TrAKYa LeVReK Avı LeVReK RüZGarLaRı

Konu, 'İç sularımızdan (Tatlısu) Güncel Av Raporları' kısmında Bülent_39 tarafından paylaşıldı.

  1. Bülent_39

    Bülent_39 Bülent

    Mesajlar:
    66
    Sevgili Fatih bu avlaklar az kaldı evet.Seninle bu avlak bölgesini paylaşmayı isterim seninde gidip orda güzel Sudaklar levrekler avlamanı dilerim.
     
  2. HÜRGENERAL

    HÜRGENERAL SİNAN

    Yaş:
    49
    Mesajlar:
    196
    Arkadaşlar öncelikle tuttuğunuz balıklar için tebrik ederim,çok güzel ve bereketli bir av olmuş.Fakat tutmuş olduğunuz balıklar ne tatlı su levreği,ne levrek.Bazı arkadaşlar sudak veya tatlı su levreği demişler.Evet bu balığın adı sudak.Tatlı su balıkları literatüründe sudak diye geçer,başka bir adı da akbalıktır.Avınızı tekrar tebrik ederim devamına RASTGELE.

    BU RESİMDEKİLER TATLI SU LEVREĞİDİR:

    [​IMG]

    [​IMG]

    BUNLARDA SUDAK YANİ AKBALIKTIR:

    [​IMG]

    [​IMG]
     
    Son düzenleme: 14 Ekim 2008
  3. Bülent_39

    Bülent_39 Bülent

    Mesajlar:
    66
    Sağolun teşekkürler.Evet tutmuş olduğumuz balıklar Sudak yani Levrek Sizin üste örnek olarak gösterdiğiniz de Sudak ailesinden bende size bir kaç örnek vereyim.[​IMG]
    Percidae ailesinin en tatlı sulardaki en büyük balığıdır. Bu aile, ki levrek ailesi de denebilir, yaklaşık 8000 balığı kapsar. Yurdumuzda Sudak, tatlısu levreği veya uzun levrek olarak bilinirken yabancı kaynaklarda sudak, luciaperca, zander, pike-perch, walleye, sander, sandra gibi isimlerle de geçer. Sudak Doğu Avrupa kökenlidir; daha sonra diğer bölgelere getirilip salınmıştır. Türkiye' ye de 1955 yılında Avusturya'dan getirilmiştir. Salınma işleminden sonra bazı ülkelerde negatif ekolojik etkileri olmuştur. Türkiye'de de bu tarihte salındığı Eğirdir gölünde yaşayan iki Cyprinidae türünün yok olmasından sorumlu tutulmaktadır. Bunlardan biri de malesef dünyada sadece bu göle özgü olan Eğirdir Balığı veya Yağ Balığı olarak bilinen Phoxinellus Egridiri (Karaman 1972) balığıdır. Gerçekte de bu balığın ticari değeri olmadığından sudak bu işten sorumludur. (Neyse ki burada sudak var da tüm suçu ona atabiliyoruz, ama bu gölde eskiden yaşayan şimdi olmayan balık türü sekizdir, kerevite de veba girmiş tükenmiş ne hikmetse; ya sudak olmayan ama balıksız kalan diğer iç sularımız, denizlerimiz onlara ne demeli?) Başta Marmara, Trakya, Karadeniz, Göller bölgesi olmak üzere yurdumuzdaki çeşitli iç sularda bulunur. Bu günlerde miktarının azaldığı bilenmekle beraber en çok Eğirdir gölünde vardır, Terkos gölü, Çubuk barajları, Hirfanlı barajı, Kesikköprü barajı, Kızılırmak nehrinde de yaşadığı bildirilmektedir.

    Pelajik balıklardandır. Vücudu uzun, kafası küçük ve dardır. Ağzı, turna kadar olmasa da, büyük sayılır alt ve üst çenesinde bulunan ikişer köpek dişi ile önce avını ısırarak yaralar ve sonra yaralı balığa saldırarak yer; bu alışkanlığı canlı yemli oltalara vuruşunda rahatlıkla görülür, suni yemlerde de yaralı balık taklidinin başarılı olması gereği daha rahat anlaşılır. Bazen, özellikle Avrupalı amatörler tarafından, Sudak' ın Turna ile Levrek melezi olduğu sanılır; ve Turna-Levrek anlamına gelen Pike-Perch diye anılır. Ancak sudak kendi başına farklı bir türdür. Çene yapısı gereği alt çene avına saldırı esnasında açıldığında üst çene ileri doğru uzayarak ağız açıklığını büyütmektedir. Rengi yaşadığı ortama göre değişebilir genelde sırtı kahverengimsi sarı, alt yanları ve karnı beyazdır. Bazılarının sırtında 7 -8 adet koyu renkli şerit görülür. Pulları küçüktür. Kuyruk yüzgeci gayet iyi gelişmiştir, sırt yüzgeci iki parçalı olup ön kısmı diğer levrek türlerinde olduğu gibi dikenlidir, bu 8-14 adet ışınsal diken ele batıp can yakabilir. Gözleri kedi gözü gibi ve iridir ışık vurunca parlar, karanlıkta ve bulanık sularda görüşleri çok iyidir. Görüş avantajını kullanarak daha çok geceleri avlanır. Görüş alanı da oldukça geniştir; turnanın aksine kör bölgesi oldukça dar kalır. Yeme vuruşunda avın kör bölgede kalıp kaybedilmesi riski az olduğundan; turnanın acele saldırısı karşın sudak oldukça sakin ve yavaş hareket eder. Tam etoburdur. Başta küçük balıklar olmak üzere tatlı su karideslerini de yerler. Turnadan farklı olarak avını çevirip kafa tarafından yutma alışkanlığı yoktur neresinden yakalarsa o şekilde yutar. Dipten ölü balıklarla beslenme alışkanlığı da vardır, bu da dip oltasına yakalanmasını kolaylaştırır.

    Baharda turnadan hemen sonra suların 11 dereceye ısınmasını takiben Nisan Mayıs aylarında yumurta döker. Yumurta dökümünde erkek sudak sığlıkta yuvayı dibi kazarak hazırlar, dişi balık yaşına göre 180.000 ile 1.000.000 arasında yumurta döker. Erkek döllediği yumurtaların başından ayrılmayarak inanılmaz bir bağlılık ve saldırganlıkla yuvayı korur. Bu arada kendinden çok daha büyük balıklara hatta insana bile saldırır. Bazen suların sığlaşıp balığın sırtının su dışında kalması hatta bu şekilde derisinin kuruması söz konusu olsa dahi yuvayı terk etmediği söylenir. Suların sıcaklığına göre 5-10 gün içinde yumurtalar açılarak yavrular kendilerini bekleyen doğal hayatın tehlikelerine doğru yüzerler. Bu durumda yuvayı kahramanca koruyan babalarına bile yem olabilirler. Yumurta dökümünü takip eden dönem her balıkta olduğu gibi en iyi avlanma dönemidir. Bu dönemde aç olan sudak oltaya kolayca vurur ve bolca av verir. İki üç yaşına yaşına gelen sudaklar üreme olgunluğuna erişirler. Ortalama 16 yıl ömürleri vardır, 130 santim boy ve 15 kilo ağırlıkta olabilirler.

    [​IMG]Sudak balığı (Sander lucioperca, eski bilimsel adı Stizostedion lucioperca), Percidae familyasından yırtıcı bir tatlısu balığı türü. Halk arasında Uzunlevrek olarakta bilinir. Köklerinin doğu Avrupa'da bulunduğu düşünülür. Sevilerek yenilen balık olduğundan dolayı insanlar tarafından batı Avrupa'ya da yayılmıştır.

    Sudak balıklarının zarif bir vücutları, iki birbirinden ayrı duran sırt yüzgeçleri ve bir sürü sivri uzun dişleri vardır. Boyu 1,25 metreye, ağırlığı 12 ila 19 kiloya ve 10 ila 20 yaşına kadar varabilir. Sırtı yeşilimsi gri ve karnına doğru gümüşleşen, bir rengi vardır. Sırtında ayrıca bazen farklı şekillerde kahverengi gölgeler vardır.

    Halk arasında Sudak Tatlu Su Levreği Olarak ta bilinir. Tuncay Yaylanında Fotolar iyi :) Nede olsa aynı avlakta avlanıyoz :)
     
    Son düzenleme: 15 Ekim 2008
  4. HÜRGENERAL

    HÜRGENERAL SİNAN

    Yaş:
    49
    Mesajlar:
    196
    Sevgili Bülent Arkadaşım,

    Çok güzel ve yararlı ansiklopedik bilgiler vermişsin,bu bilgiler amatör balıkçı arkadaşları bilgilendirmek açısından çok güzel olmuş,teşekkürler.Fakat,yine ısrarla tuttuğun balıklara tatlı su levreği demişsin.Evet bahsettiğimiz balıklar levrek ailesinin birer üyeleridir,nasılki dağ alası,deniz alası,göl alası,gökkuşağı alası,somon balıkları aynı familyadan olup,farklı türler iseler,tatlı su levreği,deniz levreği,sudak yani en yaygın ismiyle akbalık da farklı türlerdir.Doğana şahin,şahine atmaca diyemeyiz.Yakaladığınız akbalıklar gerçekten harika,bunun için sizi tekrar tebrik eder,anlatımımda sürçü lisan ettiysem özür dilerim.Selamlar,saygılar,RASTGELE.
     
  5. Conqueror

    Conqueror Ahmet Fatih Eryılmaz

    Yaş:
    43
    Mesajlar:
    10.402
    Şehir:
    Edirne / Kutlutaş
    Favori Kamış:
    Silstar at makara 50 lik , Silstar Bx makara 50 lik ,Silstar 2,70 m iki adet kamış
    En İyi Avı:
    100 gr israil sazanı
    Hemşerim Tutmuş olduğunuz balıklar Sudak(Adi levrek) tır , Diğer arkadaşımızın göstermiş olduğu ilk resimdeki balık levrektir ( trakya levreği ,köstereç,testere olarak bilinir trakyada ) Sudak balığına akbalık denir bazı yerlerde ayrıca adi levrek olarak ta geçer
     
  6. sazan_ustası

    sazan_ustası Ulaş

    Yaş:
    47
    Mesajlar:
    300
    Şehir:
    eskişehir
    Favori Kamış:
    sazan/yayın takımları
    En İyi Avı:
    sazan,yayın
    Tebrikler..Başarılı avlarının devamını dilerim..
     
  7. Bülent_39

    Bülent_39 Bülent

    Mesajlar:
    66
    Evet Hemşerim Sen bana Testere balığını Levrek diyorsun evet oda doğru sana şöle bir örnek vereyim sen hiç testere balığının 8 kilo veya 10 kiloluk bir boyunu gördünmü.Bizim burda halk arasında bilinen Sudak Tatlı su Levreğidir.Ona bakarsan Süloğlunda tutlulan türler Akbalıklar buna da trakyada Sudak yani Levrek avlayanlar Levrek diyor.Kimileri adi balıkder bizde Sudak diyoruz Senin testere dediğimiz tür levrek evet.Biz bunun tartışmasını bu civarda oldukça yaptık Sudakların en büyük boyutları 15 kiloya kadar ulaşıyor,bazlıarıda bizim testere dediğimiz yani levreklerin boyutları Sudaklar kadar olamıyor diyor.Sizin otarafta adi Levrek deniyorsa onu bilemem.Bizim burda (Sudak yani,Levrek denir)
     
  8. Bülent_39

    Bülent_39 Bülent

    Mesajlar:
    66
    Sağolun her zaman en iyi avalr sizinle ve büyük balıklı avlarınız olsun rasgele.
     
  9. simendifer

    simendifer Sennur

    Mesajlar:
    9.177
    Şehir:
    İstanbul
    Bülent arkadaşım, avını tebrik ederim, balıklar çok güzel görünüyor. :)

    Arkadaşlar, bir balığın literatürde geçen adı her ne ise, o balığın adı odur. Elbette yöresel adlar olacaktır ama geçerli olan literatürdeki adıdır. Bu konularda iddialaşmamız bir anlam taşımıyor. Siz yine yöresel olarak, alıştığınız isim ne ise onu kullanın ama gerçeğine de sırt çevirmeyin, doğrusunu da bilin lütfen. Bizlere herşeyin doğrusunu öğretmek için çırpınan akademisyen arkadaşlarımız var onların emekleri çok önemli, göz ardı etmeyelim. ;);) Ne literatürdeki isimler yöresel isimleri yok edebilir, ne de yöresel isimler literatürdeki isimlerin gerçekliğinin yok sayılmasına neden olabilir. Bizler yöresel olarak kullanılan isimleri de kabullenerek saygı duymak ama literatürce listelenmiş gerçek isimleri de bilerek, gerektiğinde birbirimizi bilgilendirmekle mükellefiz. ;)

    Bakın Yakup hocamız Sinop sevgi göleti ve Taşmanlı göleti konusunda,balıkların hem literatürde olan hem de yöresel olan isimlerini nasıl yazmış, bu kadar kolay ve güzel ; :)

     
  10. crazy_fısher

    crazy_fısher burak sökmen

    Yaş:
    41
    Mesajlar:
    3.111
    Şehir:
    muğla
    Favori Kamış:
    zıpkın,olta,
    En İyi Avı:
    5kg levrek:)3,5 kilo beyaz laos(kum gridası)
    Bu levrek denizde de tatlısuda da lodosu seviyor yani öylemi.
    İsminin ne olduğu pekte önemli değil.Bana göre resimlerdeki(konu içerisindeki) her balık levrek;)Tartışmanın lüzumu yok.
    Tebrikler;)
     
  11. Bülent_39

    Bülent_39 Bülent

    Mesajlar:
    66
    Teşekkür ederim evet balıklar güzel;) Yakup hocamızında yöresel isimleri gayet güzel ;)
     
  12. Bülent_39

    Bülent_39 Bülent

    Mesajlar:
    66
    Sağol Burak evet bu balıkta aynı denizdeki Levrek gibi Lodosu seviyor Lodoslu hava koşullarında dağa iyi av oluyor.Doğru söylüyorsun bu konu hakkında tartışmanın lüzumu yok ;)
     
    Son düzenleme: 15 Ekim 2008
  13. Bülent_39

    Bülent_39 Bülent

    Mesajlar:
    66
    Kısacası şunu söylemek istiyorum evet bu balıklar Sudak yani Levrek ailesinden bu balık bu civarda Levrek olarak bilinir ölede gidiyor,sizin verdiğiniz balıkta tatlı su levreği fakat (Sudak ta Levrektir,sizin ak balık dediğiniz.)anlatımınızda sürçü lisan yok estahfurullah önemli olan paylaşım bende size vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim Sevgi ve Saygılarımla.Rasgele
     
  14. Bülent_39

    Bülent_39 Bülent

    Mesajlar:
    66
    Sağolun teşekkürler sizinde hep büyük balıklı avlarınız olsun Rasgele.
     
  15. Bülent_39

    Bülent_39 Bülent

    Mesajlar:
    66
    Teşekkür ederim evet olta hakkında her türlü paylaşımı verebilirim.
     
  16. ateş-01-34

    ateş-01-34 onur ateş

    Yaş:
    41
    Mesajlar:
    216
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    dam quick tele spin
    Favori Makine:
    dam quick slr spin 850 fd
    En İyi Avı:
    levrek 4.5 kg
    Avlak Yeri

    Avlak yeri olarak bizlere bilgi verebilirmisiniz.En azından hangi ilçede olduğunu???
     
  17. prekazi74

    prekazi74 Murat DİKEN

    Yaş:
    50
    Mesajlar:
    47
    Şehir:
    İzmir(Edirne Merkez)
    Favori Kamış:
    d.a.m. 60 4+1
    En İyi Avı:
    AynalıSazan 5,5kg
    Bülent kardeş dediğin gibi bunlara biz tatlı su levreği deriz ama her yörenin adlandırması farklıdır saygı duymak gerekir sonuçta bu güzel avlakta tutulan güzel balıklar daha büyüklerini tutmanız dileğiyle..