DAĞ LALESİ VE KRALİÇEM

Konu, 'İç sularımızdan (Tatlısu) Güncel Av Raporları' kısmında SNRBOZOK tarafından paylaşıldı.

1. simendifer

simendifer Sennur

Bana göre neden magrostigma söyleyeyim. Hoş Hakan benden önce davranmış ama olsun. :)

Aslında ilk bakışta ben de balığın fario olduğunu düşünmüştüm. Ama sonra farkına vardım ki, fario türündeki hemen her alabalık, üzerinde çok fazla benek taşıyor.

Bana göre;

1- Bu balığın fario olabilmesi için üzerinde daha fazla benek bulundurması ve bu kadar açık bir renge sahip olmaması gerekiyor. Uluslararası literatürde adının kahverengi alabalık olduğunu da düşünürsek, üzerinde kahveye dönük öğeler taşıması gerekirdi. Burada olduğu gibi;

http://www.fishbase.org/photos/thumbnailssummary.php?ID=2083

2- Senin bahsettiğin karine, yani yağ yüzgecindeki leke, Hakan'ın da dediği gibi çok belirgin olmasa da var.

3- Yanağındaki pıtırcık siyah lekesi "ben buradayım" diyor. :)

4- Yağ yüzgeci bir tek magrostigma da yuvarlağımsı bir özellik taşıyor. Farioda, alttan kesik ve üstü kuyruğa meyilli.

5- Verdiğin kaynakta ortalama uzunluğu 30 cm. olarak gösterilse de, aynı zamanda 100 cm.'e ulaşabildiği de belirtilmiş. Fishbase'de ise ortalama uzunluğu 60 cm. olarak verilmiş. Balık boy açısından bir aykırılık taşımıyor.

6- Ağız yapısına bakarsak, farioda alt çene üste doğru hafif kıvrık, üstten çok az ileride ve daha yırtıcı görünümde. Magrostigmada alt çene biraz daha geride kalıyor.

Son düzenleme: 17 Mayıs 2012
  2. BURSADAN

BURSADAN HASAN

tebrik ederim harika bir balık

3. Vedat Abayoğlu

Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Sennur

Dağ lallesi Doğu Anadolunun yqylalarına has bir çiçektir.Yani lalenin ana vatanı Doğu Anadoludur.

Bu balığın bu bölgede yakalandığı buradan belli.

Çoğunuz dünyada dahi değilken bu bölgelerde günlerce kamp yapıp hemen hergün yüzün üstünde alabalık yakaladığım günlerde dahi bu renkliiisine rastlamamış olmama rağmen.Kafa yapıısı kuyruk ve yağ yüzgecinin büyüklüğü itibariyle balığın,Asya ve Kafkaslara has bişr

Salmo trutta Caspius Kessl,olduğuna kanaat getirdim.

Yanılabilirimde ancak kanaatim bu yönde gelişmiştir.

Sevgiler

4. SNRBOZOK

SNRBOZOK Soner BOZOK

Favori Kamış:
    FENWİCK
    Favori Makine:
    SHİMANO STRADİC
    En İyi Avı:
    TURNA 5.25 KG 85CM
    Teşekkür ederim üstadım nasılsınız görüşmeyeli,raporu yoğunluktan bir türlü yazamadım en kısa zamanda yayınlarım saygılar sevgiler.

5. simendifer

simendifer Sennur

Vedat ağabey,

sen bu mesajı yazdığından beri, internetten bir çok araştırma okudum (bu rapor yüzünden alabalık alimi olup çıkacağım sanırım. :))

Enteresandır ki, pek çok üniversitenin araştırmalarını okumama rağmen, bu tür için belirtilmiş özel bir emare göremedim. Şöyle ki; bir araştırmayı okuyorum, belli kriterler vermiş ama diğer bir üniversitenin araştırmasına bakınca o kriterler olmadığı gibi, başka başka şeyler yazılmış. Farklı farklı sunumlar olsa da, hemen hepsini buradaki balıkla karşılaştırdım. Bazı belirtiler uysa da, özellikle bir şeye baktım; o da caspius türü için yanakta leke olup olmamasıydı ama bu araştırmaların hiçbirisinde bu lekeden bahsedilmemiş.

Bu arada şunu da söylemeliyim; 1877 yılında Kessler tarafından tespit edilmiş olan bu tür hakkında, hala oturaklı bir araştırma yapılamadığı ortada. Ve bazı kaynaklar diyor ki, fario-magrostigma-caspius türlerini ayırt etmek zormuş. Yani bundan sonrası için de aklımızda şüphe oluştuğunda, alabalık türlerini tespit etmeye çalışırken zorlanacağız.

Bu arada, Soner arkadaşım kusurumuza bakma, konunu tür mevzusuna hayli dağıttık. Ama biliyorsun ki, zenginin malı züğürdün çenesini yorarmış. :) Böyle alabalıklar her zaman denk gelmiyor, iznin olursa, biraz keyfini sürmek isteriz. :)

6. SNRBOZOK

SNRBOZOK Soner BOZOK

Favori Kamış:
    FENWİCK
    Favori Makine:
    SHİMANO STRADİC
    En İyi Avı:
    TURNA 5.25 KG 85CM
    Ne demek sevgili Sennur bende aynı şekilde verileri inceliyorum ama işin içinden bir bir türlü çıkamadım ,ama balığın doğal olduğu kesin:)))

7. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    :confused: :confused:

Aynen, benim nazarımda da iş git gide karıştı. Neden karıştı, nasıl karıştı diye tek-tek izah etmeye cesaretimi kaybettim. Alabalık yine her zamanki yapacağını yaptı, darmadağın etti beni. Bırak alabalık alimi olmayı, olanı da kaybettim.:eek:

Misal 34. mesajda fario olduğu ifade edilen balık için "labrax" desem, 3 ay gece gündüz çalışmam lazım ki iddiamı doğrulayayım. Ama işte labrax gibi göründü gözüme ben ne yapayım?

Elimde caspius örneği var. Türünün tüm özelliklerini yansıtacak harika bir balık. Ancak konudaki balıkla kesişen/ayrılan yönlerini yazmaya kalksam bir 3 ay da onun için emek vermem gerekecek. Değer mi? Elbette ama, zaman yoksulu ve beleşçi yapımla altından nasıl kalkarım ki? Dünyayı taşırım bu yükü taşıyamam.

Bu yükü zamanında yüklenip hakkıyla da taşıyan beyinlerden imdat olmazsa, vay halime.

Yakup hocam nerdesin? Gel de bu ateşe bir su serp.!;)

8. simendifer

simendifer Sennur

Doğal ala olduğu kesinlikle su götürmez. Sadece net olarak türünü tespit edemedik. :) Ama şunu da söyleyeyim, türü ne olursa olsun, hakikaten harikulade, güzelliği rüyaları süsleyecek türden bir balık ve herkese de nasip olmaz. Allah'ın sevgili kullarından birisin demek ki. :) Umarım, doğaya olan saygın ve uğraşıların karşılığında, çok daha güzellerini ve irilerini yakalamak da sana yine nasip olur. :)

Al benden de o kadar balli. Onca araştırdım, okudum ve aynı senin gibi aklımda olan bilgileri de birbirine karıştırdım. O kadar çok şeyden bahsedilmiş ve sadece bir tür hakkında bile o kadar çok veri kaydedilmiş ki, içinden çıkmak mümkün değil. Toparlayıp, en azından bulabildiğim kadarı ile yazayım diye düşündüm ama araştırmadan araştırmaya geçtikçe mümkün olmadığını anladım. Allah yardımcımız olsun. :)

9. macir_ertan

macir_ertan Ertan Çetin

Favori Kamış:
    Trabucco
    Favori Makine:
    Daiwa Emblem-Z
    En İyi Avı:
    Yayın,Sazan,Turna
    Konu sabitlenmeli,yakalanan ender balığı trofelerin trofesi yakalayan balıkçıyı da aynısı birdaha yakalanana kadar bu kategoride şampiyon ilan edilmeli.Dönüp dönüp resimleri seyrediyorum keşke bu güzellik 3 resimle sınırlı kalmasaydı,tekrar Teşekkürler Soner..

10. SNRBOZOK

SNRBOZOK Soner BOZOK

Favori Kamış:
    FENWİCK
    Favori Makine:
    SHİMANO STRADİC
    En İyi Avı:
    TURNA 5.25 KG 85CM
    Sevgili Ertan aydı duyguları ve amatör ruhu yaşayanlar olarak bu ala beni gerçekten taçlandırdı , fotoğrafların en iyilerini sizin beğeninize sundum, birkaç kareylede olsa az ve öz temiz bir rapor oldu diye düşünüyorum :))) tekrar teşekürler.

11. Vedat Abayoğlu

Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sağol sevgili Soner.Raporun ve resimler beni heyecanlandırdı,tekrar tebrik ediyorum.

Sevgimle kal

12. karayel

karayel Yakup ERDEM

Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    kaya balığı (1.5 gram) :)
    Sevgili Nuri, e-postan üzerine foruma girdim.
    Balığı avlayan burada ve hiç bilgi vermiyor. Hatta Anadoluda hiç bir zaman varlığı bildirlmemiş fario üzerinde yanlış yönlendirme yapıyor.

Türün tespiti için arkadaşın kafasındakinden çok gözlerinyle gördüklerine dair bilgiler vermesi lazım. Onun dışında herkes türü tespit etmek için çaba harcıyor.

Balığın Kahramanmaraş hattı bir macrostigma olduğunu sanıyorum.
    Ne bileyim belki de bir çiftlikten kaçmış albino macrostigmadır.
    Manisadan Malatyaya kadar tüm hatta lale var. Balıktan çok o delil oluşturuyor.

13. simendifer

simendifer Sennur

Yakup hocam teşekkür ederiz. Verilerin net olmaması nedeni ile siz de net olarak "şudur" diyemeseniz de, yine de bize bir işaret vermiş oldunuz, sağolun. :)

14. SNRBOZOK

SNRBOZOK Soner BOZOK

Favori Kamış:
    FENWİCK
    Favori Makine:
    SHİMANO STRADİC
    En İyi Avı:
    TURNA 5.25 KG 85CM
    Madem alabalıkçısınız avlamadığım bölgeyi neden ayrıntılı anlatmadığımı anlamış olmanız gerekir diye düşünüyorum.Sadece gözlerinize güvenerek demekki karar verilemiyormuş sizde sanıyorum ve ne bileyim sözcükleriylede bunu açıklıyorsunuz.
    Bende kaynaklara ve gözlemlerime dayanarak(bu kaynakları açıklamam av merasına zarar verebilir) böyle bir yorum yaptım kimseyi yanlış yönlendirmek derdim değil arkadaşım....

15. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Saygıdeğer hocam, en azından bu türün fario olmadığına/olamayacağına dair yaptığınız bilgilendirme yeterince aydınlatıcı oldu benim için. İyi ki varsınız, çok teşekkür ederim.;)

16. Zıpkıncı İbo

Zıpkıncı İbo İbrahim Can

Favori Kamış:
    Cressi, Mares, Tusa
    En İyi Avı:
    18 kg Akya
    Belki aradigimiz cevaplari buradan bulabiliriz. Zaman alacak ama cok sey ogrenecegimiz kesin...

"Turkiye'de Bazi Havzalardaki Dag Alabaligi (Salmo Trutta Macrostigma) Populasyonlarinda Genetik Polimorfizmin (Olasi Genetik Farkliliklarin) Belirlenmesi" konusunda yapilmis bir akademik calisma (Yuksek Lisans tezi) icin bkz: http://www.belgeler.com/blg/m91/tur...-populations-inhabiting-some-rivers-of-turkey

NOT: Tezin yazari (Bulent Kar) veya ilgili akademik kurulus tarafindan internette paylasilmis olmasi sebebiyle, linkin burada kopyalanmasi telif hakkina dair herhangi bir yukumluluk getirmemektedir. Buna ragmen, linkin burada kopyalanmasinin Forum Yonetimi'nce uygun gorulmemesi halinde silinebilecegi hususu bilgilerine maruzdur.

17. psikolog06

psikolog06 çağlar çalış

Favori Kamış:
    shimano catana CX 2,10
    Favori Makine:
    shimano exage 2500
    En İyi Avı:
    sazan 1800 gr
    cok güzel bir trofe soner abi.senin gibi bir spinci ustaya boyle avlar normal..;) ceki sen ben ucumuz yaptığımız gökkuşağı resitali unutulmaz bir avdi.geçtiğimiz hafta sonuda hakan abigille biraz verimsiz ama güzel bi macera yaşamissiniz haberleri aldım..;) keske su bohcaci,bilinçsiz,kasap agcilar,tiriviricilar, katliamcilar olmasada memleketin her deresinde golünde(yasama elverişli ortamlarda tabiki) boyle mükemmel trofeler tutulsa..ama bizim millet biyeri öğrendi mi orayı kurutmadan durmaz..her daim güzel avlar dilerim...

18. KBenekliAla

KBenekliAla Oğuz Kaan

Tebrikler fotoğraflar ve balık çok iyi :)