Uzaktan kumandalı tekne

Konu, 'Malzemeni Kendin Yap (Keşfet & Paylaş)' kısmında Av.AHK tarafından paylaşıldı.

1. accuman

accuman mustafa kamil coşkun

Favori Kamış:
    OKUMA..
    Favori Makine:
    OKUMA-LİNEAEFFE....
    En İyi Avı:
    LEVREK..11.7 KG..
    arzu eden e.....

www.koltana.com........bursada fuarda deney havuzunda gördüm....arzu eden için güzel bir şey.......yanılmıyorsam 600metre etkili rc. bir alet.....eğer yanlış hatırlamıyorsam oradaki görevli arkadaş fiat soran bir hanıma 1900 usd demişti....belkide başka birşeyin fiatıdır ama tekneler ufak değil....iri balığıdaalır......

2. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Okuma V System 2.40 Lineaeffe Spirit Surf 3.90 (fiyat performans 9/10)
    Favori Makine:
    Spro Red Arc 20'lik (Fiyat/Performans : 8/10)
    En İyi Avı:
    Levrek (57 cm - 2.100 gr ) Sargoz (700 GR kadar) Palamut (40 cm üzeri), Lüfer 40 cm, Çipura 950 gr
    Tevfik abi helikopteri bilmem ama gerekli önlemler alınırsa ucuz bir tekneyle bence levrek kıyılatılabilir. Lakin avlak yapısı çok önemli. Sahilde yakalanırsa levrek, uzağa derine fişeklediğinde tekne batmasa dahi irtibat kesilebilir. Lakin 30 metre genişliğinde ortalama 1 metre derinliğindeki bir akarsu avlağında bence yeterince sabırlı olunursa 5 kiloluk levrek bile kıyılattırılabilir bence.
    Yalnız 20 dakka pil ömrü çok kötü. En az 40 dakika kadar gitmeli pil.

Akya vurursa, tekne mortingen.... :D :p hihi
    Egede (benim avlandığım avlaklarda) akarsu da akya denk gelme olasılığı %0000001. Ben bu yaşıma kadar hiç duymadım.

3. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Biz denedik.

Basitçe, pet şişeler teknenin hızını vs. çok aşırı kesiyor: Pil daha çabuk bitiyor.

Yapmayı planlıyorsanız, tavsiyem şöyle olacaktır. Bir katamaran yapın. Üzerine tüm müştemilatı su geçirmez şekilde yerleştirin. Üst kısmı, balon gibi, büyük tutun. Balık gelip vurduğunda, dibe çekerse, şamandıra gibi dalsın suya, yüzmeye çalışsın. Yani, kaldırma kuvveti gereksiz yere suya temas etmesin. Sadece dalma tehlikesi olunca, balık çekince devreye girsin. İtki içinde, bilhassa su jeti kullanın.

Yani pet şişeleri yanlara değil, tepesine koyun, su sızdırmaz yaparak.

Sorun aslında şu olacaktır sığ tatlısuda. O balık gider, misinayı bir şeye dolaştırır, tekneyi de oraya aynen demirler. al başına belayı olur.

Bunun en makul yöntemi, balığı tekne ile değil, balık vurunca bir şekilde (otomatik veya kumandadan) misinayı boşa alacak bir tertibat oluyor. Misina, eldeki kamışa, makeneye bağlı. Böylece, balık gelince, olay tekneden çıkıp size kalıyor.

Dediğim gibi, bu aletlerdeki yeğane problem, pil süresi. Güçlü motorların dakikalar içinde bitirmesi pili, keyfe pek keder veriyor.

4. Av.AHK

Av.AHK Ali

Teknenin kıçından yukarıya doğru yarım metre ince çubuk, çubuğa 2 cmlik yana doğru bir parça takılır, misinaya gezer kurşun gibi eklenecek küçük bir halka da oraya takılırsa, balık geldiğinde belki ufak bi manevraya bile gerek kalmadan halka oradan atabilir, bundan sonra kontrol oltada olur. Bu sistemde tekneye de çok iş düşmediği için tekne maliyeti de oldukça azalıyor. Oyuncakçılarda bulunan 70-80 liralık tekneler bile halkayı gezdirmeyi sağlayabilir

5. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Levrek (57 cm - 2.100 gr ) Sargoz (700 GR kadar) Palamut (40 cm üzeri), Lüfer 40 cm, Çipura 950 gr
    Haklısın Serdar abi, tekneye yapılan eklentiler pilin daha çabuk bitmesini sağlayacaktır. 20 dakika zaten çok az, levreğin nefesi kesilse bile kıyıya getirmek için gene bile bir miktar güç gerekecek. İri bir levrekte bu çok uzun süreler levreği o bölgede tutmayı gerektirecektir. Denize çıkmaya kalkmayacağını da garanti edemeyeceğimize göre çok riskli bir avcılık olacaktır.
    Bir yere dolaştırırsa, gidip alınır o pek sorun değil esasen. Asıl büyük sorun pilin dayanma süresi. Pil 10 dakika da tekne üzerindeki müştemilat sebebiyle biterse etkinliği kalmayacaktır düzeneğin. En iyi dediğin gibi organize avlanmak. Yani tekneyi yalnız sahte gezdirici olarak kullanmak.
    Basit bir düzenekle kamış ve makinaya tekneyi bağlayabiliriz. Balık vurunca tekneden ayrılmak yerine tekneyi kamış makina yardımıyla çekebiliriz. Tekne de balığı çeker. :D :p
    Lakin bu avlanma şeklinden hoşlanan bir avdaş bulmak lazım. Bir tur tekneyi ben, bir tur avdaş kullansa sanırım bu sorun da aşılır. :D:D:D

Tekneyi kamışla çekeceksek 20 dakika yeterli süre, yedek pillerle beraber 3 saat sabah suyu avı yapılabilir. :D:D:D

Fena fikir de değil hani :rolleyes: hihi hihi hihi :D

6. Evrensel

Evrensel Evrensel

Balığın oltaya takıldığında verdiği direnci, ellerinde hissetmekle, uzaktan kumandayla bir teknenin tutması arasında benzerlik bile yok. Keyif ise; Sadece başka birini balık tutarken izlemenin keyfinden öteye gideceğini sanmıyorum.

Not: sencesini söylemekte sıkıntı duymayan arkadaşım ; bende bencesini söyledim :) bu olumlu da olabilir olumsuzda olabilir.söylememek lazım diye birşey olamaz herkes ne hissediyorsa neyi doğru biliyorsa onu rahatlıkça söyleyebilmeli. forumların amacıda budur.

Bana keyif almaktan çok, balık tutmaya ihtiyacınız var gibi geldi. O yüzden öyle söyledim :) elbette çok daha fazla para harcımışızdır hepimiz. Ne diyeyim rastgele

7. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Bu şekilde yaparsan, daha küçük tekne, daha küçük motor, daha az sürtünme filan derken... Benim son yaptığım alet, üstünde kamerası, sonarı vs. dahilken, 6 saat çalışabiliyordu.

Bu teknelerin avlanma açısından pek üstünlüğü yok aslında. Velakin, bazı yerler varki, bu tekneler çok harika iş çıkartıyor. Nasıl yerler mesela? Kıyıya yakın bir taş düşünelim. Akıntılı yerde. Takım atıyorsunuz arkasına, çekerken takılıyor. İşte bu durumda bu tekneyi bir tür akıllı şamandıra gibi kullanmak tek çıkar yol oluyor. Veya balığın su üstü olduğu durumlarda mesela.

Fakat böyle ekstrem bir kaç nokta dışında bu teknelerin pratik bir faydası olmuyor. Kamış, at çek, yem tak, zargana topu vb. konvansiyonel çözümler aslen bunlardan daha verimli oluyor.

8. fatihh

fatihh Fatih

Favori Kamış:
    Fury Caster ,L.Effe SeaMaster 4,20 Surf,ProCatch CS Ultra-2.40;Protackle FW-TS 3.60
    Favori Makine:
    Penn Affinty 7000, Okuma Avanger 30b
  9. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Hala aynı yerdesin.

Elbet fikrini söylersin ama bu tenkit edici olmamalı dedim.

Senin zevk alamadığın şeyden başkaları zevk alabilir. Sen oltanın ucundaki mücadeleden zevk alırsın. Arkadaş balığın teknesiyle yapacağı mücadeleden zevk alır.
    Kimisi basket oynamaktan zevk alır, kimisi futbol. İkisi de topla oynanır.

Ortak zevk balıksa, yöntemler arasındaki farklara bakarak başka bir yöntemi ve o yöntemi düşünen kişi veya kişileri küçümsemek pek doğru değildir bence.

10. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Hemen herşeye katılıyorum abi, ben genelde atçek yapamadığım sazlık, kayalık, sığ ve kargılık alanları ve geniş bir bölgeyi taramak için düşünmüştüm aslen. Birde denemenin dayanılmaz cazibesi. Denemeden ne kadar keyifli olabilir bilemezsin. :D
    Etkin olacağını bilsem 300 tl verip alternatif yöntem olarak yanımda bulundururum. Zannediyorum ki pek etkin ve kullanışlı olmayacak. :rolleyes:
    Tecrübeni paylaştığın için teşekkür ederim.

11. achilleus52

achilleus52 Erkin

Favori Kamış:
    Bauer Baitcasting 2.10 / 5-25 medium
    Favori Makine:
    Daiwa Megaforce 100TSHL Baitcasting
    En İyi Avı:
    Turna 108 cm / 8.6 kg
    Üstadlar çok kafa yormuşsunuz bu işin çok basit bir yöntemi var, Tatlı suda bizzat denendi... Ucuz bir tekne alın zaten çoğunun çekim alanı min. 60 metredir. Sahteyi teknenin üstüne koyun (çektiğinizde takılmayacak şekilde) daha sonra makinanızın kalamasını açık bırakın ve tekneyi istediğiniz yere götürün daha sonra "heh tamam burası" dediğinizde kalamanızı kapatıp sarmaya başlayın zaten sahte teknenin üstünden suya düşecektir... Siz ne yaparsanız yapın denizde 1500-2000 tl'lik araçlar olmadığı sürece o tekneler batar... 18-19 cm'lik perch 60 cm'lik teknenin burnunu suya batırdı max 250-300 gr'lık balık. Benim dediğimi deneyin derim

12. Evrensel

Evrensel Evrensel

konuya son mesajım daha fazla sabote etmek istemiyorum bu sığ tartışmayla. tenkit gibi kullanımı günümüzde kamu dairelerinin resmi yazışmalarından ibaret olan bu kelimenin anlamı = eleştirmek 'tir.eleştirmek olumlu da olabilir olumsuzda. sen diyorsun ki fikrini söyle ama eleştirici olma ? nasıl bir
    mantıktır anlamadım
    küçümsemeye gelince inan seni tanımıyorum ama bu yazdığın kelimeden dolayı da asla tanımak istemiyorum.

not: kamu da çalışıyorum :)

13. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    :p :p :p :p

Bende kamuda çalışıyorum zaten. :D :D :D :D

Ben senin gibi etiketle girmediğim için konulara farketmemen normal, sayın eski forum süpermodu. :p Neden eskiden olduğunu anladım. :p

Ben seni tanımak için yanıp tutuşuyordum ama sanırım şansımı kaybettim :p :D

14. achilleus52

achilleus52 Erkin

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Turna 108 cm / 8.6 kg
    Tartışmanıza özelden devam eder misiniz ?

15. isottevfik

isottevfik Tevfik

Favori Kamış:
    SHIMANO Catana BX 240 Tele
    Favori Makine:
    SHIMANO BIOMASTER 5000 CFB
    Şöyle bir şeyden bahsediyorsunuz sanırım.:p :p

Geçtiğimiz ay, Bursa'da fuarda çekmiştim.:p

16. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Böyle bir botla inanılmaz uzaklıklarda av yapılabilir kıyıdan,uzak atma derdide olmaz,benimde aklımda olan bir yöntem ama bot sağlam bir şey olmalı mesela 500 metre uzaklıktan kontrol edilmeli bu sayede sahtenizi yada yeminizi 300 metre ve üstü uzaklara bırakmanız size çok avantaj kazandırır,bence güzel fikir ama tekne iyi olursa...

17. Av.AHK

Av.AHK Ali

Müdür 300-500 naptın sen yahu :)) biZ 60-70 metreye razıydık :)

18. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
  19. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Selim abi, burada görülen teknelerle, bahsedildiği gibi bir av yapmak -maalesef- hayal sadece.

Sorun menzil değil. Onu aşmak gayet mümkün. Vakit konusuda aşılabilir. Fakat şöyle sorunlar var, bununla balık tutmak istenirse.

Birincisi tasmalama sorunu. Bu teknelerin hız ve cürümleri, büyük bir balığı tasmalamaya pek yetmeyebilir ki genelde de yetmez.

İkincisi, boşluk vermeden nasıl çekeceksiniz? Basitçe, diyelim levrek tuttunuz bununla, bir boşluk bulursa, galsamasının nasıl keskin olduğunu bize tecrübe ettirmesi kaçınılmaz olacaktır.

Bir diğer sorun ise, ya arıza çıkarsa? Gölde, en azından küçük bir gölde, arıza yapan tekne belli bir kıyıya ulaşacaktır, sadece biraz beklemek yeter. Ama denizd eulaşacağı yer, pasifiğin ortası olabilir.

Bunlar hiç aşılamaz sorunlar değil. Fakat burada gösterilen, bahsedilen modellerle aşılması zor olan sorunlar.

Bunları nazara alarak, bu işi yapacak daha müştemilatlı bir tekne yapılması lazım. Yapılması diyorum, zira piyasada bulmak pek kolay değil.

Bu durumda, teknenin fiyatının ufak bir kayığın fiyatından yüksek çıkabilecek olması durumu var. Durum çetrefilleşiyor. O zaman ne yapmak lazım?

Eğer ciddi ciddi açığa bakmak, baya sürütme avı yapmak filan düşünülüyorsa, en makulü, bir kamyon şamurelinden filan, ciddi ciddi bir bot yapmak olacaktır. Üzerine de elektrikli bir olta ve kamış yerleştirmesi elzem olacaktır. Öyleki kalama ayarı filan olabilen, hızlı tepki veren, kalite bir şey.

Tabi bunu gezdirecek kocaman bir motorda gerekecektir.

Sonuçta olay, model tekne değilde, sadece uzaktan kumandalı tam tekne durumunda dönüşecektir.

Eğer, 500m ötedeki balığı avlamak istiyorsak, tekne değilde, uçurtma kullanmayı öğrenmenin çok daha faydalı ve ucuz olacağını düşünüyorum.

20. achilleus52

achilleus52 Erkin

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Turna 108 cm / 8.6 kg
    Model helikopter pilotuyum (pilotuydum) uzun süre bu işi yaptım ve hong kong'dan sipariş verip 3 haftada elinizde olan 9 kanallı 70 dolarlık Turnigy 9x 9c kumanda ile 2 km uzaktaki bir helikopteri kontrol edebiliyorsunuz ister su üstünde ister karada frekans çakışması kesinlikle olmuyor...

Serdar abi herşey bir kamera ile aşılır bu işler gerçekten çok kolay sadece maddiyat önemli ayrıca benim yukarıda bahsettiğim taktik ile senin imkansız dediğin herşey çok kolay halledilebilir.
    Dahada fikiri geliştirmek istenirse :

Normal at-çek yada surf setimizdeki, ileriye atmak istediğimiz sahte yada kurşun tekneye monte edilen özel bir platform yardımı tutturulur. Götürülmek istenen yere götürülür ve bir servo kolu ile BIRAK komutu verilebilir yani altı açılabilir yada platform bir kamyon kasası gibi sahteyi yada kurşunu suya bırakabilir.

Burada önemli olan güzel bir kumanda ve geniş bir tekne. Fakat kumandanın hava ısısını ölçen, gps ve hız göstergesi vs vs.. özellikleri olması lazım bu kumandalar 1.500-2000 dolardan başlıyor... Dediğim gibi herşey para ve herşey çok kolay çözülür...