Jig makinaları şeklen spin makinalara benzerler; ama onları spin makinalardan ayıran birtakım özellikler mevcuttur... Daha sağlam ve özel materyalden imal edilirler; genellikle geri bırakma olmaz; bazı özel modellerde kilit sistemi çift; kalama sistemleri de özel ve çok daha güçlü... Tabii bu modellerin barındırdıkları özellikler ile paralel olarak fiyatları da oldukça yukarılarda oluyor... Mesela 2 gündür yeni Saltiga (New Saltiga) 4500'ü inceliyorum; çok güzel bir makine; dayanıklı ve güvenilir olduğu elinize alınca belli oluyor zaten; ama fiyat 2500 lira gibi bir rakama yaklaşıyor... Bu arada makina tork olayında kol uzunluğunu unutmuşum; kol boyu uzadıkça yine torkun artmasına olumlu olarak etki eder... Tabii burada dişli oranları ve diğer faktörler de ayrı etken...
Emblem Pro 6000A (yeni seri) bu bahsettiğin makinaların arasında kalmış bir model. Kafa ne surf nede jig tipidir. Yani ikisinin arası, hem uzak atış yaparken hemde güçten ödün verilmemiştir. Daiwa'da news'a bakarsan tekne avlarında bile kullanılabilir yazar (16kg drag)
Surf makinesi diye bir disiplin de yok zaten. Surf casting var. Buna uygun makine ve kamis var. Surf makinelerin yani uzun makarali makinalarin %80i sazan kamislarina takilmak için üretilir. Çogunda tuzlusu korumasi da yoktur. Zaten tanitim videolari falan genelde göllerde sazan avinda çekilir. Birçogu sazan makinasidir. Okyanus kiyisindan surf casting için kullanilir da tabiki. Ama tuzlusu korumali modeller tercih edilmelidir.
Hepinize çok teşekkürler abilerim. Sorularım karşısındaki sabrınıza minnettarım . Farkettim ki spin makine ve surf makine kavramını tamamen karıştırmış durumdayım. Şu anda şöyle bir sonuca vardım(bu başlıkta ne çok sonuca vardım be). Spin makineyi Surf makinedan ayıran tek özellik , hafif olmasıdır. Çünkü at-çek yaparken sizi yormasını istemezsiniz. Surf makineyi Spinden ayıran özellikse kafanın sığ olmasıdır. Ayrıca beklemeli avlara yönelik olduğu için ağırlık çok önem arz etmez. Dolayısıyla surf makinelerde hafif olma kaygısı olmadığından daha ağır ve güçlü materyallerden üretilirler. Yani teknik olarak hafif(ama sağlam) ve kafası sığ bir makine hem surf hem de spin makine olma özelliğine sahiptir. Jig makinelerin özelliği ise uzun bir çevirme kolu, ergonomik bir çevirme kolu topuzu ve özel kalama sistemidir. Yani hafif(ama sağlam) , kafası sığ , uzun bir çevirme koluna sahip, özel bir kalama sistemine sahip bir makine hem SURF , hem SPİN, hem de JIG makinedir diyebiliriz. Elbette bütün bu özellikleri tek bir makinede toplamak masraflı olduğundan böyle makineler mevcut değildir. Bu en son yaptığım tespite ben bile inanamıyorum .
Son cümlen beni kopardı :laughing: :laughing: :laughing: Alabiliyorsan bunu alacan olayı kapatıcan http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=VLlEo3LUk_k
Abi çok kazık bu alet. Amerika fiyatı bile 1000 dolardan aşağı değil . Ben Emblem Pro alayım en iyisi . 150 - 200 dolar civarı fiyatı .
Boğazda kullanacaksan Emblem pro fiyatına göre iyi makaradır, jig yapacaksan surf kafadan uzak dur mili eğersin.
dergermi bunca paraya SPRO Zalt Arc XS Tuff Body 7550 al sunu rahat et kalan paraylada malzeme al bir kac kerede formun organizasyonlarina katil keyfini sür
Murat Abi dedigim gibi, jig degil de rapala ile sırtıda kullanacagım. İbrahim Abi, Amerika'dan getirtecegim icin fiyat gayet makul olacak aslında .
Daha da hesaplisini istersen 100$ civari avina uygun daiwa opus bull var. Kuvvetli ve saglam makinedir.
Daha hesaplısını değil de bir üstünü almayı düşünüyordum ben.TR fiyatı 900 liraya kadar olan bir makina alabilirim. Daiwa'nın kataloguna bakıyorum da Emblem Pro'nun bir üst modeli gibi görünen makinalar Emblem Pro'nun 5 katı fiyata satılıyor. Amerika fiyatı 250-300 dolar olan bir alet almak istiyorum.
Abi Amerika'da Tournament Entoh diye bir model görünmüyor. Ne sitesinde ne de Ebay'de. Avrupa adı Entoh bu ürünün. Amerika'da farklı. Acaba hangi isimle aramalıyız? Bu arada Shimano Saragosa'yı kestirdim gözüme. http://fish.shimano.com/publish/con...oducts/reels/saltwater_spinning/Saragosa.html 300 dolar. 44 Lbs drag.
Abd ismini bilemiyorum. Shimano saragoza hakkinda bir tecrübem ve bilgim yok lakin shimano spheros için görüsüm olumlu. Mücadeleyi seven, kuvvetli, güvenilebilecek tecrübe ettigim nadir shimanolardan. Spheros 8000 performansini görmek için youtube'da peche silure paris yazarsan (batistuta veya bastian tarantino isimli olmasi lazim yanilmiyorsam) 3 arkadasimin silikonla street fishingde çikardigi 1.5 metrelik yayin videosu var. Gögüs kamerasi ile çekildiginden makina performansini ve darbelere verdigi tepkiyi birebir görebilirsin.
Roy Usta bu videoyu bana Spheros'u göreyim diye değil de silikonla yayın alındığını göreyim diye gösterdin di mi? Şaka bir yana teşekkürler video için. Güzel makina gerçekten. Bunun bir üstü daha da iyidir. Saragosa ya da Emblem Pro'dan birini seçeceğim artık. Ebay'da geniş bir fiyat aralığındaki bütün ürünleri inceledim. Entoh Tournament makinesinin Amerika'da bulunmadığı kesin.
Mustafa, sana en güzel öneriyi ben yapacağım 27 veya 28 Nisan'da Tarabya buluşmasına gel bu saydığın makinaların çoğunu denizde test et kendin karar ver. Kağıt üzerindeki gibi olmuyor!
Hahaha o da yaninda esantiyonu olsun heavy spin bu. Beyaz saçli arkadas sürekli perch tutar, zaten yayini kavramadaki acemiligini görmüssündür. Koyu renkli arkadas martinik'li aslen. Jigginde avlamadigi balik yok. Orkinosundan kiliçina kadar. Tanidigimda 100kg çekerli firdöndü kullanirdi tatlisuda yayini avlayan arkadas shimano hastasidir. Gerçi ul kamislarda hearty rice falan da kullaniyor ama agirlikli olarak shimano. çok takimini denedim onun, en çok bu makina ve shimano millioner diye bait castingi hosuma gitti. Hayirlisi olsun simdiden. Fakat birkaç hatta en az 5 makinelik liste çikarmanda fayda var zira her marka ve tip bulunamayabiliyor.