Uzun atımda şok uygulaması

Konu, 'Olta Düzenekleri ve Yeni Sistemler' kısmında Candy_Man tarafından paylaşıldı.

1. cyhnckr

cyhnckr Ceyhun

Favori Kamış:
    Shimano Ultegra, Major Craft Solpara 275 50gr, Italcanna Jigging
    Favori Makine:
    Penn Affinity, Daiwa Emblem Pro 6000A, FinNor Marquesa 40II,Daiwa Exceler 4000HA,Daiwa Saltist 4500
    En İyi Avı:
    43cm palamut , 50cm Lüfer , 7,5kg Sarıkuyruk
  2. mufi

mufi Muvaffak İŞMEN

Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun

Dogrudur üzerimize afiyet .. :D :D :D :D

3. mufi

mufi Muvaffak İŞMEN

Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun
    sevgili ceyhun bu iş için özel ve extra para vermeye gerek yok derim.. arkadaşların dediği gibi makinedekinden daha bir kalın parça bagla olsun bitsin ...

4. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Şok misinası yumuşak, bolca uzayabilen, esnek bir misina olması lazım.

Birde düğümledikten sonra uçları 3mm kadar bırakıp kesin. Sonra yanan sigara veya çakmak alevinin en dip tarafını yandan yaklaştırarak misinanın erimesini sağlayın. Erisin, top gibi olsun. Böylece atarken takılma ihtimali bir hayli azalır.

5. cyhnckr

cyhnckr Ceyhun

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Penn Affinity, Daiwa Emblem Pro 6000A, FinNor Marquesa 40II,Daiwa Exceler 4000HA,Daiwa Saltist 4500
    En İyi Avı:
    Muvaffak Bey, keşke dediğini gibi olsa. Linkini verdiğim misinam bittiğinde, yerine markasını vermiyim farklı bir misina kullandım(bilinen bir marka). Takım her zaman şok düğümünden koptu. Kalın misina inceyi kesti, viking'de böyle bir sorun yaşamadım hiç.

6. denizleri aşta gel

denizleri aşta gel ONUR

İşte olay tamda bu :) atışta en çok buna önem göstermek gerekiyor bence yoksa söyledindiği gibi takım gidiyor ama arada bağlantı kalmıyor :)

7. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Söylemiştik sanıyorum: Esnek, uzayabilen bir misina olması lazım.

Fakat bir husus burada atlanıyor. Uzak, cidden uzak atış için sarkaç atışı gerekir. Bu atış tekniğinde yapılmaya çalışılan da tam olarak bahsedilen durumdur, yani kurşunun küt diye çekmesi, vurması.

Bu da, eğer bu bir sorunsa, aslolarak malzemede bir sorun olduğunu gösterir.

8. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    sarkaç atista ustume yoktur karadan karaya atmayi becerebilmis adamim :D
    karsi kiyiya degil ha ! kendi bulundugum kiyinin 30 metre kadar soluna dustu kursun allahtan sahil bostu milletin kafasini gozunu patlatmadik :D
    youtube den gormustuù teknigini bi deniyim dedimdi ustume afiyet

9. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    SArkaç atışta o tür sıkıntılar sık yaşanır.

Bir defasında Şile'ye mi ne gitmiştik toplanıp. Orada hadi atalım, ne kadar gidiyor filan derken, öyle değilde, şöyle atın diye gösterdim bir şeyler. Al bir göster. Yahu bilmiyorum takımınız nedir, alışkın değilim, ne olur ne olmaz... Yok dedi Yaşar, al bir at bakalım...

Sarkaç atış filan değil. Ama geniş bir atışki, bir hayli mesafe alır o da. Ama kamış daha yanımdayken misina olsun, kamış olsun bana güven vermedi, saldım. Devam etsem belki daha kötü olacak. Belkide olmayacak, ama alışkın olunmayan malzeme olunca, insan tedirgin oluyor.

Tam sağıma doğru baya bir gitti kurşun. Şansımıza kimse yoktu o tarafta.

Velakin bu da önemli bir husus. Kuvvetli atışlar yapacaksanız, makineye, takıma, kamışa vs. alışmak lazım. Bu amaçla da yavaş yavaş artırarak yükü, bol bol antreman yapmak lazım. Elinizdeki malzemeyi tanımak bu hususlarda ciddi bir önem taşır.

10. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
  11. 29519

29519

Pendulum casting diye aratırlarsa zaten oldukça fazla sonuçla karşılaşırlar

12. shadowpane

shadowpane Hakan

Favori Kamış:
    Shimano Antares/Vengeance/SuperAero Lineaffe_Spider Surf Okuma_VSystem/hellios/x-safina
    Favori Makine:
    Daiwa_Entoh/Ballistic Shimano_Aernos/KİSU/BULL'S AlbaStar.Pasha 60
    En İyi Avı:
    Yayın/Turna/Alabalık Eşkina/Levrek/Palamut/Lüfer/Kalkan
    herkese merhaba, eski defterleri karıştırmaya karıştıkça birşeyler öğrenmeye devam ediyorum,

atış mesafesini arttırmak için şok uygulaması yapmak istiyorum, tabi biraz deneme yanılma yapmak gerekiyor, herşeyi burada ezbere çözemeyiz, düğümle ilgili birşey sormak istiyorum.

iki misinayi birleştirirken double uni knot dedikleri yöntemi biliyorum ama okduğuma göre kaba bir bağ olduğu için tavsiye etmediniz, araştırdım ama şemşipaşa düğümünü resimlerde bulamadım. hangi düğüm olduğunu resimle gösterebilecek varmı?

elimde aktif olarak 0,35mm kullandığım 3 çeşitmisina var, şok kısmının esnek olması önemliy olduğu yazıyor. o nedenle örme misina yapmak istemiyorum. şok kısmını hangisinden yapmamı tavsiye edersiniz.
    silikon misina
    yarı silicon misina
    polyester misina

13. cyhnckr

cyhnckr Ceyhun

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
  14. shadowpane

shadowpane Hakan

Favori Kamış:
    Shimano Antares/Vengeance/SuperAero Lineaffe_Spider Surf Okuma_VSystem/hellios/x-safina
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
  15. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Kalkan 4,5 kg. (Boğaz'da)
    Birkaç gündür evde şok düğümlerini çalışıyorum. Düğüm atmayı iyi beceririm lakin tam olarak istediğim sonucu aldığımı söyleyemem. 0,18 örgüyü 0,35 naylon misineye tutturmaya çalışıyorum ancak 1 tanesi hariç hepsini elle tüm gücümle çekerek kopartabildim.

Şemsipaşa düğümü şekil olarka harika bir düğüm. Adeta 2 misineyi birbiriyle bütünleştiriyor. Düğüm uçları kalmıyor. Atış sırasında düğümün halkaya takılmaması açısından en kullanışlı düğüm kuşkusuz Şemsipaşa düğümü. Ancak sağlamlık açısından aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Bu düğüm için misine kalınlıkları birbirinden en fazla 0,10 mm farklı olmalı. Yani 0,15'i 0,40'a bağlarken kullanamazsınız. En küçük zorlamada ayrılıyor. 0,30'u 0,40'a bağlayanlara Şemsipaşayı kesinlikle tavsiye ederim. Onun altındaki incelikler için tavsiye etmem. Bu düğüm aslında iki misineyi birbirine bağlamak amaçlı olmayıp parakete kurşun kasası yapmakta kullandığımız düğümden türetilmiş. Aşağıdaki linkte yapımını görebilirsiniz. Orada tek misine üzerine halka yapılıyor. Şemsipaşa'da ise ince ve kalın misine ilk önce dandik bir düğümle birbirlerine tutturularak tek misine haline getiriliyor ve sonra bu düğüm atılıyor. Sonrasında halka olan kısmı en diplerinden kestiğinizde şekil olarak harika bir düğüm elde ediyorsunuz.

http://www.netknots.com/html/dropper_loop.html

Dediğim gibi bu düğüm 0,18 örgüyü 0,35 naylona tutturmakta başarılı olamadı. Elle kuvvetlice çektiğimde koptu. Yine Albright ve Yucatan gibi bilindik düğümler de aynı şekilde koptu. Double uni knot denen veya bizim balıkçı düğümü dediğimiz klasik bağlama düğümü nispeten daha sağlam oldu. En iyi sonucu ise Birol'un önerdiği Mahin Düğümünde aldım. Elle kopartamadığım tek düğüm bu oldu. Sabit boruya bağlayıp bir aletle çekme denemelerimde ise bazen düğümden kopmayıp 0,35'i boruya bağladığım yerden koptuğu bile oldu. Kısacası sağlamlık açısından en iyi düğüm bu gözüküyor. Şekil olarak ince ama oldukça uzun bir düğüm. Düğüm uçları arkada kaldığı için atışta takılma sorununu fazla yaşamayacağımı umuyorum. Asıl cevapları avlakta alacağız tabi.

Mahin düğümü de bu linkte. Sarı renkli olan leader.

http://www.bigcarpbait.co.uk/pages/PB-Products-Mahin-leader-knot.html

16. cyhnckr

cyhnckr Ceyhun

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    ben 0,28 ana misinaya 0,38 şok misina bağlıyorum. Daha öncede söyledim, denediğim misinaların bazılarında ince misinayı kesme sorunu oldu. Bence bir kaç misina deneyin, hangisi daha sağlam tutarsa düğümü onunla devam edin.

0,28 powerline ultra premium + 0,37 Okuma Bluefish (şok düğümünden kopuyor)

0,31 powerline ultra premium + 0,40 Berkley sthin (misina sert olduğu için fırdöndü düğümünden kopuyor, kendi kendini kesiyor)

0,31 powerline ultra premium + 0,40 OSKAR INVISILINE (gam yapıyor)

0,28 powerline ultra premium + 0,38 viking supertech (şimdiye kadar en iyi sonucu bu misinada aldım, şok düğümünü koparmak imkansız, takım takıldığında koparmak için asılıyorsunuz. Çapari bedeninden kopuyor (beden 0,33) şok düğümü çok sağlam oluyor)

17. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Kalkan 4,5 kg. (Boğaz'da)
    Ceyhun sen hangi düğüm türünü kullanıyorsun?

18. cyhnckr

cyhnckr Ceyhun

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    şemsipaşa düğümü, dediğim gibi şok yapacağın misina çok önemli. markası farketmiyor, önemli olan düğüme uygun olması misinanın.

19. shadowpane

shadowpane Hakan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    evet söylediklerinize göre benim yapmak istedeğim düğüm aralığı 0,25 ve 0,35 lik bağlantılar olacak, elimdeki 3 çeşit misineden sanırım polyester yada yarı silikon olanlar düğüme %100 yanıt verecektir diye tahmin ediyrorum.

şemsipaşa düğümünde anlamadığım bir yervar, resimlerde tekbir misina gösteriliyor ve ikinci misinayı nasıl kullanabileceğimizi söyleyebilirmisiniz.

edit : açıklama yapmışsınız, iki misinayı birleştirip, @============= düğüm yeri makina tarafındamı kalacak.

20. cyhnckr

cyhnckr Ceyhun

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    iki misina var videoda, ikisini basit bir düğümle birbirine bağlayın önce. Sonra bir halka oluşturup (düğüm aşağıda kalacak) ince ve kalın misinayı birbiri üzerinden dolayın 6 kez. Ortada kalan boşluktan başta düğüm attığınız iki ucu geçirip, ıslatarak sıkın. Düğüm sonrası fazla misinaları dibinden kesin.