Vedat abi, gayet doğru anladım. Ve bu meselenin çözümü de aynen budur. Sahte kuyruk iğnesinden takılır alttaki bait clip'e, hepsi bu.
Haa, hepsi bu denince, hepsi bu da, o kadar kolay olmuyor. Bunu kullanmayı öğrenmek ciddi bir antreman gerektiriyor. Atış süresince misina hep gergin kalmak zorunda.
Tellerin vs. hava direnci çok önemli değil zaten, incecik teller. Olay biraz, denge meselesi. Yani biraz Ne-wton ve hareket kanunları devreye giriyor.
Eğer kurşun ile sahte bir arada bitişikse, tek bir kütle gibi davranacaktır. Ama değilse, kurşun aynı zamanda sürekli sahteyi çekmek üzere kuvvet uygulayıp giderken enerji kaybedecektir. En basit ve yüzeysel anlatımı bu.
Sahteyi hiç kurşun vs. koymadan atılması durumu hariç olmak kaydıyla, en iyi mesafe, en az karışma sağlayan, en ucuz çözüm bu. Başka bir çözüm ise, kurşuna sahteyi PVA ile bağlamak.
Aynı durum, yemli (lüfer yemlisi, çupra, mırmır vs. yemlisi) içinde geçerli oluyor. Burada bir ek avantaj daha oluyor. Böyle yaparsanız, yemler dökülmüyor atarken.
Bait clip olayında Vedat abi gibi düşünmekle birlikte haklı olma olasılığınızı gözönünde bulundursak bile bu tip kullanım hiç pratik olmayacak; takımı topladıktan sonra ne bu düzeneği kuracak yerimiz; ne de zamanımız olmaz; zaten balık 20-30 dakika yanlıyor; bu esnada takımı kuracaksınız; atış yapacaksınız; akıntı ile birlikte yürüyeceksiniz; çekiş yapacaksınız; balık gelecek veya gelmeyecek; tekrak yukarı 50-60 metre yürüyeceksiniz; hiç müsait olmayan daracık yerlerde bu donanımı kurmaya çalışacaksınız; 10 kişinin arkasında sıraya gireceksiniz tarzında gider de gider.... Yani bu düzenek işlese bile kaybettireceği zaman açısından çözüm olmaz... Yemli için iyi bir çözüm inkar etmiyorum; bilhassa Surfcasting olayında ve pendulum atışlar için çok güzel bir çözüm...