Çarşamba - Cumartesi raporu..

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında Balıkmania tarafından paylaşıldı.

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.
  1. Cenani

Cenani cenani

Favori Kamış:
    Lineaeffe AC Casting 420
    Favori Makine:
    Okuma Rav-II 65
    En İyi Avı:
    1 kg 500 gr Gökkuşağı Alabalığı (Şemsipaşa)
    Boşuna uğraşıyorsunuz. Ömrü boyunca anlatsanız anlamaz. Bugün kendi değimiyle "balığı boğar", yarın balık yerine konserve sardalya yemek zorunda kalır bir de utanmadan "ah ah eskiden ne balık vardı," diye diye.

Aziz Nesin, meşhur lafını boşa söylememiş ama yüzdesini az söylemiş.

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 1 Kasım 2011
  2. cousteau

cousteau Hüseyin MISIR

Favori Kamış:
    Yabomax SURF 4.20
    Favori Makine:
    Shimano ActiveSURF 採用
    En İyi Avı:
    Torik, 2.5 kg.
    Balıkhali önündeki Kumkapı daimi balık pazarında bir esnafa 700 TL ceza kesilmiş Çinekop sattığı için. Adamı uyarmışlar, tekrar ederse ceza 5000 TL olacak diye. Adam satmaya devam ediyor, bir korkusu yok. Demek ki iyi para kazanıyorlar bu balık işinden. Adamın bir sözüne hak verdim, "bu balığı balık haline getirende suç yok da satanda mı var sadece" dedié !!??@@&## :(

3. Balıkmania

Balıkmania ALİ

Favori Kamış:
    Shimano
    Favori Makine:
    Shimano Super Aero 5000 Surf Spinning Reel
    En İyi Avı:
    35Cm Lüfer
    Sende burada mesaj yazacağına git balığada biraz deniz havası al belki açılırsın :) Birde balıkçıları gezip balıkları ölçebilirsin. Haa bu arada oltanı denize atmayı unutma belki lüfer tutarsında sofran balık görür:)

4. John Dory

John Dory Emre

En İyi Avı:
    Büyük beyaz 70 cl, İstanbul Boğazı
    Herkes birbirine suç atar bu memlekette. Satıcı, madrabaza, madrabaz, gırgırcıya, gırgırcı trolcüye, trolcü oltacıya... Ama sonuç olarak bahçıvan, uşak hikayesinde olduğu gibi hepsi birlikte balığa kayıyor.

5. John Dory

John Dory Emre

En İyi Avı:
    Büyük beyaz 70 cl, İstanbul Boğazı
    Atıp tuttuğun adamı tanı da boş konuşup komik olma. Haftasonu o adam yanımda senin o 70 tane tutmakla övündüğün balığın toplam ağırlığını 5 tane balıkla geçti. Bilmem senin algına bir şeyler ifade edebildi mi bu? Hiç sanmıyorum ama.

6. Balıkmania

Balıkmania ALİ

Favori Kamış:
    Shimano
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    35Cm Lüfer
    Yakalayana helal olsun herkes lüfer yakalamak ister ama gırgırlardan zaten fırsat olmuyor. Sen hiç lüfer zamanında boğazda avlanan tekneleri saydınmı??
    bir gırgırın bir kerede kaç ton balık aldığını biliyormusun?? Balıkların boylarını sorguladınmı? Bırakın bu işleri birader ben 15 yıldır bu balığı yakalıyorum ve 18Cm nin altındaki balıkları almıyorum benim tuttuğum balıklardan çok daha küçük balıkları tutuyorlar. Bu kanunun düzgün bir şekilde yürürlüğe girmesi lazım ki insanlar lüfer yesin. 2cm için burada kimseyle tartışmaya niyetim yok.

7. Balıkmania

Balıkmania ALİ

Favori Kamış:
    Shimano
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    35Cm Lüfer
    Uslubuna biraz dikkat et dostum. Benden sana tavsiye.. Ok.

8. Balıkmania

Balıkmania ALİ

Favori Kamış:
    Shimano
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    35Cm Lüfer
    Galiba 5 tane kofana tuttu. vay be hangi balık halinden tuttu onları

9. Cenani

Cenani cenani

Favori Kamış:
    Lineaeffe AC Casting 420
    Favori Makine:
    Okuma Rav-II 65
    En İyi Avı:
    1 kg 500 gr Gökkuşağı Alabalığı (Şemsipaşa)
    Sen bana üslup öğretecek kişi değilsin, Dostum. Bak, ismiyle, cismiyle, resmiyle buradayım. Saklayacak bir şeyim yok.

Sana doğru yolu göstermeye çalışan ağabeylerine kulak ver, vicdanını açmaya çalış biraz. Bu da benden sana bir tavsiye...

10. furunotr

furunotr Haluk

Cahil olan ben değilim arkadaşım; sen birşeyler yazmışsın ama gırgırcıların ağzıyla... Aynen onlar da böyle diyorlar zaten; kısmen de doğru evet bu balık göç edecek, esasen göç balığıdır zaten; ancak rahat bıraktığınızda ve yaşam koşulları uygun olduğunda küçük bir miktarı da sularımızda kalır... Göç etmesi ve başkalarının da tutacak olması böylesi katliam yapılmasını gerektirmez...

Ayrıca bu balık Boğaz, Marmara ve son olarak Çanakkale Boğazı'ndan çıktıktan sonra lezzeti ziyadesiyle düşer; öyle bizim Istanbul Boğazı'nda tuttuğumuz gibi lezzetli bir balık olmaktan çıkar ve pek makbul sayılmadığı için de avı az olur... Çıkın bakın bakalım Avrupa'da tezgahlarda ne kadar görebileceksiniz bu balığı...

Ordan çıkıp Okyanusa ulaştığında iyice büyür; ağır metalleri; özellikle civayı olması gerekenden fazla oranda taşır bu balıklar; lezzeti de ona keza düşer; 1 metreyi geçiyor bu balıklar oralarda ve sportif amaçlı yakalanıp salınıyorlar tüm bu nedenlerden dolayı...

Eğer biz bu balığın yavrularını ki bebe olanları tutuluyor sürekli; böylesine katleder isek bu balıklar hiçbir zaman dönüp yumurta bırakamayacak ve nesil tükenme tehlikesi ile karşı karşıya gelecektir...

Yine onbeş gün beklense kimse ölmez; zira bu sürede en azından yasal boyutu karşılar ve kısmen yenebilecek hale gelir... O yapraklarda ne et ne de lezzet vardır...

Devam etsem herhalde kitap dolusu yazabilecek kadar mazleme mevcut; eğer bu anlayışı değiştirmez isek rüyalarımızda görürüz bu balığı ancak...

Üstelik bunu yakalamak da pek keyif vermez; düşünün kaba lüfer ve kofana yakaladığınızı; keyfine de tadına da doyum olmaz...

Maalesef Uskumru'yu nasıl Marmara ve Boğaz'dan sildiysek; hep birlikte lüfer soyunu da kurutacağız inşallah...

11. ephesos

ephesos serhat

Arkadaşlar Girin Ak Partinin Sitesine Orda Akim Var şikayetinizi Girgirlari Oraya Bildirin Hergün Ama Hergün Bildirin Bikmadan Usanmadan Yazin Elbet Birgün Sesimizi Duyacaklar Bunlari Belgeleyelim Fotoğraflarini çekip Gönderilim Amacimiza Ulaşana Kadar Bu Girgirlar Yok Olana Kadar Devam Edelim

12. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    Valla tartisma kizismis ama hedefler yanlis hedef.. Uluç kiyidan rapala atan herkeze bilgisi ve tecrübesi ile öncü olabilecek bir arkadas. Kerem abi zaten kanuna nizama uyan vicdani görgüsü üst düzey bir abimiz. Aret de 25senedir tanirim etrafindaki arkadaslari daha üst seviyelerde bilgili bir sekilde avlanmaya tesvik eden, usülüne göre avlanan can kardesim. Aaa aret de burdaymis diye sahilde gezinmeye çikan tanidigi kisilere de tüm avini hediye eden mütevazi bir insandir. Birlikte -3derece ayazda avladigimiz 16 kaba lüferi israrla yurtdisindaki aileme göndermesi takdire sayandir.

13. Balıkmania

Balıkmania ALİ

Favori Kamış:
    Shimano
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    35Cm Lüfer
    Ben 2cm için kimseyle tartışamam yanımda cetvelle de dolaşamam. 18 de gelir 22 de gelir ben aşağı yukarı tam olmasada hangi balığı alıp hangisini almayacağımı tecrübelerime dayanarak biliyorum. Ama 15 - 16 cm balıkları da hiçbirzaman almıyorum geri bırakıyorum. Herkes benim gibi duyarlı olsa lüferden geçilmez boğazda.

14. Balıkmania

Balıkmania ALİ

Favori Kamış:
    Shimano
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    35Cm Lüfer
    Bunların soyunu sen ben kurutmadık arkadaşım. Gırgırlar kurutuyor. Sn hiç boğaza yada sarıyer tarafına gitmedinmi git bak bakalım gırgırlar nerede nasıl avlanıyor. Biri atarken öteki topluyor. Sen oradaki katliamı durdurmaya çalış burada boş boş konuşmanın anlamı yok. Senin saldığın 10 tane 18-19 cm balıkla kurtulmaz bu familya. Gırgırlar 1 hafta ağ atmasın sen o zaman seyret lüferleri sarıkanatları. Git dolaş tezgahlarda 20 CM balığa sarıkanat mı yazıyorlar yoksa lüfermi?? yada 20 cmnin üstünde balık satan kaç balıkçı var.
    Adamlar 1 günde tonlarca yakalıyorlar sen benim yakaladığım 50 balığa takmışsın kafayı. Birgünde bütün amatör balıkçıların yakaladığını sadece tek bir gırgır yakalıyor belkide daha fazlasını. Buna ne diyeceksiniz hadi gidin balıkçılara laf söyleyin gırgırlara laf söyleyin yasalara laf söyleyin. Burada boş konuşmaya benzemez bu işler. Hangi birini durdurabilirsiniz?? Senin ülkende balıkçılık bakanlığı mı var? Sahil güvenlikmi var? Yasa mı var? Kanunmu var? 2 amatör balıkçının tuttuğu balıklara yorum yapıyorsunuz yaa. Bırakın bu işleride hayatın gerçeklerine bakın.

15. teco

teco Bülent

Favori Kamış:
    Lineaffe
    Favori Makine:
    Okuma
    En İyi Avı:
    amatörlük yaşantımda lüferdir sanırım
    Özetle

1- Lüfergillerin en büyük yatağı adaların arkasındaki kuyulardır. Bütün kış malum gırgırlar buraları indi bindi yaparak talan ediyorlar.Bundan hariç Saros'a yönelir, bir kısım da Yunanistan kıylarına. Biz yemeyelim Yunan mı yesin cahilliği hala devam ediyor, sene olmuş 2011, yesin kardeşim, Yunanlı yesin, afiyet olsun.Ben yemeyeceğim. Canım balık çekince istavrit alırım, hamsi alırım, çiftlik balığı alırım, olmadı alabalık yerim.
    2-Çinekop çocukluğumuzda şeytan oltamıza gelen, kolay bir balıktır, bebektir, ne bilir o. Benim açımdan olta atıp uğraştığıma değmez. Zaten hayvancağız parlak olan herşeyi ısırır, yeri gelir boş iğneye atlar.
    3- Bu hayvan dışarı gitse bile 4-5 yıl içinde 7-8 kiloya kadar büyür ve milyonlarca yumurta dökmek üzere Marmaraya ve Karadeniz'e gelir. Yani hayatını bağışladığın çinekoplardan biri sana, çocuklarına ve torunlarına kocaman kofana olarak döner.
    4- DDT kalıntısı en fazla çinekopta görülür, zaman içinde balık büyüdükçe bu kalıntı oranı azalır, yani bu balık maalesef insanoğlunun çevreyi kirletmesinden nasibini en çok alan, zehir olan, zıkkım olan bir balıktır.
    5-Birçok insan çeşitli forumlarda bu denizi kurutan adamların ağzıyla konuşup milleti gaza getirmeye, yasağa karşı kışkırtmaya, işbirlikçi kazanmaya çalışıyorlar. 3 gün tuttular, 5 gün tuttular, yasak kalktı diye vatandaşa yalan söylediler, şimdi çatır çatır ceza ödemeye başladılar.
    6-Raporlara baktıkça balığa gidesim gelmiyor,her yıl 29 Ekim sabahı erkenden balıkta , lüferin peşinde olurdum, geleneğim di bu. Bu bayram sabahı içim sıkıldı, içim acıdı, gidesim gelmedi. Gidenleri görüyoruz...

16. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Şahıs olarak doğrudan seni kastetmiyorum, en başta bunu söyleyeyim.

Zamanında yahu bunlar "kova doldurucu" vs. dediğimde, çapari işine vs. ters düştüğümde, beni topa tutanları bir kenara koyuyorum. Ama o günlerde sessiz kalıp, topa tutuluşumuza katkı verenlerin bugün kahraman kesiliyor olması bir acayip ironi olmuyor mu?

Ben bu meselenin kavgasını yıllardır yapıyorum ve bu yüzden de işitmediğim laf kalmadı.

Bu mesele böyle çözülmez. aman küçükleri tutmayın vs. diyerek olmaz bu iş. Yapılacak şey bellidir. Önce siz feragat edeceksiniz. Öyle kılçık deposu çinekoptan, temizleyince eti kalmayacak kıraçadan filan değil, basbaya avınızdan.

Şu vakitten şu vakte kadarki avlarım diye yazdığınız o lüferleri, tutacak ve salacaksınız. Herkesin gözüne soka soka hemde. Ki insanlar bunu yapılabildiğini görecek. En azından bir tanesini alıp, ötesini salacaksınız. Bunu da herkesin içinde yapacaksınız. Hatta öyleki, herkes tutamazken, balık kıtken tuttuğunuz tek balığı da tereddüt etmeden salacaksınız geri. Boyu uygun, kilosu tam vs. demeyeceksiniz. Öyle ki herkes eve balık götürmenin ve mideye indirmenin elzem olmadığını bizzat görecek.

Sade bu kadar da değil. Çapariyi alıp, kova doldurmaya girişmeyeceksiniz. İstavrit kaynarken önünüz/altınız, siz inadına büyük balığa bakacak, tutarsanız da geri salacaksınız.

Ve bunu da rapor olarak buraya yazacaksınız.

Yok, bunları yapmıyorsanız, emin olun ki burada yazdıklarınız gürültüden başka bir şey değil. Sadece kafa ütüleyen laflar olarak kalacaktır, daha fazlası olmaz.

Elbette kimse böyle yapmak zorunda değil. Böyle yapmayanı kınamakta haddimiz değil. Ama niyetiniz balığı korumak, amatör ruhu yüceltmek vs. ise, yolunuz bu olmalı. Ne zamanki trofe dediğiniz koca balığı zevkle geri salmaya başladınız, örnek oldunuz, işte o zaman bu kıyım sona erer ancak.

Bunu da yapmıyorsanız, lütfen kafa ütülemeyin, gereksiz oluyor. Şans ve ustalığınızla tencereyi 4 balıkla doldurabiliyor olmanızla, acemilikle tencereyi 10 balıkla dolduruyor olmanın teknik olarak, etik olarak, psikolojik olarak zerre farkı yok...

17. aTomKarinca

aTomKarinca Yavuz

Favori Kamış:
    Linea-effe Extreme cast 4.40
    Favori Makine:
    Daiwa EMCAST SPORT 5500
    En İyi Avı:
    Eşkina 2,750 Gr
    BalıkMania ALİ kardeş.. burada ne denirse densin, kim neyi kime izah ederse etsin, kim neye inanırsa inansın, kim kimi kötüLerse kötüLesin... İnsan 7sinde neyse 70'in de de odur derLer.. sen küçük baLıgı şimdi saLıyorsan iLeride de aynısını yaparsın onemLi oLan bunu saLmayan kişiLere izah edip kabuLLendirebiLmek bence.. Kimin ne tuttugu ne kadar tuttugu nasıL tuttugu sadece tutan için önemLidir biLinçLiyse zaten herkes tebrik eder yok degiLse aynı ßen gibi eshefLe kınamakLa yetinir,, bu konu kişiseLdir uzar gider kimse Yoğurduna kara demez burada tartışmaya hacet yok bence herkesin hakLı oLdugu yönLeri veya doğruLarı vardır ama bizLer bir pLatform aLtında topLanmış dayanışma içersinde oLması gereken amator baLıkcı kardeşLeriz.. ßurdan herkese sesLeniyorum Lütfen Şahsi oLumsuz ithamLarda buLunmayaLım ben tarafsız yazıyorum yazımı, yorumumu.. şahsi aLgıLansında istemem.. Sürçi Lisan eyLemişsem affoLa!

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.