Evet bir ay kadar önce Bartın_Amasra civarında palamut haberlerini almaya başladık.Hatta 15 gün önce sahil güvenliğin iki üç kadar tekneye yüklü miktarda ceza kestiğini de biliyorum.Deniz o kadar sıcak ki insanın giresi bile gelmiyor.Karadeniz de bu kadar sıcak deniz suyu galiba daha önce hiç olmamıştır.Bunun balıkları etkilemesi normal.Ama bu gün itibari ile de havalar normale dönmeye başladı buralarda artık gecenin soğunu hafiften hissetmeye başladık.
Deniz balıkları Hakında Çok Bilgi Sahibi olduğum söylenemez ama Gerçektende Palamut Balıklarında Çok ciddi değişmeler azalmalar ve hatta küçülmeler var ben küçükken Balıklarla çok ilgiliydim ve severek tüketirdim Balıkçılarda kol gibi palamutlar olurdu Son 4 bilemedin 5 senedir Böyle büyük palamut balıkçılarda göremiyorum Denizden böylesine uzak bir memlekette yaşamama rağmen ben bunu farkkede biliyorsam Karadeniz de yaşayan kişilerin bunu görmezden gelmeleri mümkün değil Denizlerimiz bitiyor Allah Sonumuzu hayır ettsin
Geçen sene Bandırmada orkinos yavruları palamut diye satılıyordu. Millet kasa kasa orkinos yavrusu alıp buzluklara doldurdu..
palamut Aliço abi bu gün bir abimiz karadenizden geldi sohbet ettik durum gayet iyi dedi palamut kaynıyor dedi kendiliredi avlanmış ve kısmetlerini almışlar iyi düşünelim iyi olsun ALLAHIN izniyle bol olacak bu sene palamutta lüferde böyle umuyorum raporlarımda başlar başlamaz gelecek inşallah kalın saglıcakla
Bu zamanda karadenizde balığın görülmesi normal ve doğal. ancak karadeniz kökenli bir balığın kuzey ege de akdenizde olması biraz şaşırtıcı. Boğazda bile şu anda olta atsak klasik merada kesınlıkle olmasada bir iki tane rasgelecektır. Sorun 3-4 yıl kendısını nadasa ceken av vermeyen balığın bu sene güzel av verecek olması dahada güzel bunu hissediyoruz eldeki verilerden, Bu balık muhtemelen bizim önümüzden akıp geçmediğine göre ve balıklarında hiç ufak sayılmayavak büyüklükte gözükmediklerine göre benim düşüncem balığın marmara ve boğazlar bölgesine girmeden yumurta bıraktığı yolunda. ki bu balık köken olarak karadeniz balığı etkileyecek faktörler arasında 1-Balık gerçekten çok bol ve bereketli her tarafta haberler var 2-Bu balık tabiatını değiştirdi. 3-Balık yumurta bırakmak üzere yola çıktığında önündeki orkinos sürüleri sayesınde boğazlara giremedi ve geri döndü. 4-Bu bölgelerde yumurta döktü. 5-Ege ve Akdeniz bölgesinde bu sene çok ama çok yem var 6-Ege bölgesi ve Akdeniz suyu çok ama çok önce soğudu ki Inanmıyorum. 7-Balık önümüzden elini kolunu sallaya sallaya dağıldı meralara geçti gitti. 8-Karadenizde çok değişik su sistemleri oluştu. 9-Bilinçsiz avlanma metodları sayesinde balık tükendi son şans dedi. 10-Acil önlemler alınmalı dedi ve bir daha bir daha bizi uyardı. 11-Uskumru sardalya orkinos gibi artık ben yokum siz başınızın çaresine bakın diyerek açık sulara göçüyorum dedi. 12-Bizim anlattıklarımızı bazı kişilerin hala anlamıyor önlem almıyor rezerv ertimesine şahitlik ediyor.av ve yasaklamalar konusunda eldeki tedbirleri bir daha gözden geçirmiyor. Tüm avcılık metodlarına göz yumuyor olmalarıyla beraber Tükenişe seyirci kalıyor. 13-Bu günler daha iyi günler yakında vanoslar palamut palamutlara torik denilecek bu günler geldiğinde BALIKÇILIK BAKANLIĞI kuralım. denecek ancak daha güzel yurdumda Denizcilik bakanlığı oluşmamışken balıkçılık bakanlığını beklemek rüya gibi gelıyor, geliyor ve geliyor.... 14- palamutun Akibeti bu dua edelim Arkasından Lüferle ilgili bu kelimeleri paylaşmayalım. Önlemler alınmaz ise bu iş bitecek çoğu kişinin şu an göremediği torik-kofana gibi balıklar nasıl tükendi ise palamut ve lüfer yerine çinekoplar ve vanoslar görev üstlenecekler Vayyyyy Halimize......
Bu ihtimallere sayıları aşırı derecede artış gösteren yunusların palamut sürülerine yaptığı baskıları da hesaba katmak gerektiğini düşünüyorum. Büyük sürüleri dağıtarak bozgun yapmış olabilirler. Biliyorsunuz bu balıklar ve hatta çinekop ve lüfer sürüleri bile yunuslardan çok ürker. İhtimaldir.
Yücel dediğim gibi balık o bölgelerde yumurtasını bıraktı diye düşünüyorum. çünkü av veren balıklar havyarsız ve iri balıklar bu balık bizim önümüzden geçmediğine göre! ki geçse dahi muhakkak boğaz bölgesinden bir iki haber gelirdi kulağımıza, sarozda enezde balık tutan arkadaşlar bugune kadar ne kadar palamut aldılar bu seneki hacimle bence hiçbir zaman alamadılar uskumru diyarı enezde bile palamut tutuluyor. Evet köken olarak göç balığı ve toparlanıp sürüler halinde geçmişte görüldüğü üzere yukarı çıkması lazım yemi bol suyu güzel ve rahatsız edilmeyeceği karadenize yürümesi gerek yumurtasından sonra YEMİNİN ARKASINDAN KARADENİZDE BU BALIĞIN YOK OLDUĞU VE AŞAĞIYA İNMEDİĞİ tarihte çok seneler görülmüştür. karadenizde hiç av vermeden su üstü balığı olmasına rağmen kanalla beraber geçişlerde yapmıştır. O senelerde kimse av yapamamıştır. bu durumda bu balığın kökenini sorgularsak bu seneye kadar hep karadeniz balığı olmuştu. ancak bu sene tabiat değiştirdiğine inanıyorum. karadeniz bolca av verecek palamutla ilgili zaten bu balıkkaradenizde olmazsa ayıp olur. Soru: Neden başka meralar karadenizde yeminimi bulamadı acaba. önünde engelllemelermi onu itti aşağılara çıkamadı yukarı.... palamut mera balığı olmadı bence dostum dediğin gibi sürekli bir hareketin atraksiyonun peşinde yürüdü. her yerde başlayan balık marmarada tık demedı. oysaki ideal merasının karadenizden yayılımla marmara ve egeye çıkış olması gerekiyordu. Akıp gitmesine gelince O zaman yine bazı durunlarda yanlışlıklar var tabiatı bozulan balık suyun sıcaklığını sağukluğunu düşünmeden yürüdü ve gitti. İlk serinlik bugun kendını hissettirdi bencede, Palamutun karadenizde bu mevsimde görülüyor olması çok normal bencede haklısınız ama enteresan olan diğer bölgeler çok yakında ne olduğunu anlarız diye düşünüyorum. Suların soğumasıyla beraber balık su üstünden akar ise ki su üstü pbalığı yol balığı palamut avlar kuvvetli olacak. birde ya istemediğimiz gibi yemi önünden hızla akıyorsa o zaman zaten 8 saatte çanakkaleye varmış olacakki. önünü tutmak imkansız. o zaman bakalım ne yapacağız dua edelimde av vere vere insin aşağılara....
Serkan kesinlikle haklısın ben düşünmemiştim bunu dediğin gibi yunus sürülerinin önü engellenemiyor çığ gibi gün geçtikçe artıyorlar ÖNEMLİ FAKTÖRLERDEN BİRİ BENCE + 100
bir samsunlu ve dolayısı ile karadenizliyim, ama gelmesin abi palamut karadenize... marmaradaki ve diğer bölgelerdeki ticari balıkçıları bilmiyorum ama bizim buradaki ticari balıkçılar o kadar limitsizce, düşüncesizce, acımasızca ve afedersiniz o kadar şerefsizce avlanıyorlar ki, her ne kadar tadını çok sevdiğim bir balık olsa da, gelmesin abi karadenize.. bir yerlerde yaşasınlar ve üresinler yeter ki... evet 2005 den beri tezgahlarda palamut göremedik, varsın 5 sene daha görmeyeyim... avlayamasınlar, balık bulamasınlar suda, iflas etsinler, denize açılamaz hale gelsinler ki, anlasınlar ne yaptıklarını... hoş gene de anlamazlar ya, ne oldu bu balığa diye aval aval düşünürler gene... not : varmı bilmiyorum, sanmıyorum ama varsa gerçekten, o çok az sayıdaki düzgün avlanan ticari balıkçıları tenzih ederim.
alico ustam marmarada şuan alanlar var yalnız forum dışı oldukları için fazla kimsenin haberi yok ben enson zeytinburnu acıklarında tekneden vede avrupa yakasında kıyıdan capariyle alındıgını biliyorum vede duyumlar cok saglam
palamut Ahmet, Haklısın kardesım sana katılıyorum; lakin, bızım sularımızda sadece palamut degıl diğer papülasyonlarada koruma yok..hiç birisine yok..çok acı bir durum,bu gidişlen balığı resimlerde görücez,palamut nazik bir hayvandır..her sene karadenize çıkar yumurtlar ve aşağıya iner bunun için hiç bir çalışma yapılmamıştır. Ne üniversteler nede deniz çanlıları koruma birimleri tarafından..Ancak, biz avlamasını biliriz bilinsizçe,ben bu senede çok fazla olucağını düşünmüyorum.İnşallah yanılırım,bizler hep burada yada baska yerlerde bunlarla ilgili çözümler getirmeye çalışıyoruz ama, çözümlerin devlet seviyesinde oluşması lazım,önceliklen bir deniz bakanlığı kurulması şart nedense denize sadece taşıma yönünden bakılmakta,denzi çanlılarını koruyalım onları yaşatalım,besin olarak tüketilmesini en iyi şartlarda yapalım..işte bunların hepsi bir bakanlık tarafından yürütülmeli diye düşünmekteyim umuyorum, bir çok insanda böyle düşünür.. Bu durumun düzelmesi dileği ile..herkese sağlıklı günler olsun.. Rast Gelsin
Bu rüzgarlar ile beraber zannederim 4 gün kadar esecek ve bu balık boğazda av vermeye başlayacak ancak. zeytınburnu açıklarına 3-6 miller kadar olan bolgelerden haberım var ama enteresan olanı diğer bölgelerdi. bu konua bir gelişme ve ne olduğuna daie çözüm üretemedik. bizler bu kadar bağırırken 9 gün sonra katliamın önüne kimler geçecek acaba merak edıyorum doğrusu. havalar boyle devam ederse ki etmeyecek dıye düşünüyorum bu arkadaşlar av sezonlarını güzel havada açarlarsa o zaman ufaklı büyüklü kıyım oluşacaktır o zaman yandıkki ne yandık....
İş çıkışı tekne ile çıkıyorum. Sardalya , İstavrit ve İzmarit aldım. Teknem Deere'de bağlı yani Boğaz'dayım. Şu anda daha Palamut yok. Balıkçılar Şile taraflarında avlanıyor. Boğaz'da balık başlar ise kesin haberim olur burada yazarım. Poyraz bitince tekrar çıkıp Rapala deneyeceğim.
Selam dostlar, 10 gun kadardir izindeydim, istanbul'dan ayrilmadim. Genelde denizde yuzdum. Keisnlikle şunu söyleyebilirim ki, bu deniz benim istanbul'da bu güne de dek gördüğüm en sıcak deniz. bu güne dek suda 2 saate yakın kalıp hiç üşümediğimi hatırlamıyorum. Kesinlikle mevsimsel değişimler var. Şu an tüm balıklar Karadeniz'dedir. Dün favori yerlerimden birinde izmarit denedim. Normalde başlamış olması gerekir oysa bir tane bile yoktu. Boğaz normalde daha Güney'in balığı olan sardalya ile dolu. Gözlükle daldığımda Boğaz'da güney balıkları olan Sarpa, Karagöz gibi türleri görüyorum. Bence ısınma dolayısı ile tüm türlerde yukarı doğru bir kayma var. Palamut'un Ege'de bol görülmeye başlamasının sebebini bilemiyorum. Boğaz'lar civarında aşırı avlanma elbette popülasyonları azaltıp Karadeniz'in balık stoğunu olumsuz etkiliyor. Burası kesin. Yine de şu anda Karadeniz'de lüfer, palamut, istavrit olduğunu düşünüyorum ve bu sene aşağıya akmaları alıştığımızdan daha geç tarihlere denk gelebilir. Balığın başlaması için en az 1 ay gerektiğini düşünüyorum.