Hangi Daiwa Exceller. ?

Konu, 'Makineler' kısmında Beyazzmavi tarafından paylaşıldı.

1. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    ulkeden ulkeye degisiyor satilan modeller. o anki trende göre. hangisini alirsaniz alin pisman olmazssiniz. 3000lik idealdir. 5.3 devrin altina inmeyin çok belli olur sahteniz çekerken. hizli çekemeye ugrasirsiniz, oda yorar adami kisa zamanda. grili kirmizili bir modeli vardi bu exellerin o çok hosuma gitmisti.

2. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    hayrili olsun isinizi fazlasiyla görür. bunlara katalogda da 13.2kg drag yaziyor da bana pek inandirici gelmiyor. 8-10kg geçecegini zannetmiyorum. zaten 250kg orkinos tutmayacagimiza göre pek gerek de yok. en fazla iki kere fazla gider gelir balik.

3. Beyazzmavi

Beyazzmavi Ferhat

Favori Kamış:
    Shimano Surf Leader Bx..
    Favori Makine:
    Shimano Stella 8000pg...
    Tüm katkısı olanlara teşekkür ederim. Şimdilik buna karar verdim.

2012 NEW DAIWA EXCELER EXC3000HA

Türkiye'de yok,artık yurtdışına bakıcaz.

4. Beyazzmavi

Beyazzmavi Ferhat

Favori Kamış:
    Shimano Surf Leader Bx..
    Favori Makine:
    Shimano Stella 8000pg...
    Teşekkür ederim.

5. sencerveben

sencerveben hakan

burada verilen drag'ların lbs cinsinden olması lazım.buda sizin dediğiniz gibi 13,2 kg'a denk gelmemektedir.yaklaşık olarak 6,6 kg drag gücünü göstermektedir.
    ebayda linkini verdiğiniz daiwa exceller tsh makaralar benimde ilgimi çeken makaralardır.ancak 4000'liğinin büyük olacağı kanaatindeyim.2500'lük daha uygun olacaktır.

6. darthvader61

darthvader61 Mehmet

Favori Kamış:
    Shimano Technium DF 270 MH // Shimano ForceMaster 240M 10-30
    Favori Makine:
    Shimano Biomaster 4000 FB // Shimano Rarenium 3000 SFA
    Deviri ve dragı biliyorum. Kalama ile diğerlerininde bağlantısı olmadığını biliyorum :D Drag tamamen makinenin gücüyle alakalı bir durum. Kalama ayrı, drag ayrı ikisini karıştırdınız sanırım :D

7. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Sanirim sen karistiriyorsun Mehmet. 10kg drag denildigi zaman, kalomanin mukavemet limitini belirtir.

8. darthvader61

darthvader61 Mehmet

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Drag kaloma kapalı haldeyken makinenin sarabileceği yük miktarı değilmidir?

Değilse yanlış biliyorum demektir. :D

9. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Degildir kardes :)
    Çark-saft-disli-rulman mukavemetine tork denirde hiçbiryerde yazmaz bunun degeri

10. darthvader61

darthvader61 Mehmet

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Peki kaloma nın kg ile alakası nedir?

Kaloma misinanın kapasitesine göre ayarlanan ayar değilmidir?

10 kg neyi ifade etmektedir?

Yani drag=10 kg nedir :D

11. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Diyelim 10kg drag yaziyor makinada.
    Bu bize makaranin misina salabilecegi en kapali konumun 10kiloluk direnç uygulayabilecegini belirtir. Misina çekeri 10kilo üzeri, kamisin direnci esnekligi uygunsa, 10kilo karsi direnç uygulayabilen bir baligi yormaya ugrasmadan kiyiya alabiliriz.
    Ha bunun ayarini bizim gibi acemiler pek tutturamaz.
    Baliga kaloma aldirip yormak denilen olay da zaten baligin direncini azaltmaya yönelik bir durumdur.
    Misina çekeri drag gücünün altinda kalirsa durum farkli. Bu durumda kaloma ayari misina çekerine göre yapilmali. Diyelim 6kg misina çekerimiz var. Dügüm mukavemetini de göz önünde bulundurarak kaloma ayari maksimum 4kg seviyesinde tutulmali.

Simdi kaloma ayari nasil yapilmali?
    Misinayi kamisin ucunun 1metre disindan tutup çekelim. Kamis iyice egilsin. Kamisa vermek istedigimiz parabollük yeterli seviyeye gelince kaloma vidasini azar azar gevsetip makaradan misina salinmaya basladigi noktada gevsetmeyi birakalim. Simdi tasmayi vurdugumuzda kamis o pozisyona kadar egim almadan makinadan misina salinimi olmaz.

12. darthvader61

darthvader61 Mehmet

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Bende farklı bir şey söylemedim zaten :D

Kalama kapalıyken makinenin gücü olduğunu söylemiştim :D

Ama bunun kalama ayarıyla bir ilgisi olduğunu halen daha sanmıyorum :D

Kalama ayarının nasıl yapıldığını da biliyorum ve yapıyorumda :D

Benim bildiğim ve emin olduğumu tekrar yazayım.

Drag, kalama kapalı haldeyken yani tam sıkı vaziyette (misinanın ∞ çekeri olduğunu düşünürsek) makinenin çeker gücüdür.

Kalama ise kamışın ve özellikle misinanın balığın gösterdiği dirence karşı makinenin debriyaj ayarıdır diyebiliriz.

Yani teorik olarak 11 kg lık bir levrek bindi sahteye (keşke :p) makinemin de 10 kg dragı var. Misinam ise 13 kg çekerli(düğümleri gözardı edelim). Kalama biraz gevşek. Balık başladı götürmeye. Sıktım tamamen kalamayı. Balık normalde 11kg fakat suyun kaldırma kuvvetinden dolayı 10 veya daha az olur bu değer. Drag ım 10 olduğu için ben bu -10 olan balığı sardım ve kıyıya çıkardım. Balık kumda. Ben bu kumdaki 11 kg lık balığı 10 kg draglı makinem ile sarmaya kalkarsam makinem sarmaz. Ha dişlimi atar yoksa hiçmi sarmaz orasını bilemem :D

Yani drag kalama kapalıyken veya kalamanın dragın üstünde bir değere ayarlandığında çeker değeri olduğunu söyleyebilirim.

Az önce yukarıda yazdıklarınız doğru fakat önceki söyledikleriniz le aynı değil...

Yanlış anlaşılmasın bilmişlik yapmıyorum fakat ne söylediğimden ve söylediğimin doğru olduğundan çok eminim ondan dolayı savunuyorum :D

Saygılar...

13. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Simdi Mehmet kardesim, söylediklerimiz ayni diyorsun da.. Degil.
    Ben kaloma vidasinin misina salinimini engellemedigi son noktadan bahsediyorum, sen misina gelmeyecek kadar kapatmaktan bahsediyorsun. Noktasiz i olmadigindan yazamiyorum kapatmak diyorum.
    Bilmislik bilmemislik olayi degil. Ben bildigim seklini aktardim, sen bildigin seklini aktardin.
    Daha iyi bilen biri hangisinin dogru oldugunu söyler insallah da hangimiz yanlis biliyorsak dogrusunu ögreniriz.

14. Beyazzmavi

Beyazzmavi Ferhat

Favori Kamış:
    Shimano Surf Leader Bx..
    Favori Makine:
    Shimano Stella 8000pg...
    Biraz tartışma dışına çıkıcam kusura bakmayın.
    Konuyu açarken devir konusundan da bahsetmiştim.aklıma şu takıldı. Mühim olan bir devirde sardığı misina/ip mi? Yoksa devir sayısı mı?siz önceki yazınızda ;
    "4.7 devir sahte çekmek için çok yavas bir devir. 5.3-6 araligi daha uygun olur. "
    Demiştiniz.
    Başka arkadaşlarda aynı şekilde yavaş devirle balığı kandırmak zor olur demişlerdi.
    Şimdi bakıyorumda bazı 6 devirlik spin makinaları ile 5 devirlik spin makinalarının misina sarımı aynı. Bu durumda neye dikkat etmemiz lazım. ?idk

15. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Rotor çapina. Mesela 5devirli 70lik bir makina 80cm/tur topluyorsa 30luk 60/cm toplar. Örnek olarak yazdim cmlere takilmayin. Genelde 80cm toplayamayan makineler sahte çekmeye kafi gelmez

16. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Spin makina için ayni çap makinede ( 25-30-40)nekadar az devirle fazla misina topluyorsa o kadar makbuldur.

17. Beyazzmavi

Beyazzmavi Ferhat

Favori Kamış:
    Shimano Surf Leader Bx..
    Favori Makine:
    Shimano Stella 8000pg...
    O zaman 6 küsur devirli makinalar eğer 90-100 arası misina topluyorsa tercih sebebiniz olabilir mi?
    (Sadece devir için soruyorum)

18. Beyazzmavi

Beyazzmavi Ferhat

Favori Kamış:
    Shimano Surf Leader Bx..
    Favori Makine:
    Shimano Stella 8000pg...
    Bu güzel bilgi:thumb:

19. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    6.1:1 devirli 30luk makina 90cm topluyor, 5.3:1 devirli 30luk makina 90cm topluyor ise ben 5.3 olani tercih ederim.
    Benim spin makinem daiwa sweepfire 40lik 5.3devir 82cm yanilmiyorsam. Fazla sahte çekmedigimden ucuz birsey almistim.

20. darthvader61

darthvader61 Mehmet

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Söylediklerimiz aynı demedim :D Son mesajınızda söylediklerimiz aynı diğerleri farklı. Yani şu yazdıklarınız. Bunlara harfiyen katılıyorum :D

Söylediğiniz gibi biri çıkarda bizde doğruyu yanlışı öğreniriz :D

Serdar abi görse affetmez yazardı görmedi heralde :D