Çok lezzetli bir balık.Sirkülerden haberim yokken bu balığın 60 70 cm olanlarını avlardım.Bir palamut,orkinos veya kılıçtan daha lezzetli.0kılçık.lop et.
Zaten halkım avlıyor bu balığı, avlamak istemesenizde inanın lambuka sizi bulur. Suda parlak gördüğü her cisme saldırıyorlar artı ürkek bir balık hiç değil. Sirkülerde yasak olmasıda tamamen saçmalık bence. Küresel iklim değişikliğinden sonra değişik balık türleri görünmeye başladı Sarosda...Lambukalar dışında uçan balıkta gördüm. Murat Bey inanın hayatımda yediğim en kötü balıktı... Bir daha asla yemem bu balığı...
Lambuka'nın tadı/lezzeti Biliyorsunuz konumuz Lambuka..Avlanması yasaklansın mı,serbest mi kalsın? Galiba çoğunluk serbesti'den yana.Laf aramızda öyle yasaklar var ki,insanı daha da çeker;meslekten bilirim. Sonra birden lezzet çıktı ortaya.. İki arkadaşımın çok net,bir o kadar da çelişik görüşü var.İkisi de bilgili..Serkan arkadaşımız bir ara uçan balığı da anlatır sanırım. Bu konuda görüşü olan var mı?.Yani bu balığı yiyen varmı,varsa lütfen bilgisini paylaşsın. İyi akşamlar.
Bu konu tıpkı eşkina nın av yasağı gibi düşünülmeli ve popilasyon hakkında yada alt-üst beslenme zinciri konusunda uzman olan akademisyenlerimizin tespitleri ile görüşlerine bırakılmalıdır. Hiçbir öneri ve görüş bilimsel tespitlerin mevcut olmadığı ortamda değerlendirilmemelidir. Hatanın başlangıcı dahi olsa dayanağı olmayan fikir gündeme alınmamalıdır.
Bilindiği gibi,bu forumda görüşülen ve tartışılan konular,bir nevi fikir jimnastiği niteliğindedir.Bu nedenle de iddiasız ve yalındır. Aslına bakarsanız,bizim yaptığımız da popilasyon'a girer.Bilimsel iddiası ise,zaten olamaz. Sadece Ulusal gelir ve halkın beslenmesi ile ilgili bir konuyu gündemde tutmaya çalışıyoruz. Saros'ta bir Lambuka cenneti var..Balıklar neredeyse karaya vuracak. Avlanması yasak. Bu durum açlıktan kırılan Hindistan'ın ineğe tapmasına,etini yasaklamasına benzemesin.Endişemiz o. Konu hakkında akademisyenlerimizin bir çalışması,bir raporu varsa elbette ki saygıyla karşılarız. Biz yine de bu mütevazı çalışmamıza devam edeceğiz..
yanlış hatırlamıyorsam okuduğum bir yazıda balon balığının etinde bulunan toksinler balığı yiyen kişinin vücudunda birikiyormuş bildiğim kadarı ile...insan sağlığı için tehlikelidir ibaresi yer alıyordu....ayrıca ekosisteme verdiği zararda ayrı ve büyük bir yer oluşturuyor.
Murat Bey itiraf etmeliyimki geçen hafta babamla birlikte 5 lambuka yakaladık. Bunlardan 2 tanesi bota alırken kendini kurtardı 3 tanesini aldık. Amacımız lambuka yakalamak değildi...Sinarit ve lipari için kaşık çekiyorduk. Biz suyun içinde ne olduğunu göremiyoruz ki...Her yerde lambuka kaynıyor zaten. Yakalanınca zaten çırpınmaktan balık kendini bitirmiş oluyor...Her yer kan revan içinde kalıyor...O balığı atsan büyük ihtimalle ya ölecek yada diğer lambukalara yem olacak...Biz balığı 4 parçaya ayırarak tavada kızarttık...İnanın ne babam nede ben bir parça dahi yiyemedik. Kayış gibi çok sert ve lezzetsiz bir eti var. Uçan balığı sormuşsunuz...Evet uçan balıkta gördüm...bot hareket halindeyken botun ön tarafından havalandı suyun 30 cm üzerinden 40 mt civarından süratli bir şekilde uçarak tekrar denize daldı... Daha sarosda neler göreceğiz... Bu arada kedi köpekbalığıda çok fazla....10 tane yakaladık...Hepsi hepsi geldikleri ortama geri salındı... Allahtan yanımda her zaman kalın iş eldiveni bulunduruyorum yoksa köpekbalığının derisi bir zımparayı andırıyor ve değdiği yerde oldukça derin yaralar açabiliyor... Aman dikkat...
hüseyin abicim bilgilerini paylaştığın için teşekkürler lambukaya çok yabancıydık en azından gördüğümüzde ve yakaladığımızda nasıl davranıcamızı öğrendik.
Herseyden evvel tum yorum yazan ve calismayi tebrik eden dostlarima tesekkur ederim. Assagida sorusu olan veya yorum gerektirdigine inandigim paylasimalara cevaplarimi bulacaksiniz.Umarim faydali olur. Sevgili Burak Kanunlarla yasaklanmis bir baligi "yakala-sal yapiyorum, oldurmuyorum" gibi bir dayanagi ileri surerek hedeflemek sakincalidir. Yapilmamasini onemle rica ederim. Cunku baligi yemesenizbile oltayla yakalanilan her baligin zedelenmesi ve hatta olumcul olarak yaralanmasi soz konusudur ve baligi salsaniz bile bunun icersinde belirli bir mortalite rasyosu olusacaktir. Ayni mantigi gercekten turu Bern Anlasmasiyla uluslararasi duzeyde yok olmaya yuz tutmus acilen korunmasi gereken Orfoz gibi bir baliga uyguladigimizi dusunursek bu mantigin ne kadar diramatik ve istenmeyen sonuclar cikaracagi oldukca aciktir. Ayni sekilde boylesi bir acik kapi birakmak istismara da acik kapi birakmaktir. Degerli yorumunla bu konuya dikkat cekmemi sagladigin icin cok tesekkur ederim. Incelik dolu tebriklerin icinde ayrica sag ol.Sevgiyle kal degerli kardesim.Essiz balik askini ve avlarini zevkle okuyorum. Sevgili Mustafa Bahsetmis oldugun noktalara katiliyorum.Konumun anafikri bu baligin yok edilemiyecegi, korunmasinin sacma oldugu olarak anlasilmamalidir. Sirkulerde lambuka kirmizi listede ki bir balikmiscasina tamamen yakalanmasi yasaklanmistir. Bilimsel verilerden bildigimiz ise bu baligin uygun islemlere tabi oldugunda besin degeri oldukca yuksek , ve yasam omru kisa oldugu icin belirli bir boyda yakalanmayinca zaten dogal nedenlerle olecegidir. Yani mantiken mesela sirkulerde 2.5 yasinda lambuka 1m10cm (ornek olarak veriliyor, yas ve uzunlugun herhangi bir bilimsel degeri yoktur) dir, 1.12m lambuka icin yakalama limitidir denilerek hem olta balikciligina bir hizmet, hemde boylesi degerli bir baligin olasi ziyaninin onune gecilebilir, Lambukanin vanosken(ureme yasina gelmemisken, yada oldukca kucukken) suruler halinde kiyilara girdigi ve buralarda delice avlanarak cok kisa bir surede boy atip aciklara ciktigini belirttik. Bir sene daha bu baliga verilip, baliktan tane basina 6-7kg uzerinde verim almak mumkunken, bu suruleri ticari balikcilarin cevirmesi, daha bu kadar kucukken nisapsiz avlamasi elbetteki cok yazikdir ve lambukanin ulkemiz sularinda gelisimine buyuk bir negatif etki yaratir ve hatta bahsetmis oldugunuz kitligi ortaya cikarir. Ancak bu demek degildir ki bu baligin yakalanmasini hic bir boy limiti gozetmeden yasaklamak akillicadir. Kanimca degildir. Lambuka bir offshore baligidir. Yani cok irileri zaten kiyidan avlananin erisemiyecegi bir noktadadir.Bu baliklar yumurtalarini acik sularda birakir. Kisaca altini cizmek istedigim bilimsel olarak, akilla kaynaklarin yonetimidir. Baligi korurken akilciliktan uzaklasmanin da ayri bir maliyeti ve oldukca yuksek dogal,iktisadi ve sosyal zararlari sozkonusu olabilir. Goruslerin ve essiz balik tecruben her zaman beni sasirtiyor, mutlu ediyor.Saygilarla degerli dostum. Not:Bana MSN numarani vermismiydin. O kadar adres varki seninkini aldigimi hatirliyorum sanki ancak bulamiyorum. Bana eger gondermemissen istegin olursa gondermeni, gondermissen neye benzedigi hakkinda bir aciklama ozelime gonderirsen sevinirim. Rahim Bey Lambuka Akdeniz ve Ege Denizlerimizde oldukca yaygindir. Buyuklerini acik sularda neredeyse yil boyunca, kucuklerini suruler halinde sicak aylarda bulabilirsiniz. Ancak altini ciziyorum. Bu bilgiler bu baligi tanitmak icin veriliyor. Asla sirkulerde yasaktir denilirken avlamak icin degil. Bu konuya her kesin saygi duyacagina duydugum inancla, sevgilerimi ve saygilarimi sunarim. Murat Bey sorulariniza sirasiyla cevap vermeye calisayim... Lambuka'dan denizlerimizde bol olması gerekmez mi?.Halbuki çoğumuz tanımıyor. Lambuka inanin Akdeniz ve Ege denizlerimizde oldukca yaygin bir baliktir. Bilmememizin sebebi bu baligin buyuklerinin oldukca acik sularda yasamasi yuzunden yaygin balikcilik tarzimiza ozellikle 4-5 kg 'in uzerinde buyuklerinin pek yansimamis olmasindan ileri geldigi gibi yazimda da belirtigim gibi etinin cok yuksek besin degeri olmasina karsin ,tutulurken asiri hareketli olmasi nedeniyle ozellikle tum hizli baliklarda (orkinos, torik gibi) oldugu gibi bu baliktada asiri duzeyde laktik asid birikimi olmasi ve bunun bir takim basit yollarla giderilmesi mumkunken bu bilginin herkes tarafindan bilinmeyip, uygulanmamasi nedeniyle etinin lezzetsiz oldugu hakkinda cikan yanlis kanidir sanirim. Lambuka, lampuka ve yaldizli uskumru azmani olarak da Ulkemizde adlandirilir. Akdeniz ve Ege'de balikcilikla yogun ugrasan arkadaslarimizin bu baligi bilmemelerine sanirim imkan yoktur. Bence de tıbbi bir sakıncası yoksa,avının yenmesinin teşviki gerekir. Sorunuzu bu sekilde yazarak netlestirmek istedim, umarim yanlis bir sey yapmiyorumdur, affiniza siginirim. Su anda sirkulerde yasakli oldugu icin elbette tutulmasi ve yenmesi tibbi sakincadan once bu yasak nedeniyle sakincalidir. Bir gun tutulmasina izin verilirse elbette sofralarimizda daha bilincli tuketilmesini ve bunun tesvigini desteklerim. Ardindan tibbi sakinca hakkinda soyleyecegim Lambuka baliginin trakonya veya iskorpit gibi ignesinin batmasiyla zehirleyici bir etkisinin olmadigi gibi balonbaligi gibide vucudunda bir toksini ureten bir balikda degildir. Ciguatera(lutfen tiklayarak 13.mesaji okuyunuz) adi verilen tropik denizlerdeki mercan kayaliklarinda bulunan bir algeanin yenilmesiyle baliga bulasan ve ayni adli zehirlenmeye insanlarda yol acan bir toksine bu denizlerde yakalanmis lambukalarda da rastlanmis ve bu lambukalari yiyen insanlarda zehirlenme vakalari olmustur. Ancak bu denizlerde yakalanan bizim torik, palamut(sarda sarda) gibi baliklarda da bu vakalara rastlanmistir. Ciguatera zehirlenmesinin bizim denizlerimizde yakalanan bir balik icin mumkun olacagini sanmiyorum. Acaba birileri kasden mi,tüketimi engelliyor? Boyle bir kasdin oldugunu sanmiyorum. Su an ki bilgilerim dogrultusunda verecegim yorum sadece korunmasi icin alinan karar biraz fazla amacini asmis oldugudur. Korunmasin demiyorum. Ancak tamamen yasaklanmasi anliyamiyorum. Bence boy ve adet limitleriyle tutulmasina izin verilerek surdurulebilir balikcilik acisindan korunmasinda fayda vardir. Verdiginiz bilgiler icin tesekkur ederim Serkan Bey. Burakcigim bu yorumuna tamamen katiliyorum. Yakalanmasina izin verildigi zaman tuttugunuz Lambukayi yazimda belirtigim yontemleri uygulayip kemiginden ve cikolata rengi etinden ayirdiginiz beyaz etli fletolarini, cok hafifce sivi yagla yaglayip aleminyum folyoya tek tek sarip kizgin firinda 20 dakka -yarim saat arasi pisirin, uzerine limon suyu ekleyip, servisini yapin. (tarif buyuk ve etli bir Lambukanin servisi hakkinda verilmistir) Lambuka elbette asla bir cupra veya mercan degildir...Ancak cok degerli bir besin oldugunu unutmayiniz.
Serkan Bey lambuka vanoslarinin suruler halinde kiyiya girmesi ve bu arada delice yemesi bu baligin cok hizli buyumesi nedeniyledir. Unutmamaliyiz bu balik 70 cm ve yaklasik 3 kg ken 6 aylik hadi diyelim ulkemizde belirli cevre sartlari yuzunden daha yavas buyuyor ve mesala 1 yasinda bu buyukluge erisiyor. O zaman siz hesaplayin 30cm, 40cm bir baligin kac aylik oldugunu ve biraz daha buyumesine zaman verilirse ulkemize ve balikciligimiza katabilecegi potansiyeli. Altini cizerek ifade etmek istiyorum, Bu yaziyi lambukayi sinirsiz, diledigimiz gibi, kontrolsuz avlayalim diye yazmadim. Surkulerde bu balik nekadar saglikli degerlendirildi, bu balikta ki potansiyel bu balik uzerinde akilli calismalar ve akilci koruma onlemleriyle bizlere ne verebilir? sorularina zemin ve cevap bulmak amaciyla yazildi. Bir bilgilendirme olsun, dusunelim arastiralim, kaynaklarimizi bilimsel bilgilerle taniyalim, amator balikciysak bu bilgilerin isiginda hem toplumsal bir liderlik, hemde bilincli,sag duyulu avcilik yapma amacina hizmet etmek istiyorum.Bu yuzden sizden samimi ricam lutfen ne sekilde olursa olsun lambuka yakaladiginizda mumkun oldugunca cabuk saliniz. Kurallar sacma bile gelse kurallar kuraldir , uygulanmasi toplumun sagliginadir, medenice, istismarina izin vermeden, sag duyu ile tartisilmasi insanlara ve gelisime hizmet olur. Lutfen yasakken lambuka avciligini mesru gosterecek, ozendirecek ifadelerden kacinalim. Yapici olmaya calisan goruslerimi affiniza siginarak ifade edip degerli sahsiniza saygilarimi sunuyorum. Degerli balikciliginizi ve avlarinizi okudum. Paylasimlarinizi fotolariyla izlemek cok isterim. Ozellikle o kopek baliklari cok ilginc olurdu.Gorusmek dilegiyle.Saglicakla kalin. Murat Bey sanirim onceki yorumlarimda baligin yiyim kalitesi hakkinda kisisel goruslerim sorunuza yeterli cevap olacaktir.Ancak bir laf var.."zevkler ve renkler tartisilmaz" O yuzden sadece diyecegim besin degeri yuksek bir baliktir. Kisisel gorusum asla bir cuprayi veya mercana tadi denk degildir. ancak palamut, orkinos, kilic gibi baliklardan asla assagi kalmaz. Pisirme ve etini degerlendirme tekniklerine dikkat edilirse mukemmel sonuclar alinir. Yurt disinda oldukca pahali ve aranan bir deniz urunudur. Suat Bey ozellikle Samimi yorumlariniz icin tesekkur eder saygilar sunarim.
Hüseyin Bey, Büyük emekle yazdıklarına,bir sözcük eklemeyi bile kendi hesbıma ayıp sayarım. Olayı,her yönü ile bitirmişsiniz.Yalnız kendi içimizdekilere değil aramızdaki çelişki ve sorunlara da çözüm getirdiniz. Emeğinize sağlık.Genel ilkeler taşıdığı için yazdıklarınızdan sadece bir bölüm alıntıladım.Yoksa size sayfalar yetmez. Sağ ol arkadaşım.Yaşlı bir arkadaşınız olarak ilgi duyan tüm üyeler adına,yanaklarınızdan öpüyorum. muratsadioğlu
Tamamiyle katiliyorum Sevgili Namik.Ek olarak lambukanin zehirli bir balik olmadiginin altini cizmek istiyorum. Yukarda bu konuyla ilgili ayrintili bilgi verilmistir. Sevgili Ustadim cok merak ediyorum sirkulerde yazili orkinosun bilimsel adini serranus scriba olarak alan ( yazili orkinosun bilimsel adi,Euthnus Alletteratustur) ilgililer sinirlamalari Euthnus Alletteratus icin mi,Serranus Scriba icin mi aldilar. Seranus Sicriba icinse soyleyecegim bu balik yazili hanidir. Benzeri hatalar bize surkulerin gerektirdigi ozeni ve akilciligi yansitip yansitmadigi sorularina yol aciyor. Tabii bunu yazmakta ki amacimiz ilgililerin karsisina bilerek ve saglikli bilgiler almaya ac sekilde cikmak icindir. Ukalalik yapmak icin degil. Sonucta herkes hata yapabilir. Ancak bunlari tartisarak bilgimizi ve etkilesimimizi artirabiliriz. kanun koyucunun yerini almak, hatta lambuka serbest birakilsin diyebilmek bizim yetkimiz dahilinde degildir. Bu konunun altini cizdigin icin cok tesekkur ederim. Lutfen ozletme degerli arkadasim.
Ozkancigim sana simdi balon baligi nire, lambuka nire demezlermi? Konu lambuka ve ulkemiz sularinda kimsenin lambukadan zarar gorecegini sanmiyorum.
Sevgili Murat Abi Degerli yorumlariniz ve nezakatiniz icin cok tesekkur ederim. Ben de sizin ellerinizden oper, saygilarimi sunarim. Nice paylasimlarda gorusmek dilegiyle...
Şaka demiştim abi ya Ne kızıyosun allaalla Sırf lambuka avlamak için gitmiyorum ama sırtı çekerken sıksık yeme atlıyor.Hatta bir keresinde 100 cm civarı yakalamıştım.Okadar güçlü bir balıkki 7 metre teknenin yönünü değiştirebiliyor.Ama tabiki tutp salma işi bu tarz sert balıklarda büyük hasara yol açabilir. İkinciside verdiğin yemek tarifi.Güzel görünüyordenesemmi acaba Hem böyle tarif ver hemde yasak de.Çok gaddarsın abi üçüncüsüde zevkle yapılan her işin takibide zevkli oluyor biliyorum.Hepimizin güzel av hikayeleriyle döneceği avları görmek umuduyla.Teşekkürler abi.
Nedir şu karaborsa konusu? N@mık arkadaşım, Bir kaç kez alıntı'daki ibareyi yazdınız..O tür bezlerde tarağımız olmadığı için ne demek istediğinizi anlayamadık. Sanırım bir çok üye de.. Burası bir forum..adı üstünde:her şeyin alenen açıkça konuşulduğu bir yer. Bu konuyu altını çizerek yazdığınıza göre önemli olmalı.Biz de haberdar olalım. Lütfen şu karaborsa işini, bir açsanız..
Sevgili Burak Sana kizmam mumkun olamaz. Bilgi vermenin sakincasi yoktur, bilgiye sahip cikmanin sakincasi yoktur. Ancak bir su bardagini bile su icmek icin kullanmak yerine, baskasinin kafasinda kirmak gibi secimlerimiz olabilir. Yada atomu parcalayip, sagliga , enerjiye hizmet edelim derken, baska bir niyet bunu alip binlerce insanin kanina girebilir. Her konu niyetle baslar, niyetle biter. Niyete sahip cikmanin yolu ise bu sitenin konusu degildir. Ancak her insanin ozellikle bu konuda da kendi kisisel yasaminda bir pay acmasini cok isterdim. Konu acildi.Elimden gelen butun gucumle, kendi bakis acilarimi ve yaratabilecegim bilgi paylasimina katkilarimi yapdim. Kimseye kirilmam veya kizmam veya samimi dusunceleri icin tavir almam mumkun degildir.Hele hele senin gibi balikciliga gonulden askla baglanmis bir dostum icin. Soylediklerim katki amaciyladir. Umarim guzel gonullerin, degerli niyetlerinde yerini bulacaktir. Sevgiyle, saygiyla,kal saglicakla..Rastgele...