slm arkadaşlar siteye yeni üye oldum. Bırakma oltacılığı nasıl yapılır.yemleme yapmak gerekirmi.birde ben çanakkale geyikli de avlanıyorum buralarda mercan karagöz.sinarit.çipura.levrek çıkıyor bunlar için bırakma oltada hangi iğneleri kullanmam lazım bilgi verirseniz sevinirim
Hoşgeldiniz. Sitemizde keyifli vakit geçirmenizi diliyorum. Bırakma oltasıyla ilgili sitemizde geçimişte oldukça faydalı yazılar ve yorumlar mevcuttur. Zaman içerisinde bunlardan ayrıca faydalanırsınız nasılsa. Bırakma oltası adındanda anlaşılacağı üzere oltayı belli bir saatte bırakıp daha sonra kontrol ederek yapılan bir av yöntemi. Bu nedenle yemin dayanıklı ve kolay yokedilemeyen türden olması gerekli. Ayrıca av yerinin de yakalanan balığın misinayı dolaştıramayacağı kayaların arasına takılıp sıkıştıramayacağı bir bölge olmalı. Bu nedenle tercihen levrek avcılığında canlı yemle sığlıklarda kullanılan bir yöntem. Bulunduğunuz bölge levrek avı açısından çok bereketli bir bölge. Bu mevsimde de bırakma oltası çok randmanlı olacaktır. Canlı yem olarak başta kefal kayabalığı küçük boy ispari ve diğer küçük balıklar gelir. İğne tercihi canlı yemin neresinden taktığınızla da alakalı. Ben kefali sırt yüzgecinden diğer balıkları anüs ile kuyruk arasından takarak kullanıyorum. En çok tercih edilen iğne Mustad 1251 c modelidir. Dayanıklılığı ve mat olması tercih nedenidir. Ancak mustad 505-530 tarzı kısa pala kıvrık iğnelerin daha avcı ve kolay kurtulunmayan iğne türleridir. Levrek genellikle yemi alıp bir süre yüzdükten sonra komple yutar. Bu nedenle yakaladığınız avların çoğunluğunda iğne mideden çıkar. Bu nedenle misinayı mümkün olduğunca uzun tutup tercihen 0.30 kullanmalıdır. Misinanın bir trofe nedeniyle kopmasını engellemek için de kuma sapladığımız çubuğa 10 cm kadar eczanelerde satılan serum lastiği benzeri lastiklerden bağlayarak asılan misinaya esneklik sağlanabilir. Mercan karagöz sinarit çuğra türü balıklar için ise parakete haricinde (parakete 6 iğneden fazlası amatör balıkçılıkta yasaktır) bırakma türü oltalar randmanlı olmaz. Çünkü sıklıkla yem değişimi gerektiren avlardır. Yengeç madya sülük ispari tarzı dip hayvanları bunlar için takılan yemleri çoğunlukla parçalayıp yok ederler. Bu tip balıklar için klasik tekli gezer kurşunlu yada dipten kurşunlu 2 li saçaklı takım yem olarak tuzlanmış taze sardalya randmanlı sonuçlar verir.
http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=23783 Ayrıca yukarıdaki linkten faydalanabilirsiniz. Sitede başka birçok kaynak mevcuttur.
Yusuf bey hos geldiniz. Alperen agbimin mesajina ek olarak,,, Birakma oltasi, amator balikcilikta bir levrek avi klasigi olmustur. Saymis oldugunuz cipura,mercan,sinagrit,karagoz gibi baliklarin avinda kullanilan bir duzenek degildir. Bunlar icin kullanilan takimlar farklidir. Ornek cipura ile ilgili detaylar icin tiklayin: Cipura avi Birakma oltasi denilince akla ilk levrek gelir. Ifade benzerlikleri olabilir, mesela cipura avida beklemeli bir avdir ama birakma duzenegi denmesi garip olur. Ayrica birakma oltasinda sadece canli yada cansiz akyem/olu baliklar kullanilmakta. Bkz: Yem olarak kullanilabilecek canli/cansiz baliklar Cipura ve mercanda ise tam aksine dogal yemler kullanilmaktadir. Bkz: Dogal yem cesitleri ve oltada kullanimlari 1 Dogal yem cesitleri ve oltada kullanimlari 2 Yem olarak kullanilabilen cift kabuklular
denizci kaptan Alperen ve Mehmet kardeşim ikinizede çok teşekkür ederim bu konuda beni bayağı aydınlattınız . birşey daha tekneden yapılan bırakmalar nasıl oluyor.çünkü ben bu işi tekıneyle yapıcan.
Bırakma oltalarını tekneden yapmak zordur. Ama şöyle tarif edeyim 5x10 büyüklüğünde bir sert strafora derinliği biraz geçecek kadar misina sarılır. Strafor bırakma oltasını tekrar bulmamızı sağlar. Misinanın ucuna 3lü fırdöndü takılır. Fırdöndünün kalan 2 ucunun alttakine yine 070 lik gibi kalın bir misinadan 50 cm kadar misinayı yine mermer veya granit tarzı ağarca ve düz taşlardan 5x10 büyüklüğünde bir parçaya bağlanır. Taşın üstünde de ayrıca bir fırdöndü bulundurulmalı ve 50 cm lik benden buna bağlanmalı ki dolanıp karışmasın. Fırdöndünün kalan 3. ca 8-10 m kadar 025*28 lik bedenden ana beden yapılır. balık yakalanınca yükleneceği dayanak olmadığından misinayı ince tutmak faydalıdır. Av yerine gelince önce iğne canlı yeme takılıp suya salınır sonra taş bırakılır en son strafor açılarak bırakılır. Derinlik bilinmiyor yada değişiyorsa straforun misinası uzunca tutulabilir.Ama hepsini açmak yerine straforda bırakmalı ki fazla açılıp dolanmasın. Yinede bu yöntem çok karışıp dolandığı için çok rahat bir taktik değildir. Levreğin sığlıkları ve kumlukları sevdiği unutulmamalı. Taş küçük gelsede Levrek yakalandığında olay yerini çok terketmez. Olduğu yerde kusmaya çalışır. Çok çok 50 m lik bir menzilde straforu bulmak mümkün olur.
Herkese Merhaba, Yusuf Bey'e ilave olarak benim bu konu ile ilgili birkaç sorum olacak. 1.Bırakma olta gündüzmü yoksa gecemi daha verimli olur. 2.Genelde ne kadar süreyle kontrol etmek gerekir ve en uygun zamanlama nedir? Teşekkürler, Gökhan Yılmaz
Şans faktörünü bir kenara bırakırsak en randmanlı avlar akşam güneşin batışından az önce bırakılan ve sabah 9 gibi kontrol edilen avlardır. Balık akşam suyunda yakalanmadıysa sabah suyunda da yakalanabilir. Ancak bunun için sabah suyuna kadar sağlam kalacak yemlik balık takmak gereklidir. Bu arada bence hiç kontrol yapmamakta fayda var.
Alperen Bey,Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.Peki yem olarak ahtapot yada kalamar kullanılabilirmi? Teşekkürler, Gökhan Yılmaz
Canlı olarak takmaktan bahsediyorsanız avlanması yasak olmayan türlerin küçüklerini yem olarak takabilirsiniz. Ölüsünü akyem olarak takmak levrek için çok randmanlı olmaz. Zaten çoğunlukla bu yemler küçük balık ve yengeçler tarafından yok edilirler.
Alperen Bey,Canlı olarak yakalayıp takmak çok kolay olmasa gerek.Ben akyem olarak sormuştum.Yardımlarınız için teşekkürler. Gökhan Yılmaz
Alperen abı canlı yem ben kullkanmıyorum sahsen cunku ne kadar ugrassakta en fazla 5 dk canlı kalıyor sonradan oluyor o yuzden ahtapot kullanıyorum hem sert hemde gayet guzel bır yem bunun yanı sıra madya ve sübye de alternatıf olabılır Saygılarımla..
Dip balıkları çok zor öldükleri için bırakma oltasında yem olarak çok iyi sonuç verirler. Levrek için bırakma oltalarının en iyi yemi gelincik balığı olarak kabul edilir.