s.a. KISA AV BİLGİLERİ TAKIM 2.40- 3.20m teleskopik uçtan yaylanabilir tip. 3-5m halkasız teleskopik kamış. MAKARA 1:3 turlu, orta boy makara MİSİNA El oltası: Olta 0.60-0.80mm tercihan şeffaf yeşil Makara için: 0.30-0.45mm beyaz veya yeşil min.20kg testli. İĞNE Kahverengi dövme (forged) halkalı; 6-8 Nr., Dane yemler için 4 Nr. YEM Kurtçuklar, solucan, peynir, işlenmiş et (sucuk sosis), doğal yemler (çift kabuklular, böcekler) tohumlar, daneler (bezelye, bakla mısır), patates, hamur ve yüksek roteinli hazırlama yemler TEKNİKLER Yemli avcılık, şamandıralı beden.
Patates mevzuu.. Elimden geldiğince bir şeyler karaladım. Yalnız bu metod için uzun bir süre yemlemeniz lazım ki hayvan buna alışsın. İğne takılışı. İyi avlar
merhabalar 1 :mısır Olgunlaşmak üzere olan yani süt mısır olarak tabir ettiğimiz mısırlar alınıp taneleri koçanlarından ayrılır. Bunları bir tencerede haşladıktan sonra suyu süzülür. Bir kenara kaldırılan suyun daha sonra kullanılmak üzere bir kavanoza konulur. Mısırların üzerine pudra şekeri dökülerek bir süre dinlendirilir. Daha sonra ayırdığımız su ile bir kavanoza koyulur. Avlanma mevkisinde kullanılır. Ayrıca farklı renkte mısır elde etmek için kaynatma suyuna kimyasal özellik taşımayan gıda boyası konulabilir. Genellikle sazan türü balıkların avlanmasında verimli olur. 2:hamur Ekmek, makarna, çeşitli hamurlar ile un ve balığın müşterek hamur haline getirilmesi veya haşlanmış patates, haşlanmış çeşitli hububat gibi karbonhidratlı yemler sazan kefal bıyıklı balık gibi balıkların avlanmasında kullanılabilen yemlerdir.Özellikle mazmuz yapmak için bu çeşit yemlerden bol ve ucuz olarak yararlanılabilir 3: tatlı suda yemleme mazmuz Tatlı suda yemleme işi denizdeki yemleme işlemine göre daha kolaydır neden derseniz tatlı suda avlanacağınız alanlar genelde suyun durgunlaştığı, göllendiği, göl veya göletlerde avlanma yapılır ancak alabalık avında suyun akıntılı olduğu yerlerde avlama yaparsınız bu noktalarda da yemleme yapılmaz çünkü buralarda genel de yemsiz at çek yöntemi ile avlanılır. Tatlı suda yemleme genelde sazan için yapılır sazan için yemleme yapılırken özellikle aranılacak bir malzeme yoktur ayrıca torba içine de koymanız gerekmez yemleme yaparken belirlediğiniz avlanma alanın en uzak atacağınız oltayı hesaba katarak yemlemeyi ona göre yaparsınız. Bu yemleme esnasında atacağınız olta sayısını göz önüne alarak yapmalısınız sazan avında oltaların hepsi aynı uzaklığa atılmaz. Örnek verecek olursam 1. oltayı 30 metreye atıysanız 2. oltayı 25 metreye atarsınız en uzağa atılan oltanın sağına ve soluna atılan oltaların ayarlaması ona göre yapılır yani en uzaktaki olta ile en yakındaki oltalar adeta bir balıksırtı şeklinde olur. Bu olta atma şeklinizi göz önüne alarak muhtelif mesafelere yemleme yapın yemlemeyi bir defa yapmayın avlandığınız günü göz önüne alarak gün için 5–6 defa yapın sazan yemlemesinde kullanacağınız. Malzemeler ise bayat ekmek, bir gün öncesinden kalmış pilav, makarna, hamur ve mısır gibi malzemeler kullanabilirsiniz bu yemleri suya atmadan önce bir miktar toprakla karıştırırsanız hem atmanız kolaylaşır hem de yemlemede kullandığınız malzemeler çabuk bitmez.
tavsiyem gezer şamandıralı takım Eğer dediğin gibi gölün içi ot veya yosunla doluysa taban oltası pek mantıklı olmaz.Ama benimde kullandığım ve oldukçada zevk aldığım gezer şamandıralı takım işini görür gibi geliyor bana. Gerçi oltaların sadece kıyıya yakın yerlerde mi yoksa gölün ortasıda dahil heryerinde mi olduğunu belirtmemişsin ama her taraf yosun ve ot kaplıda olsa sonuçta ileriler derindir.Gezer şamandıralı takımın en büyük avantajı makinalı oltayla istediğin derinlikte ve atabildiğin kadar uzağa atabilmen.Büyük ihtimal biliyorsun ama ben yinede tarif ediyim takımı : Misinaya en önce stoper denilen ve pirinç tanesi kadar olan plastik takılıyor.Sonra sadece ucunda misinanın geçebileceği kadar ufaf bir delik olan ve bu iş için tasarlanmış tercihen uzun şamandıra takılıyor.En son zeytin kurşun ve kanca tabiki.Avlanmak istediğin derinliği stoperi çekerek ayarlıyorsun. Ben en son gittiğim balıkta bu şekilde 4 mt. derinlik verip ileriye atarak muazzam balık aldım.Ama kurşun ve şamandıra orantısı da uyumlu olmalı .Yoksa şamandıra suyun üstüne yatar. Not: Gezer şamandıralar markasına göre çok pahalı olabiliyor,ben 1.5 ytl ye almıştım gayet iyi 12 gr yazan tercihimdir ...
Sazan Dolması Arkadaşlar herkese selam geçen perşembe Kanal 7 de yayınlanan Şoray Uzun Yolda programında Isparta Eğirdir Gölünde yakalanan 15kg sazanı dolma yaptılar.Resimlerini bulamadım ; yemeğin tarifini yazayım dedim.belki yararı olur...Valla izlerken ağzım sulanmadı dersem yalan söylerim.Nasıl bir balıktır öle ;fırından çıktığında kuzu gibi olmuştu... MALZEMELER (6 kişilik yemek) 2 kg sazan balığı 1 su bardağı bulgur 1,5 bardak su 1 yemek kaşığı salça 1 yemek kaşığı kuru nane 1 baş soğan 1 çay bardağı sıvı yağ İğne iplik HAZIRLANIŞI Sazan balığı pulları temizlendikten sonra yıkanır, tuzlanır. Su ve sıvı yağ kaynayıncaya kadar ateşte bekletilir. Kaynadıktan sonra içine 1 tatlı kaşığı tuzla birlikte bulgur ilave edilir. Suyunu çekinceye kadar pişirilir. İçine nane ve karabiber konulur ve ağzı kapatılıp 10 dk. dinlenmeye bırakılır. Hazırlanan bulgur pilavı boyuna yarılan balığın içine doldurulduktan sonra iğne iplikle dikilir. Ayrı bir kapta soğan salça ve yağ kavrulup sos hazırlanıp balığın üstüne dökülür. Fırına sürülür ve yarım saat pişirilir.
Sazan Yemleri İskenderun'luyum. Ben uzun yıllar denizde avlandım. Çocukluğumdan bu yana balık işi ile uğraşırım fakat yeni yeni tatlı su avcılığını öğreniyorum. 1992 yılında Ankara'ya yerleştim ve maalesef deniz yok Eryaman'da oturduğumdan Susuz göletinde ilk denemelerimi yaptım. Genelde Mısır'dan iyi verim alınıyor. Marka yazmayı doğru bulmasam da denemelerim sonucunda super fresh konservesinden iyi sonuç aldığımı yazmam lazım. Akşamdan iri ve kapalı taneleri daha küçük bir kavanoza seçiyorum. diğer markalara göre daha derli toplu ve iri taneli. küçük taneleri yemleme için kullanıyorum. 4 gün önce 43 cm'lik yakaladım. çok keyifliydi... bunun dışında solucan, tavuk ciğeri, tavuk yüreği vs bir çok şey denedim. genelde küçükler etrafında toplanıp bolca oynadı. pek iri balıktan söz etmek mümkün değil. şamandıradan iyi verim alıyorum. stopper (minik lastik) kullanmaya yeni başladım. önceden fırdöndü ile şamandıramı sabitlemiştim. aynı bölgeye atış yapıyordum. şimdi farklı yerlerde ve derinliklerde daha iri balık arayışındayım. genelde kurşunu hareketli kullanıyorum. balığı fazla ürkütmediğini düşünüyorum. misine 0.30 iyi kalite virax misine (7.00 kg kapasiteli). 3.00 metre kamış var 5 parça. makara 2 toplu 1:5 sarma hızında. çok ucuz bir takım. Genelde 2 iğne kullanıyorum. en küçük kullandığım boy 2 numara.. şimdi 1 numara kullanmaya başladım. Bazen el oltası ile canlı yem de deniyorum. çok beklemek gerekiyor fakat gelirse iri geliyor. Yeni duyduğum bir yöntem var bunu deneyeceğim yakında. düdük makarnanın içini ekmek hamuru ile doldurup sıcak suda bekleterek yumuşatıyoruz. suyun içinde de doğala özdeş kırmızı gıda boyası oluyor. daha sonra nemli bez arasında taşıyoruz. Aynı yemi kullanmadan önce yine düdük makarnayı gıda boyası ile haşlıyoruz. bunu da yemlemede kullanıyoruz. deneyen varsa ve sonucu yazarsa memnun olurum. yoksa ben deneyip yazacağım. bir de sorum var : geçen kızılay sakarya'da bir balıkçıda küçük bir kavanozda kırmızı kaplamalı mısırlar gördüm. özel bir koku salgıladığından bahsettileri. 15.00 YTL gibi yüksek bir fiyatı var. İşe yarıyor mu?
Merhaba Arkadaşlar, Konuyla ilgili birkaç şeyde ben söylemek istiyorum. Sazan balığı bulunduğu ortamda hangi yeme alışmışsa onunla tutulmasını tavsiye ediyorum. Kimi yerde mısır kullanılırken başka bir yerde hamurla avlanılıyor yani sazanın o yörede alışmış olduğu yemi önceden bilmek gerekiyor. Genellikle şu şekilde avlanıyorum : Ayçiçeği küsbesine 4 veya 6 iğneli misanayı idam düğümü yapıp geçiriyorum. İğneleri küsbenin etrafına dağıtıp ucuna yem olarak mısır veya makarna takıyorum (hamur biraz dayanıksız oluyor ve dağılıyor. makarnayı haşlarkende kıvamı iyi tutturmak gerekiyor) Takımı suya atmadan önce ayçiçeği küsbesinin üzerine biraz ayçiçek yağı döküyorum (daha çabuk ve iyi sonuç veriyor). Bu sistemde ayrıca bir yemleme yapmanıza gerek kalmıyor. Saygılarımla...
Ben kişisel fikrimi ve tecrübemi aktarayım.. En iyiden en kötüye doğru : 1 - Hamur yemler: Özellikle protein ağırlıklı olmalı.. Ben soya ununu şiddetle öneririm. karaciğeri de robotta çekince cıvık oluyor. o da iyidir. mısır unu hem koku hem tat olarak hamurun vazgeçilmez hammaddelerinden. civciv yemi kalitesine göre değişir. içeriğini bilmeden bir yorum yapmam yıllarca hayvan besleme ile ar-ge ile uğraştım. kullanılan katkıların bazıları sazanı kaçırabilir düşüncesindeyim. sonuçta civciv yeminin en büyük özelliği proteininin çok yüksek olmasıdır fazla soya ihtiva eder.. risk almaktansa soya unu kullanmayı tercih ederim. Bu arada yumurta sarısı da iyi bir protein kaynağı. hamur yemleri aslında sezon açılmadan av bölgesinde en az 2 ay yemleme ile kullanmak lazım. balığı yek bir bölgeden alıştırınca formülü de bozmadan sezonda ava çıkıldığında sizden başka balık yakalayan olmayabilir Boily denilen kaynatılmış hamurlardan yapılacak top yemler 14-20 mm çapında oluyor.. iğneye değil de iğnenin üzerine takılan tekniği deneme fırsatım olmadı fakat bana çok mantıklı geliyor. En kısa zamanda bu yönteme dönmeyi düşünüyorum. 2 - Mısır. İri olanlar tercih edilmeli.. hatta arkası kapalı olmalı tanelerin. biraz sert olmalı bence.. yavrular didikleyip koparmamalı. yeni kullandığım yöntem şu : 2 adet koçan mısırı iri taneli seçiyorum. 24 saat suda ıslatıp bekletiyorum. 1 saat civarı düdüklü içinde 1 çay kaşığı gıda boyası (kırmızı) ile haşlıyorum. sonra da cam kavonozlarda depoluyorum kullanmadan önce suya şekerli vanilin ekliyorum. ya da ultrabite kuıllanıyorum. 3 - Küspe / Sazan Yayı Genelde bölgede balık potansiyelini bulmak için denemeyi tercih ediyorum. teknik olarak bakıldığında mısır küspesi daha kalitelidir. Fakat deneme fırsatım olmadı. sebebine gelince. Genelde ayçiçeği küspesi kabukları da içerir. Kabuk yemin besin değerini düşüren bir unsur. Fakat ayçiçeği küspesine ayçiçeği yağı dökerek kullananların iyi verim aldıklarını öğrenmiştim. Sazan yayı bir nevi küspe gibi çalışıyor. 2. maddede belirttiğim hamur karışımlarından bu yaya takıp 3-5 kancayı ya hamura saplayarak ya da aynı hamurdan toplar yapıp kancalara takarak veya kancalara mısır takarak kullanıyorum. Aslında bir kaç takım var sa hepsini denemek de çözğm olabilir.
Şimdi yazabilirim artık... Hepsini okudum... Aradaki tartışma da gereksiz olmuş.. ben tekniklerin tartışılmasını tercih ederdim. 1- takımlar kuspeli birde sizin onerdiğiniz gibi tek kanca Yazışmalardan anladığım kadarı ile mısır ile tutulan bir bölge o zaman küspe çalışmayabilir 2- sizin onerdiğiniz gibi bolca mısır ve mazmuz mısır suyundan hazırlanmıs vanılya yumurtalı hamur Oranları nedir??? hamur çok cıvıksa atıştan sonra küçükler tüketebilir. Sert ise sevilmeyebilir. çabuk eriyebilir. Bir de vanilyanın gereğinden fazla kullanılması da sakıncalı. çok kokutacağız derken balığı kaçırabiliyor. Yumurtanın sarısı mı tamamı mı? ve dediğim gibi ölçü ne? 3-kancalar ve mısınalar sizin onerileriniz Hangi öneriler? şamandıralı mı dip mi kullandınız? bölgedeki suyun tabanı nasıl? kanca çapraz mı? koyu renk mi? misine gerçekten ince mi? 4-sabah 6 gibi sallandı oltalar Hava durumunu bilmeyerek soruyorum. güneş doğmadan önce tüm hazırlıklar bitirilip takımlar suya gömnderildi mi? 5-yer fazla eğimli değil ve sazan için uygun Sazan için uygun? tüm bölgenin en uygun yeri miydi? besleme suyu olan bölge var mıydı? sazlık alan var mıydı? 6-bizde piskoloji olarak sazan yakalamak için hazırız eeeeeeeeee Ok Bu en önemlisi... ============================================ Şimdi öncelikle şunu söylemek istiyorum. Bu kadar araştırıp bu güzel heyecan ile sabah yollara düşmüşsünüz süper .. heyecanınızı buradan hissedebildim yani.. Amacım eleştirmek ve heves kırmak değil.. Aksine doğru yola ulaşmak için fikir paylaşmak. ============ Bölgede mısır kullanıldığına göre mısırdan yola çıkılmalı. bol miktarda mısırı (marka vermekte sakınca görmüyorum super fresh) alıp, içinden büyükleri ayıklayın. tombul ve parçalanmamış olsun. bunları az miktarda mısır suyuna koyup içine biraz vanilya ekleyip kavanozda çalkalayın. Üstüne atış öncesi ultrabite carp da sürebilirsiniz. Takıma gelince.. 3-4 no mustad koyu renk çapraz iğne. 2'li olabilir. Tekli olabilir. 2li kullanılacaksa biri uzun biri kısa olsun. hareketli eva şamandıra her iki ucuna da stopper. alt uca stopperden sonra şamandıranın taşıyacağı kadar gezdirmeli kurşun. altına klipsli fırdöndü. bu klipse daha sonra istediğiniz iğneyi (2'li tekli/ 3 - 4 no vs vs) takın. sonuçta unuda fırdöndü olacak. fırdödüler koyu renk olsun. Şamandıranın derinlik ayarını yapıp kullanmayı unutmayın. Mümkünse sazlık bir alanın önüne atın takımı. hatta göl/göletin beslenme suyu da yakınlardaysa muazzam olur. Mutlaka takımların atılmasından 20 dk önce elinizde kalan artık mısırları (önceden seçmiştik ya irileri ve düzgünleri) mümkün olduğunca bir noktaya gönderin. Yemlemede çok dağıtmamayı öneririm. sazanın nereye gideceğini tespit edemeyebilirsiniz. Çok yemlemek yerine ara ara yemlemeyi de tercih ederim. Takımda bir önerim de örgü misine. 0,11 mm'lik ve 11 kg çekerli x-power gibi bir ürün ya da benzeri çok etkili olacaktır.. ne kadar ince misine o kadar yüksek şans aklıma gelenler bunlar.. Rastgele
bilgi İnşallah kısmet olursa Ben ibirler e en son geldiğim zaman hava sıcak tı şimdi havalar serinlediği için derin yer de avlanman gerekir sazan bu aylarda sığ sulardan derinlere çekiliyor Yemleme olarak ta kurumuş mısırı 2 gün önce den ısla veya son güne kalırsa kaynat şamandra sistemi(yemleme yerini işaretleme) ile aynı noktayı yemle iğneye sarı boncuk tak altta Ben bütün yaz bu sistemle avlandım Herkeze de tafsiye ediyorum Herkeza rastgele
Sazan avında alternatif bir yöntem Selam arkadaşlar.... Ben sazan avında dip oltası kullanmayı alışkanlık haline getirmiş bir amötördüm.Çünkü bi çoğumuz biliyoruz ki sazan genellikle dipten yemlenir.Ancak geçenlerde gittiğim bir av sırasında ilginç bir yöntem gözlemledim.Belkide sizler tarafından bilinen ve uygulanan bir yöntemdir bilmiyorum ama ben ilk kez tanık oldum. Yanımda avlanan 40 yaşlarındaki birinin sanki kefal avlıyormuş gibi gölette kıbrıs oltası diye tabir edilen takıma benzer bi sistem kullandığını gördüm. Hemen yanına gidip gölette kefal olmadığını söyledim.Bana sazan yakalamaya çalıştığını söyledi. Ben olması gerektiği gibi onun yöntemine saygı gösterip hiç bir şey söylemeden rastgele dedim ve uzaklaştım. Çünkü O an bana saçma gelmişti. Genel olarak dipte yemlenen bir balığı su üzerinde avlamaya çalışıyordu. Ama noldu dersiniz 20 dakika içinde 3 tane 3-3,5 kg civarında sazan yakaladı. Sağolsun benimle bilgisini ve tecrubesini paylaştı ve öğretti. Bende sizlerle paylaşmak istedim.Anlatımımda çok fazla ayrıntıya girdiğimi biliyorum ama balık tutma konusunda hiç bilgisi olmayan arkadaşlar açısından bukadar ayrıntıya girdim.Yoksa ukalalık ne haddime.Umarım paint brush da hazırladığım bu çizelge forumda açılır ve okunaklı olur.Eğer olmazsa başka bir şekilde denerim. (Avına saygı duy ki saygın bir avcı olasın)...... Rastgele.... adrenalin
Öncelikle aramıza hoşgeldin Necati arkadaşım.Çizimin ve paylaşımın için teşekkürler.Ben de benzer bir uygulamayı yabancı tatlısuda sazan avı konulu bazı sitelerde görmüştüm.Oldukça iş yapan bir takımdır.Özellikle sabah gün doğduktan kısa bir süre sonra va akşam güneş batımı saatlerinde balık su üstünde gezinmeye çıktığında sonuç veriyor. Ne var ki ben bu takımı içerdiği çok sayıdaki kanca yüzünden amatör avcılıkla pek bağdaştıramıyorum.Balık ekmeği emerken bazen bir çok iğneye takılabiliyor,bazen gözünden,bazen çırpınma esnasında karnından vs..bu da balığa amatörlüğün temel ilkelerinden olan kendini kurtarabilmesi için verilmesi gereken şansı yok ediyor.Yakalanan kimi küçücük sazancıklar bile bu yüzden son derece ağır yaralar alıp suya salınsa bile ölebiliyor. Ben bu takımı biraz değiştirerek kullandım,bazen dip oltalarını beklerken vakit geçirmek için yine kullanıyorum. Şamandradan sonra yine 60-70cm.lik bir beden bırakıp küçük bir fırdöndü bağladıktan sonra 15-20c.lik uzunlukta 0,25-0,30 kalınlığında bir misinaya 3 / 4 no çapraz bir iğne bağlıyorum.Bu iğneyi ekmekten kopardığım sert bir kabuk parçasına takıyorum.Su üstünde yüzen bu kabuk bir süre sertliğini koruyor ve kolay dağılmıyor. Yalnız bu takımın başarılı olabilmesi senin de dediğin gibi mutlak sessizlikte kullanılmasına bağlı.Öte yandan sazlık kenarları,ağaç kütüklerinin bulunduğu yerler gibi iri sazanların da mutlaka uğramayı sevdiği bölgeler şansımızı artırabilir.
SELAM BEN ARANIZA YENİ KATILDIM BEN B.ÇEKMECEDE OTURUORUM ADIM MERT B.ÇEKMECE GÖLÜNNÜN ORALARDA FELEN AVALANACAK SAZAN İÇİN KIZILKANAT İÇİN VE MAVROÇA İÇİN AVLANACAK Bİ YER BİLEN VAR MI VARSA LTFN CEVAP YAZSIN KIYI AVÇILIĞ MOTORLU OLTA VE MOTORSUZ OLTA YANİ ŞAMANDIRALILAR İÇİN GEÇERLİDİR SORUM LTFN CEVAP YAZIN :dd
bolie uzerine fikirler merhaba arkadaslar, ben bu konuda sizlerden farkli düsünüyorum. Cünkü bolie ile balik tutma yöntemini baliklar icin sakincali buluyorum . sebebide, dogal yapildigi nekadar söylenilsede satilan bolienin icinde kemikal madde olduguna inaniyorum. baliklarin bu yeme alismalarida bence dogru degil. evet bolie ile büyük sazanlar yakalaniyor, avrupada en büyük sazanlar bolie ile yakalaniyor ve rekorlarda gitikcene ilerliyor. cünkü göller bolie den gecilmiyor, balik normal yemide görmez oluyor ve dogal yeminden uzaklasmis olyor.bol bol bolie yedikleri zaman gelismeleri cok daha cabuk ilerliyor bence bu bu baliklarin tadi da farkli oluyor .ben kendimi tava balikcisi gördügüm icin bu bolie konusun da farkli düsünüyorum, dogal olan her zaman daha iyidir .Ama itiraf etmeliyim ki bende uzun zaman bolie ile avlandim balik tutma zevki ilerledikce bolie ile daha kolay ve sorunsuz balik tutmak tadi kacirdi ayrica bu kirlenen dünyada birazda sularimizi ve dogamizi temiz tutmak adina ben artik kullanmiyorum.Sizleride lütfen bu konuda biraz daha duyarli olmaya davet ediyorum.. Saygilar
Bolie Üzerine Kisa Nagmeler Merhaba arkadaslar ben aslinda böyle bir yaziyi daha öncede yazmistim ama buraya tekrar konuyu koyup sizlerinde bu konu hakkinda fikirlerinize actim... Bolie nin hernekadar kimyasal madde icermedigi söylensede ben icinde kimyasal madde oldugu kanisindayim. Bolie yiyen sazanlar sanki birdaha baska yem yemez gibi hep onlara saldiriyor ayrica gelisimleri normalden cok daha hizli oluyor. Avrupada ki sazan rekorlari hrgecen gün daha da artiyor. Üstelik ben bir tava balikcisi olarak söylüyorumki bolie ile beslenipte yakalanan sazanlarin tadi, dogal besin ile beslenenden cok daha farkli.Bilmem siz benden daha farklimi düsünürsünüz?? Ama itiraf etmeliyimki ben de bir zamanlar bolie ile balik avladim ancak balik tutma,gercek bir zevk haline dönüstügü anda o sazani sabirla olta basinda beklemek ve yok olmaya baslayan dünyamizda sularimizi ve dogamizi mümkün oldugunca koruyarak avlanmak bana gercek bir avcinin yapmasi gereken bir seymis gibi geliyor. Lütfen avlanirken herturlu teknik malzemeyi kullanin ama herturlu sunni yemden kacinin. Buda bizim dogaya tesekkürümüz olsun hic degilse!!