İstanbul Kıyı Raporları 2006-2009

Konu, 'İstanbul Kıyı Raporları' kısmında cognitor tarafından paylaşıldı.

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.
  1. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Yaşayamaz demeyelim de..

Lüfer ve büyükleri, 14 dereceden düşük, 21 dereceden yüksek suları sevmez, hiç sevmez.. Ama konu ölmemek olunca, 8 - 28 derece arası sıcaklılarda yaşayabilirler sorunsuzca.. Fakat, böyle soğuk veya sıcak sularda çok oyalanmazlar, pek görülmezler.

Bu bakımdan, iktiyoloji değilde balıkçılık yapan için, söylediğin gibi bilinmesinde bir mahzur yoktur.. Su 14 - 21 derece arasıysa, lüfer yaşar demek uygundur, derdimiz ondan bir doktora tezi değil, nefis bir ızgara çıkarmak olduğu için, ötesi teferruat olur bize..

2. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    evet bu seneler önce yaşandı derece sorunu o zaman yokmuydu boğaza akmadı balıklar. ve hiçbirşey tutamadık değilmi? sıkıntı üstüne sıkıntı olmuştu bizlere ama Şu sardalyanın bolluğu buyuk sıkıntı ne diyorsun serdar duruma

3. kilicbey

kilicbey İsmail Kiliç

En İyi Avı:
    MIRMIr. 1.5 Kg LEVREK2 Kg Köpekbalığı 1 metre.
    Arkadaşlar şu anda gerek boğazda gerekse marmarada su sıcaklığı kaç derece bilgisi olan varsa ayrı ayrı bildirirse sevinirim.

4. EMRE FISHING

EMRE FISHING Emre Üsel

Favori Kamış:
    MICHELL Privilege
    Favori Makine:
    MITCHELL Armada Pro 6500
    En İyi Avı:
    BERNA'm
    Sn. Balıkçı arkadaşlar;

Sadece boğazda değil tüm sularda dengeler değişti. Yani su derecelerine göre lüfer cinslerini aramayın bence. Gün geliyor fletoya gelmeyen, 30 TL lik rapalaya gelmeyen hayvan karidese atlıyor. Tabiki bu bir tesadüf ancak benim anlatmak istediğim su sıcaklığına fazla takılmayın. Alico abinin tespiti çok güzel, bu sardalyaların mevkiisi ve yönü büyük etmen olarak lüferi etkileyecek.

Akşam tam olarak şaşmaz bir şekilde sardalyalar 6 ile 8 arası çıldırmış gibi kıyılıyor, suyun üzerinden atlaya atlaya hemde. İlla gece de değil, bu saatlerde birkaç sahte yüzdürmek lazım aslında. Sen denedin mi derseniz ben henüz denemedim.

En kısa sürede ben denemelerimi yapacağım, tabiki bunu okuyan Serkan abi (acemi01) de mutlaka yanımda olacaktır denemelerde :)

İlgilenenler mutlaka denesin derim, bu saatleri de değerlendirmek lazım çünkü sularımızda dengeler şaştı artık. Denemek isteyenler Emirgandan Ortaköye kadar olan mevkiileri deneyebilirler. Benim gözlemlerim bu bölgelerde oldu..

Rastgele...

5. acemi01

acemi01 SERKAN

Favori Kamış:
    LİNEAFFE EXTREME 420
    Favori Makine:
    OKUMA SALİNA
    En İyi Avı:
    KEFAL 1KG
    mutlaka yanında olacağım emre zaten bensiz lüfer denemesi yapmak olurmu merak ediyorum bu sardalyalar neden çıldırıyor akşam olunca genlerindemi var yoksa peşinde kovalayanmı var belki bir iki sahteyede yüzme öğretiriz

6. EMRE FISHING

EMRE FISHING Emre Üsel

Favori Kamış:
    MICHELL Privilege
    Favori Makine:
    MITCHELL Armada Pro 6500
    En İyi Avı:
    BERNA'm
    Yakından deneyeceğim ilk sahtem 30 yıllık olan rapalam olacak ;) Bakalım yüzmeyi unutmuş mu öğretelim..

Gerçi 4 ay öncesi hiç yolda bırakmadı beni tescillidir yani...

7. acemi01

acemi01 SERKAN

Favori Kamış:
    LİNEAFFE EXTREME 420
    Favori Makine:
    OKUMA SALİNA
    En İyi Avı:
    KEFAL 1KG
    o sahteye nasıl kıyıpda sallıycan baba yadigarını ya balık komple yerse onu

8. EMRE FISHING

EMRE FISHING Emre Üsel

Favori Kamış:
    MICHELL Privilege
    Favori Makine:
    MITCHELL Armada Pro 6500
    En İyi Avı:
    BERNA'm
    Midesinden çıkarırız :D

Zaten yakın için kullanırım onu ve dip değil. Farklı kulaçlarda kullanıyorum, onu suda bırakırsam kendimi asla affetmem...

9. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    Boğazda şu an ıtıbarıyle su sıcaklığı 23 deree dostum.

10. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Temel olarak sardalya soğuk su balığı.. Soğuk suyu sever. Ama şu anda Marmara sıcak, hamam suyu gibi nerdeyse. Birde sardalya su üstü balığı ve suyun tepesi, hele gündüz güneşle birlikte iyice sıcak.. Hayvan dalacak marmaraya, şenlendirecek buraları ama, gece biraz soğuk bulunca az buçuk marmaraya doğru gidiyor, güneşle beraber rüzgarın azalıp karadeniz suyun biraz azlatması ile sıcağı gören geri karadeniz doğru marş marş.. Ondan sonra bakıyorsunuz, sabhalrı Haliç, Karaköy vs. civarı sardalya dolmuş. İşte benim oturduğum yerden böyle görünüyor..

Bu aslında kendi başına pek sorun değil ama, sardalyanın bu bolluğu vs. ye sebep olan başka faktörler belki bir sorun olabilir.

Sardalya tek başına şöyle bir minör problem yaratır. Bu bol olunca, lüfer vs. peşine düşer. Bunlar dipten gelmediği için, dibe yakın çalışmaya alışmış boğaz oltacısı avını yanlış yerde arayacaktır. Sonuçta bir şey eline geçmeyecektir. Sardalyanın altında lüferi ikna etmek cidden güç olur. Sardalya "balık istifi" denen deyimi doğrulayan bir tür. Nerdeyse pulları sürterek gezerler, aralarındaki yem vs. görünmez. Birde bir sağ bir sol derken bir tarafada akmazlar.. Altlarına indirseniz, nerden bileceksiniz tam sardalyanın bittiği derinliği. Balık bulucu bile genelde bunlardan aşağıya bakamaz pek..

Bir şekilde, sürünün kenarını bulup, kenarındaki çevirenleri bulmak lazım gelir. Bu da gerçekten güçtür, büyük oranda şanslı olmayı gerektirir.

Hava bugün yarın döner.. Su sıcaklığı aslında problem değil.. Su scıaklığını, su var, yok gibi düşünmek lazım.. Yani su çok soğuk veya çok sıcaksa orada su yok gibi düşünün. Ama değilse, su var, varda, suda bir sürü başka şey var, akıntı, gelgit, yem, plankton, avcı, kirlilik, oksijen azlığı, çokluğu, yakamoz vs. vs. hepsi balığa etkileyen şeyler. Su var olunca, balık olacak veya olmayacak demek için bir sürü şey var bakmak gereken..

Eğer yem meydanı sardalyaya kalırsa, lüfercilerin işi gerçekten zor olur sanıyorum. Fakat, bahar gibi gerçekten bolca çinekop aktı yukarı.. Bunu gördük açıkca.. Bunlar büyüdü, bıyığı yeni terlemiş lüfer oldular. Bu kalabalık, kıyma makinesi gibi sardalya doğramayı, karaya dökmeyi pek iyi becerecektir.

http://www.youtube.com/watch?v=3SiqZ2dAc3w

Eğer, böyle bir durum denk gelirse, iyi bir sahtesi olan, lüferi çok fena çarpabilir. Aklınızda olsun derim..

11. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Bak senle biz gerçekten bazen anlaşabılıyoruz serdar doğru konularda tamamen haklısın bu yazdıklarınla tam bir profesyonel gibi yazmışsın tamamen haklısın.

12. kilicbey

kilicbey İsmail Kiliç

En İyi Avı:
    Teşekkür ederim Aliço , bunu sormamdaki sebep şu,Marmarada 2006 da kışın 8. derece yazı yanlış hatırlamıyor isem 24 . 25 derece idi, 2007 de ise kışın en soğuk dönemde 6. dereceye kadar düştü yazın ise 26. dereceye ulaştı, bu verileri trt nin teletex inden düzenli takip ediyordum özellikle son 5. 6. yıldır bir fiil takip ettim fakat ne hikmetse bu sene başından beri denizlerimizdeki su sıcaklığını isim altında yine verdiler fakat herhangi bir veri yoktu. 2. derece aşşağıya 1.yada 2. derece yukarıya oynayan sıcaklıların balık popilasyonunu etkileyeceğini düşünüyorum hatta 1. derecelik oynamaların bile etkisi vardır diyorum su sıcaklığınıda bu yüzden sordum.

Son düzenleme: 29 Ağustos 2009
  13. fup

fup

Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    48 cm.Zargana tesadüfen:)
    Sardalya

Merhaba

Arkadaşlar sardalya için özel bir çapari var mıdır? Yoksa istavrit çaparisiyle balığın kıyıladığı akşam saatlerinde yakalayabilir miyiz? Yakalanabilirse nasıl bir istavrit çaparisi kullanmak lazım? İstavrit çaparisiyle tırsi yakalamışlığım var ama tamamen tesadüfen.

Teşekkürler.

14. ergir

ergir ergir

istavrit caparisi sardalyayı alır.başka şeye gerek yok.

15. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Yok ama, gümüş çaparisi çoğu zaman daha iyi iş yapar..

Bu bilgi biraz aldatıcı olur. Çünkü, yüzey sıcaklığını verir. Boğazda aslen termoklin yok. Termohalin var. Bu aynı zamanda bir termoklin oluşturuyor, tuzlu akdeniz suyu olarak..

Yüzeyden bu tabakaya gelene kadar, sıcaklık önemli şekilde ve doğrusal olmadan düşüyor. Deniz yüzeyinde 23 derece olan su, bir kulaç aşağıda 20 dereceye inebiliyor, ama 3 kulaç sonra ancak 19 dereceye iniyor gibi. Bu sıcaklık dağılımı sabit değil, mevsime, gününe vs. göre değişiyor.

Örneğin, genelde 20 derece sıcaklıktaki su, 20 metre civarında bulunuyor.

Geçen sene, yüzeyde nispeten sıcak su varken, birazcık altı buz gibiydi nerdeyse mesela..

16. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    var olmazmı sardalya çaparisi komple yeşil tüylü olur bu takımla iğne iğneye sardalya tutulur diğer yonleri klasık istavrıt çaparisi.

17. kilicbey

kilicbey İsmail Kiliç

En İyi Avı:
    Benim öğrenmek istediğim kıyıdan avcılık içindi , kıyılarda sıcaklık değerleri suyun yüzeyi ve altında pek fark etmiyor özelliklede sığ bölgelerde .

18. EMRE FISHING

EMRE FISHING Emre Üsel

Favori Kamış:
    MICHELL Privilege
    Favori Makine:
    MITCHELL Armada Pro 6500
    En İyi Avı:
    BERNA'm
    Muhtelif çaparilerin hemen hepsi ile alınsa da, ne kadar yeşil o kadar sardalya...

19. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    tamamen haklısın ne kadar yeşil o kadar sardalya. +100

20. legendeyes

legendeyes seben

Favori Kamış:
    yormasın yeter...
    Favori Makine:
    iyi çeksin yeter...
    En İyi Avı:
    zıpkınla levrek 1600 gr
    Herkese slm olsun ; Amatör bir balık sevdalısı olarak gece avlanmada deneyim kazanmak için yarım saaate kadar yollara düşücem , elimdeki malzemler binumum çapari, birkaç rapala, kaşık, mantarlı çinekop takımı vs bu malzemeler ile hem tecrübe kazanıp hemde balık tutabilme zevkini verebilecek bir yer önerebilirmisiniz.
    not : ben yeniköy -tarabya taraflarını düşünüyorum daha önce gündüz dahil avlanmaya gitmedim eğer uygunsa gece avcılığına orayı denemk istiyorum .

Son düzenleme: 29 Ağustos 2009
Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.