sazan için boli yada boili

Konu, 'Yemler ve Yemleme' kısmında babil tarafından paylaşıldı.

  1. gülbaharlar

    gülbaharlar gulbaharlar

    Yaş:
    52
    Mesajlar:
    4.214
    Şehir:
    manisa
    Favori Kamış:
    el oltası, kamış
    En İyi Avı:
    13 kilo aynalı sazan
    arkadaşım boli nedir biraz bilgilendirirmisin
     
  2. mcoskunerol

    mcoskunerol

    Mesajlar:
    8
    Bilgehansarp.net den alıntı ile : (tümüne oradan ulaşabilirsiniz)

    Boili : İngilizce adı ile boili, ben Türkçe' ye kaynatılmış-hamur-toplar diye çevirdim. Bu aslında bu topların nasıl hazırlandığını anlatan uzun bir isim. Sizin daha kısa bir teklifiniz varsa bildirin lütfen. Hemen hemen tüm dillerde bu yem İngilizce kökenli ismi ile geçiyor, o nedenle ben de burada esas olarak orjinal ismi, zaman zaman Türkçesini kullanacağım. Şimdi bakalım neymiş boili. Boili hemen heme 40 yıldır hatta belki de uygulama olarak daha eskiden beri Avrupa' da sazan avcıları tarafından kullanılıyor. Bunda birinci amaç yemi iğneden ayırmak. Bunun mantığı şu; sazan sazan yemi yutmadan önce ağzında tutar, emerek yemeye başlar, bu arada iğneyi hissederse yemi ve iğneyi ağzından atabilir. Böylece balıksız boş bir vuruş olur. Boili ise yandai montaj şekli ile iğneden ayrı durur ama ince bir misina ile iğneye bağlanmıştır. Sazan boiliyi alıp yutmaya başlayınca bile iğneyi hissetmez, iğneyi hissettiğinde de artık yem neredeyse yutulmuş çıplak iğne ağıza girmiştir, yemi tükürmesi (ki genelde tükürür boili yutulmadan geri gelir) iğnenin batmasına engel olamaz. Boiliyi iğneye tutturan kısmın orjinal adı "hair rig" dir, yani saç. Bu isim yemin ilk kullanılmaya başladığı tarihlerde balıkçıların bu bağlantı için kendi saçlarının kullanmalarından gelmektedir. Çok ince olması aslında gerekmez beden kalınlığında olabilir daha ince olmasının etkin bir rolü yoktur. Boilinin iğneye takılması biraz sabır ve biraz da alışkanlık gerektirir, hepsi o. Aşağıda bu işin nasıl yapılacağı adım adım anlatılmaktadır.

    1 ve 2 numarali resimlerde iğnenin kösteğe (bedene) bilinen bir yöntemle bağlanmasını görüyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken misinanın ucundaki kasadır. İsteğe bağlı olarak iğne sapına düğümü de saracak plastik veya silikon bir borucuk takılabilir.

    Düğümün bitmiş hali iğne bağlanmış. Boilinin takılacağı uzantının fazla kalmamasına dikkat edilmeli.

    Boilinin bir tığ yardımı ile takılması. Uç kasasındaki halkaya stoper denen plastik özel parca veya kibrit gibi bir parça takılır kasa boilinin içine çekilir ve sabitlenir.
    Yanda görüldüğü gibi iğneye takılan boili yem daha çok dip oltasında kullanılmaya uygundur. Bazen birden fazla boili de peşpeşe dizilerek kullanılabilir.Yalnız öyle boiliyi alıp tarif edildiği gibi oltaya takıp atıp sazan beklemek her zaman başarı ile sonuçlanmaz. Hep doğal yemlerle beslenmiş olan sazan durup dururken önüne gelen bu yemi yemeyecektir. Yese bile vuruş sayısı beklenen kadar olmayacaktır. Sonuçta benim gibi hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz, oysa ki boili özellikle Avrupa'da olduça yaygın ve başarı ile kullanılan bir yemdir. Peki eksik olan ne? Bu soruyu cevaplamak için boilinin tarihini ve kullanımındaki mantığı biraz daha karıştıralım.
    1960 yılında İngiliz sportif balıkçı, sazan avcısı Fred Wilton sazan avında yüksek proteinli yemler kullanılmasını önerdi. Bunda amaç bu yemlerle beslenen sazanın iri gövdesi ve yüksek iştahı ile bu yemi yiyince kendini daha iyi hissedeceği ve yeme alışacağı ve bu yemi arayacağı idi. Öneri tuttu ve sazanın Avrupa' da 40 yıldır boili ile avlanmasının hikayesi başladı. Demek ki sazanı önce bu yemi de yemeye alıştırmak gerek bunun için sazan balıklarının bulunduğu göllere veya nehirlere yaklaşık iki ay süreyle günde 15-20 tane (Dikkat çok değil) boili atarak yemleme yapmak sazanı bu yeme alıştırdıktan sonra boili ile avlanmaya başlamak sizi o suyun şovmeni yapacaktır, herkes otururken sizin en iri sazanları alacaksınız. Avlanma sırasında da yemleme amacı ile suya 20 kadar boiliyi aralıklarla atmak gerekir. Hergün bu yemleme işini yapmak mümkün olmayabilir bu nedenle en azından her fırsatta diyelim, ama unutmayalım ki aradaki süre uzadıkça alışma süresi de uzayacaktır. Boili ile yemleyerek alıştırmak yöntemi oldukça yaygın olmakla beraber, bu yöntemin en dürüst kullanımı "Yakala ve Bırak" ilkesine uygun olarak yakalan balıkların geri salınmasıdır. Bu yolla ileride aynı sularda hem daha iri hem de daha bol balık yakalama olanağı doğacaktır. Dergilerde, filimlerde görülen yakalanmış iri sazanlar bu yöntem ile korunarak büyüyen balıklardır. Sazan avında yakala ve bırak yöntemini uygulamanın en iyi yöntemi yem olarak boili kullanmaktır. Alttaki resimde de görüleceği gibi boili ile sazan yakalandığında boili ağızın dışında sarkar durumdadır, iğne hemen dudağa saplanmış derine inmemiştir. Böylece yakalanan balık fazla hırpalanmış olmaz ve bırakıldığında sağlıklı olarak yaşamını sürdürür.
    Peki boiliyi nasıl bulacağız. Tabii ilk adres balık malzemesi satan dükkanlar. Türkiye' de bu yemin bulunması oldukça büyük şans tabii, o zaman hazırlayacağız bu zaten daha ucuza gelir, ama bu defa da hazırlamada kullanılan malzemeleri bulmakta zorluk olur mu? Emin değilim. Aslında amaç yüksek proteinli boili hazırlayıp sazana yemleme yaparak bu yeme alıştırmak ve avlamak o zaman bu mantığı takip ederek kendi tariflerinizi de yaratabilirsiniz. Ayrıca muhtelif hamurlarla da bu şekilde kaynatılmış toplar yaparak yüksek proteinli boili gibi kullanabilirsiniz ve bunlarda boili olarak alandırılırlar. Ama yüksek proteinli boilinin ne olduğununve bunun ne anlama geldiğini aklımızdan çıkarmadan.
    Boilini Değişik Bir Takılışı






    İşte size yüksek protinli bir boili tarifi
    250 gr. Peynir özü (kazein) bol protein içerir
    250 gr. Süt şekeri (laktoz) bu da bol proteinlidir
    250 gr. Süt tozu protein ve şekil verebilmek için
    200 gr. Soya unu
    100 gr. Mısır unu








    Bu un halindeki bileşenler bir kaba konarak kuru iken karıştırılır. Daha sonra ileride kullanılmak üzere dörde bölünerek saklanabilir ilk yaklaşık 300 gr lık karışmış un alınır, bu miktardan çapı 16 veya 14 mm olan 150 - 200 boili çıkacaktır. Daha sonra ayrı bir kapta 200 gr için 6 yumurta hesabı ile yumurtalar kırılır (protein ve iyi tutunan yapı için), buna renklendirici (baharatçılardan bulabileceğiniz yemek boyaları sarı, kırmızı, siyah olabilir) katılır. Yumurta boya ile çırpılır. Sıra geldi cezbedici kokulara; toz veya sıvı balık yemi kokuları çırpılmış yumurtaya eklenir. Bu kokuların özel olarak hazırlanmışı bulunamaz ise vanilya, bal, sarmısak, anason, olabilir; ticari olarak satılan boililerde hangi koku katıldı ise o isimle piyasaya sürülür. Bu kokulardan çok fazla katmak balık üzerinde olumsuz etki yapabilir.
    İştah açıcı olarak da gerekirse, et, balık eti, az köri, karabiber de katılabilir. Ayrıca sazan tatlı sevdiğinden bir miktar pudra şekeri, hindistan cevizi veya vanilya şekeri de ileve edilir. Bunlar çok miktarlarda olmayıp, azıcık sadece tad ve koku verecek kadar olmalıdır fazlası balığı kaçırabilir. Uygulamaya başlarsanız zamanla en iyi karışım ve reçeteyi bulabilirsiniz. Nihayet önceden hazırlanan karışım ile bu yumurtalı karışıma katılarak hamur haline gelecek şekilde yoğurulur. meydene gelen hamurdan avuç içi kadar parçalar koparılarak sosis gibi elde yuvarlanarak uzatılır. Bundan sonra standart olması için bu sosis özel bir aparat ile kesilir ama bu yoksa dikkatli bir şekilde eşit boylarda (14 -20 mm arası çaplarda topçuklar oluşacak şekilde) kesilerek elle de yuvarlanabilirler. Yuvarlatılan hamurlar kaynar suya suyu soğutmayacak miktarlarda 20 - 25 adet bir seferde olmak üzere atlır. Burada 3 - 4 dakika kaynatılan hamur-toplar sudan alınır, fazla kaynatmak topları sertleştirir. Açık havada 2 - 3 saat kurutulan kaynatılmış-hamur-toplarımız artık kullanıma hazırdır.
    Altta yüksek proteinli veya düşük proteili hamur türünden boili tarifli verip bu konuyu kapatalım. Bu tarifler sadece kuru karışımın hazırlanması içindir yumurta, renklendirici, tadlandırıcı, kokulandırıcı yukarıdaki tarife göre olabilir.
    400 gr. İrmik
    200 gr. Soya unu
    200 gr. Mısır unu
    200 gr. Süt tozu 100 gr. Soya Unu
    100 gr. Peynir özü (kazein)
    400 gr. Kuş yemi
    400 gr. İrmik 500 gr. Kuş yemi
    300 gr. İrmik
    100 gr Süt tozu
    100 gr. Soya unu
    200 gr. Soya unu
    350 gr. İrmik
    300 gr. Öğütülmüş kuru yemiş
    100 gr. Kazein (peynir özü)
    50 gr. Glikoz 300 gr. Soya unu
    400 gr. İrmik
    200 gr. Patates unu
    100 gr. Buğday unu 300 gr. Kuş yemi
    100 gr. Peyniz Özü
    150 gr. Balık unu
    450 gr. İrmik
    Yine de burada bu kadar farklı yem tarifi vermiş olsak da, sazan avında kullanılan, bir sürü faklı yem de vardır. Yağda kızarmış ekmekten tutunda, kepek ekmeğine kadar bir sürü farklı yem olabilir.
     
  3.  
  4. akuy

    akuy

    Mesajlar:
    1
    Şehir:
    Edirne/Uzunköprü/ 0 Rh+
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Kayda değer bir şey yok henüz
    Kazein

    Merhaba,
    Kazein Süt ürünleri (peynir, kaşar, yoğurt) ve bazı hazır gıdalarda protein değerlerini tamamlamak için kullanılan bir gıda katkısı, gıda katkısı satan firmalardan yada bu ürünleri kullanan imalatçılardan temin edilebilir. yerel küçük üreticiler kullanmıyor, genelde büyük üreticiler tarafından kullanıyor.
     
  5. joker_selo

    joker_selo

    Mesajlar:
    114
    Şehir:
    ANKARA-ÇUBUK
    Favori Kamış:
    OLTA
    En İyi Avı:
    5.30 KG SAZAN
    Slm

    Dişkapi Da Bulabilirsin
     
  6. estabi

    estabi

    Mesajlar:
    77
    Şehir:
    Konya
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    1.5 kg sazan
    boili

    herkese selam ve saygılar.merak ettigim boili neden hamur gibi igneye takılmıyor,igneye takılmasının bi mahsuru varmı..
     
  7. carpe

    carpe

    Mesajlar:
    1.723
    Şehir:
    izmir
    Favori Kamış:
    olta, zıpkın
    En İyi Avı:
    3.7kg levrek 8kg sazan
    Abiler yok mu bilgisi olan bizde bilgilenelim:)
     
  8. dionysos

    dionysos ilhan

    Mesajlar:
    85
    Şehir:
    istanbul-avcılar
    Favori Kamış:
    olta
    takmayı denersen eminim ki sorunun cevabını bulacaksın:D
     
  9. estabi

    estabi

    Mesajlar:
    77
    Şehir:
    Konya
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    1.5 kg sazan
    çok teşekkür ederim hiç aklıma gelmemişti:D :D :D
     
  10. eozsoyeri

    eozsoyeri Erdem Özsoyeri

    Mesajlar:
    1.976
    Şehir:
    İstanbul
    :D:D en güzel cevap bu olmuş..Boilie haşlanmış ve kurutulmuş hamur olduğu için çok serttir Esat abi ya parçalanır ya da takamazsın..
     
  11. estabi

    estabi

    Mesajlar:
    77
    Şehir:
    Konya
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    1.5 kg sazan
    eyvallah erdem sagolasın verdigin bilgi icin,saygılar..
     
  12. ephimetheus

    ephimetheus Abdullah Caner GÜVEN

    Yaş:
    43
    Mesajlar:
    9
    Değerli balık avı tutkunları.

    Üye olmadan önce hariçten bu başlığı yaklaşık 2-3 ay inceledim. Epey denemeler yaptım. Yurtdışından ve yurtiçinden bulabildiğim hazır boililerin hepsini tek tek denedim. Sonuca yine kendi formülümle ulaştım. Aslında boili en etkili ve zevkli teknikmiş.

    İsim vermek yasak mı bilmiyorum ama AvMarketi.com da aradığım bütün malzemeleri buldum. Boili takma iğnesi yoktu sadece onu da sağolsunlar hallettiler. Hatta ellerinde kalmayan Clever Bait sarı renk boiliyi bile temin edip ücretsiz olarak yolladılar.

    Şu an piyasada satılan boililerin içinde en daha doğrusu tek etkili olan clever bait marka olan boilinin sarı renklisi. Sanırım aromasına tav oldular.

    Benim kullandığım kendi imalatım boili ile en kesin sonucu aldım. Gerçi balık o kadar da büyük değil ama yakaladığım gölet oldukça küçük ve çocukluğumdan beri gittiğim bu gölette şimdiye kadar bu büyüklükte balık yakalayan olmamıştı. İnşallah bu Pazar daha irilerini yakalayabilirsem resimlerini sizlerle paylaşacağım.

    Bu arada boilinin formülü;

    2 adet katkısız odun fırın ekmeğini içinin bayatı
    2 adet yumurtanın tamamı
    1 adet yumurtanın sarısı
    2 paket vanilya
    80 gram mısır unu
    60 gram ve kıvamı artıracak kadar fazlası ile beyaz un
    30 gram Ultrabite Sazan Hamuru Unu

    Bu malzemeleri sakız kıvamına gelene kadar yoğurduktan sonra 8-12 mm çaplarında toplar hazırladım ve önceden kaynayan suya nazikçe döktüm, suyun yüzüne çıkan topları 5-10 sn bekleyip çıkardım ve süzdüm. Gölgede 2-3 saat dinlendirdim ve hava almayacak şekilde paketledim.

    Hamurun bir kısmını vakumlu ambalaja koyarak yanıma aldım.

    Yaklaşık 20 topu sapanla 60 m açığa, oltayı attığım yere attım. Takımda sadece 25 gramlık kurşun, Mad anti-tangle ve cormoran stiff-rig boili kösteği kullandım. Oltayı atarken kancanın hemen üzerine PVA filesi ile yaklaşık yarım yumruk büyüklüğünde, boili hamuru bağladım. Başka bir oltada ise deneme amaçlı böyle bir yemleme yapmadım. Özel yemleme yapmadığım oltaya 2 saat sonra 700 gramlık bir sazan vurdu. PVA filesi ile yemleme yaptığım oltaya sadece 20 dk sonra balık vurdu. Resimdeki balık 2 kilo 210 gram ağırlığında.

    Balık şu an evdeki akvaryumda. Nelerin tadını beğendiğini anlamak için bir süre misafir edicem.

    Resimde boili rahatlıkla görülebiliyor.

    [​IMG]

    Herkese iyi avlar.
     
    Son düzenleme: 31 Ekim 2008