktırmadan telefon ile çekmeye çalıştığım için biraz bozuk çıkmış affola:eek:

7. aykut1970

aykut1970 aykut

Evet yanlış anlaşıldın:mad: :mad:
    zaten herkes sizin gibi düşündüğü için bu haldeyiz ya;) ;) ;)

8. angelcafe41

Favori Makine:
    En İyi Avı:
    valla istediğini anla arkadaşım. ben kanunsuzlar kasabasındayız diyorum sen ne istersen anla umrumda da değil !!!

ben oltayla balık yakalamaya çalışacam adam ağ gerecek ses eden yok !!! ben olta ile balık tutmaya çalışıcam adam trıvırı yapacak ses eden yok!!! ben 2 olta atıyorum adam 20 olta atıyor ses eden yok!!! adama bişey desen adam üzerine yürüyor ses eden yok !!! bana simdi yok yanlış anlaşıldın falan deme ben yalancı kanundan şikayetciyim uyulmayan kanundan. kanun koysan ne olur uyan olmadıktan sonra ben bunu anlatmaya çalıştım sen ne ANLADIN !

DOĞRULARI SÖYLEYEREK YANLIŞ ANLAŞILACAKSAM YANLIŞ ANLAYIN MAHSURUDA YOK !!!

Son düzenleme: 17 Ağustos 2010
  9. 30427

30427

Pardon ama ses edenin kim olmasını bekliyoruz? Evet konulan kanundan denetim yapacak kişilerinde haberleri olmayabiliyor. Denetimler yetersiz kalabiliyor, fakat siz bunu engellemek için ne yapıyorsunuz? "Kimse uymuyor ben neden uyayım ki" demek hiç bir fayda sağlamıyor maalesef. Şikayette bulundunuz mu? Şikayetinizi dinlemeyen ilgiliyi bir üst makama şikayet ettiniz mi? Kaymakamlığa ya da ilgili idari birime yazılı müracatta bulundunuz mu?

Son düzenleme: 17 Ağustos 2010
  10. aykut1970

aykut1970 aykut

Yiğit kardeşim teşekkür ederim burada olmadığım süre içerisinde tamda benim anlatmak isteyeceğim şeyleri dile getirmişsin:)

Bunun üzerine ekleyecek olduğum hiç bir kelime yoktur ama kullanırım diyenlere söylecek çok güzel sözlerim var isteyenler buraya yazsın özelden hiç güneş görmeden göndereyim;) ;) ;)

11. angelcafe41

Favori Makine:
    En İyi Avı:
    bak güzel kardeşim pc başında oturup yazması kolay ! ama sen böyle şeyler görüpte kaç defa düzeltmeye çalıştın? ben çok düzeltmeye çalıştım ama malesef olmuyor. adama diyorum kardeşim 20 olta neden atiyorsun yasak diyorum adam senmisin kanun diyor ! yazıktır böyle balıkçılık olmaz diyorum adam buralar seninde bizimmi haberimiz yok diyor ! jandarmayı arasan ne ıspat edeceksin ??? adamlar işi çözmüş. bir kere şikayet ettim neredeyse kabak bana patlıyordu ! şimdi sen geçmişsin klavyenin başına yok sen ne yaptın ne ettin diye yazıyorsun. SIRF KANUN KOYMAKLA OLMUYOR sevgili kardeşim. ben engellemeye çalışmamış olsam bukadar isyan etmem zaten. herkeze rast gele...

12. 30427

30427

Peki siz bana bu ithamlarda bulunup bilgisayar başında delikanlılık yaptığımı iddia ederken nasıl bu kadar emin olabiliyorsunuz benzer şeylerin başıma gelmediğine ?

Bir dahaki sefere yasak malzeme kullanıp avlananlarla münakaşa etmek yerine, uzaktan yapın ihbarınızı ve seyreyleyin jandarma karşısında iki büklüm kıvranışlarını.

Dediğiniz gibi sırf kanun koymakla olmuyor bu işler. Denetim yok ise kanunun bir yaptırıcılığı yok böyle insanlara, fakat denetim mekanizmasının işlemediği yerde de kanun koruyucularını yeri geldiğinde uyarmak bir vatandaş olarak hakkınız ve sorumluluğunuzdur.

13. angelcafe41

Favori Makine:
    En İyi Avı:

aynen bu sözüne katılıyorum ama küçük bir yerde yaşıyorsanız uzaktanda şikayet etseniz adınız İSPİYONCUYA çıkıyor bilmem anlıyormusunuz...

14. aykut1970

aykut1970 aykut

Siz İzmit'te yaşamıyormusunuz:confused: :confused: :confused:

15. angelcafe41

Favori Makine:
    En İyi Avı:
    bursa doğumluyum ve kocaeli nin bir köyünde yaşıyorum...

16. zavullu

zavullu Soner

Favori Kamış:
    Alba star
    Favori Makine:
    Okuma Longbow
    En İyi Avı:
    47 cm Zargana,28 cm Kefal
    Gökhan haklısın kanunu koruması gerekenler koruyacak..Onlarda kolluk kuvvetidir ama ne yazıkki memleket cahil dolu oldugundan bu laflar hep havada kalıyor.....................

17. usengec

usengec Cihan

Bazı avlanma metodlarını ilk kez duyuyorum burda. Küspe vs. Ama çok bilmeye de gerek yok... Özgürlük meselesi işte; Bir özgürlük, bir başkasının özgürlüğünü kısıtladığı yerde biter. Bir şey yapıp başka şeylere zarar veriyorsan, maddi ve manevi kayıplara neden oluyorsan onu yapmamalısın. Bu işi ister zevk olarak, ister ticari amaçlı yap farketmez. Doğayı ve canlıları korumakla yükümlüsün.

Ancak bunların dışında bir görüş var ona da şiddetle karşı çıkıyorum.

"Kural işte kardeşim, kurcalama, eşeleme, altında üstünde ne var arama, mantığına bakma, sadece uy!"

Böyle de olmaz. Her kurala, kural diye uyulmaz... İncelemek lazım haklı ve haksız taraflarını masaya yatırmak lazım. En önemlisi bunları yaparken kırıcı olmamak lazım:)

Ama ne olursa olsun kurcalama vekurala uy! diyenlere bir örnek;

Bildiğim kadarıyla boğazda balık eskisi kadar yok. En azından büyüklerimizden duyduğumuz." Böyle böyle izmaritler çekerdik, koca koca kovaları istavritle silme doldururduk şöyle böyle lüfer, palamut çekerdik" vs. vs.sözleri artık duyamıyoruz. Lüfer az, çinekop az ve azalacak sanırım..

Hal böyleyken denilse ki" Sevgili balık severler boğazlarımızdaki mevcut balık türleri azalmakta, böyle giderse ilerde hiç balık yiyemeyceğiz ya da kurban bayramı gibi balık tutulan günler olacak 2-3 günlük... Bu bazı kısıtlamalar getiriliecek. Kimseye balık yeme diyemessiniz, hallerde balık bulunmalı bu yüzden hallere verilen yani ticari balıkçılık sonucu yakalanan balıklar dışında balık avlanması yassah! (Ya da hepsi yasak millet balık yemiyecek)İşte efendim 5 sene boyunca sahillerde balık avlamanın cezası falan kadar para cezası.. Karar şu tarihte geçerli olcak vs vs

Bu bir kurmaca..

Peki ya böyle birşey olursa ne yapacağız? Herkes biraz biraz mantıksal tutarlılığına bakar heralde değil mi? uçuşur buralar :)

Körü körüne gitmeyelim derim.

Saygılar...

18. yakup

yakup Yakup

Favori Kamış:
    Elime hangisi gelmişse
    Favori Makine:
    Hangisi takılmışsa
    En İyi Avı:
    Daha değil
    Fikrinize katılıyorum.

Bence küspenin yasaklanması masa başında alınmış bir karardır.

Çok iğneli küspeli takımların yasaklanmasını kabul edebilirim. Fakat denildiği gibi, bu küspelerin sular çekildikten sonra büyükbaş vs. hayvanların küspeyi yemesi sonucu onlara zarar verdiği sebebine katılmıyorum. Çünkü, Mısır ve haşhaş küspesi zaten ertesi güne kalmadan suda tamamen erimektedir. Ayçiçek küspesi de bir-iki gün içerisinde erimektedir ve sular çekilinceye kadar bütünlüğünü muhafaza etmesi neredeyse imkansızdır.

Şu ana kadar gittiğim avlaklar baraj gölü olması sebebiyle hem içme, hem de sulama amaçlı kullanılmaktadır. Bunun sonucu olarak ta yıl içerisinde ciddi çekilmelerini gözlemliyorum. Yıllardır bu çekilme sonucunda asla küspe kalıntısına şahit olmadım. Fakat suların çekilmesi ile otlara dolanmış vaziyette bir çok kanca gördüm. Dolayısı ile o bölgede otlanan hayvanlar küspeyi yemesi sonucunda değil, kancaların dolanmış olduğu otları yerken zarar görmektedir.

Onun içindir ki, küspenin yasaklanması kesinlikle amacına hizmet etmeyecektir...

19. KULL64

KULL64 Emrah

Favori Kamış:
    Guan2000gr
    Favori Makine:
    Ticagt4000
    En İyi Avı:
    ...
    Gokhan Abicim.Simdi beni yanlis anlamada ben birsey soylemek istiyorum.
    Abicim sen dogru olani yap,kurallara uygun sekilde avlan,etrafindaki aksak insanlari uyar,gerekirse sikayetinide et.
    Su sekilde dusunme : "Ammmaaaan!Kimse uymuyorki kurallara,ben neden uyacakmisim! "
    Sen bu sekilde dusunmeyip dort dortluk avci ol Abicim.Belki senin gibi iyi dusunenlerde vardir elbet ;)
    Biz uzerimize duseni yapalim,coluk cocugumuza,arkadaslarimiza bunlari anlatalim devaminida onlar getirir belki.
    Ne dersin Abicim.Boyle daha iyi olmazmi?
    Rastgele...

20. KULL64

KULL64 Emrah

Favori Kamış:
    Guan2000gr
    Favori Makine:
    Ticagt4000
    En İyi Avı:
    ...
    Aykut Bey.Umarim biryerlere sikayet etmissinizdir.
    Hakikaten anlattiklariniz cok uzucu.Durum cok vahim. Bunu satan yer belkide tiriviri,vs,,,de satiyordur.