internette farklı isimlerle ararsanız çıkıyor zaten. Biofibre = biyolojik lif, diğerleride karbon kaliteleri yani kaç ton baskı uygulanarak karbonun sıkıştırıldığı. XT60+biofibre yani 60ton ağırlıkla karbon ezilerek kamışın parçaları hazırlanmış ve içinde biolif mevcut. Bunu okuma kamışlarda da görebilirsiniz. http://www.avmarketi.com/asp/product/16721/Okuma-Compressa-Tele-surf-kamis-390cm-100-200g http://www.avmarketi.com/asp/product/16726/Okuma-43006-Cedros-Pro-jig-kamis-40-60lbs http://www.avmarketi.com/asp/product/16718/Okuma-Cedros-Tele-surf-kamis-450cm-150-250g
XT veya HPC karbonun türü (ancak hangi tür ben de bilmiyorum; HPC yeni nesil), bu harflerden sonra gelen rakan karbon oranını belirliyor; yani rakam ne kadar büyük ise karbon oranı o kadar yüksek oluyor; Shimano da bu değerler 30 ile 400 arasında... Tabii bu değerler yükseldikçe kamışların fiyatları da yükseliyor... Biofiber veya Geofiber ise bildiğimiz fiberin Shimano tarafından geliştirilmiş daha hafif ve daha sağlam hali; yani HPC300+Biofiber dendiğinde karbon cinsinin HPC, oranının 300; geri kalan karışımın da Biofiberden olduğunu anlıyoruz...
Ceyhun distribütörü öyle demiş ama mesela niye Surf Leader BX-G 225 gram maksimum atarlı iken; Surf Leader CX-G 200 gram atarlı; bu örnekte baktığımız zaman AX-BX-CX gibi kodlamaların surf kamışlar için ağırlıklarını belirlediğini görüyoruz sanki... Plat'a baktığımızda şöyle bir değer tablosu var: Item Length[cm] Ps Packing length[ft/cm] Rod weight [g] Top dia/ Bottom dia [mm] Cast weight [g] 405EX 405 3 143 345 2,6/21.8 75-100 405DX 405 3 143 375 2.8/22.0 85-100 405CX 405 3 143 405 3.0/22.2 85-130 425CX 425 3 150 445 3.0/22.4 85-130 405BX 405 3 143 440 3.4/22.4 90-130 425BX 425 3 150 475 3.4/22.6 90-130 405AX 405 3 143 465 3.8/22.6 100-145 425AX 425 3 150 505 3.3/22.8 100-145 Tablo sığmıyor; açıklamalar yukarıdan aşağı 1'den 7'ye kadar değerlere soldan sağa 1'den 7'ye eşleştirmek gerekiyor... Tüm bu kamışların karbon oranları aynı... Boylar aynı olsa da atar değerleri ve kodlarında farklılıklar görüyoruz; Shimano'da ayrıca AX, BX v.s. ifadesinden sonra G, H, X, XXX, XXG gibi değerler de mevcut; bunlar ya aksiyonu ya da sertlik oranını falan belirliyor herhalde... Önemli olan bir nokta daha var; Japon'larda 85-130 gr. arası ifade edilen değerler Avrupa'da ya da bizde 200 gr.; 90-130 gr. arası değerler 225 gr. ile ifade edilip etiketleniyor... Bu atış disiplinindeki farklılıktan kaynaklanıyor sanırım... Aslında ben net ve kesin bir bilgi alamıyorum bu tablodan; ayrıca net üzerinde Buluthan Alkan'ın konu ile ilgili yazıları var, isteyen aratıp bulur... Daiwa'da da buna benzer durum var; onların kodlamaları da farklı; kamış üzerinde herhangibir atar değeri belirtilmez iken mesela 30-425 gibi rakamsal bir kod var; 30 atar değerini; 425 ise boyunu belirtiyor; açıklamalar kısmında ise 30 rakamını 95-130 gr. olarak açıklıyor ki bu da bizde gene 200 gram civarlarına denk geliyo... Aslında makinalarında var öyle bir olay; harf ekleri yenilenen modelleri ifade ediyor; distribütör belki bunu kastetmiştir bilemiyorum...
Haluk abi konunun en başında benim düşünüğüm gibi düşünmüssün ama dediğin gibi aksiyon farklılıkları yanlarında yazan h,g,x gibi değerler belirleyebiliyor sanırım ama bunlar ne anlamlara geliyor merak etmiyorda değilim.
Teleskopiklerde bir kaç senede bir yeni modelleri çıktığında abcd... diye gider... Parçalılarda ise atar değerini ifade eder. alıntıdır
Yok, konu o kadar basit değil biraz karmaşıkça ve açıkçası tam olarak neyin ne olduğu belli değil; mesela bir sene önce ve iki sene önce ve hatta üç sene önce de Surf Leader'ın BX'i ve CX'i vardı; durum bahsedildiği gibi olsa her sene o kodlarda farklılaşma olurdu... Ancak atar değerleri örtüşüyor mesela... Neyse kesin bildiğim birşey değil...
a b c d gibi kodlamalar, ilgili ürünün üretim modelini gösterdiği, gözlemlerimiz doğrultusunda doğru gibi gözükür. Bunun, parçalı veya teleskopik farklılığı, ilgili alıntıda hatalı beyan edilmiş olsa gerek. Yoksa, aşağıdaki linklerde bunu görebilmemiz gerekirdi. TELESKOPİK ; http://www.spotbalik.com.tr/CATANA-BX-TELESPIN-M-240cm-10-30gr,PR-12068.html http://www.balikmarketim.com/?urun-...pin-240-cm-M==10-30-gr==Spin-Olta-Kamisi.html PARÇALI ; http://www.avdeposu.com.tr/?urun-29801-Shimano-Catana-BX-240cm-10-30gr-Spinning-Kamis.html http://www.balikmarketim.com/?urun-...ing-240-cm-M==10-30-gr==Spin-Olta-Kamisi.html Kısaca bu örnekle B ve C kodları, sadece üretim modeliyle ilgili olduğu gözükür; gibi düşünmekteyim.
Bence yolunuz doğru Tevfik abi. Ax Bx Cx bu kodların manası,A B C her modelin bir dahaki verziyonu olduğunu gösteriyor. Burada X belki aksionu ifade edebilir(tam inanmasamda) kesin bir şey diyemem. Mesela shimano makinelerinde US Baitrunner modelinde. US Baitrunner A US Baitrunner B US Baitrunner D modelleri var,kamışlardada aynı kodlama var...
Kamışlar üzerinde pek fazla araştırmam olmamıştır; Selim kardeşim. Eh işte, kendime yetecek kadar bilirim; en fazla. Bu tür kodlamalar daha ziyade, üretim, stok ve bayiler arası siparişlerde ve dağıtımlarında önemlilik arzeder. Mesela aşağıda linkteki ürün, bu tür kamışın, üretim, depolama ve siparişlerinde SCATCX30ML takip edilir veya verilir. Yani bu kod, o kamışın ismidir. Değerlendirmem o dur ki; Bu kodda S markasını, CAT model, CX serisini, ( Bu kodların içerisinde TE varsa, o kamışın teleskopik olduğunu gösterir. SCATCXTE30MH gibi.) 30 Kamış boyunu, son bir veya iki karakter olan harflerde. ( M, ML, H, MH, vs. vs. gibi.) aksiyon değerlerini ihtiva eder; şeklinde düşünürüm. Pek tabii ki, son karakter harf veya harflerin, ne anlamlara geldiğini bilmek de gerekir. http://www.balikavmarketi.com/Urun/SHIMANO-CATANA-CX-SPINNING-300-ML-7-21-GR-pmu1968.html Mors alfabesini çözmek, inan ki çok daha kolay gelirdi.hihi hihi Burada bizim bilmemiz gereken, hangi kamışın hangi seri olduğudur. Boy ve aksiyon tecihimizi de yaptığımıza göre, sorun bizim için bitmiştir.:thumb: :thumb:
O halde ortalığı bir parça karıştırıp; zihinleri bulandırayım... (Yalnız başındanberi surf kamışlar üzerine konuştuğumu-yazdığımı belirteyim...) Super Aero Technium 3 parça... Shimano katalok 2008 SATSF425BCG.......................................200 GR. SATSF4CXG..........................................250 GR. SATSF435XXXG (Taftec uç).....................250 GR. SATSF450BXG........................................250 GR. SATSF500BXG........................................250 GR. Surf Leader 3 parça................Shimano katalok 2008 SFL425 BX.............................................250 GR. SFL425CX..............................................200 GR. Surf Leader EV 3 parça............Shimano katalok 2008 SFLEV425BX...........................................250 GR. SFLEV425CX...........................................200 GR. Super Aero Technium 3 parça....Shimano katalok 2010 SATSF425CXG.........................................200 GR. SATSF425BXG..........................................225 GR. SATSF435XXXG........................................250 GR. SATSF450BXG...........................................225 GR. SATSF500BXG...........................................225 GR. Surf Leader 3parça..................Shimano katalok 2010 SFL425CXG...............................................200 GR. SFL425BXG...............................................225 GR. SFL435XXXG..............................................250 GR. SFL450CXG................................................200 GR. SFL450BXG.................................................225 GR. SFL500BXG.................................................225 GR. Super Aero Technium NEW 3 parça.......Shimano katalok 2011 SATSF425BXH.............................................225 GR. SATSF435XXXH...........................................250 GR. SATSF450BXH.............................................225 GR.. SATSF500BXH.............................................225 GR. Surf Leader 3 parça...........................Shimano katalok 2011 SFL425CXG.................................................200 GR. SFL425BXG.................................................225 GR. SFL435XXXG...............................................250 GR. SFL450BXG..................................................225 GR. SFL500BXG..................................................225 GR. Super Aero Technium 3 parça..............Shimano katalok 2012 SATSF425CXH..............................................200 GR. SATSF425BXH...............................................225 GR. SATSF435XXXH.............................................250 GR. SATSF450BXH...............................................225 GR. SATSF500BXH...............................................225 GR. SATSF425CXH (tubular tip)..............................200 GR. SATSFT425BXH (tubular tip).............................225 GR. Surf Leader 3 parça............................Shimano katalok 2012 SFL425CXG....................................................200 GR. SFL425BXG....................................................225 GR. SFL435XXXG...................................................250 GR. SFL450CXG.....................................................200 GR. SFL450BXG.....................................................225 GR. SFL500BXG.....................................................225 GR. Super Aero Technium 3 parça..............Shimano katalok 2013 SATSF425BXH.................................................225 GR. SATSF435XXXH................................................250 GR. SATSF450BXH..................................................225 GR. SATSF500BXH..................................................225 GR. SATSF425BXH (Tubular tip).................................225 GR. Surf Leader 3 parça...........................Shimano katalok 2013 SFL425BXG.......................................................225 GR. SFL450BXG........................................................225 GR. SFL500BXG........................................................225 GR. Evet... Ben bana göre en alttakinin açılımını yapayım... SFL = SURF LEADER BX = Atar değeri (yani burada 225 gram) G = Aksiyonu (Burada hızlı; H daha hızlı)... Kamış sertlikleri aksiyon ve karbon oranlarına göre değişmekte... Der ve kaçarım... Not: SATSF (Super Aero Technium Surf) açılınca... Surf Leader'a surf kodu konmamış; çünki adının başında surf olduğundan surf kamışı olduğu belli...(Acaip bir cümle oldu)... Unutmuşum; ortadaki rakamlar da kamış boyları; 425 olan 4,25 metre; 435 olan, 4,35 metre gibi...
İyide, aynı kamışın, BX, CX, DX gibi modelleri arasında bariz şekilde görülen bir aksiyon farkı var. Kimi daha yavaş, kimi daha hızlı. Ama benim gördüğüm şey şu. Tutarlılık yok. Atıyorum Alivio BX yavaş, CX hızlı aksiyonlu diyelim. Catana BX hızlı, CX yavaş aksiyonlu oluyor mesela. Benim görüşüm şu şekilde. Shimano, isviçreli bilim adamlarını toplamış. bunlar üç açılı diş fırçasından sonra en büyük icraatlerini yapıp, bir sürü isim bulmuşlar: Catana, Technium, Alivio, Stella, Ultegra falan filan. Tabi Shimano'da bu kerametli isimleri tüm ürünlerinde kullanmaya başlamış. Kürek alırsın Technium, bisiklet alırsın Technium, makine alırsın Technium hesabı. Eh, yeni bir model ürettikçe.... Hep birlikte kan kan dansı izlemeye gidip bir daha kendilerinden haber alınamayan isviçreli bilim adamları yeni isimler bulamadığı için haliyle, sıkıntı doğmuş. Bu Shimano'da eski isimlerin yanına BX, AX, XX falan ekleyip, bir diğeri ile alakası olmayan modelleri piyasaya sürüyor gibi. Şaka bir yana, gerçekten AX, BX vs. arasında, aslen ciddi farklar var, olay kozmetikten daha öte bir şey.
Distribütör yok diyor Serdar abi ne olacak şimdi?! deneyip öğrenicez. Yakında bir kaç model yanyana gelecek zaten. Bol bol test ederiz.
Distribütör ne dediğini kendisi bilse... Belki biliyordur gerçi. Bu gibi kamışlar, mesela spot'ta yanyana duruyor güzelce. Tut ucunu, sapından kaldır, bak nerden kavis veriyor. Hepsi bu. Yapıyoruz sık sık. Zira kamışın en önemli hususu aksiyonu. Aksiyondan ötresi, bildiğin fasulye sırığı. Ha, şu aksiyon iyi, bu kötü denmez tabi. Kamış kullanım amacına uygun aksiyona sahip olmalı. Bizde bunu arıyoruz. Ki üstlerinde filan yazmıyor, başak türlü öğrenmek mümkün değil. M,MH, H vs. ise, aksiyondan ziyade taper denen şeyi gösteriyor. Orta taper, ağır taper. Yani ağır iş için, hafi iş için vs. gibi. Bu kamışın aksiyonu değilde, kamışın konikliğini ifade eder aslen. Atıştan çok, çekerken kamışın nasıl davranacağını belirler. Eski shimano sitelerinde, bu taper ve aksiyonlar yazılırdı aslında güzelce.
Araya girmiş gibi oldum ama Sazan kamışları ile bizim kullandığımız surf kamışların ne gibi farkları var? Parçalı sazan kamışları incelik bakımından daha hoş görünüyorya meraktan sormak istedim. Teşekkürler.