Aynı olta setiyle kıyıdan hem Spinning hem Surf Casting yapabilirmiyiz?

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında aliçağlar tarafından paylaşıldı.

1. adx

adx Adil

Favori Kamış:
    Vega Potenza Supercore, Olympic Graphiteleader Argento Compatto
    Favori Makine:
    Daiwa Certate 3012H, Daiwa Emblem Pro 5500, Daiwa Tournament Surf 45QD (Favorim, ama bende yok)
    En İyi Avı:
    En iyi avı kaç kilo mu? Şaka mı bu? Çinekop, çinekop. Herhalde 70-100 gram arasıdır :-)
    Elinle salarken takılıyorsa zaten nereye takıldığını görüyor olman lazım. Nereye takılıyormuş? Düğüme mi?

(Bu arada örgü misina önerileri hep bütçeye göre değişen şeylerdir. Çok para harcamak istemiyorsan (ki bence şimdi harcama) Kendo al, ya da Çin markalı bulabiliyorsan onlardan al. Ama iyileri Daiwa, Berkley Whiplash, YGK, PowerPro gibi markalardır, fiyatları biraz pahalıdır. Örneğin benim de ip ihtiyacım oldu; şimdi Berkley whiplash 0.06 alacağım.)

2. Orktun

Orktun Orkun

Favori Kamış:
    Okuma V-System 2.70 10-40
    Favori Makine:
    Shimano Exage 4000FD
    Yapılır tabi ama bütçen varsa ayrı takım alman en dogrusu..

3. aliçağlar

aliçağlar Ali Çağlar Sönmez

Favori Kamış:
    Fladen Xtra Flex (2p)
    Favori Makine:
    Okuma avenger FD-AV30
    Abiler,
    Bulunduğum yerde, Mersin-Taşucunda herkesin övdüğü, inanılmaz avlar çıkıyor denen turna,levrek ve zargana için biçilmiş kaftan denen yere Kum mahallesindeki ırmakla denizin birleştiği yere hafta içi 2 defa akşam 20:00-22:00 arasında, bugünde saat 9:00 da gittim, bugünü anlatayım, gittiğimde 8-9 balıkçı abi vardı, yağmur başlayınca 2 saat içinde kimse kalmadı ama ben inat ettim üstüne bide rüzgar çıktı tepeden tırnağa ıslandıktan sonra bide rüzgar yedim ama yine devam ettim ta ki titremekten yemi değiştiremediğimi anlayana kadar ve o an saat 13:30'du velhasıl 1 vuruş bile yok Sanırım yanlış zamanda ve yanlış havada gidiyorum ya da çok kısmetsizim. Bilen varsa yardım ederse çok sevinirim, şimdiden teşekkürler.

4. adx

adx Adil

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Daiwa Certate 3012H, Daiwa Emblem Pro 5500, Daiwa Tournament Surf 45QD (Favorim, ama bende yok)
    En İyi Avı:
    En iyi avı kaç kilo mu? Şaka mı bu? Çinekop, çinekop. Herhalde 70-100 gram arasıdır :-)
    Çok mu kısmetsizsin?
    Diğer balıkçılara bak. Hepsi balık alabiliyorlarsa bir tek sen alamıyorsan kısmetsizsin ya da henüz işi çözemedin demektir. (Zaten daha erken)
    Ama diğerleri de balık alamıyorsa balık yoktur ya da uzaktadır, derindedir.
    Moralini bozma, balık zaten bize bir şey taahhüt etmedi.
    Bize verilmiş sözü yok.
    Biz onu bulunca kandırıcaz.

5. andyou

andyou haldun

Favori Kamış:
    fladen x flex, alba rodex 3.90 , lineaeffe 4.50 s-curve
    Favori Makine:
    daiwa emblem x 5000, okuma avenger 30, carmoran 3000 fjet,okuma zeon
    En İyi Avı:
    lüfer kilosuna bakmadım
    avenger 30 hoşuna gittimi Ali ?

6. aliçağlar

Favori Kamış:
    Fladen Xtra Flex (2p)
    Favori Makine:
    Okuma avenger FD-AV30
    Adil abi, dünde gittim yine bisey yok :) Ama dediğin gibiymiş, herkes kan agliyo, balik yokmus :s denemeye devam etcem, bakalım kısmetimiz ne zaman gelirse artık :)

7. aliçağlar

Favori Kamış:
    Fladen Xtra Flex (2p)
    Favori Makine:
    Okuma avenger FD-AV30
    Abi hiç tutamadım daha, baska makine tecrubemde yok ama bence gayet iyi, hafif, kolay sariliyo, insani yormuyo

8. aliçağlar

Favori Kamış:
    Fladen Xtra Flex (2p)
    Favori Makine:
    Okuma avenger FD-AV30
    Abi izim bu kamışların çekeri kaç kg biliyomusun?

9. sadrainman

sadrainman ali

üzerinde lb yazanının yarısı .derenin denizle birleştiği yerde sabır içerisinde at çeke devam edin mutlaka tutacaksınızdır bu aralar tam zamanı

10. adx

adx Adil

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Üzerinde yazmaz... kamışın çekeri diye bir şey yok Ali; sadece çok güçlü bazı özel kamışlarda kaldırabileceği ağırlık gibi bir şeyler yazabilir. Balık seni zorlayan bir ağırlıktaysa çekmek için önce balığı yormak üzere kalamayı kullanacaksın; kamışla çekip makine ile ipi toplayacaksın, balığı dışarı almak için ise biraz büyük bir balıksa kepçe kullanacaksın.

Büyük bir balık da hafif takımlarla çekilebilir. Ama bu tecrübe ve beceri ister.

11. aliçağlar

Favori Kamış:
    Fladen Xtra Flex (2p)
    Favori Makine:
    Okuma avenger FD-AV30
    Teşekkürler, valla moral oluyosunuz :)

12. aliçağlar

Favori Kamış:
    Fladen Xtra Flex (2p)
    Favori Makine:
    Okuma avenger FD-AV30
    Adil abicim, 0,15 misina sardım makineye, kalama ayarı yaparken kopardım iki defa :) :) Acaba benim tecrübesizliğimdenmi? Allah muhafaza bi balık filan vurursa kopmaz dimi :)

13. adx

adx Adil

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Kalama ayarı yaparken nasıl kopardın? Bu o kadar kolay değil. 0.15 dediğin örgü misina ise epey sağlam olmalı. Aldığın örgünün üzerinde libre olarak değeri yazıyor olmalı, önemli olan o değerdir. Markaya göre biraz değişir, ama genelde 0.15 misinanın çekeri 7-8 kg'dan başlar, 13-15 kg'a kadar çıkabilir.

Verilen kalınlık değerleri genelde bir ipten bir diğerine fark eder. Bir bakmışsın bir markanın 0.12'si diğer markanın 0.15'inden daha kalın. O yüzden daha çok çeker değerlerine bak. Kg olarak da yazar, ama sadece libre olarak yazıyorsa 1 libre yaklaşık 454 gramdır, ona göre çeker değerini hesapla.

Bir de şöyle düşün; bu çeker değeri alabileceğin balığın ağırlığı değildir. Balığı yormak için kullanılabilecek karşı güç'tür.

14. adx

adx Adil

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Örgünün bir balık tarafından koparılması, balık gerçekten çok güçlü olmadıkça nadirdir. Çoğu zaman kopmalar kalitesiz malzeme (mesela kalitesiz klips, yıpranmış ip, çatlak porselen.. vs) ya da kötü düğüm gibi şeylerden olur. Sivri bir yere sürtünme de aynı sonucu doğurur.

Diyelim çok büyük bir balığa denk geldin. Bu durumda balığın darbelerini emecek olan şeyler

1-Varsa şok lider: Güvende hissetmek için kullanabilirsin. Kullanmayanlar da var.
    2-Kalama: ayarını tutturmak zamanla oluyor. Kamışın ucundan çıkan ipi çekerek kuvvetini gör, ayarı bulmaya çalış.
    3-Kamış

Bazen büyük balıkla karşılaşan avcılar geri geri yürürler. Bu, aradaki ipin uzun kalmasını sağlar. Aradaki ipin uzunluğu aynı zamanda ipin esneyebileceği miktarı arttırır.

Bu sorunlarla karşılaşan balıkçı sonuçta başarısız olsa bile şanslı sayılır :)

15. aliçağlar

Favori Kamış:
    Fladen Xtra Flex (2p)
    Favori Makine:
    Okuma avenger FD-AV30
    Abi ipim çürük çıktı, kalama ayarınıdaa yeni öğrendim. Ben direk makinenin ucundan yapmağa çalışıyodum ama kamışın ucundan yapmalıymışım :)
    0.10 örgü ip almak istiyorum uygun olurmu bi de Önerebileceğin bi marka var mı abicim?

16. adx

adx Adil

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    İp bütçeye göredir Ali.
    Daiwa Torunament 8 Slick çok iyi ama çok pahalıdır; Berkley Whiplash 0.06 çok beğenilir. Ben yeni aldım. Aynı şekilde Power Pro'nun 4 ya da 8 örgü olanını alabilirsin. Bence 4 örgü olanını al, çok da pahalı değildir.

Ben çok ucuz ipler de kullanıyorum; çünkü İstanbul'dayım. Surf'te çok sık kopma, motor tarafından kesilmesi, dolanma vs oluyor, giden ipe yazık oluyor. İki defa spinde bile motor kesti. Yani her ipin kullanılacağı bir alan var. Ucuz Çin ipleri İstanbul'da hayatımı kurtardı. Gelgelelim düzgün meralara gideceğim zaman ona ayırdığım makine ve ip ayrı.

Yedek kafa varsa bence sen de öyle farklı iki kombinasyon yap.

17. aliçağlar

Favori Kamış:
    Fladen Xtra Flex (2p)
    Favori Makine:
    Okuma avenger FD-AV30
    Adil abicim,

Örgü misina tamam (0,12 dyneema) kalama ayarımıda yaptım(evde 1lt pet şişeye su dodurup onu kaldırmak suretiyle :) )bide sahtelerime ek albanın toby kaşığını aldım, gece gündüz deniyorum tık yok. Üstelik seahorse ve albayı kaybettim :) Çevremde tutan gördüm ama pek nadir ve saçma sapan teknik ve yemlerle(mesela biri;koca koca surf kamışların ucuna çapa vari 30-40gr ağırlıkta iğneleri boş takıp suya atıp hızlıca çekmek suretiyle gözümün önünde 2 koca levrek aldı adam) :( Neden olmuyo anlamıyorum. Bikaç defa balığın takip ettiğini gördüm ama yemi almadı hatta bunların birinde yanımdan geçen zat ''kefal o, o yüzden almıyor yemi'' dedi ve moralimi iyice bozdu çünkü o saate kadar beni heyecanlandıran, hoplayıp zıplarken gördüğüm ve levrek sandığım o koca koca balıklar kefal çıktı idk demekki balığıda tanımıyomuşum. Sadece paylaşmak istedim :)

18. adx

adx Adil

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Genel olarak kefal ekmeğe gelir, ama kefalin de türleri var; sahteye gelen kefal türleri de var; has kefal denen bir türü de var ki önünde zıplayıp durur. Yakalaması çok zordur.

O gördüğün kişinin av stiline çarpma denilir ve sportif amaçlı balıkçılık yapanlar bu yönteme karşıdır. Çok sayıda balık yaralanır, havyarlı balığı salma olanağı yoktur, bildiğin rastgele sağa sola ateş etmek gibidir. Kefalleri de öyle yakaladıkları olur. Bence o yakaladığı da levrek değil, kefaldir.

Hangi balığı hangi yöntemle avlıyorlar, ona bak bence.

Balık tutan nadirse senin bir kusurun yok, ancak farklı saatlerde gitmeyi ya da farklı meraları deneyebilirsin. Ya da tutulan balığı söylersen belki ona göre bir tavsiye alırsın.

Yakalamak istediğin kefalse hiç olta atmadan suya bir ekmek parçası at, gelip gelmediklerini kontrol et, sonra takımını açarsın ve yakalarsın.

Aslında sana en çok biraz yerel istihbarat gerekiyor :)

19. aliçağlar

Favori Kamış:
    Fladen Xtra Flex (2p)
    Favori Makine:
    Okuma avenger FD-AV30
    Abi, sanirim avlakta problem var. Uzaga gitmesi ne kadar onemli cok emin degilim ama bazen 20 m bazen 30 m kadar gidiyo, yavas-hizli-ani cekiyorum. Genelde aksam gidiyorm ama sabah 7 de gittigimde oldu oglen gittigimde. Kayaliklarada gittim kumsalada ama hep liman cevresi ve azmak agzi, baska bi yere gitmemistim hic. Bu arada arkadasin carptigi baligida paylasiyim, levrek dedi, levregede bebziyodu ama hic tutamadigim icin bisey diyemicem :)

Ekli Dosyalar:

20. adx

adx Adil

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Demek orada levrek var. Başka ne var öğrenmeye bak.
    Levrek için bence silikon dene;
    Bulabilirsen "Daiwa Duckfin Shad 90 mm" Renk: UV pearl ya da mavi silikon al.
    Bunları mesela 7 gr Savagear yuvarlak kafalı jighead'e tak ve çok yavaş çek. O adam gibi hızlı çekme, o ayrıdır. Sen çok yavaş çekeceksin. Eğer orasının yapısı izin veriyorsa kıyıya az çok paralel olacak şekilde çekmeye çalış. Yani tam dik atma.
    Adam nerede levrek yakalıyorsa oraları karıştır biraz.
    Bu malzemeleri bulamıyorsan bunlara benzer muadilleriyle deneyebilirsin, çok pahalı değildir. Daiwa silikonun 7 tanesi 20 TL cıvarındadır.