Rapala ve sair kandırıcılar Hk.

Konu, 'Sahte Yemler' kısmında Vedat Abayoğlu tarafından paylaşıldı.

1. A. Turan

A. Turan Ahmet Turan ILIPINAR

Favori Kamış:
    spin olta, misina, zıpkın
    En İyi Avı:
    Henüz yok
    Sevgili ve saygıdeğer Vedat baba, bütün yazılarınızı dikkatle okudum. Sizin gibi bir ustanın burda olması bizim için çok değerli. Yazılarınız mükemmel sunumlar halinde. Amatör balıkçılığa yeni başlamış bir şahıs olarak sizden bir ricam olacak. Bendeniz Ankara'da ikamet etmekteyim. Tatlısu balıkçılığı yapmaya yeni başladım. Denizlerde yaşayan balıklar için detaylıca bir sunum ile kandırıcılar hakkında bilgi verdiniz. Sizden ricam acaba tatlısudaki balıklar için kandırıcılar hakkında bilgi verebilir misiniz? Teşekkür ederim.

Son düzenleme: 9 Şubat 2009
  2. balikci

balikci

Mehmet, aslında mesajını görünce benim aklıma daha güzel bir fikir geldi.

Vedat ağabeyimizin dediği gibi, rapala ile avcılık çipuraya uygun görülen bir avlanma metodu değil.

Sende bilirsin ki, alyanak kum eşelemeyi pek sever, midyesiydi, arada çıkan parazitlerdi derken besinini birşekilde sağlar. Tüm bunları hesaba kattığımızda, çipura'nın ana besinsel kaynaklarını sanıyorum 4 farklı kategoride sıralayabiliriz;

* Kabuklular
    * Yumuşakçalar
    * Eklembacaklılar
    * Kafadanbacaklılar

Tüm bunları göze aldığımızda, hafif rüzgarlı bir havada sığlıklarda gezinen aç bir alyanağın, yavru, yapay bir kalamara vuruş yapabilmesi işten bile olmayabilir. Baş parmak boyunu geçmeyen uzunluklarda, yüzer bir konuma alınmış yapay kalamar denenebilir.

Örnek:

Vedat ağabey ne dersin, kayda değer bir sonuç alınabilirmi?

Sevgiler.

Son düzenleme: 9 Şubat 2009
  3. Vedat Abayoğlu

Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Kardeşim Şafak
    Söz konusu tatlısu kefali(Kasna)ise birkac favori rapala ve sair kandırıcı saymak mümkün.
    Lütfen inanızki,Kasna avcılığı,bereketli ve bakir bir merada avcılara inanılmaz keyfli atcek imkanları sunar.Bircok sahtenizi deneyebilir hemen hepsinin hakkını verebilirsiniz.
    Ziyaretime gelipte önerimi dinleyerek denediğimiz kasna avlarımızın müdavimi oldular bazı kardeşlerim.
    Ben kasnada Favori sahte olarak;Sure Catch'in super Hopper'ini
    Keza aynı markanın Craw Fish'ini
    Yo-zuri nin_Aile Goby'sini
    Strike Pronun Frog'unu
    Rebelin ;Grasshopper'lerini favoıri yem olarak kullanmnaktayım.
    İlk seferde deneyeceğim diğer bir sahte iseki bununla bir dev kasnayı kandırabileceğimi sanıyorum.Oda,Rapala markanın J-7 Jointed modelinin Hot Tiger'idir.Turuncu altı acık sarı bu modelle bir metre üstü derinliklerde dolaşan iri kasnaları zannedebileceğimi sanmaktayım.
    Fly yada benzeri stream'lerle pek ala kasna yaakalanmaktadır.Ancak olabildiğince mobil olabilmeyi engelleyen bu sistem ile erişebilinicek alan kısıtlı kalmaktadır.
    Sevgiyle kal
    İlave sorun varsa beklerim.

4. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Ozan
    Bu güzel sorunu atlamışım kusura bakma.Konuyu tekrar detayıyle ele alacağım.
    Sevgiler

5. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Kardeşim Turan
    Özellikle Ankaralı avcıların işine yarayacak,onların favori balığı tatlısu kefali avındaki etkin sahteleri actığım bir konuda anlatmıştım.İstersen sen bir yandan okurken bende resimli olarak ele tekrar alıp sizlere sunayım.Ne dersin.Şayet yeni olmana rağmen isrtekliysen ve azimliysen bu tatlsısuyun av kademeleinin en ince detayından başlayıp ilerleyebiliriz.
    Bana devamlı sorabilirsin.
    Sevgiyle kal

6. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Değerliş Kardeşim Başkanım Murat
    Bence denenebilinir.Ancak kesin kanaatim şudurki,balık alsa bile bu cok seyrek olabilecektir.
    Tekrar etmekte fayda görüyorum.Cupranın en iyi avlanma şekli ve yemi,Madya takılmış,2/0 Mustad All Round iğneli,12 cm uzunluktan sonra minicik stoper vazifesi gören bir fırdöndünün üzerinde,gezer duruma göre 50 gra kadar kullanılabilecek yumurta kurşunlu düzendir.
    Keşke senin düzende kayda değer sonuc alınabileceğpinden emin olsaydım.Mamafih bu takıma daha sıklıkta Sargoz atlayabilirde.
    Sevgiyle kal değerli Başkanım

7. tarcan

tarcan ...

Favori Kamış:
    .
    Favori Makine:
    .
    En İyi Avı:
    Kefal 325 gram
  8. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Tarcan
    Bu Prologic yumuşak sahtelerle avlanmışlığım oldu ama tekneden.Alabildiğibalık ise yazılı hanidir.Ancak üzerinde durulursa başarı sağlanabilir.Turuncuı rengi ile sinagrit alındığını duymuştum.
    Kıyı atceğinde ise denemedim.Neticesinden emin değilim,bir ara senin icin dener hic olmazsa cazibesi konusunda birşeyler edinebilirim.
    Sevgiyle kal

9. KSK/34

KSK/34 Serkan/ksk

En İyi Avı:
    hayalimdeki levrek
    Sevgili vedat abi bizlerle tüm bilgilerini yorulmadan paylaştıgın ve bu güne kadar size özelden ve burdan sordugum sorulara üşünmeden sıkılmadan bir ögretmen gibi verdiginiz detaylı bilgiler için teşekkür ediyorum.önceki yazılarınızda sahtelerle ilgili detaylı bilgiler vermişsiniz bunlar için teşekkürler.aşagıda benimde bir kaç sorum olacak vaktiniz olurda cevaplarsanız sevinirim. sorularımı biraz geniş çerçevede sormak istedim sorularımın denizin durumuna avlağa ve kişinin fiziksel özelliklerine, mevsime göre degiştigini biliyorum ama genel bilgileri paylaşırsanız diger arkadaşlar açısındanda faydalı olacagını düşünüyorum.
    teşekkürler

1.sahtelerde boy ve renk seçimi av saatine denizin durumuna göre
    2.misina seçimi renk kalınlık
    3.makina seçimi
    4.rapalaya göre aksiyon çeşitleri
    5.dalgalı yada sakin suda secileçek sahtelerin özellikleri
    6.rapala degiştirmek için takılan küçük rapala klipsi sahtenin yüzüşünü etkilermi
    sahte direkt rapala dügümü ile direkt baglanmalımı

10. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Serkan
    Bu harika sorularını cevaplamayı atlamışım.İnşallah farkına varırsın,cevaplıyorum.
    Aslında herbiri ayrı konular olarak ele alınması gereken sorulardır.Burada kısa olarak gececeğim.

1)Avcı iyi gözlemci olmalıdır.Tesadüfen doğru kandırıcıyı secmesi,başarısını sınırlayacaktır.
    Deniz yatık,hafif cırpıntılı,dalgalı,tam karşıdan gelen rüzgar ve dalga sebebiyle bulanık olabilir.
    Bu durumda secilecek rapala boy ve renkleri değişik olmalıdır.
    Av saatide önemlidir.
    Ben her zaman gözlemlerimde yem balıklarının durumunu incelerim.Benzer sahteleri edinmişimdir onları denerim.Örneğin merada gümüş varsa Pin's minnowların uygun boyda olanları tercihimdir.(5,7,ve 9 cm)M 176 ve 177 işini görecektir.
    Berrak sularda ilkönce gizliliğe önem veririrm.Kullanabileceğim en ince Flouracarbon misinayı kullanırım.Fazla büyük kandırıcılar kullanmam.Bu durumda daha çok silikon sahteler tercihimdir.Bulanık lodoslu havalar beni heyecanlandırır.En büyük sahtelertimi işte o zaman kullanırım.Levrek fırsatcıdır.>Böylesine havalar onun havasıdır.Görünürlülüğü fazla olabilen sahteler iş görecektir.
    Sabaha karşı alaca karanlık saatleri hatta dahada karanlık anlar,liman ic ve yakınlarında insanların teknelerin pek olmadığı saatlerdir.Levrek sokulur,Bir karıi yerlere bile girer.Bu durumda su üstü gagasız sahler kullanılmalıdır.River2 Sea Bubble Pencil favorimdir.
    İlerya kollayan levrekler icin ise Rapala marka rapalanın muhtelif boylardaki Husky Jerk HJ Mullet serisi favorimdir.Aynı ileryaya benzeeyen bu sahteyi levrek pek red etmez.
    Ancak bu aralar öylesine bir sahte gündemdedirki,bütün ithal markaları ikinci plana atabilmektedir.Oda GES'lerdir:Yani Gelibolu Sahteleri.
    Doğru imalatcıların iş gören sahtelerini edinmek esastır.
    2)İnce ve sağlam misina esastır.Kalın misinayı yeğleyenler hakiki ustalar değillerdir.Bu işin keyfini tam olarak bilmeyen,sadece et icin avlananlardır.
    Artık bu duruma cevap verecek misinalar vardır.
    >PE misinalar,en ince 0,06'ya kadar inebilen ip misina ve türevleri.
    Bunların görünürlülüğü az olanları,Alev yeişili gibi,solgun yeşil gibi misinalar levreğin sevdiği bulanık ve yeşilimsi suya uygun misinalardır.
    3)Ben tabii olarak burada levrek avını esas alaraktan yazmaktayım.Bu durumda uzun süreli avlarda avcıyı yormayacak hafif,olabildiğince güclü,devri hayli yüksek 1'e 6 veya az üstü veya az altı devirler.kullanılmalıdır.Bu sayede sahteye istenilen aksiyon verilebilecektir.
    4)Rapalaya göre aksiyon çeşitleri vermek mümkündür.
    Örneğin su üstü rapalalarda WTD,-Twitcghing,Stop and Go Jerking,Direct Retriewe gibi beynelminel kabul edilmiş aksiyon çeşitleri vardır.Ben bunları muhtelif actığım konularla anlatmıştım.Bu bakımdan bulup okumanızı,anlamadığınız bir yer varsa sormanızı istiyorum.
    5)Dalgalı havalarda aerodinamik yapısı uygun sahteleri kullanmak esastır.Bu sayede dalga arkasına erişilebilecektir:GES ler bu konuda liderdir.Diğer gagasız sahteler,yada gagası ufacık bilya sistemi uzağa ermeğe uygun,özellikle Slim sahteler esastır.
    Örneğin,River2Sea Roverleri,Bubble Pencil'ı,Daiwa Saltiga ve Lucky Craft'ın Slim modelleri gibi.Sakin havalarda mümkün olduğunca ufak sahteler secilmeli ve incecik misina kullanılmalıdır.
    River2Sea Target ve Sock Minnowları HD 13serisi Pin's Magnet serisi.Komomolar esastır.
    6)Sadece fırdöndü olmadan bu amaca uygun klipsler gayet hafiftirler ve aksiyonu bozmazlar.Rapala büyüklüğüne göre boylarını kullanmak lazımdır.Ancak şunu bilinizki bir sahtede gövdeye monteli halkanın üzerine takılmış 2.bir halka varsa geniş ağızlı bir klipsin aksiyona menfi tesiri olacaktır.Bunun yerine direkt bağlamak yetecek ancak ayrıca sıkca değiştirmek istenirsede olabildiğince dar klipsler köullanılacaktır.
    Bu işin esasıise monteli2.halkayıda cıkarmak arslan gibi bir rapala düğümünü gövdeye monteli halkaya bağlamaktır.

Kısıtlı cevaplar sanırım işe yarayacaktır.Zira soruların hepsine birer sayfa cevap vermek mümkündür.

Sevgiler

11. KSK/34

KSK/34 Serkan/ksk

En İyi Avı:
    hayalimdeki levrek
    Vedat abi çok teşekkürler verdigin cevaplar için ellerinine saglık