Alabalığı aradık KAZ DAĞLARI

Konu, 'İç sularımızdan (Tatlısu) Güncel Av Raporları' kısmında asenol tarafından paylaşıldı.

1. night fisher

night fisher fatih

Favori Kamış:
    kendisinin dizayn ettiği muhtelif kamışlar
    Favori Makine:
    çançinçon çinişi makineler
    En İyi Avı:
    kırlangıç 8.4 kg
    Vedat ağabey,Bursa yöresinde,en son alayı 1994 yılında bir yakınımın ricası üzerine (yaşlı annesinin kolunda ilaç olarak kullanılsın diye) avladım.Avlakların her taşını, her balık yuvasını bilebilecek düzeyde tecrübeli ve ustalaşmış halde idim.Giderek sayılabilecek düzeye indiğini gördükçe,tuttuğum her balığın neslinin tükenmesine bir tuğla koyacağı inancıyla ALABALIK avlarımı sonlandırdım.Arada depreşmedi değil,batı karadeniz meralarına bir kaç ziyaret (98-2000) gerçekleştirince oraların bizim bölgeden daha beter durumda olduğunu tespit ettim.En son 2003 te kaçkarlardaki meralar(arada bide toros maceram var:) )daki vahşeti görünce tamamen bu avdan soğuyup tövbe ettim.Kaz dağlarına(edremit meraları) bu işe en meraklı olduğum yıllarda (94 öncesi) gelirdim,o yıllarda bile beklediğim boylarda balıklar barınmıyordu derelerde.
    Bursalı avcı konusuna gelince,malum Bursa,gerek deniz,gerekse tatlısu avı yönünden çok zengin bölgelere sahip.Deniz dibinde,sırtında koca uludağ dereleri,birçok akarsu (susurluk,kocasu,göksu(sakarya kolu)) manyas-ulubat göl sistemi,iznik gölü gibi t.su avlaklarına sahip.(gölet ve barajları saymıyorum) dolayısıyla balık avcılığı oldukça popüler bir hobi.
    İl nufusuda 3 milyonun üzerinde olunca,hobiciler meraların kalabalıklaşmasından kaçmak adına,çevredeki küçük illere yayılıyorlar. Açık söyleyeyim,Balıkesir,eskişehir,çanakkale hattı bursa avcısının doğal merasıdır.
    Kendimden örnek vereyim,Karacabeyden girip hiç asfalta girmeden edremitten çıkacak kadar patika,arazi yolu,tarla yolu bilirim.:)
    Bu önlenemez kalabalık,senin(ve 15 yıldır benim) kasna cennetine dayanmış durumda biliyorum:) Fakat şimdilik SADECE sazancılarca ziyaret ediliyor ve bend ile traktör geçidi arasında takılıyorlar.Oralar on yıl önce tüm bursa avcısının dilindeydi(dev sazanlarıyla),bohçacısı,tüccarı hücum edip,populasyonu makul düzey altına indirince ellerini ayaklarını çektiler.Şimdilerde gelen tayfanın bir kısmı eski tuttuğu balıkların hayaliyle,bir kısmıda efsanelerin peşinde bir gelip bir daha uğramama yeminiyle geri dönüyor.Tektük iyi balıklar alınmıyo değil ama ,malum dünyanın en pahalı benzini satılan ülkedeyiz,sazancılar onca yol tepip,işini gücünü günlerce aksatıp,sonuçta doyurucu av yapamazlarsa oraya bidaha gelmek istemezler.Senin kalabalık dediğin mera Bursa avcısı için eldeğmemiş arazi sınıfına girer.
    O meralara gelip giden tayfanın yüzde yetmişini tanırım,çokda zararlı tipler değildirler.Çoğu,zanaatkar,işçi sınıfından mazbut insanlar.Senin kolayca diyolog kurabileceğin ,mesajlarını anlayabilecek düzeydeler.Meralarının gizliliğinede önem verirler.Çok daha kalabalıklaşacağını sanmıyorum(giderek azalacaktır).

Limitlere ve zaman sınırlamalarına pek saygılı olmadıkları konusunda haklısın.Eski balıkçılık kurallarına göre davranırlar(ayvalar çiçek açtımı sazanın avıda başlar) ,sazanın irisini yayının çivisini tercih etselerde,belli bir koruyuculuk kültürlerine sahiptirler.
    Ben yıllarca oradaki avcılarla diyoloğa girerek,bir çok zararlı av tekniklerini kullanmamaları yönünde telkinlerde bulunarak olumlu sonuçlar aldım.Eminim aynı şeyleri sende, üstelik benden daha fazla becerebilirsin.Araya bikaç jandarma lafı sokarsan daha hızlı netice alacağınıda ilave etmeliyim.:)

Sonuç olarak Vedat ağabeyim,Bursalı avcı zararlısı:D KIRIM -KONGO vakası gibi bişey,onunla yaşamayı öğrenmek gerek.kimyasal Zirai mücadele yöntemlerinden çok,ekolojik yöntemlere yönelmekte fayda var:) :) :)

Saygılar,üstadım rastgelsin.

2. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Bal-kaymak ikramıdır üstatlar sofrası, afiyetle tattım. Fikrinize , o engin gönlünüze sağlık.:)

4 yıl önce Gönen’e vardığımın ilk av gününde “Bursalı” lafını duyunca “hadi canım, o kadar da değildir” dediydim gayr-i ihtiyari. Ama maalesef o vahim duruma daha ilk av günümde şahit oldum. 5 kişi geceden (belki de günler öncesi gecelerden) gelip onlarca küspeli olta ile donatmışlardı tüm kıyıyı. Bebelerle toramanlar koyun koyuna yatırılmıştı telislere.

3. gümüş06

gümüş06 Ahmet YABACI

ahmet kardeşim maşallah gözünüz hep yükseklerde balıktan nasibiniz olmasada güzel fotoğraflar yakalamışsınız.tebrik ederim.:)

4. angler06

angler06 Ümit

Ahmet tebrikler her zaman ki gibi güzel kareler, yalnız balık eksik sanırım, sezon bitmedi daha güzel avlarını bekliyoruz.

5. asenol

asenol ahmet şenol

Favori Kamış:
    fly
    Favori Makine:
    fly
    Teşekkürler abi. Alabalığı her şartta arıyorum ama maalesef bu sene pek verimli geçmedi. Ama alabalığı bulamasakta doğası yetiyor insana :)

Ala değilde bundan sonra kasnalarla devam edeceğim. Ala işi zor biraz. Teşekkür ederim.

6. Erhan KIZILTAŞ

Erhan KIZILTAŞ Erhan

Favori Kamış:
    Bauer 210cm 8-30gr Spinning Rod
    Favori Makine:
    SHIMANO NEXAVE 2500 FC 3XSSS+1 BB
    En İyi Avı:
    The person you have called cannot be reached at the moment
    Ala işi zor değil sadece zamandan yana sıkıntı var hep. Ama o iş bende ben çözerim senin zaman problemini:D 50cm kasna değil de 50cm ala fotoğrafı koyman lazım buraya ki dilimden düşebilesin:D

7. asenol

asenol ahmet şenol

Favori Kamış:
    fly
    Favori Makine:
    fly
    Çok tuttum 60 üzeri kasna ve benekli ala... Ama rüyamda :D Hafta sonu randevum var. Bakacaz artık.