Bot Ve Motor Tavsiyeleriniz

Konu, 'Şişme Botlar' kısmında fonz tarafından paylaşıldı.

1. adventurer

adventurer umut yetişken

En İyi Avı:
    iki torba midye:)
    .....yani botta kalabalıkta olunca çok dehşet süratlere çıkılmaz tabii ama 8bg motor kanımca artık kaygı sınırını aşmıştır.....olsun olsun maksimum 9.9 yada 15,ki o da 2 zamanlı olmak kaydı ile, aksi halde barınak ihtiyacı doğuyor.....

2. Feridun

Feridun feridun

Favori Kamış:
    El oltası
    En İyi Avı:
    Kaya balığı
    Bu yorumunzda bir klavye sürçmesi oldu sanırım...7-9 ciddi bir fırtına...

3. fonz

fonz Alper

Favori Kamış:
    Remixon
    Favori Makine:
    Remixon
    En İyi Avı:
    Limit Üstü
    teşekkürler tekrar 3.20 bot 5 hp 4 zamanlı veya 3.60 bot 8hp 2zamanlı tercih edicem sanırım birde bu ahsap tabanlı botta liman kaydı veya bağlama kütüğü gerekiyormu ahşap taban ama şişme taban olucak sonucta ?

4. fonz

fonz Alper

Favori Kamış:
    Remixon
    Favori Makine:
    Remixon
    En İyi Avı:
    Limit Üstü
    genelde acılmak istediğim mesafe genelde sahili görücek mesefade olucak cok uzaklarada gitme taraftarı diilim ama belki tecrübe kazanınca yazın güzel havalarda rekor denemeleri yapabilirim cok acılmicağım için hava unsurları cok etkilemez diye düşünüyorum sonucta okyanusta diiliz 5metre dalga olmicak diye düşünüyorum..

5. fonz

fonz Alper

Favori Kamış:
    Remixon
    Favori Makine:
    Remixon
    En İyi Avı:
    Limit Üstü
    3.20 ile 3.60 arasında 40cm fark varya 5hp 3.20 ile ideal oluyorsa 3.60 da 8hp ideal olur diye düşünmüştüm

6. BİR GARİP YOLCU

BİR GARİP YOLCU yusuf

Feridun bey yok klavye sürçmesi değil.bu sene ramazan ayı hava normal 3-5 idi gece vakti 5-6 km kıyıdan açıldık rüzgar şiddetlendi çapa falan tutmaz oldu geç kalsak soluğu yunanistanda alırdık muhtemelen. hatta sahil güvenliği arayalım mı diye hesap ettik ama aramadık benim maceracı ruhum yüzünden 3 kişinin hayatını riske attık. aynen filmlerdeki gibi heyecanlı oldu hayatımda hiç o kadar ıslanmadım ve ağustos ayında o kadar üşümedim . dümendeki arkadaş tecrübeli ve soğukkanlı olmasa ya da bot değil sandal türü bişey olsa şansımız yoktu. bir daha töbe ettim rüzgarı hissetimmi anında topuklarım denizin şakası olmuyor

7. adventurer

adventurer umut yetişken

En İyi Avı:
    iki torba midye:)
    işte o konuda sıfırım :) ben kendi fiber tabanlı botumuda 15bg motorumuda hiçbiyere kaydettirmedim.....devlet baba zaten hayatımızın her alanında cüzdanımızla haşır neşir, bu konuda kusura bakmasın bi zahmet :) şaka bi yana, tüm yasal prosedürleri yerine getirmek istiyosan bu konuda çok donanımlı arkadaşlar var, yardımcı olacaklardır.....

8. efes

efes emrah

liman kaydı

Açıkçası benim gözümü çevreden duyduklarım epey korkuttuğundan yeni aldığım botu suya indirir indirmez liman kaydı yaptırdım. Pek zor bir işlem değil yapmanızı tavsiye ederim. Ama Liman kaydı sırasındada ötv ödenmesi şartlarını bir araştırın bence. Benim bağlı bulunduğum limanda botun moturun kg ı 100 ü açmaz ise ötv almıyoruz dediler. Bende ona uygun bir fatura kestirdim üreticiye (kg ı ce belgesinde veya faturada görmek istiyorlar) . ötv ödemedim.

9. fonz

fonz Alper

Favori Kamış:
    Remixon
    Favori Makine:
    Remixon
    En İyi Avı:
    Limit Üstü

10. fonz

fonz Alper

Favori Kamış:
    Remixon
    Favori Makine:
    Remixon
    En İyi Avı:
    Limit Üstü
    Çok teşekkürler 100kg geçmez diye düşünüyorum zaten Liman kaydı zaten düşündüğüm dafmarin botta varmış öyle yazıyor sitesinde motor için ayrı gerekiyormu?

11. efes

efes emrah

Liman kaydı

Liman kaydı sıfır bir botun nasıl olur anlamadım.

Prosedür şu şekilde işliyor.
    Botu ve motoru aldıktan sonra denizcilik.gov.tr den kendi üzerinize bir tekne ismi alıyorsunuz. Botun sağına soluna ve arkasına bu ismi yazıyorsunuz ve fotoğraflıyorsunuz. Bu fotoğraflar, botun motorun faturaları ve ce belgeleri ile birlikte Liman başkanlığına gidiyor ve kaydı yaptırıyorsunuz.

Siz bence ilk önce liman başkanlığına gidin ve onlara bir danışın. Özellikle ötv yi sorun. 300 500 lira ötv vermek can sıkıcı olabilir.

Bu arada bende yeni aldım botu ve motoru. Sizin düşündüğünüz gibi bir kombinasyon arıyordum. 8 bg lik parsun bir motor ve orta kalitede 3 20 yada 3 40 bot. Bayağı bir araştırdım sayılır . Ama çok kişiden duyduğum min. 9.9 luk bir motor tercih etmem yönündeydi. hele 2 kişiden sonrasında eziyet olacağını söylediler. Tabi taşıma şartlarınıda göz önünde bulundurmak lazım. 8 lik bir motorla 9.9 luk arasında ciddi kg farklılıkları var. Botlardada aynı şekilde. 320 ile 360 botun kg farkı 20 25 kilo civarında.

Ben uygun fiyatlı bir barınak ve uygun fiyatlı bir botmotor kampanyası bulduğum için 18lik 2 zamanlı uzun şaft tohatsu 3 80 orca wind ahşap taban bot u tercih ettim. (evet biraz bütçemin dışına çıktım ama sanırım uzun yıllar beni götürecek)

orca wind bekledğimden çok daha iyi çıktı bakmanızı öneririm. aynı şekilde tohatsuda. şimdiden hayırlı olsn.

12. fonz

fonz Alper

Favori Kamış:
    Remixon
    Favori Makine:
    Remixon
    En İyi Avı:
    Limit Üstü
    teşekkürler bilgiler için baya uraş vericek sanırım bu iş bakalım artık niyet ettik birkere ben şimdi nisanda izmirde fuar var onumu beklesem yoksa şimdi alsam daha uygun olur sora fuarı gezerken pişamn olurmuyum nisan ayı yaza yakın havalar düzelmeye başlıyo fiyatlat uçarmı diye karmakarışık bir durum içindeyim açıkcası bilgileriniz varsa paylaşırsanız sevinirimm..

13. efes

efes emrah

fuar

Ben izmirdeki fuara katılamadım ama 2 sene önceki fuardan bir arkadaşım piyasa fiyatının yarısına motor ve poloyester tekne almıştı. beklemeniz mantıklı olabilir. O esnada ikinci elleride araştırabilirsiniz. Mordağan karaburun tarafında yazın ben bulmuştum temiz bot ve motorlar. Bir bakın.

Birde ileride polyestere geçebilirim derseniz şimdiden uzun şaft motor bakmanızı öneririm. Saygılar.

14. enginköp

enginköp engin köprülü

Emrah Bey ;

18 lik motor aldığınıza göre ADB ( amatör denizcilik belgesi ) var sanırım??

Benden de bir tüyo.100 kg olayını botun arkasında takılı plakanında resmini çekip dosyaya koyarak aşabilirsiniz.Bazı botlarda arka pkalada ağırlık belirtiliyor ve bunun resmini belge niteliğinde kabul ediyorlar.

15. efes

efes emrah

abd

Bir süredir belgesiz kullandım ama sınava kaydımı yaptırdım en nihayetinde :) sınav tarihini bekliyorum. Keşke bu ağırlık bilgisini daha önce duymuş olsaydım .Bir yığın uğraştım fatura iptal et yeni fatura kestir kargo bekle vs. Neyse faydalı bir detay bilgi oldu teşekkürler.

16. fonz

fonz Alper

Favori Kamış:
    Remixon
    Favori Makine:
    Remixon
    En İyi Avı:
    Limit Üstü

teşekkürler fuarı beklemek en mantıklısı ama yinede bir araştırma içnde olalaım sonuçta nisan ayında fuar mantıklı bir araştırma uygun fiyat bulabilirsem temin edicem takımı bulamazsam fuar artık fiyatın en uygun oldugu yer ordan alıcam kısmetse..

17. fonz

fonz Alper

Favori Kamış:
    Remixon
    Favori Makine:
    Remixon
    En İyi Avı:
    Limit Üstü

teşekkürler önemli belgeler için her yolu denicez artık ama bilgi sahibi olmak en güseli olmadı baştan faturayı 100kg alrı yapıcaz botta kg yazıyosa onuda eklerim ama sorun cıkabilir soradan hafif bi üçkaat gibi :)

18. denizbilimci

denizbilimci Hasan

Favori Kamış:
    Lineaeffe Extreme 4.40 ve Balzer Diabolo V, Cormoran Bullfighter 3.00 Spin
    Favori Makine:
    Shimano Titanos 5500 XSA ve Alivio 4000RB
    En İyi Avı:
    2,5 kg Torik
    7-9 havada biz (İDO) tüm seferleri iptal ediyoruz, 9 havada bot 9 takla atar.

19. Feridun

Feridun feridun

Favori Kamış:
    El oltası
    En İyi Avı:
    Kaya balığı
    Sevgili Hasan aynı yorumu bende yaptım fakat arkadaş 7-9 havada denizdeydik diye teyid edince üstelemek istemedim :cool: ....