Amatör Balıkçılık Nasıl Olmalı (ANKET)

Konu, 'Tebliğler' kısmında karayel tarafından paylaşıldı.

?

Hangi Amatör Balıkçılık Düzenlemesinin olmasını istersiniz?

1. a-Amatör balıkçılık yapmak isteyenler ücretli kurslarda eğitim görmeli ve bir belge almalıdır

14,5%
  2. b- Ücretsiz toplu eğitim seminerleri sonunda bir sertifika verilmelidir

56,5%
  3. c- Amatör balıkçı hiçbir belgeye tabi olmamalıdır

8,1%
  4. a-Belgesi olmayan kişi hiçbir yerde amatör balıkçılık yapmamalıdır.

53,2%
  5. b-Özel yerlerde sertifika şartı olmalı, geniş avlaklarda sertifika zorunlu olmamalıdır.

22,6%
  6. c- Herkes her yerde belgesiz avlanabilmelidir

9,7%
  7. a- Amatör balıkçı avlanacağı süre ve yere göre değişen belirli bir para ödemelidir.

11,3%
  8. b- Özel alanlar ve avlanma biçimleri dışında amatör balıkçılık ücretsiz olmalıdır.

37,1%
  9. c-Her yerde amatör balıkçılık ücretsiz olmalıdır.

24,2%
Birden fazla oy kullanılabilir.
  1. duzensizifade

duzensizifade Hüseyin

zaten 5kg ve boy limiti var, isteyen uysun istemeyen uymasın. kısıtlamalara toptan karşıyım, konuyu tam okumadım bile.. burda ticaret söz konusu değil. ha deniz kenarında yürüyüşe çıkmışım ha iki kefal tutup stresimi atmışım. belge, ehliyet, ruhsat bunlarda nedir ki?

2. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    "Ben de kısıtlamalara toptan karşıyım ve işin ticaretinde de değilim. Ha ırmak kenarına yürüyüşe çıkmışım, ha da 30 tane alabalık tutup yine de stresimi atamamışım." gibi bir sözü, nasıl değerlendirmek gerekir Hüseyin?

3. nejat vardar

nejat vardar nejat vardar

Bence tartışmaya gerek yok.Çünkü tartışılacak zaten çok şey var.Burada hocamızın amacı sadece görüşleri toparlayıp genel eğilimi görebilmek.

4. duzensizifade

duzensizifade Hüseyin

çıkartılcak ehliyet, ruhsat bu talanı bitirecekse çıksın kanunlar, ama iş sizde bitiyor, bunu zorunluluk haline getirmeyle çözüme ulaşılmasıda güç. dayatmanın manası yok, amatörüm diyen kişi zaten birşeylerin farkındadır. amatörlere gelmeden önce diğer çarpıklıklarla ilgilenilse daha faydalı olur.

5. karayel

karayel Yakup ERDEM

Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    kaya balığı (1.5 gram) :)
    Günaydın dostlar; ancak gün içinde bakabildiğim için kusura bakmayın.
    Öncelikle ilgilenen herkese teşekkür ederim.

Daha anlamlı sonuçlar elde etmek için tabi ki daha geniş anketler olmalı ve bu açıdan parmak bastığınız konular ve dahi ilave açıklamalar sonraki çalışmalarda çok işe yarayacaktır.

Sevgili Nuri, belirttiğiniz gibi balık türlerinin ve avlakların tek yönlü bakılamıyacak farklı özellikler taşıyan pek çok grubu var. Düzenlemelerle ilgili bir öneri hazırlansa bu çok yönlülüğün mutlaka ankete dahil edilmesi gerekir. Bu açıdan sunduğum sorular daha dar çerçevede ve genel anlamlı kalıyor.

Sorularınıza gelince;
    Bir iki ay içerisinde okuyup cevaplandıran yeterli sayıda arkadaş olur sanıyorum. Anket hazırlarken 120 gün ibaresi ekledim ama, cümle uzunluğu ve 18 madde içermesi nedeniyle ankete sığmadı ve çalışmadı.

Hedef doğrultusunda cevaplandırılmış 50-60 kişi bir değerlendirme yapmak için gayet yeterlidir. Bu kadar kişiyi tamamladığımızda yaklaşık 3 katı da kısa saptama ile cevaplayan arkadaş çıkacaktır. İnternet ortamında hem de tıklamayla seçilen ankete dönüştüremediğimiz bir ankete daha fazla katılım beklemek doğru olmaz sanırım.

Tamamlandığında hep birlikte; seçilen şıkları toplayıp diğer seçeneklerle karşılaştırmasını yaparız. Ne anlama geldiği konusunda yorum da yaparız ama, bunun sadece yorum olacağını şimdiden belirtmek isterim.

Amatör balıkçılıkla, denizle, suyla, balıkla ilgili yavaş yada eksik yürüyen, giderek bozulan, giderek kaybettiğimiz şeyler var.
    Bireysel bakış açılarımızı yeri geldiğince farklı başlıklar altında yazıyoruz ama bunun hülasasını pek çıkartamıyor, ortalamasını görme ve gösterme imkanı bulamıyoruz. Belki buradan bir hülasa elde etmek mümkün olur.

Sevgi ve selamlar.

Son düzenleme: 31 Aralık 2009
  6. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Amatör balikcilik nasil olmali,bence daha cok hobiye dayali bir spor dali olmali,balikci doga bilincinde,et icin degil spor olarak yapmali balik avini,bence cok evvelinden yapilmasi gerekli olan konu ,,balikcilarin bir kurs sonucu sertifika almalari,,bu zamanlara kadar neden yapilmadigina sasiriyorum,hatta kisa bir zaman önce kendi düsüncem olan"mademki devlet ve dernekler bir seylere hazir degil,bizler yani forumlar bu kurslari internet araciligi ile yapalim"idi ama buna tam hazirmiyiz bilmiyorum dogrusu,ilgi görürmü sitelerdeki üyelerin tepkisi ne olur ve üyeler böyle bir organizasyona hazirmi bilmiyorum,bildigim tek sey bu konunun,bir ay veya bir sene yada bir kac sene sonra gelecegidir,bundan kacis yok,mecburuz bunu yapmaya en azindan ic sularimiz icin yapmak zorundayiz,dernekler araciligi veya devlet eliyle yada benim düsünceme katilan olursa forumlar araciligi ile,bu isten anlayan akademisyen Yakup hocamiz siz ve daha bir cok degerli üyelerimiz var sitelerde bu görevleri üstlenecek...

7. obsession

obsession Selçuk

Kesinlikle balık tutmak için sertifikaya gerek duyulması taraftarıyım
    yada seminerler yapılarak vatandaşlara balık belgeselleri izletilmesini ufacık bi balığın denize salınmasıyla o balığın ileride 100000 balık yumurtasıyla denize döndüklerini anlatan türden (aklıma böyle bi örnek geldi) filmler hazırlanmasını istiyorum...Belki 100 kişiden 50 si etkilenirde biraz bilinçlenmeleri sağlanmış olur...

8. osman1950

osman1950 osman denksoy

Favori Kamış:
    sadece olta
    En İyi Avı:
    sazan ADANA-SEYHAN barajında 6 kg.
    Amatör olta balıkçısı kimdir nedir ?Önce bunun belirlenmesi ,ayrıştırılması gerekiyor.Aracının arkasında bir kamış iki kanca bulunduranda, elindeki tırıvırıyı kasnakla suya atarak avlanmaya çalışanda hatta yuvaları tahrip ederek elle balık tutanda,kepçeci de sorulduğunda ben amatör balıkçıyım diyorsa bunu belirlemenin amatör balıkçıyla piknikçiyi bohçacıyı ayırma zamanı geldi geçiyor demektir..Buda ancak dernekleşme,seminer veya kursla bilinçlendirme ,mutlak surette sıkı bir şekilde kontrol edilen belge sahibi(Yürülükteki tebliğte bulunan olsada olur olmasada türünden bir belge değil) olmakla mümkündür.Amatör balıkçının belge sahibi olması ;
    a.Kontrollerde kolaylık sağlayacaktır.
    b.Yasadışı avlanmalarda belgesini kaybedeceğini bildiğinden amatörü yasalara daha dikkatli olmaya zorlayacaktır.
    c.İstatistiki çalışmalarda kolaylık sağlayacaktır.
    d.Eğitim ve seminerler dernekler vasıtası ile verildiğinde dernekleşmeyi teşvik edecek derneklerimizin güçlenmesine faydalı olacaktır.

9. karayel

karayel Yakup ERDEM

Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    Merhaba arkadaşlar;
    Yeni yılın herkese sağlık ve mutluluk getirmesini dilerim.
    Soruları tıklamayla seçilmeli yapamadığım için kusura bakmayın.
    Her fikriniz önemli ama, cevaplarınızı aşağıdaki seçenekleri komple kopyalayıp istediklerinizin dışındakini silerek verirseniz bu başlık amacına daha iyi ulaşır.

KONULAR VE SEÇENEKLER

Belge ve Sertifika

* Amatör balıkçılık yapmak isteyen herkes taşıt ehliyeti alır gibi ücretli kurslarda eğitim görmeli ve bir belge almalıdır.
    * Hayır, Ücretsiz toplu eğitim seminerleri düzenlenmeli ve bu seminer sonunda bir sertifika verilmelidir.
    * Buna da hayır, amatör balıkçı hiçbir belgeye tabi olmamalıdır.

Amatör Balık Avı Yapılabilecek Alanlar ve İzinler

* Belgesi olmayan kişi hiçbir yerde amatör balıkçılık yapmamalıdır.
    * Hayır, orman içi sular, kontrol altındaki alanlar, türü tehlikedeki doğal alabalık ve benzeri balıkların avı, açık deniz trofe avcılığı gibi özel yerlerde sertifika şartı olmalı, kıyı deniz avcılığı ve büyük göl, baraj ve akarsular avcılığı gibi alanlarda sertifika zorunlu olmamalıdır.
    * Ona da hayır, hiçbir yerde belge aranmamalı, herkes her yerde avlanabilmelidir.

Amatör Balıkçılık Yapmak İçin Ödeme

* Amatör balıkçı avlanacağı süre ve avlanacağı yere göre değişen belirli bir para ödemelidir.
    * Yukarıda sayılan özel alanlar ve avlanma biçimleri dışında amatör balıkçılık ücretsiz olmalıdır.
    * Her yerde amatör balıkçılık ücretsiz olmalıdır.

Avlanma Yasakları ve Sınırlamaları
    1-Üreme Dönemi Yasakları

* Bir balığın üreme döneminde amatör yöntemlerle olsa da avlanması yasaklanmalıdır.
    * Nesli tehlikede balık türleri için olmalı, hamsi, istavrit vs. gibi bol balıklar için uygulanmamalıdır.
    * Hayır, Amatör balıkçıya hiçbir balık türü için hiçbir dönem yasak konmamalıdır.

2- Boy Yasakları

* Her balığa bir kez üreme fırsatı verilecek bir boy yasağı konmalıdır.
    * Sadece korunması gereken balıklarda boy yasağı olmalıdır
    * Hiç Bir balıkta boy yasağı olmamalıdır.

3- Çanta Limitleri (Günlük av miktarı sınırlandırması)

* Her balık için amatör balıkçılık ile avlanacak miktar sınırlandırılmalıdır.
    * Bazı balıklarda sayı ve kilo limiti olmamalıdır.
    * Amatör araçlarla avlandıktan sonra hiç bir balığa limit konmamalıdır.

10. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Belge ve Sertifika

* Amatör balıkçılık yapmak isteyen herkes taşıt ehliyeti alır gibi ücretli kurslarda eğitim görmeli ve bir belge almalıdır.

Amatör Balık Avı Yapılabilecek Alanlar ve İzinler

* Belgesi olmayan kişi hiçbir yerde amatör balıkçılık yapmamalıdır.

Amatör Balıkçılık Yapmak İçin Ödeme

* Amatör balıkçı avlanacağı süre ve avlanacağı yere göre değişen belirli bir para ödemelidir.

Avlanma Yasakları ve Sınırlamaları
    1-Üreme Dönemi Yasakları

* Bir balığın üreme döneminde amatör yöntemlerle olsa da avlanması yasaklanmalıdır.

2- Boy Yasakları

* Her balığa bir kez üreme fırsatı verilecek bir boy yasağı konmalıdır.

3- Çanta Limitleri (Günlük av miktarı sınırlandırması)

* Her balık için amatör balıkçılık ile avlanacak miktar sınırlandırılmalıdır.

Benim görüsüm bu yönde...

11. istavrit

istavrit Boğaç

Yakup Hocam
    Bir ülkenin insanı zır cahilse balıkçısını baştan aşağı sertifika ile donatıp elinde tartı ile metre ile başına dikilsen ne olur ...Biz ulus olarak genel eğitim düzeyimizi arttırırsak bunlara hiç gerek olur mu ...Hadi balıkları koruduk ,dağda keklikleri ,sokakta köpekleri vs vs diğer canlıları nasıl koruruz cahillikten ...Ben konuya farklı baktım kendimce
    Herkese Rasgele :)

12. karayel

karayel Yakup ERDEM

Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    Anketi gerçek bir anket haline getiren yöneticilerimize çok teşekkür ederim.
    Böyle daha sağlıklı ve kolay sonuç elde etmek mümkün olacaktır.

13. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Sevgili hocam, değerli yönetici arkadaşlarım,

Anketin ikinci bölümü olan Avlanma Yasak ve Sınırlamaları ile ilgili seçenekler yeni düzenlemede yer almıyor mu yoksa ben mi göremedim?

Selamlar.:)

14. karayel

karayel Yakup ERDEM

Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    Günaydınlar. Anket geniş haliyle 9+9 toplam 18 şıktan oluşuyor ve ilk sefer hazırladığımda 18 şık sığmayınca vazgeçerek altalta yazmak durumunda kaldım.
    Forum formatı ancak 10 şıkka yettiği için, yönetici arkadaşlar hiç olmasa ilk bölümü kurtarmışlar. Bu haliyle de öncekinden daha yararlı olacaktır.

15. sinekci-fly

sinekci-fly kasım tazegüney

özellikle iç sularda avlak büyüklüğüne göre olta sayısı ile ilgili şık varmı.küçük alanlarda çok olta nedeni ile bazı problemlar yaşanıyor.

16. karayel

karayel Yakup ERDEM

Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    Forum formatı 10 maddeli ankete izin veriyor maalesef, var olan şıkları bile ekleyemedik.

17. duzensizifade

duzensizifade Hüseyin

jetanket.com gibi bir servis üzerinde detaylı bir anket oluşturulup paylaşılabilir. fikir vermesi açısından yazıyorum umarım reklam sayılıp silinmez :)

18. REİS

REİS Mahir Ersin

Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Torikler-Kofanalar
    Amerika'da, balık tutmak ister misin diye sordular, istemez miyim tabii isterim ama nerede tutacağız?(Minnesota'dayız, karada yani).
    Mississippi'de tutarsın dediler, iyi o zaman hadi gidelim bakalım deyince, hoop ağır ol biraz manasına, dur, önce bir ruhsat alalım dediler.
    Yahu ruhsatı ne zaman alacağız, zamanımız dar, falan filan. Yok canım zaman gerekmez, hemen şu benzinciden bir günlük ruhsat alıveririz dediler, 15 dolar.
    Hopalaaa!
    Tabii bizim 15 dolara oyun oynayacak halimiz yok, 2 dolara bir kiloya yakın kedibalığı (catfish) filetoları var, alır yeriz.
    Amma olaya bakın ve anlayın, Amerika nasıl Amerika oluyor.
    Günlük, haftalık, aylık, yıllık ruhsatlar varmış, kimseyi men etmiyorlar, bastır parayı, al ruhsatı, belirlenen miktarda tut balığı.
    Biz, beş yıllık, iki yıllık, her neyse, bedavaya veya 15 liraya verilen ruhsatı almak için bin dereden su getiriyoruz.
    Alışmışız, tembelliğe, bedavacılığa, şimdi her şey zor geliyor.

Bence, aynı sistem olmalı, o zaman ciddi amatörler de kesinlikle daha rahat ve huzurlu av yaparlar, balık populasyonuna da olumsuz katkıları olmaz, sahillerde eziyet çekmezler, keyf yapayım derken stres yüklenmezler, devlete bir faydaları olur, parayı veren, sistemin otomatik denetçisi ve takipçisi olur.
    Yani her bakımdan çok faydalı olur.

19. karayel

karayel Yakup ERDEM

Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    Hiç düşünmemiştim. Çok teşekkür ediyorum.
    Hemen siteye girdim ve 18 şıklı anketi hazırladım.

Ama maalesef sadece 50 paralısı bile 250 cevaba izin veriyor.
    : ( ( (

Son düzenleme: 6 Ocak 2010
  20. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Sevgili hocam, gün içinde dile getirmeye fırsatım olmadı ancak, uygun görmeniz halinde bir önerim olacak:

Madem forum formatı yeterli gelmiyor, Avlanma Yasak ve Sınırlamaları için de ikinci bir anket hazırlanabilir.

Oylamalar sonrasında iki ayrı anket içeriği bir çalışma altına toplanıp değerlendirilebilir.

Selamlarımla.:)