26 Eylül 2010 Kurtboğazı "Dev Perch" !!

Konu, 'İç sularımızdan (Tatlısu) Güncel Av Raporları' kısmında boranersoy tarafından paylaşıldı.

1. Zıpkıncı İbo

Zıpkıncı İbo İbrahim Can

Favori Kamış:
    Cressi, Mares, Tusa
    En İyi Avı:
    18 kg Akya
    Boran kardeşimizin avını tebrik ediyorum..

Fakat şunu söylemeden de geçemeyeceğim... memleketimizde yavru balık avcılığı o kadar kanıksanmış ki artık biraz irice bir balık avlanınca hemen rekor adayı olarak görülüyor... resimde büyük balığın yanında görülen diğer ufaklıklara kimse itiraz bile etmez hale gelmiş.. vah ki vah halimize...

2. 3182

3182

Çok güzel bir av olmuş. Bu balık o kadar büyüyormu?

3. vurgun-01

vurgun-01 Mustafa Can

Favori Kamış:
    Shimano catana 2,70
    Favori Makine:
    Shimano Nexave 2500 FC
    En İyi Avı:
    7.000 sazan - 2.785 Sudak - 1.370 Akbalık - 3.100 Turna
    Tebrikler. Büyük olanı gerçekten güzelmiş. Umarım bi dahaki avlarında küçükleri geri salarsın.

4. selçukkalın

selçukkalın ibrahim selçuk kalın

Favori Kamış:
    Spro 240 Precission 5-25 gr
    Favori Makine:
    Mitchell Avoced 25
    En İyi Avı:
    Daha en büyük balığı yakalayamadım.
    iyi bir av olmuş

çok güzel bir av olmuş, bu büyüklükte bir levrek herkeze nasip olmaz.:) bundan daha ağır ve daha büyükleride olabiliyor. bende eskiden bunlar en fazla 10-20 cm boya ulaşabilir sanırdım bacanağımın yakaladığı perch i görene kadar . bundan 7-8 yıl kadar önce yakaladı 3,6 kg gelmişti hatırladığım kadarı ile. perch balığı ne var ne yok yer kocaman ağzı ile kendisinden biraz küçük bir balığı yemekten kaçınmaz. Çorum çevresindeki göllerde amatör avcıların üstün çabası ile bu perc üredi :confused: . sonra sazan nesli anormal şekilde düştü. sazan balığı sayısında düşme var diye tarım bakanlığıda bu göllerde avlanmayı tamamen yasakladı. sanıyorlarki bıraktıkları yavrular büyüyecek:rolleyes: ÇÜnkü envanterlerinde perch denen bir balık bu göllerde görünmüyor, bir kere yazılmış olan envanterde zaman içerisinde güncellenmediği için hala orada sazan var sanılıyor. Sazan bulunduğu sularda organik kirliliği azaltır suyu temizler , zira sazan tatlı sularda bir nevi doğal filtre görevini üstleniyor. sazan daha yavru iken bu levrekler onları tüketiyor. 10 cm lik bir perch 10 cm lik bir sazan yavrusunu tek lokmada yutuyor kuyruk dışarda sallanıyor.Tarım bakanlığının bıraktığı sazanlar sadece bu levrekler için güzel bir ziyafet oluyor. Bunun yanında bu göllerde koruma olmasına rağmen balılar büyür diye bekliyorduk gittikçe küçüldü. artık birbirlerini yemeye başladılar.:D bu hayvanları çok gözlemledim. Bence bu perc avı süresiz serbest bırakılmalı. büyüklük limitide olmamalı. Yukarıda ki yorumlarda defalarca zikredildi, onların hakkından gelen tek tür ise sudak o da bir levrek olduğu için bunun yanında ek olarak bir sıra dişe sahip olduğu için sudak perchi çok güzel avlıyor ve bulunduğu sularda üreyebiliyor. turna ile perch arasında nasıl bir duygusal ilişki , nasıl bir denge var onun hakkında tam bir bilgim yok . bu konuda benim şahsi gözlemimdir bu. tabiki bilimsel olarak başka bir açıklaması varsa ve başka düşünceleri olan varsa saygı duyarım.Doğa dostu tüm balıkcılara rastgele diyorum.

5. Sıddık 58

Sıddık 58 Sıddık

En İyi Avı:
    Dere alası (32cm)
    Güzel balık tebrikler.

6. avcı50

avcı50 Emre Ünlü

En İyi Avı:
    Sazan 14 KG
    öncelikle güzel bir levrek yakalamışsın tebrikler bende kurtboğazına giderim avlanmaya. emin ol daha büyüklerini tutanları gördüm.

levreğe gelince gerçekten zararlı bir tür kurtboğazın da hemen hemen kendisinden başka tür koymadı denilebilir. ne bulsa yiyorlar suda yüzen herşeye saldırıyorlar küçkük yiğenim misinanın ucuna küçük poşet bağlamış en ucunada taş suya atıp çekiyordu ona bile saldırdı.. kurtboğazı bu balıklara bırakılmayacak kadar değerli bir baraj bence hele turna için doğal bir cennet gibi kurtboğazı ama gel gelelim levrekler kendinden başka balık türü koymadılar

7. boranersoy

boranersoy Boran ERSOY

Favori Kamış:
    Shimano Vengeance MH 240
    Favori Makine:
    Ryobi Ecusima 4000 VI
    En İyi Avı:
    42 cm. 1.250 Kg Perch
    Salmam gerektiğini biliyordum, fakat çok zararlı bir balık olduğu için bırakmadım, biri bayağı bir küçüktü, onu bırakacaktım, fakat iğne kötü saplanmıştı...

8. boranersoy

boranersoy Boran ERSOY

Favori Kamış:
    Shimano Vengeance MH 240
    Favori Makine:
    Ryobi Ecusima 4000 VI
    En İyi Avı:
    42 cm. 1.250 Kg Perch
    Ayrıca hepinize teşekkür ediyorum... :)

9. lebiderya

lebiderya adem

SELÇUK KALIN;
    çok güzel bir av olmuş, bu büyüklükte bir levrek herkeze nasip olmaz. bundan daha ağır ve daha büyükleride olabiliyor. bende eskiden bunlar en fazla 10-20 cm boya ulaşabilir sanırdım bacanağımın yakaladığı perch i görene kadar . bundan 7-8 yıl kadar önce yakaladı 3,6 kg gelmişti hatırladığım kadarı ile. perch balığı ne var ne yok yer kocaman ağzı ile kendisinden biraz küçük bir balığı yemekten kaçınmaz. Çorum çevresindeki göllerde amatör avcıların üstün çabası ile bu perc üredi . sonra sazan nesli anormal şekilde düştü. sazan balığı sayısında düşme var diye tarım bakanlığıda bu göllerde avlanmayı tamamen yasakladı. sanıyorlarki bıraktıkları yavrular büyüyecek ÇÜnkü envanterlerinde perch denen bir balık bu göllerde görünmüyor, bir kere yazılmış olan envanterde zaman içerisinde güncellenmediği için hala orada sazan var sanılıyor. Sazan bulunduğu sularda organik kirliliği azaltır suyu temizler , zira sazan tatlı sularda bir nevi doğal filtre görevini üstleniyor. sazan daha yavru iken bu levrekler onları tüketiyor. 10 cm lik bir perch 10 cm lik bir sazan yavrusunu tek lokmada yutuyor kuyruk dışarda sallanıyor.Tarım bakanlığının bıraktığı sazanlar sadece bu levrekler için güzel bir ziyafet oluyor. Bunun yanında bu göllerde koruma olmasına rağmen balılar büyür diye bekliyorduk gittikçe küçüldü. artık birbirlerini yemeye başladılar. bu hayvanları çok gözlemledim. Bence bu perc avı süresiz serbest bırakılmalı. büyüklük limitide olmamalı. Yukarıda ki yorumlarda defalarca zikredildi, onların hakkından gelen tek tür ise sudak o da bir levrek olduğu için bunun yanında ek olarak bir sıra dişe sahip olduğu için sudak perchi çok güzel avlıyor ve bulunduğu sularda üreyebiliyor. turna ile perch arasında nasıl bir duygusal ilişki , nasıl bir denge var onun hakkında tam bir bilgim yok . bu konuda benim şahsi gözlemimdir bu. tabiki bilimsel olarak başka bir açıklaması varsa ve başka düşünceleri olan varsa saygı duyarım.Doğa dostu tüm balıkcılara rastgele diyorum.

selçuk kalın kardeşimiz konuya gayet güzel açıklık getirmiş.

Bir örnekle anlatmaya çalışayım size. Gerçi şimdi av suçları idari cezalar kapsamında değerlendiriliyor. Diyelimki yasak dönemde kurtboğazından gittin levrek avladın. Kolluk yada ilgilisi tutanak tanzim etti mahkemeye sevketti. Kendimi şu şekilde savunsam ben "benim avladığım tür olan levrek diye bir balık yok aslında kurtboğazında. Barajın sorumlusu DSİ'den sorun. Görülecektir ki devletin resmi kayıtlarında hakikaten böyle bir tür yok orda. Olmayan bir balık türü içinde beni cezalandıramazsınız" desem , belkide dava düşer. DSi'nin haberi bile yoktur eminim orda levrek olduğundan. Arkadaşlar bu balık hakikaten çok hızlı üreyebilen çok iştahlı tabiri caiz ise yamyam bir balık. Tür ayırdetmeksizin büyük bir iştahla tüketiyor yavru balıkları. Kurtboğazının müdavimi olanlar bu durumu yakinen bilirler. Az sayıda Büyük sazanlar ve turnalar varsa cüsselerinden kurtardılar Onların ömrü dolduğunda-yakalandıklarında Emin olun çok yakında levrekten başka balık olmayacak orda.

Son düzenleme: 4 Ekim 2010
  10. KULL64

KULL64 Emrah

Favori Kamış:
    Guan2000gr
    Favori Makine:
    Ticagt4000
    En İyi Avı:
    ...
    Guzel bir av gercekten.
    Acikcasi bu tur ' un Turkiye de bulundugunu bile bilmiyordum.

11. boranersoy

boranersoy Boran ERSOY

Favori Kamış:
    Shimano Vengeance MH 240
    Favori Makine:
    Ryobi Ecusima 4000 VI
    En İyi Avı:
    42 cm. 1.250 Kg Perch
    Ne yazık ki bulunuyor... Diğer balıkların türünü bitiriyor. :( Tutması çok zevkli o ayrı mesele. Oltaya vurduğu anda canavara dönüşüyor.

12. stillborn19

stillborn19 Sezai

Favori Makine:
    Kamış:Linaffe,Captain,Remixon makina:Virax Charizma
    En İyi Avı:
    Sudak 3 kg
    Tebrik ederim Çok güzel balık neredenbaksan 25 yıllık var

13. stillborn19

stillborn19 Sezai

Favori Makine:
    Kamış:Linaffe,Captain,Remixon makina:Virax Charizma
    En İyi Avı:
    Sudak 3 kg
    Olm napacan Levrek tam bir Baş belasıdır Yayına yem atıyon ona atlıyor sazana yem atıyon ona atlıyor sudağa yem atıyon ona atlıyor parmak kadarı bile yumurta döküyor dün yakaladığım levreğin karnından yumurta çıktı bu mevsimde
    Kendinden başka balık koymuyor gölette Arada sıdada farklı balık çıkınca hayret ediyoz bu göletten bu balık nasıl çıktı okadar levreğin içinden diyoz :D daha yavru iken sömürüyor

14. pirana19

pirana19 Serhat ÖZER

Favori Kamış:
    OKUMA SALİNA 240 10-40
    Favori Makine:
    SHIMANO BIOMASTER 5000CFB
    Tebrik ederim gerçektende mükemmel bir balık...
    Çok nadir de olsa böyle levrekle olabiliyor. Tatlısu levreği gerçektende çok Mücadeleci inatçı bir balıktır. Avcılaarı bilir 500 gr bir levrek 1 kg sazan kadar mücadele eder. Bu yönüyle iri boylarının avları çok zevklidir. Çorumdada 2006 yılında büyük bir Levrek tutulmuş resmini sizinle paylaşayım. Yanındaki limit üstü bir Sazan. SAzanın boyuyla kıyaslarsak ne kadar büyük bir balık olduğunu anlayabilirsiniz.

15. aykut1970

aykut1970 aykut

Pek emin olmayın bu balıklar büyük çekmece ve sazlıbosnada ezelinden beri var ve bu balıkların yanında yayın, sazan, turna, kızılkanat, kızılgöz, tebeşir, taşısıran, kefal ve israil sazanıda bol miktarda hep beraber yaşamaktalar bana sorarsanız insanlar kendi tükettikleri balık türlerinin suçunu başka balıklarda aramaktalar;)

16. aykut1970

aykut1970 aykut

Kardeş al sana bir tablo bilgisayarına kopyalayıp arşiv yapabilirsin;)

17. selçukkalın

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Mitchell Avoced 25
    En İyi Avı:
    yok be sezai 25 yıl yoktur etobur oldukları için 10 yılda bu büyüklüğe rahat ulaşırlar diye düşünüyorum. levrek ve turna gibi balıklar diğer balık türlerine göre daha hızlı büyürler çünkü et ile beslendikleri için protein sıkıntısı çekmezler. sazan öyle değil işte o yavaş büyüyor. yanlışım varsa düzeltin

18. selçukkalın

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Mitchell Avoced 25
    En İyi Avı:
    insanın üzerinde daha büyük bir avcı yok ama bilimsel literatür kabul etmiş bu balığın zararlı bir tür olduğunu. şimdi av yapılmayan bir kapalı su havzasında sazan ve perc bir arada yaşasalar büyük sazanlar yavru üretmeye devam ettiği sürece gölde denge devam eder ancak büyük sazanlar yakalandığı zaman denge levrekler lehine bozulur çünkü daha yavru iken sazanı tüketir. yumurta bırakacak irilikte sazan yetişmeyeceği için sürekli azalma eğiliminde olacaktır. bunun yanında şöyle başka bir durum daha var eğer gölün tabanında doğal resif denecek şekilde eski ağaçlar kayalıklar vs mevcutsa avın avcıdan kaçma şansı doğar buda diğer türlerin devamına imkan tanır anlatabilmişimdir inşallah.

19. Snoek

Snoek Gurbuz

Favori Kamış:
    Ultimate Team (Thypoon)
    Favori Makine:
    Rozemijer Precicion
    En İyi Avı:
    Sudak 94 santim 7,5 kilo
    Son noktasina kadar hemfikirim bu yazi ile.
    Sükür duyarli vatandaslarda var,bu yazindan dolayi tesekkür ederim Aykut.

Suc balikta canim o yüzden avrupadaki gollerde hic balik yok.:rolleyes:
    Bu levrek hepsini yiyip bitiriyor. :D
    Ya arkadaslar birbirimizi kandirmayalim harikalar diyari degildir sular.
    Herseyi ile bir gercektir dahada onemlisi doganin ta kendisidir.
    Biraz daha arastirma biraz daha bilinclendirme Türkiye sularindaki balik popülasyonunu cok daha yüksek sevyeye tasiyacaktir.

Lakin bu levrek şu israil sazani katliyama nedendir bazi türlerin yok olma sebebidir muhabbetinden bence yavas yavas vaz gecin.

Avrupada bu katil levrekleri en ufak sularda bulabilirsiniz.
    Onun yani sira hangi tür balik biliyorsaniz tatli suda hepsi icinde bol bol bulunur.:)
    Ne hikmet ise burda ne sazan azaliyor nede diger türler.
    Acaba bunu nedeni nedir cevabini aramak sanirim zor bisey degil.

Saygilarimla.

20. selçukkalın

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Mitchell Avoced 25
    En İyi Avı:
    bak arkadaşım sen haklısın haksızsın demiyorum ancak yukarıda anlattım su havzasının büyüklüğü bunu etkiler dip yapısı etkiler bunun yanında küçük bir gölde 2 tane avcı fazla gelir. konunun özü bu. büyük balıkları insan küçükleride bu perch avlar. daha öncede söyledim bu türü çok izledim ve de çok avladım. bu tür türkiyede ki göllerin bir çoğuna amatör balıkcılar tarafından bırakılıp üretilmiştir. ama bırakıldıkları göllerin bir çoğu küçük çaplı göller olduğu için dar alanda diğer türlerin üremesine imkan tanımamıştır. gölün alanı büyük olur dibinde de doğal bir resif barındırırsa her tür balık yaşamak için kendisine bir alan bulur. bunun yanında bilimsel olarak bu balığın gök kuşağı alasının , israil sazanı denen türün kaya bası denen türün zararlı bir tür olduğunu bilimsel literatür kabul etmiş avcıların bir çoğu kabul etmiş ama sen bu türü masum gibi göstermeye çalışıyorsun sen hiç 10 cm lik bir levreğin 10 cm lik bir sazana saldırdığını gördün mü? bu balığı avla önce bir tanı ondan sonra fikrin değişecektir 2-3 numara kancanın ucuna çok küçük bir solucan parçası tak dersinki bu kadar büyük kancaya küçük balık gelmez dersin , bakarsın ucunda 7-8 cm lik bir perch. göllerde bu tür zararlıdır insan ile birlikte olunca diğer türler yok olur . israil sazanı dediğin türe gelince sen katırı bilir misin? katır eşekle atın çiftleşmesinden orta çıkan kısır bir ara türdür. köken olarak her ikiside toynaklı türden farklı hayvanlardır. israil sazanı dediğin türle aynalı sazanı çiftleştirirsen ortaya başka bir melez tüğr ortaya çıkar. yada farzeelim senin bir at haran var 10 larca ingiliz safkan kısrağın var , sürünün içerisine bir tane şeceresi belli olmayan bir rahvan aygır koyarsan ortaya ingiliz safkan olmayan tayların olur. israil sazanı denen türde böyle bir şey işte. doğayı sevelim ama doğal denge içerisinde. herşeyden önemlisi kendi başımıza kendi kafamıza göre göllere farklı türler aşılamayalım. özellikle içme suyu olarak kullanılmak üzere yapılan göllere ebat olarak küçük göllere yırtıcı balıkları aşılamayı bırakalım. çünkü içme suyu içilen barajlarda sazanların suyun temizliği açısından önemi çok büyüktür. suyun içerisindeki organik atıkları yok eder.ilk yazdığım mesajda da belirttim DSİ nin elinde bir envanter var biz o envanteri bozmuş oluyoruz . Senin de övdüğün avrupa ülkelerinde de durum böyle su havzalarında balıklar belirli bir planda üretiliyor. gidipte içme suyu temin edilen göllere turna salmıyorlar.

Son düzenleme: 5 Ekim 2010