Küspeli olta ile avlanmak neden yasaklanmıştır?

Konu, 'Yemler ve Yemleme' kısmında sances tarafından paylaşıldı.

1. turna

turna

Sirkülerde ayçiçeği ve mısır küspeli oltalar ile avlanmanın yasak olduğundan bahsediyor şayet siz mesala zeytin posasından küspe yaparsanız bu yasak olmuyor, sirkülerde her türlü küspe deselerdi daha iyi olurdu.

tek başına mısır ve ayçiçeği küspesi yasak değil, ben oltaları kastederek bahsetmiştim.

2. tarcan

tarcan ...

Favori Kamış:
    .
    Favori Makine:
    .
    En İyi Avı:
    Kefal 325 gram
    .

Tamamdır abim anladım şimdi.

3. aykut1970

aykut1970 aykut

Ooooo tamamdır amcacım siz olayı çözmüşsünüz:cool: :cool:
    ozaman ben balıkesirden zeytin ve soya küspesi getireyim:) :)

4. turna

turna

Değerlendirmeni tavsiye ederim.

5. kazuya5587

kazuya5587 kaan

Ben daha yeni bu balık avına başlamış birisiyim 5. sayfa hariç bütün sayfaları okudum. Anlamadığım bir konu var bulunduğum ilde her balık malzemesi satan yerde bu küspe dediğinizden var hatta bende adını bilmeden 1 tane yanlışlıkla aldım ne olduğunun farkına varınca zaten direk terkettim kendisini. Yasak olan birşey neden av malzemesi bayilerinde satılıyor?neden bu konuda bir yasak getirilmemiş?Mantık nedir? Ayrıca küspeli olta yasak yani bir küspenin küspeli olta sayılabilmesi için etrafında 3-5 kanca olması yeterlimi?

Son düzenleme: 15 Kasım 2010
  6. orhan1969

orhan1969 Orhan

Favori Kamış:
    İtalcanna Kombat
    Favori Makine:
    Daiwa Saltiga Surf,Daiwa Tournamnet Entoh
    En İyi Avı:
    1,5 mt Sapan ( Kemane )
    Küspe Kullanımı Modern Sazan avcılığının ta kendisidir :) Boili hazırlanışını bir hatırlayın Sazan'ı yeme çekebilmek için içerisine neler konulmuyor,vanilya,gıda boyası,glikoz,kan vs vs,oysaki bunu direk küspe ile yapabiliyorsunuz,

Bu yasağa baştan beri karşıyım,ineğine sahip çıkmayan çoban yüzünden amatör balıkcıya yasak konulması,Amatör Balıkçının özgürlüğünün kısıtlanmasından öteye bir şey değildir,

İki takım düşünelim :p

1 - Küspe ortadan delinip,plastik aparat takılır,bu aparata 4 - 6 iğne bağlanır,yem takılıp atılır.

2 - Küspe 4 e bölünüp,ortasından delinir,bu delikten misina geçirilip bir fırdöndü bağlanır,bu fırdöndüye 20-25 cm boyunda misina ile iğne bağlanıp,iğneye yem takılarak atılır.

Her iki takımıda Küspeli takım olarak adlandıralabilir,2.takımın yasaklanması için ben hiç bir neden göremiyorum,

Eğerki Sazanların Üreme fonksiyonlarına herhangi olumsuz bir etkisi (ihtimal dahilinde ) yok ise,küspeli takım ile avlanmaya düzenleme değil de,yasaklanması modern sazan avcılığına vurulmuş en büyük darbelerden birisidir.

Rastgelsin.

7. aykut1970

aykut1970 aykut

Bence siz modern sazan avcılığını ve takımlarını biraz araştırın:p :p :p :p

8. orhan1969

orhan1969 Orhan

Favori Kamış:
    İtalcanna Kombat
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    1,5 mt Sapan ( Kemane )
    Modern sazan avcılığını gayet iyi bilen ve uygulayan bir kişiyim hemde uzun yıllardır,siz yazdığım mesajı anlamamışsınız sanırım,'' Küspe kullanımı '' ile '' küspeli takım kullanımı '' farklı olgulardır,bence siz küspeyi sadece üstünde çok sayıda iğne bulunan bir malzeme olarak görüyorsunuz,aynı bu yasağı koyan KKGM gibi :p :p :p

9. aykut1970

aykut1970 aykut

Üstadım küspeyi kullanım yöntemlerini içeriğini ve erime süreçlerini senin tahmin ettiğinden çok daha iyi bilirim öyle ben herşeyi iyi bilirim havalarına fazla girmeyin;) ;) ;)

Size tavsiyem avrupada yapılan sazan avlarını ve takımlarını bir inceleyin hatta okadar uzaklarada gitmeye gerek yok usta ve milli sazancı Metin Yamak arkadaşımızın makalelerini hatta sitelerini bir dolaşın bakalım olta takımlarında küspe kullanımı ile ilgili en ufak bir kısım varmı;) ;)
    sizin neler yazdığınızıda çok ama çok iyi okudum dostum küspenin etrafına ha üç beş iğne bağlamışsın ha ortadan delip içinden geçirdiğin misineye bir adet iğne bağlamışsın hiç fark etmez her ikisindede küspe olta takımına ilişkilendirildiği için küspeli olta sınıfına girmektedir ve kanunlarımıza göre bu takımı kullanmak suç teşkil etmektedir ve bizler burada bunu eleştiremeyiz ancak uygulamakla yükümlüyüz :) :)

Şayet bu gün bu kuralı eleştirirsek yarın serpme kullanımı serbest bırakılsın demeyede başlayanlar olabilir :mad: :mad: :mad:
    hatta ilk ses benden çıksın iç sulardada serpme kullanımı serbest bırakılsın :) :)

Gerekçe :
    bana sorarsanız hatta sormasanızda ben düşüncelerimi söyleyeyim :D :D limit altı tuttuğumuz bir turna çoğu zaman iğneyi solungaçlarına kadar yuttuğu için geri salsakta hayatını devam ettirememktedir ya aldığı yaradan dolayı ölmekte yada 10-15 dakika içerisinde daha iri bir turnaya yem olmaktadır oysaki olta avcılığı yasaklansa yerine serpme ile avlanma başlasa sazların arasında otların içinde yaşayan turnaları yakalamak dahada zorlaşmakta ve yakalanan limit altı turnalar hiç zedelenmeden geri salınabilir benim talebim iç sularda turna avında at çek ve canlı yem avcılığı yasaklansın yerine serpme ile avlanılabilir maddesi getirilsin:cool: :cool: :cool:

Oldumu şimdi ya

Son düzenleme: 19 Kasım 2010
  10. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Oldu, oldu... Hemi de çok eyi oldu.:cool:

Serpmeyi attın suya, yakalarındaki kurşun gitti de zavallı balıkın kafasına vurdu. Eee, ne oldu balıkın kafası şişer mi şişmez mi? Şişer elbet. Benim başımada vursa, başım şişer di mi ama?:eek: :(

Alemsin Aykutcum, vallahi bir alemsin.:D :p

11. orhan1969

orhan1969 Orhan

Favori Kamış:
    İtalcanna Kombat
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    1,5 mt Sapan ( Kemane )
    Amatör Olta Balıkcılarına '' Sudan Sebepler İle bir yasağın'' karşısında durmayı siz herşeyi bilirim havası olarak algılıyorsanız bu konuda söylenecek çokta bir şey yok.

Adana Valiliğinin Seyhan Baraj Gölünü Kooperatife kiraya verip,Kooperatiften görüş alarak Amatör Olta Balıkcılarına,taş ve kayalarla doldurulmuş üstelik halka açık piknik alanı olarak tahsis edilmiş bir bölgeyi av sahası olarak tahsis edilmesine ve bunun dışındaki bölgeleri Amatör olta balıkcılarına yasaklamasına karşı durmakta suç teşkil ediyor ama bu karşı durma sayesinde artık bu yasak uygulanmıyor ;)

Yasak olmadığı halde bir çok gıda üreticisi İnsan sağlığına verilebilecek muhtemel zararlardan dolayı,ürünlerin de gıda boyası kullanmıyorlar ve '' Gıda Boyası İçermez '' şeklinde not düşüyorlar,

Akademisyenlerin kesin olarak Küspe '' Sazanların Üreme Fonksiyonlarını olumsuz Etkiliyor '' açıklaması gelmediği sürece KKGM nin almış olduğu bu kararı samimi bulmuyorum,Bu kararın doğru olduğunu savunurkende Küspeli takıma benzer avlanma şekli olan Yaylı Takımın serbest olduğunu göz ardı etmemek gerek.

Size tavsiyem Sazan avcılığı konusunda bilgi ve birikimini bilmediğiniz kişilere,avrupadan veya Türkiyeden örnekler vermeyin.

Rastgelsin.

Son düzenleme: 20 Kasım 2010
  12. aykut1970

aykut1970 aykut

Beni sen iyi anlamışsın sevgili abicim ;) :) :D :D :D

13. artun77

artun77 AHMET AKBAŞAK

En İyi Avı:
    aynalı sazan 17500 gr
    küspe

merhaba arkadaşlar ve değerli balıkçı usta abiler siteye yeni üye oldum olma sebebimde bu küspe yasağı konusuydu ...
    yazılarınızın hepsini okudum bende bir şeyler söylemek istedim
    bence yasak yasaktır kabul ama eğer küspeli oltadaki iğnelerin balık dışında başka bir hayvana ve canlıya zarar verdiği için yasaklanıyorsa rapala kullanımının çapari kullanımın turna ve benzeri balıkları yakalamada kullandığımız kaşıkların yasaklanması gerekiyor çünki bu saydığım olta çeşitlerininde koptuklarında aynı küspeli oltanın verdiği zararı verdiği bir gerçek öğrneğin düşünün bir pelikan kopmuş bir rapalayı balık diye saldırarak gagasında yıllrca bir rapalayla yaşamak zorunda kalabilir DEĞİLMİ :) ... hatta kurşunda kullanmamalıyız oltalarımızda çünki kurşunun toprağımızı nekadar çok zehirlediğini hepimiz bilmekteyiz ( avcılık için üretilen kurşunların nekadar sağlıklı bir şeekilde üretildiğini göze alalım lütfen ) . tabi birde silikon yemler var zokalı kullanıyoruz bunlarda yasak olmalı sonuçta onlarada bir başka canlı yakalandığında ölümüne yada telef olmasına sebep vermekte hatta ben biraz daha abartayım EN İYİSİ AMATÖR BALIK AVCILIĞINDA İĞİNE KULLANILMAI YASAKLANMALI :) değilmi ama sonuçta hepimizin başına gelmiştir küçük sinek oltmızın ucuna bir solucan takmışken tam kıyıda bir ota takılıp kopmasıyla oltamıza vda etmişizdir ve mutlaka küresel ısınma ile suların çekilmesi ve bir ineğin veya koyunun veya bir eşeğin oradan su içerken bu iğneyi yutması yüksek muhtemel değilmidir öyleyse misinamızın ucuna iğne balamak yasaklanmalı ...
    şimdi içinizden bir çok abim ve usatmız olayı dalgaya alacak bir kısmı kızacak bir kısmı küçümseyecek söylediklerimi ama gerçek bu böyle bir sebeple avcılıkta kullanılması yasaklanan bir olta varsa buna benzer etkiyi yapan herşey yasaklanmalı eğer yasaklanmyorsa uymayanı ben şahsım adına hor görmem ...
    şimdi bukadar yazı yazan abiler arasında hiç küspeli olta kullanmadım ne olduğunu bilmem bile diyenler muhtemelen vardır eğer varsa bu söylediklerine kendileri bile inanmıyorlar
    DÜSSELDORFLU kullanıcı abimin yazısını okuduğumda birizi yabancı dille yazılmış bir yazıdan sonra Netice olarak en iyisi bu isten vaz gecmek ! Küspeyi yem olarak kullanmamak !

diye yazması beni çok şaşırttı keşke bu yazıyı türkçeye çevirseydide türkçe dışında dil bilmeyen benim gibi bazı türklerde anlamını anlayabilselerdi
    ancak yazının sonunda kullanmamak dediğine göre küspenin içeisinde suya ve hayvanlara zararlı bazı maddeler olduğunu anlatıyor olmalı peki o halde neden hayvanlarımıza mısır veriyoruz bizim yemlemede kullandığımız tapa yem veya kuzu yemi diye bildiğimiz benzer yemlerle türkiyede ve dünyanın bir çok yerinde hatta kanada da bile büyük baş ve küçük baş hayvanların beslendiğini bilmiyormu acaba
    sanırım biraz uzattım kısaca küspeli oltanın yasaklanması baştaaşağa saçmalıktır böyle bir zihniyeti ben kabul etmiyorum