Sevgili Ceyhun kardeşim, Evet shimano nun Hyperloop nu kullandım ve fiyatına göre işlevi fevkalade iyi idi. Burada konu olan markalardır.Her Firmanın birkaç iyi makinesi vardır mutlaka.Önemli olan X firmanın iyi makinelerinin çokluğudur. Herkesin bütçesi 500-1000 tl lik makineler almaya müsait değildir.Az bütçeli insanlara da nispeten iyi makineler sunabilen firmalar vardır ve bunların başında Shimano gelmektedir. Bunu şöyle örnekleyecek olursak; Mercedes firması ucuza sattığı modelleri kötü ve kalitesiz yapabilirmi? Mutlakaki Mercedes kalitesinden ödün veremez.Motoru küçük olur,lüksü az olur ama Mercedes kalitesinde olur. Okuma nında Trio 30 s ini kullandım daha doğrusu kullanamadım Bir kenarda atılı duruyor. mrsparkle
Ne çektiysen, aynısından bende istiyorum... Biraz tarih bilmek gerekiyor. Hani bugün burada sen gibi shimano şakşakçıları var ya.. İşte onlar gibi, bir zamanlar da okuma şakşakçılığı vardı, 3-4 yıl önce. O yüzden de döküntü okumaları kral makine gibi lanse ettiler buradan herkese. DAM'ın batması sonrası bizim piyasanın iyi makine diye bildiği bileceği bir marka kalmamıştı ortalıkta. Bu arada, iyi makine dendi mi, akla okuma gelir oldu, kimse shimano falan bilmezdi. Şimdi bu şimanovcularla uğraştığımız gibi, o zaman da okumacılarla uğraşırdık. Gerçi onlar hiç bu kadar şişirmediler olayı. Bu gibi nedenlerden sizin aklınız sanki iyi makina şimano gibi olmuş kalmış halde. Oysa piyasada bir sürü marka var, bilhassa o bahsettiğin giriş seviyesinde, hepside şimanoyu suya götürür, susuz getirir. Bugün o fiyatlara piyasada Abu, Mitchell, Daiwa, Okuma, Shekaspare vs. nini şimanonunkilerden çok daha kaliteli bir sürü modeli var. Ama buradaki bu şimanov yalakalığı, maalesef o ürünlerin yaygınlaşmasını baltalamış durumda. Ve işte sizde aynı cemaate dahil oluyorsunuz, sanki onlar filan yokmuş gibi laf ediyorsunuz. Mesela, bende şimanovun biomaster'ini kullanamadım, attığım yerde, denizin dibinde duruyor. Ne olacak şimdi?
Birileri sormuş Daiwa ve Okuma'nın iyi makinelerini kullandınız mı diye. Soru sorulan cevap vermiş Mercedes benim dediğim marka. 1000 tl verip alamamanıza birşey diyemem, ama madem kullanmadınız,kullanmadığınız şeyin kullandığınızdan iyi yada kötü olduğunu bu kadar kesin yargıyla nasıl karar verebiliyorsunuz??? Kesin yargı kestirip atılmış.Mercedes. O zaman soruyorum madem cevap versin şimanocular. Çok kaliteli mal pahalı olur kim ne derse desin. Şimanonun fiyatı Daiwa'nın yarısı. Demek ki dandik.. O kaliteye ulaşmak için demek ki 2 kat kaliteli yapması lazım. Belki kullansan o kullanmadıklarını, burada sayfalarca öyle de, böyle de, şöyle de diye yazmayacaksın bile. Doğru 1 tane olur. Burada iki doğru var.O zaman bi taraf sallıyor ya da holiganlıktan düşünme yeteneğini kaybetmiş. Bu takım tutmaktan öte muhtemelen büyü altında kalmak gibi birşey olmuş bazıları için. Malesef iyi makine ararken bu zihniyete sahip insanların kendini bilmezliğine kanmış bulunuyoruz,bulunuyorlar,bulunmaktalar,bulunacaklar... Hem tüm makineleri denemeden yorum yaparsınız, üstüne üstük deneyip yorum yapanada karalıyorsun dersiniz. Bari işi bilenlerin biraz lafına hürmet edin. Holigan olsanız tamam diyeceğim adam takım tutuyor kaptırmış kendini boş işlere, sizin yaptığınız ne bedavaya reklamcılık mı, yoksa kendi kullandığını iyi zannedip yapılan şakşakçılık mı? Artık başka şeyler mi aramaya başlayalım bunun altında?
Ben çoğu markayı kulanırım,bu shimanoda olur daiwada veya başka bir makina hiç fark etmez,yani anlayacağınız ben shimanocu değilim ama malzemelerini kulanırım,buraya kadar tamam dimi... Çok kaliteli mal pahalı olur lafınıza katılamamyacağım,bir çok makinanın kaliteli ve makul fiyatlara malzemesi mevcut.. Shimanonun fiyatı Daiwanın yarısı diyorsunuz,nerden varıyorsunuz bu kanıya,Yani bilip bilmeden yazıyor,yanlış bilgilendirme yapıyorsunuz,bilakis Shimano daha pahalı satıyor malzemelerini...
Gerek forumlarda, gerek yurtdışı kaynaklarda araştırırsanız, Shimanoyu terkedip daiwa gibi markalara geçildiğini görürsünüz.Genel görüş bu yönde. Ama biz malesef farkına varamadık bunun.
Kaç tane mercedes arabası kulandınız,hangi kaliteden söz ettiğinizi anlamak güç,mercedesin alt segmentindeki arabaları ile,diğer markaların alt segmentindeki arabaları yan yana getirmek bile hatadır,diğer markaların alt segmentindeki arabaları,mercedesi bayağı geride bıraktı,hem fiyat hemde kalite anlamında,mercedes alt segmentinde sadece yıldızını satıyor...
hyperloop gözümün önünde hatta bu forumdan bir kaç arkadaşın şahitliğinde levrek avında parçalandı. Klape teli ayakları kırıldı. Aynı şekilde Exage 5000'nin Tarabya'da 2 hafta üst üste klape teli ayakları kırıldı. Şimdi ben demiyorum ki Shimano kötü. Benim burada anlatmak istediğim Shimano'da iyi bir makina 500tl'den başlar. Aynı Daiwa'da olduğu gibi. TFT grubunda yüze yakın üye var ve ben elimden geldiğince arkadaşların her marka makinasına bakım veya tamir yapıyorum. Bu amatör balıkçılık yanında ek bir hobi benim için. Elimden her marka model makina geçiyor. Öyle üstün körü yağlamada yapmam, sonuna kadar açarım makinayı. Bir Exage ile Twinpower veya Biomaster'ı açıp bakın, fark ortadadır. Sorun yaşayana kadar kullandığınız marka 1 numaradır. 1 2 sorun yaşadınız mı bir daha o markadan ürün almak için 4 5 kez düşünürsünüz. Aynı sizin Okuma'da yaşadığınız sorun gibi. Peki şu an gemide olan bir arkadaşımız var, kendisi geçen yıl Okuma Salina 2 ile (abartmıyorum gerçek değer) toplamda 1 ton balık yakaladı ve 8 metrelik gemi güvertesine balıkları havada kaldırdı. Makinayı getirdiğinde hala sıfır gibiydi makina.! Aynı avı Okuma'nın daha düşük seviyedeki bir makinasıyla yapsaydı sorun yaşardı ve tabiki bir daha o markayı tercih etmezdi. Bunun aynısı Daiwa içinde geçerli. 150tl lik AG Plus makinayı alıp Daiwa kötüdür yada iyidir demek gibi bir şey bu.
Bu başka bir konu,tabiki her marka zaman zaman iniş ve çıkş dönemi yaşar,tüketicide bir markadan diğerine geçiş yapar,bunlar gayet normal karşılanmalı...
Olayı sınıf sınıf değil, diğerlerinin baktığı gibi görmek lazım. Birincisi shimano mercedes değil. Belki bir honda, seat filan ayarında sadece. Ama bu absürt bir yaklaşım. Eğer bu açıdan yaklaşırsak, Mercedes'in zaten ucuz malı hiç yok ki. En düşük serisi bile bir sürü para. Ama dediğim gibi, makineleri anlamak için otomobillerden analoji yapmak, ancak acayip bir halüsinasyon olur, sağlam bir şeyler çekmek gerekir basbaya bu analoji yapabilmek için. Eğer biraz olması gereken açıdan bakarsak, makinelerde arabalardaki gibi sınıflar yok. Biz sınıflamaya çalışıyoruz kendimizce, ama üreticiler açısından böyle bir sınıf yok. Diyoruz, 40'lık altı spin makine. Ama bu tanıma uyan ve özellikleri çok çok farklı modeller mevcut. Bu açıdan bakarsak, bilhassa bizim ülkemiz açısından kalite puanı 20 olan bir shimano var, fiyatı 200 TL, ama kalite puanı 45 olan bir daiwa var, fiyatı 600 TL. İşin doğrusu şu ki, bu ikisi aynı klasmanda değil. Bu elmalarla armutları karşılaştırmak oluyor. Ama her ikiside 40lık altı spin makine sınıfındaymış gibi algılandığı için, daiwa daha pahalı gibi bir imaj ortaya çıkıyor doğal olarak. Fakat, daha ince eleyip, makinelerin temel özelliklerine göre bir ayrıma gidilirse, daiwa'nın muadili bir shimano genellikle pahalı oluyor, senin de söylediğin gibi. Ha, daiwa ile shimano'yu en azından twinpower, stradic ve altı shimanolar açısından karşılaştırmak zaten abes. İkisi ancak bu seviyenin üzerinde karşılaştırılabilir oluyor. En azından oluyordu. Şu ara, daiwa saltist gibi daha düşük seviye denebilecek ürünler çıkardı mesela. Daiwa'nın makine anlayışı shimano'dan çok farklı. 40 yıl önce her iki firmada piyasada vardı. Ama bugün milletin elinde 40 yıl önce alıp hala kullandığı daiwa'ları çok sık bulabilirken, shimanolara denk gelmek nadirdir. Bunu biri çok sağlamda, öteki değil gibi düşünmek biraz yanlış olur. Bunun asıl sebebi, iki firmanın ürün anlayışındaki ve potansiyel müşteri öngörülerindeki farklar.
Shimano ve mercedes örnegine bayiliyorum. Piyasadaki orta kalite bir markanin fiat renault pegueot volkswagen ford en düsük modeli kaça, mercedesinki kaça? Komik bir örneklendirme oluyor malesef.
Bakıyorum da hep pahalı makineleri olanlar üzerime saldırdı Hadi size hayırlı işler.Bu yaştan sonra çok bilmişlerle uğraşamam. Dahada gelmem Davos a.
Fare dağa küsmüş... Davos'un da çok umrundaydın sanki... Çok bilmiş kim acaba, eline bir cilalı döküntüden başkasını almamışken, ahkam kesen birisi olmasın? Yada, karşısındakilerin elinde sadece pahalı makineler olduğunu sanan, müneccimlerle fazla yakın olmuş biri mi?
Tekrardan merhaba arkadaşlar. Konuyu açan kişi olarak hepinize teşekkür ederim. Tecrübeli abilerimin, hobidaşlarımın değerlendirmeleri görüşleri benim için değerlidir her zaman. Birçok şey yazıldı çizildi konu hakkında hatam kabahatim olduysa affedin yaşça küçük kardeşinizi Hakkınız helal edin. Sizlerinde görüşleriniz sayesinde kararımı verdim ve dün itibariyle spin takımımı aldım. İlgi alakasından dolayı da Hamdi bey ve Ferdi beye ayrıyeten teşekkür ederim. Üzerinde konuştuğumuz Shimano exage 4000 fd makine ve Okuma Alumina 270 cm 20-60 gr kamış ile takımımı oluşturdum. Benim görüşüm dengeli bir takım oldu. Avlanacağım bölgede kullanılan sahteleri bilmediğimden deneme fırsatım da olmadı. Sahteleride bugün sipariş verip kullanmaya başlayacağım inşallah. Tekrardan hepinize teşekkür ediyorum. Sağlıcakla kalın...
Zaman, herşeyin ilacıdır derler. İlerleyen süreçte görüş ve değerlendirmelerinizi, reel olarak paylaşın isterim. Ama + ama == Güle güle, güzel avlarda kullan.
Haluk ve Tevfik abi her ikinize de ayrı ayrı teşekkür ederim güzel dilekleriniz için. Gerek avlarım olsun gerekse bu spin takım ile ilgili bilgi olsun tecrübe edindikçe forumda paylaşacağıma emin olabilirsiniz
senin yaptığında faklı değil daiwanın hangi modeli var sende rezalet diyebiliyorsun ben dağılan stellada biliyorum okuma vsystemde biliyorum bir makina bazı nedenleren dolayı arıza yapınca rezalet oluyor hata hiç mi sizde olmuyor . bunlar sonuçta makina ve bakım isterler özelliklede av sonrası oltayı dibe takıyor başlıyor zorlamaya biyerde makina iflas bayrağını açıyor ama kullanıcı değil makina hatalı boşverin kusuru makinada aramaya devam edin . exage 4000 fd kullanmadım ama bir abimiz 6000 liğini kullanıyordu boğazda avlanmasın rağmen 200 gr kurşun + akıntı + balık bir problemi görülmedi. 4000fd de iyi olabileceğini düşünüyorum