DAĞ LALESİ VE KRALİÇEM

Konu, 'İç sularımızdan (Tatlısu) Güncel Av Raporları' kısmında SNRBOZOK tarafından paylaşıldı.

1. SNRBOZOK

SNRBOZOK Soner BOZOK

Favori Kamış:
    FENWİCK
    Favori Makine:
    SHİMANO STRADİC
    En İyi Avı:
    TURNA 5.25 KG 85CM
    Sağol Hüseyin abi bu tür bir arşiv çalışmam devam ediyor Türkiye'nin Kuzeyi Güneyi Doğusu Batısı her bölgesindeki dağ ve dere alabalıklarıyla ilgili bir arşiv çalışmam bulunmakta, içeriğini ve yapısını her fırsatta genişletmeye çalışıyorum.Avın ayrıntısınıda bir ara yazmaya çalışırım ,bayramları beraber ve sağlıklı yaşamak dileğiyle.

2. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Soner muhteşem alabalığın için tebrik ederim.:)

Fario demişsiniz ancak yağ yüzgeci (adipose) mevcut alabalıklarımızın -fario da dahil- hemen hemen tamamından bariz ölçüde farklı bir yapıya sahip. Bu durum sırf bu balığa ait değilse diğer bir değişle türün başka bireylerinde de aynı yağ yüzgeci formu sözkonusuysa bu tür için fario demek pek isabetli bir isimlendirme gibi gelmedi bana. Mevcut başka fotoğraflar varsa onları da görmek isterim.

3. SNRBOZOK

SNRBOZOK Soner BOZOK

Favori Kamış:
    FENWİCK
    Favori Makine:
    SHİMANO STRADİC
    En İyi Avı:
    TURNA 5.25 KG 85CM
    Bu arada teşekkür ederim Nuri abi.

4. simendifer

simendifer Sennur

Bu bir Salmo trutta macrostigma (Dağ alabalığı, büyük) olabilir mi acaba? ;):)

5. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Daha başka da var ancak en az bir karine; Sırt yüzgeci lekeli olması lazımdı.:)

6. simendifer

simendifer Sennur

Yani sen ne diyorsun şimdi? Bence artık ortada bir yerde buluşalım, anlaşalım derim ben. :):):p

7. KorkutAta

KorkutAta Muharrem

Favori Kamış:
    D.A.M FZ SPIN 215 CM
    Favori Makine:
    Okuma Flame 20
    En İyi Avı:
    sazan, 13,1 kg.; gökkuşağı alası, 2 kg.
    Onu bunu bilmem, mübarek hayvanın kuyruk yüzgeci müthiş: Adeta bir yelpaze, al eline serinle.:D

8. mhakanbasar

mhakanbasar Mustafa Hakan BAŞAR

Favori Kamış:
    SHIMANO VENGEANCE SPIN 2,10
    Favori Makine:
    Spro Red Arc Tuff Bady
    En İyi Avı:
    turna 102 cm 8,5 kg
    Sonerciğim sezona trofe bir alabalık ile başladığın için tebrik ediyorum.Bu büyüklükte bir doğal alabalık herkese nasip olmaz.Bu harika av maceranı bizlerle paylaştığın için teşekkürler.
    Balık bir hayli yaşlı bir birey dolayısı ile hangi alt tür olduğu konusunda fotoğraflara bakarak yorum yorum yapmak zor ve yanılma olasılığı olsada bu konuya biraz fazla kafa yoran bir kişi olarak diyebileceğim yanağındaki tek iri siyah benekten, çatallı kuyruk yapısı ve hilal çeklinde belli belirsiz lekeli yağ yüzgeci forumundan Salmo Trutto Magrostigma özelliklerini taşıdığıdır.Aynı formda bir alabalığa daha önce sadece Toroslarda rastladım.Bir de Yedigöllerde..

9. avcı50

avcı50 Emre Ünlü

En İyi Avı:
    Sazan 14 KG
    çok güzel balık yaaa, resimler için teşekkürler

10. yunusemreklk

yunusemreklk yunus emre

Favori Kamış:
    Procatch Carbospin
    Favori Makine:
    Okuma Avenger
    En İyi Avı:
    3kg Bıyıklı- 4 KG TURNA 10+kg-Aynalıı
    yüzgeçler kuyruk aynı sazan gibi ağız beden alabalık. ilginçmiş ilk defa görünce şaşırdım. bol bereketli avlar dilerim

11. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünden Macrostigma için birkaç bilgi:

Vücut mekik şeklinde ve yanlarında yassılaşmıştır. Kuyruk yüzgeci çatallı olup, sırt yüzgeci siyah lekelidir. Yan çizgi üzerinde küçük noktaların kümelenmesinden meydana gelen bir sıra 10-12 adet iri benek bulunur. Rengi siyahımsı gridir.

M.U.= 100 cm.
    O.U.= 30 cm.
    M.A.= 25 kg.
    O.A.= 0,5-1 kg.

Yaşam alanı haritasını foruma aktaramadım ancak haritaya göre Toroslar'da mevcut omakla birlikte Yedigöller bölgesi haritada bulunmuyor, linki aşağıda.

http://www.bsgm.gov.tr/su_urn/icsu1/alabalik.html

Macrostigma 1 metre boyda 25 kg. ağırlığa erişebiliyor. Renk; siyahımsı gri. Fotoğraftaki balık sarımtrak ve boyu sanırım 40 cm üzerinde, ağırlığı ise 1 ila 1,5 kg. gibi görünüyor. Dolayısıyla Boy/Ağırlık açısından da Macrostigma ile bir uyumsuzluk var. Resimdeki balığın lekeli yağ yüzgeci olabilir ancak Macrostigma olabilmesi için lekeli sırt yüzgeci olması gerekir.

Her iki türe ait ortak özellik ise yanaktaki iri siyah benek olması. Buna göre anlaşacaksak, buyurun anlaşalım.:)

12. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Yunuscum bizler de ilk kez gördüğümüz için şaşırdık zaten. Ancak konudaki balığın yüzgeçlerine benzer sazan yüzgeci nasıldır onu da gösterebilirsen daha da şaşırabiliriz. Bizim buranın sazanları başka da?:)

13. simendifer

simendifer Sennur

Balli, aslında kaynak olarak Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğün'e pek güvenmemek gerekiyor. Daha önce de konusu olmuştu, çok fazla hatalı ve eksik bilgi yer alıyor burada. Biraz baştan savma yapmışlar anlayacağın. Mesela; "Rengi siyahımsı gridir" bilgisi de yanlış. İnternetten araştırırsan, bu balığın başka renklerinin de olduğunu görebilirsin.

Mesela, bunlar fishbase'deki örnekleri;

http://www.fishbase.org/photos/thumbnailssummary.php?ID=4879

Bu kaynağa göre değil de, daha akademik bir kaynağa göre tespite çalışmak daha doğru olur. O konuyu bulabilsem eklerdim ancak çok eski bir konu olduğundan bulmam zor olur, silinmiş de olabilir ama Mahir amca olsa konuyu hatırlardı şimdi. :)

Bu arada ben bu balığın Salmo trutta macrostigma olduğu kanaatindeyim. Elbette yanılıyor olabilirim ama tespit için aksi bulgular çıkmadıkça kanaatim bu yönde olacak.

Son düzenleme: 17 Mayıs 2012
  14. SNRBOZOK

SNRBOZOK Soner BOZOK

Favori Kamış:
    FENWİCK
    Favori Makine:
    SHİMANO STRADİC
    En İyi Avı:
    TURNA 5.25 KG 85CM
    Teşekkürler Hakancığım ,yakaladığım alada benimde dikkatimi çeken en belirgin özelliği kuyruk yapısının çatallı olmayıp ,hafif girintili hatta düz olması .
    Alttaki alabalık vücut formu olarak ,renkler hariç benim yakaladığım alaya çok benzemekte,bildiğin üzere zemin yapısı ve diğer faktörlerden dolayı vücut renkleri bölgelere göre değişiklik gösterebiliyor .

Brown Trout (Salmo Trutta Fario)

Akademik bir çalışmadan alıntıdır.

Günümüzde ise bunların, alt türden ziyade, aynı türün
    farklı ekolojik adaptasyonlara maruz kalmış ve coğrafik mesafe veya engellerden dolayı gen
    alışverişi olmaması nedeniyle farklılaşmış “ekotip” veya “formlar” olduğu kabul
    edilmektedir.
    Söz konusu ekolojik adaptasyon ve morfolojik farklılıklar: Beslenme ve yem farklılığı,
    suyun fiziksel (rengi, sıcaklığı) ve kimyasal yapısı, ortamın zemin rengi, diğer çevresel
    faktörler (vejetasyon) den kaynaklanabilmektedir. Buna göre; türün “deniz”, “göl” ve
    “akarsu” olmak üzere üç formunun varlığı kabul edilmektedir.

15. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Anlaşıldı BSGM den birşey çıkmayacak ancak Fish Base'de de her yerden örnekler var. Hele bazılarına bizdeki macrostigma demeye bin şahit lazım zira tür yelpazesi çok geniş. Türkiye'den Oral ATAK'a ait fotoğrafı konudakiyle nasıl benzeştirelim, arada dağlar var?

Aksi bulguları kim çıkaracak? Kanaat olsa da "iddia" senin, hele sen söyle neden macrostigma?

Hacı abi yetiş, bir konu varmış neyse. Ocağına düştük abim.;)

==-0==-0==-

Bak aklıma ne geldi? Şimdi diyorum ki, farzı misal Yakup hocam konuyu okuduğu halde, tür tanımı için bizlerin nasılda kıvranıp durduğunu seyrediyor ve basıyor kahkahayı. "Sizi gidi çömezler sizi" dediğini duyar gibiyim.:D :eek: :D

16. mhakanbasar

mhakanbasar Mustafa Hakan BAŞAR

Favori Kamış:
    SHIMANO VENGEANCE SPIN 2,10
    Favori Makine:
    Spro Red Arc Tuff Bady
    En İyi Avı:
    turna 102 cm 8,5 kg

Nuri abi BSGM deki yazılanlar fi tarihten kalma akademik bile olup olmadığı belli olmayan ansiklobedik bilgilerdir.Sonra'dan bir çok bilim adamımızın saltmo trutto ailesine ait akademik çalışmaları vardır.Google amcada çıkmayabilir ben biraz daha işinizi kolaylaşlaştırayım http://www.sumae.gov.tr/tr/ yer alan makaleler,çalıştay sonuç raporlarında bu konuya ait en güncel akademik bilgilere ulaşabilirsin.
    Fario 'da yanaktaki benekler birden fazladır ve belirgindir.Magrostigmanın en belirgin özelliği yanaktaki büyük tek benektir.Akademik çalışmalar ışığında kendi gözlemlerime dayanan bilgimle balığın magrostigma olduğuna yüzde yüz eminim.
    Balığa ait diğer renk ve şekilsel özellikler bulunduğu fiziki ortam yapısı ve yaşıyla alakalıdır.

17. HakanDurgut

HakanDurgut Hakan

Favori Kamış:
    SavageGear Bushwhacker XLNT 240cm 10-40gr
    Favori Makine:
    SHIMANO Stradic CI4 3000F
    En İyi Avı:
    88cm 4kg Yayın (spin takım ile)
    Tebrikler.. afiyet olsun :)

18. simurg64

simurg64 bahri

En İyi Avı:
    turna 64 cm
    Tebrikler, güzel bir ala yakalamışsınız, dahasına rast gelsin.

19. KorkutAta

KorkutAta Muharrem

Favori Kamış:
    D.A.M FZ SPIN 215 CM
    Favori Makine:
    Okuma Flame 20
    En İyi Avı:
    sazan, 13,1 kg.; gökkuşağı alası, 2 kg.
    Renk olayına takılmayın: Bence renk suyun sığlık-derinlik, fazla Güneş ışığı alıp almama durumuyla alakalı. Bunu birçok kez tecrübe ettim. Aynı derenin bir yerinde çıkan alalar gri, 50 metre yukarısındaki alalar böyle sarıya yakın renkte olabiliyordu ve gözlemlerin balığın sarı olduğu yerlerin gölgesiz, sığ ve fazla Güneş alan yerler olduğu yönündeydi.

20. Vedat Abayoğlu

Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Tebrikler,böylesine muhteşem bir alayı bugünlerde yakalayabilmiş olaydım,heyecanımı keyfimi yansıtan detaylı bir raporla sunardım.

Sanki Albino bir kırmızı benek gibi.Binlerce tuttum hiçte bu renkte olanına raslamadım.

Sevgiler