Göllerdeki Gizli Tehlike İsrail Sazanı..

Konu, 'Göller, Barajlar ve Akarsular' kısmında Yakamoz tarafından paylaşıldı.

1. konevii

konevii veysel

Konu açılalı çok olmuş ama, konu her zaman canlı kalmalı bence..

Yukarıda anlatılanların hepsini işittik, öğrendik bir şekilde, bunlara ek olarak, diğer sazan türlerini döllediğini, bu yumurtalardan çıkan yavruların da kısır (katır benzetmesiyle...) olduklarını da duyduk. Maalesef, zararlı türlerden kabul edilen bu ve buna benzer (gökküşağı alabalığı gibi..) türleri, ortadan kaldırmak pek mümkün olmuyor. doğaya yön verdiğini sanan insanoğlu, doğayı perişan ediyor.
    Bir zamanlar Konya BEYŞEHİR Gölüne levrek salınmıştı. daha sonra levrek diğer türleri bitirince, levreği yesin diye kadife aşılanmış. e doğal türlere neler olduğunu siz düşünün...
    İsrail Sazanını Büyükçekmece gölünde bahşayiş köyü civarında bol bol avlıyoruz. yarım kilodan büyüğünü görmedim. Yemiyeceğim balığı tutmam, bu nedenle ben yiyorum ama tüm kılçıklarını ayıkladıktan sonra çok kızgın yağda (margarin olursa daha iyi) cips kıvamında kızartarak.
    Demem o ki, büyükçekmece gölünde israil sazanını avlayan o kadar çok balıkçı varki, üstelik geri salan yok gibi, buna rağmen hızla artıyor. senede bir kaç kez yumurta döküyormuş sanırım.

2. carphunter66

carphunter66 samet

Favori Kamış:
    alba star ve diğer okuma gibi kalite markalar
    Favori Makine:
    favori oltam yok ama kamiş takımlarım çok var
    En İyi Avı:
    sazan 5 kg (şimdilik)
    bu sazanlara gıcık oluyorum

3. fotohiko

fotohiko hikmet

evet ben de ömerli ye giderim en sevdigim avdır tatlı su ama bu adı geçen balıklar yüzün den tadı tuzu kalmadı ,,ne zaman oltayı atsam başka balık yok hep bunlar ..son iki yıldır toplasan 10 normal sazan alamadım ..tadı yok aynı zamanda ,,kokusu da yok yani balık bile kokmuyor ,,anlamadım gitti,, ne yapmak lazım,,

4. carphunter66

carphunter66 samet

Favori Kamış:
    alba star ve diğer okuma gibi kalite markalar
    Favori Makine:
    favori oltam yok ama kamiş takımlarım çok var
    En İyi Avı:
    sazan 5 kg (şimdilik)
    abi en iyisi boili kullan normal sazan yakalarsın ama nadir

5. mehmetfevzisarıbaş

mehmetfevzisarıbaş mehmet

Favori Kamış:
    SHIMANO TC-AX 300
    Favori Makine:
    OKUMA TNF 350
    En İyi Avı:
    SAZAN
    en iyi yok etme yöntemi...

arkadaşlar bu israil sazanını en iyi yok etme yöntemi iri iri turnaları salmaktır.kökünü kurutur hatta en sevdiği balık tuhaftırki israil sazanı.bayılıyor turna bu merete.biz canlı yem kullanacağımız zaman israil sazanı yakalamak için uğraşıyoruz.

6. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Kardeş bu iş nasıl oluyor, yani canlı yem işi? Turna nerede var, kendi merasından mı israil sazanı tutup yem yapıyorsunuz? Turna bu merada kökünü kurutamamış mı, neden, nasıl?

Bir-iki cümle lutfeder misin?:confused::)

7. görkemkocaer

görkemkocaer Görkem

En İyi Avı:
    16 Kg Sazan avı
    belki biraz tepki göstereceksiniz ama eğer o gölde israil sazanından geçilmiyosa o gölü dinamtle temizlicekler israil sazanı yavrusu kendisi olcek sonra göl demizlenecek sonra sazan salacaklar 5-10 sene kapalı kalcak benm düşüncem böyle

8. sliven

sliven olcay

bunun artık geri donusu olmaz diye dusunuyorum balıkesirde bizim barajlarda da cok var bu balıklar temizlenemez ya cok kotu durumda baska balık nesli kalmadı zaten derelerede bulastı

9. bnymnblr

bnymnblr Bünyamin

Amatör balık avı dernekleri İsrail sazanı tutma yarışması düzenler boy limit gözetmeden israil sazanı tutarsa tutulan balığı bir şekilde değerlendirmenin yolu bulunur

10. Kırıkolta

Kırıkolta Murat

Favori Kamış:
    Okuma Salina
    Favori Makine:
    Shimano exage 3000
    En İyi Avı:
    Turna 52cm
    Mayıs ayında uşak ve afyon dernekleri bir yarışma düzenledi. Binlerce balık yakalandı fakat nafile. Şuan federasyon uşakdaki gölü hergün düzenli olarak ağ atıyor. Bu bildiğim kadar 6 ay sürecek.

11. bnymnblr

bnymnblr Bünyamin

Göllere İsrail sazanı salmak.
    DSİ deki bilinçsiz kadroların yaptıkları işlerden birisi.
    İsrail sazanı
    Yem fabrikalarına bile verilebilir.
    Bu konuda ciddi örgütlenmeler var ve umut edilebilecek bir şey.
    Ancak DSİ nin bu sorunun farkına vardı mı yada varmadıysa anlatılmalı? Bu da bir kampanya konusu olabilir.

12. Hayberd

Hayberd Kadir

bilinen en güzel yol büyük balık küçük balığı yer onun içinde anaç levrekler tatlısu levreği bu türü yok etmeye yeterlidir

13. rockersin

rockersin Ersin

Favori Kamış:
    El oltası
    Favori Makine:
    Lyra 600-60
    En İyi Avı:
    2 Kilo Eşkina - 3.400 Gr Aynalı Sazan
    Ben çocukken sürekli ömerli barajına giderdik...
    Hatta hatırladığım yerlerin adlarınıda yazayım..
    Ballıca, emirli, kurnaköyü, göçbeyli, kurtdoğmuş ve aklıma isimleri gelmeyen bir çok ömerliye bağlı alanlar...
    Bundan 10 yıl önceleri falan tam hatırlamıyorum daha küçük çocukken başlamıştım babamla birlikte sazan avına düzenli olarak giderdik ve ne zaman gitsek büyük keyif alırdık..
    Her neyse işin özüne gelelim o zamanlar ömerliden çok güzel pullu sazanlar çıkıyordu sarı sazan denilyordu hatta ve farklı boylarda büyük büyük kiloluk aynalı sazanlar alıyorduk çok keyif vericiydi...
    Hatta şamandıra takımı yapıp ince takımla kızıl kanat avı bile yapıyorudk çok güzel kızıl kanatlar çıkıyordu...
    Gel gelelim bir kaç sene sonra bu israil sazanları ortaya çıktı her neyse devam ettik 30 tane israil çıksa 3 pullu 1 de aynalı çıkıyordu orantılar git gide düştü ve hiç pullu ve aynalı sazandan eser kalmadı..
    Ne zaman gitsek hep aynı boyutta bu halk dilinde ki tabiri ile israil sazanı çıkmaya başladı...
    Ne lanet bir balıktır ki bir tane bile aynalı sazan çıkmaz oldu kızıl kanattan da eser yok...
    Devamlı bu israil sazanları hepside aynı boy sanırsınız hepsi fabrikada seri üretime alınmış bir balık gibi aynı boy aynı cins bi tane mi büyük boy olmaz hepsi aynı yan yana koy bakan kişi gözünü kapatsın diğer kişi yerlerini değiştirsin anlamazsınız aynı ya boy büyümüyor devamlı oltaya vuruyor millet katliam yaparcasına oltayla bu sazanlardan tutuyor..
    İşin öz tarafıysa bu balıklar ne aynalı bıraktı ne pullu sazan bıraktı sazan mazan kalmadı içine etti koskocaman ömerlinin resmen...
    Yaklaşık 3 senedir gitmiyoruz ömerliye ama gitsemde bi tane sazan tutan görsem elinden öpeceğim eğer bu yazııyı okuduktan sonra ömerlide sazan tuttuğunu idda edip fotoğraf koyarsa mübarek insandır eli öpülür..
    Kalın sağlıcakla...

14. kocaelimerkez

kocaelimerkez Aziz

En İyi Avı:
    2 kg luk bir sazan
    benim anlamadığım nokta şu;

eti kötü diyorsunuz ama bu balık şun anda fakirin umudu olmuş durumda.çoğu yerde mahalle aralarında 3 tanesi 5 liradan satılıyor ve inanın 70-80 adet balık olan tezgah en fazla 2 saatte tamamen satılıyor.

eti bu kadar kötüyse veya iğrençse millet nasıl yiyor?

ayrıca çok küçük olmayan yani ortalama 40 cm üzeri olanların eti normal sazanlarla aynı.ben de kızartarak şahsen yedim.

15. karayel

karayel Yakup ERDEM

Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    kaya balığı (1.5 gram) :)
    Aziz bey dünyada yetiştiriciliği en yaygın ve bu nedenle bir şekilde ülkemize de gelmiş bir balık türünden söz ediyoruz.
    40 cm lik Büyükçekmece israil sazanını normal sazana değişmem.
    Ama 40 cm ve daha büyük olacak.

Göletlerde sorun olan en büyüğü el kadar olan 15 cm ve altı boydakiler. Öyle bir sorun ki kum kadar çoklar.

16. xxgokhanzz21

xxgokhanzz21 Gökhan

Favori Kamış:
    Albastar 4.20 krokodil
    Favori Makine:
    Banax 2000
    En İyi Avı:
    34 Cm alabalık
    Bende tadına baktım sirkeli suda 30 dk bekledi tavada una buladım gayette güzel oldu tabiki herkesin damak farkı farklıdır.bişey diyemem.

17. kocaelimerkez

kocaelimerkez Aziz

En İyi Avı:
    2 kg luk bir sazan
    bu israil sazanını gerçekten avlayabileceğimiz bir yer varmı?geçen hafta Kocaelinin altını üstüne getirdik ama bir tane bile bulamadık.

18. pitbull

pitbull Furkan Güner

Favori Kamış:
    Shimano Alivio BX 2.70- Shimano Alivio BX 1.65
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000 RB- Okuma Pro SPA 25
    En İyi Avı:
    Turna-52cm
    Amerika'da istilacı tür olan ve sayısı artmaya devam eden asya sazanı, aşırı tüketim yüzünden Çin'de yok olma tehlikesi altında, bu nedenle Çin'de çiftliklerde üretilmeye başlanmış. Amerika Çin'e ihracatı masraflı olduğu için gönderim yapamıyor.

Amerika bu asya sazanını ''kim en çok balığı yakalayacak'' yarışmaları ve günlük toplamalarla azaltmaya çalışıyor. Topladığı bu balıkları evcil hayvan yemlerinde kullanıyor. Biz de böyle yarışmalar yapabiliriz. Yakalanan balıklar da evcil hayvanlar için kullanılmış olur. Tabi önce bunun alt yapısını kurmak lazım.

Asya sazanı belgeselini ve Amerika'nın çalışmalarını National Geographic'de izledim.

19. xxgokhanzz21

xxgokhanzz21 Gökhan

Favori Kamış:
    Albastar 4.20 krokodil
    Favori Makine:
    Banax 2000
    En İyi Avı:
    34 Cm alabalık
    Belki birgün tatlı su avcılığı son noktaya gelirse en azından bu balıkları tutarız be hocam iyi diyorsun da bunları temizlemek mümkün olduğunu sanmıyorum 1 balık yüz binlerce yumurta bırakıyor.

20. pitbull

pitbull Furkan Güner

Favori Kamış:
    Shimano Alivio BX 2.70- Shimano Alivio BX 1.65
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000 RB- Okuma Pro SPA 25
    En İyi Avı:
    Turna-52cm
    Bir yandan devlet tonlarca toplayacak, bir yandan en çok balığı kim yakalayacak yarışmaları düzenlenip devlet yarışmacılardan balıkları satın alacak balık başına belli bir fiyat koyularak. Ciddi bir azalma olacağı kesin.. Bir de o sulak alanda predatör balık türü varsa istilacıyı o sudan silmenin eşiğine getirebiliriz.

Benim aklıma gelen en iyi çözüm bu..